|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Małopolska i Lubelszczyzna Lubelskie, Małopolskie, Podkarpackie, Świętokrzyskie |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Registered User
Likes (Received): 19
|
19 kwietnia podpisano umowę na dofinansowanie projektu pn. Park Rodzinny „Uzbornia”. Zarząd Województwa Małopolskiego przekazał tym samym Burmistrzowi Miasta Bochnia 5,6 mln zł z Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego.
Celem projektu jest udostępnienie mieszkańcom dogodnego terenu do uprawiania sportu oraz lżejszych form wypoczynku jak np. spacery, jogging, jazda, na rowerze, czy po prostu pasywny wypoczynek w otoczeniu przyrody, jaki preferują ludzie starsi. Zakres projektu obejmuje: zagospodarowanie lasku Uzbornia. Teren podzielono na 2 części, biorąc pod uwagę ukształtowanie terenu, walory przyrodnicze, a przede wszystkim zróżnicowane potrzeby użytkowników pod względem wiekowym i charakterologicznym. Teren A podzielono na następujące strefy: • strefę wypoczynku pasywnego, w której znajdować się będą pomosty wypoczynkowe, zegar słoneczny, schody napowietrzne w koronach drzew, stanowisko dokumentacyjne, • strefę reprezentacyjną, w której zlokalizowany jest istniejący pomnik pamięci, aleja honorowa, deptak, tafla wodna. • strefę cichą (kontemplacyjną), wyposażoną w ławeczki, 3 poziomy spacerowe, drewniany taras nazwany „miejscem zadumy”, • strefę rowerów górskich, • strefę wypoczynku aktywnego, w skład której wchodzi kompleks boisk (do gry w mini piłkę nożną, koszykówkę, siatkówkę, krykieta), rampa dla wrotkarzy, stoliki szachowe, elementy ścieżki zdrowia, boisko do gry w siatkówkę plażową wraz z trybuną oraz mini amfiteatr. Został przewidziany także punkt informacji przyrodniczej dotyczący roślinności parku zlokalizowany w tylniej ścianie trybun boiska do siatkówki plażowej. Przestrzeń pod będzie wykorzystana do zlokalizowania w niej następujących funkcji: toalet oraz zaplecza parku. Teren B przeznaczono głównie dla dzieci mniejszych, pozostających pod opieką rodziców oraz dla osób pragnących zachować tężyznę fizyczną. Wydzielono tu następujące strefy: • w części północnej (płaskiej) terenu strefę zabaw dla dzieci; • w części południowej (o stromym pochyleniu) tor saneczkowy oraz ścieżkę zdrowia.. Wartość projektu: 8 101 219,00 zł, Kwota dofinansowania: 5 670 853,00 zł (70% kosztów kwalifikowanych). Okres realizacji projektu: lipiec 2008 r. - wrzesień 2011 r. Dofinansowanie projektu Park Rodzinny „Uzbornia” zostało przyznane w ramach Osi Priorytetowej 6. Spójność wewnątrzregionalna Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007 - 2013, Działanie 6.1. Rozwój miast, Schemat A: Projekty realizowane wyłącznie w ramach programów rewitalizacji, współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. http://www.bochnia.pl/pl/inwestor/ak...-UZBORNIA.html ![]() ![]()
Last edited by dominikww; June 30th, 2010 at 12:39 AM. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
#3 |
|
Registered User
Likes (Received): 49
|
myślę że lepiej było wrzucić to do wątku Bochnia inwestycje
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Registered User
|
Też tak myślałem ale jak już był to dałem tutaj, chyba że da się je scalić to było by fajnie
ja chyba takiej możliwości nie mam
|
![]() |
| Tags |
| bochnia |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|