|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Gospodarstvo, infrastruktura i razvoj Economy, Transportation, Energy, and Commerce |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Yosemite Sam
|
[Croatia] - Program razvojnih projekata u RH
Hrvatska komora inženjera građevinarstva, izradila je "Program razvojnih projekata u Republici Hrvatskoj" kojim se predlažu glavni strateški pravci razvoja Hrvatske u izgradnji infrastrukture i zahvati od javnog interesa na području energetike, energetske učinkovitosti, poljoprivrede, prometa, turizma i zaštite okoliša.
Svrha i namjera Programa jest sagledati one značajne koristi i prilike koje će otvoriti nove razvojne mogućnosti u gospodarskom sektoru, poboljšati kakvoću života stanovništva i povećati ukupnu vrijednost nacionalnog prostora. Ukupna vrijednost ovih projekata je 30-33 milijarde eura. Zbog vrijednosti i važnosti ovog programa koji bi mogao preporoditi Hrvatsku odlučio sam se otvoriti posebnu temu. Evo link na kojemu se nalazi čitavi program: http://www.hkig.hr/vijesti.php?id=236 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
![]() Lijepo prelomljeno :o) Samo par godina prekasno - nisu primijetili da je u međuvremenu došlo do krize... Uglavnom, kada je došao prvi udar krize, mnoge su zemlje EU i svijeta u cilju "pokretanja gospodarstva" pokrenule velike javne projekte, koje su dakako financirale povećanjem javnog duga - no sada je upravo udario drugi val krize i to upravo po tom tako naglo povećanom javnom dugu... A (skoro) sve bi oni iz DP financirali - nema DP od kuda stvari financirati, pogotovo kada je sada svima cilj "održivo i odgovorno" upravljanje javnim dugom i deficitom. Možemo mi raditi kakve god ROI kalkulacije tih investicija, problem je što ih nema nitko sada pokrenuti - pogotovo što neki projekti imaju smisla uz projekcije rasta pojedinih faktora od prije krize, no sada su sve te projekcije ili promašene ili uzaludne (npr. LNG u Omišlju kasni jer nije potreban - projekcije buduće potrošnje radi kojih je on trebao više nisu točne, a razine cijena ne garantiraju njegovu isplativost - nisu se EoN i ekipa povukli jer mi kao kasnimo već zato što sada nema razloga za isti u ovom obliku ili ovom trenutku)... Mislim, lijep je dokument makar malo previše u dijelovima visi na pojedine projekte i područja (nastao je agregiranjem već par studija koje sam vidio u rukama), zgodan je kao katalog projekata kojeg će dogodine par stranaka reciklirati u svoje programe pred izbore :o)
|
|
|
#3 |
|
Pure Blue
Likes (Received): 0
|
Kako piše u dokumentu za 3,5 milijardi Kn se mogu napraviti sve 4 HE u Zg (Podsused,Prečko,Zagreb,Drenje) čime bi se zauvijek riješio problem Save u Zg i moguće je napokon ostvariti projek Zagreb na Savi te maknut nasipe.
I što je najvažnije elektrane bi proizvodile 609 GWh godišnje. Ali se trenutno ipak daje 2 milijarde Kn za dvotračni pelješki most ![]() Edit: I još piše ovo, što bi valjda značilo da bi država trebala dati samo 60% para:"Udio drugih korisnika u investiciji: 40%" Last edited by V Wolf; June 28th, 2010 at 02:37 PM. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Registered User
|
<cut> dupli post, valjda je dva puta uhvatio submit </cut>
zvon & mir Last edited by zzelenika; June 28th, 2010 at 08:17 PM. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
|
![]() Po jednoj od teorija koje sam uzadnje čuo jest da slovenske stepenice na Savi (HES) effectively anuliraju svu korist (što se tiče hidroenergije) ovih HE na Savi jer bi imali vode kada je ionako ima previše, a kada je manjak vode (a i struje) ove HE ne bi imale ionako dovoljno za rad. Kao što HEP kaže ovih dana imaju super rezultate jer je hidrološki godina super pa uvoze znatno manje struje no inače i tada bi i ove nove HE radile, no kada je sušna sezona bi HE bile više-manje nekorisne jer bi sav potencijal trošile gore ove u Sloveniji. Da Savu tu treba regulirati sigurno, možda i zaokrenuti kroz kanal a kroz Zagreb samo kontroliranu količinu vode no to je dosta nezgodno igranje s gradom i poplavom ![]() Što se tiče izvora financiranja, 100% 3 milijarde ili 60% od 3 milijarde nije neka razlika kada nemaš ni 1% od istih. Vidjeli smo i s LNG-om na Krku - promijenile su se okolnosti i ti obećani investitori su svi odustali - evo tu su trebali drugi dati 40% (ili više) kad sad odjednom ih više nema. Dobro da se i nije previše napravilo na projektu, sada bi imali poludovršeni LNG terminal dok bi vanjski partneri dali petama vjetra...
|
|
|
#6 |
|
Pure Blue
|
Nije mi baš jasno kak to slovenci mogu iskoristi potencijal save u zg. U zg bi se trebale raditi protočne HE, znači bez akumulacije nego bi se koristila kinetička energija toka save. Znači struja bi se proizvodila kad god Sava teče koritom, a nisam još vidio da su slovenci u nekom trenutku iskoristili svu vodu pa je korito u Zg presušilo
. Jedino je naravno problem kod protočnih He što ne proizvode stalno istu količinu struje jer protok nije uvijek isti a nemaju akumulaciju pomoću koje bi ga održavale konstantnim. Ali i kad su se planirale te elektrane se to znalo, pa je izračunata neka prosječna proizvodnja godišnje.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Registered User
|
Kako su protočne ako imaju stepenice i ako su planirane akumulacije kako bi se podigla razina podzemnih voda (što je dodatna korist istih) - koliko znam planirana je brana tu kod mene u Zaprešiću? Pardon na OT, možemo negdje drugdje sakupiti javno dostupne projekte ovih HE.
|
|
|
#8 |
|
Yosemite Sam
|
To nije O.T. jer ova dretva i služi raspravi o tim strateškim projektima. Nažalost čini mi se da su mnogi gradovi i sela isključeni iz ovog programa. Brod ima odličan prometni položaj pa smo barem tu imali sreće da nas važni projekti nisu mimoišli.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Registered User
|
![]() Lijep je ovo pregled sanjanih, zamišljenih te planiranih projekata no sumnjam da će ih pomaknuti značajano bliže realizaciji...
|
|
|
#10 | |
|
BANNED
Likes (Received): 14
|
Sad neka mi netko ovo objasni (ja sam nestručan)
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
Likes (Received): 55
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
I come in peace \V/
|
suppper stuff stipson
"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety" Benjamin Franklin "All that is required for evil to prevail is for good men to do nothing." Edmund Burke "Religion leads to anger, anger leads to hate, hate leads to bigotry, bigotry leads to suffering!!!" Mic of Orion |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Kutinainen
Likes (Received): 7
|
Quote:
KUTINA TO SMO MI,DJECA SMO NJENA DOBRO SLUŠAJTE NAS SVI :) Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo Rekel sam ti nek te vrag odnese, ali vrag te zeti nije smel :) |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yosemite Sam
|
Šta nam to vrijedi kad ga nismo iskoristili.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Pure Blue
|
Quote:
Istina je da bi bile stepenice i da bi se dizala razina podzemnih voda, ali kad pogledaš neće to biti velike akumulacije jer za to jednostavno nema prostora. Evo jedne od definicija protočne He: Protočne hidroelektrane su one koje nemaju uzvodnu akumulaciju ili se njihova akumulacija može isprazniti za manje od dva sata rada kod nazivne snage. Pa pretpostavljam da bi se ovaj podcrtani dio odnosio na ove buduće Savske. |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Disenfranchised
Likes (Received): 2
|
PDF je stvarno odličan, vrhunski napravljeno. hvala stipson