daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Reply

Thread Tools Display Modes
Old May 3rd, 2010, 12:34 AM   #1
Deo
minimalism

Deo's Avatar

Likes (Received): 12

[Budapeszt] Stolica Węgier

W tym wątku chciałbym zaprezentować zdjęcia stolicy Węgier - Budapesztu, które wykonałem podczas ostatnich wakacji
w 2009 roku. Mam nadzieję, że fotki przypadną Wam do gustu. Mile widziane komentarze, pytania, uwagi. :)

Życzyłbym sobie, żeby w tym wątku nie zamieszczać żadnych innych zdjęć niż moje. Zezwalam na kopiowanie
i umieszczanie w Internecie wszystkich moich zdjęć, jednak z zastrzeżeniem, by obok każdego skopiowanego
zdjęcia było podane źródło jego pochodzenia. Na modyfikację zdjęć nie zezwalam.

Życzę miłego oglądania.

[2010-2011] Kielce

Last edited by Deo; May 25th, 2010 at 07:55 PM.
Deo no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 3rd, 2010, 01:06 AM   #2
k%
Polska jest cool!

k%'s Avatar

Likes (Received): 405

będą tej nocy?
k% no está en línea   Reply With Quote
Old May 3rd, 2010, 01:14 AM   #3
Deo
minimalism

Deo's Avatar

Część 1.

Na początek okolice Parlamentu Węgierskiego (węg. Orszįggyűlés) i rzeki przepływającej przez to miasto - Dunaju,
która kiedyś dzieliła je na trzy miasta: po jednej stronie Budę i Óbudę a po drugiej Peszt.

01/15 | 01/73

02/15 | 02/73

03/15 | 03/73

04/15 | 04/73

05/15 | 05/73

06/15 | 06/73

07/15 | 07/73

08/15 | 08/73

09/15 | 09/73

10/15 | 10/73

11/15 | 11/73

12/15 | 12/73

13/15 | 13/73

14/15 | 14/73

15/15 | 15/73

Niebawem kolejne zdjęcia.

[2010-2011] Kielce

Last edited by Deo; May 3rd, 2010 at 02:01 PM.
Old May 3rd, 2010, 02:27 PM   #4
Deo
minimalism

Deo's Avatar

Część 2.

W tej części plac Wolności (węg. Szabadsag Tér) i jego okolice (pod tym placem, jak i pod wieloma innymi w tym mieście
znajduje się podziemny parking).

01/13 | 16/73

02/13 | 17/73

03/13 | 18/73

04/13 | 19/73

05/13 | 20/73

06/13 | 21/73

07/13 | 22/73

08/13 | 23/73

09/13 | 24/73

10/13 | 25/73

11/13 | 26/73

12/13 | 27/73

13/13 | 28/73

[2010-2011] Kielce
Old May 3rd, 2010, 09:02 PM   #5
maaarian
Maaarianozaurus rex

maaarian's Avatar

Likes (Received): 0

Jeśli gdzieś w Europie jest jakiś budynek parlamentu większy od budapeszteńskiego, to chyba tylko w Londynie. Przynajmniej jeśli chodzi o budynki zabytkowe.
Old May 3rd, 2010, 10:58 PM   #6
silesius
Silesiographia

silesius's Avatar

Jest Palac Parlamentu w Bukareszcie. To najwiekszy po Pentagonie budynek na swiecie.
silesius no está en línea   Reply With Quote
Old May 3rd, 2010, 11:15 PM   #7
miglanc
Śląsk śląski

miglanc's Avatar

Likes (Received): 46

Quote:
Originally Posted by silesius View Post
Jest Palac Parlamentu w Bukareszcie. To najwiekszy po Pentagonie budynek na swiecie.
Ten gmach nie był jednak pierwotnie projektowany na siedzibę parlamentu. Dopiero w 1997 r. przeniósł się tam rumuński parlament.
miglanc no está en línea   Reply With Quote
Old May 4th, 2010, 01:01 AM   #8
maaarian
Maaarianozaurus rex

maaarian's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by silesius View Post
Tuhttp://en.wikipedia.org/wiki/List_of...s_in_the_world jest lista największych budynków świata. Ani Pentagon nie jest największym, ani rumuński parlament drugim na świecie. Jest jednak wg tej strony największym budynkiem parlamentu. Lecz nie zabytkowym podejrzewam.
Old May 4th, 2010, 11:37 AM   #9
dzejsek
Registered User

dzejsek's Avatar

Likes (Received): 13

Piękne miasto, ale zabiedzone i robi się coraz bardziej zaniedbane. To chyba wina stagnacji gospodarczej na Węgrzech, która trwa już chyba kilkanaście lat. W porównaniu z Budapesztem Warszawa wydała mi się czysta i porządna (ale brzydsza jednak...)
dzejsek no está en línea   Reply With Quote
Old May 4th, 2010, 12:18 PM   #10
silesius
Silesiographia

silesius's Avatar

Quote:
Originally Posted by maaarian View Post
Tuhttp://en.wikipedia.org/wiki/List_of...s_in_the_world jest lista największych budynków świata. Ani Pentagon nie jest największym, ani rumuński parlament drugim na świecie. Jest jednak wg tej strony największym budynkiem parlamentu. Lecz nie zabytkowym podejrzewam.
Na tej liscie wielkoscia wyprzedzaja je glownie terminale lotnicze (konstrukcja stalowa opieta szklem) i hale produkcyjne nie majace wiecej jak jedna kondygnacje ( kostrukcja stalowa opieta blacha). Choc rzeczywiscie sa tam rowniez prawdziwe budowle.
silesius no está en línea   Reply With Quote
Old May 5th, 2010, 05:44 PM   #11
Deo
minimalism

Deo's Avatar

Quote:
Originally Posted by dzejsek View Post
Piękne miasto, ale zabiedzone i robi się coraz bardziej zaniedbane. To chyba wina stagnacji gospodarczej na Węgrzech, która trwa już chyba kilkanaście lat. W porównaniu z Budapesztem Warszawa wydała mi się czysta i porządna (ale brzydsza jednak...)
Ciekawe, bo ja odniosłem dokładnie odwrotne wrażenie. Według mnie pod względem remontów budynków i infrastruktury, oraz szeroko rozumianej estetyki przestrzeni publicznych to jeszcze trochę lat upłynie zanim Polska zrówna się z Węgrami na etapie, który jest u 'nich' w chwili obecnej (przynajmniej jeżeli chodzi o rejony Budapesztu i Egeru, jak jest w innych częściach tego kraju to nie wiem, bo tylko tam byłem). Jeśli chodzi o estetykę remontów to gołym okiem widać, że 'nas' bardziej ciągnie do wschodu a Węgrów do zachodu Europy (kolory elewacji budynków i obiektów inżynierskich, dbałość o design i detale małej architektury) i boję się, że za kilkanaście lat będzie to jeszcze bardziej widoczne niż dziś.
[2010-2011] Kielce
Old May 5th, 2010, 06:02 PM   #12
Deo
minimalism

Deo's Avatar

Część 3.

Dzisiaj kolejne zdjęcia z centrum Budapesztu.

01/10 | 29/73

02/10 | 30/73

03/10 | 31/73

04/10 | 32/73

05/10 | 33/73

06/10 | 34/73

07/10 | 35/73

08/10 | 36/73

09/10 | 37/73

10/10 | 38/73

[2010-2011] Kielce
Old May 6th, 2010, 07:39 PM   #13
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Najbardziej w Budapeszcie lubię architekturę przełomu XIX/XX w. Skala zabudowy jest porównywalna z Paryżem, choć styl zupełnie inny. Świetne miasto, świetne zdjęcia.
AMS guy no está en línea   Reply With Quote
Old May 6th, 2010, 08:04 PM   #14
Deo
minimalism

Deo's Avatar

Dzięki za miłe słowa. :) Również uważam, że to miasto jest świetne. Myślę, że za 20/30 lat będzie to jedna z ciekawszych Europejskich stolic.
Tak na marginesie to przykre jest to, że w Budapeszcie - stolicy niedużych Węgier, w których tak jak w Polsce był komunizm jest park rozrywki, tor wyścigowy, który służy między innymi do wyścigów Formuły 1 i duży park wodny (dwa ostatnie pod Budapesztem - kilka ostatnich zdjęć będzie właśnie stamtąd). W Warszawie, ani żadnym polskim mieście nie ma nic z wyżej wymienionych w podobnej skali.
[2010-2011] Kielce
Old May 6th, 2010, 10:10 PM   #15
Jedrzej
Registered User

Jedrzej's Avatar

Likes (Received): 6

Co do parku rozrywki to popatrz kiedy on został wybudowany. Przed wojną. W Warszawie w Parku Praskim był park rozrywki podobnej wielkości tylko Niemcy go zniszczyli a po wojnie nie odbudowano. Były rollercoastery i wszystko co w takim parku powinno być

A co do Budapesztu to wg mnie już jest on jedną z najpiękniejszych stolic Europy i to czy odnowią kilka więcej kamienic czy nie niewiele w tej materii wg mnie zmieni.

Last edited by Jedrzej; May 6th, 2010 at 10:16 PM.
Jedrzej no está en línea   Reply With Quote
Old May 6th, 2010, 11:10 PM   #16
Deo
minimalism

Deo's Avatar

Ciekawe. Nie wiedziałem. Masz może jakieś zdjęcia Parku Praskiego sprzed wojny? Nigdzie nie mogę znaleźć tamtego miejsca na fotkach z wspomnianego okresu. Jeśli tak, to proszę, wyślij mi linki w prywatnej wiadomości, żeby tutaj nie robić śmietnika.
[2010-2011] Kielce
Old May 7th, 2010, 10:19 AM   #17
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mruczek View Post
Jeszcze więcej? Mam wrażenie, że przynajmniej strona peszteńska jest tym po prostu natkana (co robi bardzo ciężkie wrażenie oficjalnego c.k. miasta)
Może jest ich tam dużo, ale odniosłem wrażenie, że są jakby gorzej wyeksponowane, niż np. w Paryżu, czy Wiedniu i może przez to dość szybko pojawia się uczucie braku czegoś, sam nie wiem jak to nazwać.

EDIT, ten post odnosi się do postu Mruczka na drugiej stronie. Nie mam pojęcia jakim cudem wskoczył tutaj, jako post # 17

Last edited by AMS guy; May 7th, 2010 at 05:22 PM.
Old May 7th, 2010, 12:12 PM   #18
el_barto
Registered User

Likes (Received): 2

Budapeszt.

Powiem tak.

Miasto ze wspaniałą XIX wieczną architekturą. W Europie wg mnie ustepuje tylko Paryżowi i Wiedniowi pod tym względem.

Stare Miasto mnie nie zachwyciło, aczkolwiek jest ładne.

Widoki ze Wzgórza Gellerta oczywiście miodzio.

Bulwary pierwsza klasa.

Co in minus ?

Ogromne ilości brudu. Zdecydowanie większe niż w stolicach europejskich zachodu. Może ktoś miał inne dośiwadczenia, ale ja właśnie takie.

Mnóstwo jakichś papierków, brudu, nieraz i martwych gołębi (jakiś Turek się tym tak zafascynował, że fotki robił). Z tymi gołębiami to pewnie miałem pecha - nie żebym kogoś zniechęcał

Metro też nie zrobiło na mnie wrażenia. Jakby się cofnąć do lat 70.

Ogólnie odniosłem wrażenie, że nie jest to miasto przyjazne pieszemu. Może to ta kultura bliższa południowej ?

Ogólnie auta mają dostęp praktycznie wszędzie (choć oczywiście są deptaki itd.).

Dlatego odradzam podróż samochodem. W korkach stoi się niesamowicie długo, a szukanie wolnego miejsca przypomina poszukiwanie bursztynowej komnaty.

Brakowało mi też większych placów (przede wszystkim tego, żeby ich było tyle ile wypada na stolicę), ale to moje indywidualne fanaberie

Ogólnie Budapeszt wg mnie trzeba zobaczyć ! Robi wg mnie o niebo większe wrażenie niż Praga. Czuć tu prawdziwą metropolię i ,mimo że to jedno z najchętniej odwiedzanych miast Europy, nie czuć tutaj turystów na każdym kroku.

Takie moje wrażenia. Gdyby jeszcze ograniczyć rolę aut, emisję spalin i ogólnie zadbać o czystość to miasto byłoby prawie idealne moim zdaniem. Ja zdecydowanie polecam
el_barto no está en línea   Reply With Quote
Old May 7th, 2010, 12:32 PM   #19
Clash_tekin
Registered User

Clash_tekin's Avatar

Quote:
Originally Posted by dzejsek View Post
Trochę przesadziłeś z tym kilkunastoletnim kryzysem. Stagnacja w gospodarce węgierskiej utrzymuje się raptem 2 lata. Wcześniej Węgry były jednym z najszybciej rozwijających się państw Europy środkowej. Byc może za szybko, bo widać teraz efekty przegrzania się gospodarki jak i ogromnego deficytu i zadłużenia publicznego.

Budapeszt ma jeszcze całkiem sporo zaniedbanych miejsc, ale to jest kompletnie inna skala nieporównywalna do poziomu zaniedbania miast polskich.

Świetne fotki, świetny wątek. Dzięki Deo!
Clash_tekin no está en línea   Reply With Quote
Old May 7th, 2010, 01:15 PM   #20
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Quote:
Originally Posted by el_barto View Post
Budapeszt.

Powiem tak.

Miasto ze wspaniałą XIX wieczną architekturą. W Europie wg mnie ustepuje tylko Paryżowi i Wiedniowi pod tym względem...
Dodałbym jeszcze Madryt i Barcelonę, które mają wyjątkowo rozpasaną XIX wieczną architekturę, a takiej ulicy jak Gran Via nie ma żadne europejskie miasto. Gdy się nad tym jednak głębiej zastanowić, to ogólne wrażenie samych kamienic w Budapeszcie jest takie, że niczym nie ustępują one swoim odpowiednikom w największych europejskich metropoliach - 5-7 kondygnacji i bogate zdobienia na elewacjach to w Budapeszcie nic nadzwyczajnego. Czego moim zdaniem stolicy Węgier brakuje, by mogła stać na równi z konkurencją, to wielki reprezentacyjny plac, niekoniecznie o charakterze rynku (największe europejskie metropolie też nie mają typowych rynków) i więcej reprezentacyjnych budowli użyteczności publicznej. Brakuje mi też jakiegoś szczególnie wybijającego się miejsca, o którym możnaby powiedzieć: "Wow! to jest samo serce miasta!"

Reply

Tags
budapeszt, węgry

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules