daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Изградња и развој > Изградња, привреда и инфраструктура > Путеви

Путеви Изградња путева / Road infrastructure

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old October 23rd, 2011, 05:19 PM   #321
Strajder
Registered User

Strajder's Avatar

Likes (Received): 0

U Srbiji je 1. januara 2006. usvojen novi Zakon o javnim putevima po kome se nazivi magistralni, regionalni i lokalni put zamenjuju nazivima državni put 1. reda, državni put 2. reda i opštinski put.
Uslovi za državni put I reda i stvarno stanje na terenu u Srbiji su dve različite kategorije, tako da eventualno par M puteva zadovoljavaju te uslove.
Uslovi autoputa i puta I reda dati su pod član 68 i 69 u
http://www.putevi-srbije.rs/pdf/zako...tevima_lat.pdf
Strajder no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old October 23rd, 2011, 06:31 PM   #322
byM4k5
Maks

Likes (Received): 17

Quote:
1) da saobraajne trake budu široke najmanje po 3,5 metra, s tim što
se, zavisno od konfiguracije terena, gustine i strukture saobraaja, širina saobraajne
trake može smanjiti do 3,25 metara;
Ne izgleda da je ovo na onom putu ispoštovano.

Quote:
U Srbiji je 1. januara 2006. usvojen novi Zakon o javnim putevima po kome se nazivi magistralni, regionalni i lokalni put zamenjuju nazivima državni put 1. reda, državni put 2. reda i opštinski put.
IHMO, meni je ovo čista jezička komplikacija. Ako se već htjelo da se nešto osviježi u imenovanju kategorija, to se moglo uraditi sa manje riječi. Npr:

- državni
- okružni (imate okruge, jelte?)
- opštinski
Evropa: Gardaland

Ja najviše volim modernu arhitekturu. A vi? - Pozed by M4k5
byM4k5 no está en línea   Reply With Quote
Old October 23rd, 2011, 07:12 PM   #323
Strajder
Registered User

Strajder's Avatar

Naravno da nije ispoštovano, samo po osnovu širine trake i to ove smanjene od 3,25m po traci, tj. 6,5m ukupno ne zadovoljavaju sledeći putevi na kojima sam ja vozio:
M4 - Lazarevac-Aranđelovac, odmah primer od kuće ...Inače na deonici Lazarevac-Kruševica (16km) put je asfaltiran sredinom 90-ih, i to je bio neki stari makadamski put ko zna od kad, krivudav, sa usponima i od 12% (u kraju brežuljkastom, nadm. visine između 160-300m), 5-5,5 m širine, jedino je podloga obnovljena i solidno je obeležen pre 2 godine, izvučene linije postavljena signalizacija itd. Dalje ka AR - katastrofa...Zatim isti taj M4 od Topole do Markovca na velikom delu širine ispod 6m (tegljač koji stoji zauzima prostor od desne ivice do središnje linije, a širina mu je 2,55m, nekad je +/- 10cm), a taj put pre Rače ima jednu kratku deonicu pod kockom.
M1.13 Vladičin Han - Surdulica - Vl.jezero - BG granica...Do Vlasine bar do pre par godina bilo i dosta kocke (ne znam da li je asfaltirano), a širina, posebno od Surdulice do Vlasine def. ispod 6m
M9 Pirot-Vlasotince-Leskovac...Jeza. Usko, podloga očaj (prošao prošle godine), malo bolje jedino od Vlasotinca do LE...def. gore od mnogih regionalnih puteva.
M25 ste već videli, M19 na deonici Šabac-Obrenovac ima taj minimum 6-6.5m, ali put u Posavini, ravno, podloga krpežž, sa PGDS-om od 5-6500?
M19.1 uz Drinu, između Ljubovije i Bajine Bašte - širina, jedva se mimoiđu 2 kamiona
M21 na deonici Valjevo-Kosjerić-Požega - kao Borova Glava - Kokin Brod pre rekonstrukcije - ko zna sve mu je jasno...

Što se tiče terminologije, potpuno sam saglasan sa tobom da je komplikacija. Imamo , po meni odličan primer u HR, ali je to igleda sramota priznati. Oni imaju državne, županijske i lokalne ceste.
Kod nas bi analogno tome bili državni, okružni (bivši regionalni) i ja bih ostavio lokalni pre nego opštinski putevi.
Autoputevi idu posebno, a brzi putevi ili posebno (mada ih nešto i nemamo osim KG-Batočina) ili u okviru državnih puteva.

Last edited by Strajder; October 23rd, 2011 at 08:58 PM.
Old October 23rd, 2011, 09:56 PM   #324
oroborus
mosh n roll

oroborus's Avatar

Likes (Received): 63

slažem se za M19 i M21, očaj...
oroborus no está en línea   Reply With Quote
Old October 23rd, 2011, 10:43 PM   #325
Bad_Hafen
Registered User

Bad_Hafen's Avatar

Likes (Received): 105

Quote:
Originally Posted by Strajder View Post
Imamo , po meni odličan primer u HR, ali je to igleda sramota priznati. Oni imaju državne, županijske i lokalne ceste.
koja je razlika izmedju D, Z, L i M, R, L, koji po tebi ne valja?
Bad_Hafen está en línea ahora   Reply With Quote
Old October 24th, 2011, 12:25 AM   #326
Strajder
Registered User

Strajder's Avatar

Za početak termin - magistrala...Svuda se koristi termin državni, nacionalni, kod Nemaca Bundes - savezni itd...Zatim zašto bi autoputevi bili u okviru državnih puteva, po meni moraju se voditi odvojeno, brzi putevi takođe (u HR su u okviru državnih puteva)...
Tako bi u nekoj renumeraciji putevi dobili svoje prefikse:
A - autoput - zelena tabla slovo, format Ax
M - motoput(brzi put) - plava tabla, format Mx
D ili N - državni (nacionalni put) - žuta tabla, format x ili xx, dakle bez slova
R - regionalni ili okružni, format xxx
Old October 24th, 2011, 09:44 AM   #327
Bad_Hafen
Registered User

Bad_Hafen's Avatar

dakle sve isto samo nije M nego D. Mislim da je to cista igra rijeci, a u sustini to nista ne mijenja. U svakom slucaju vise mi se svidja stara jugoslovenska logika AP, M, R L od ove vase nove 1. 2. red i sl. sranja.
I naravno smatram da je Srbiji, a i BiH hitno potrebna nova numeracija puteva koja bi bila smislenija. Pogotovo me nervira sto Srbiji APi nemaju oznake.
Old October 26th, 2011, 01:25 PM   #328
edis_mumin
Registered User

edis_mumin's Avatar

Kao što sam i obećao, postavljam kompletan video od Sjenice do Novog Pazara. Uživajte i, naravno, povratne informacije su dobrodošle!

http://youtu.be/P_GMuIPOJas

http://youtu.be/6L0uI1oFk9o
edis_mumin no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2011, 02:50 PM   #329
vectom
Registered User

vectom's Avatar

Likes (Received): 44

vectom no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2011, 03:15 PM   #330
Christophorus
Registered User

Christophorus's Avatar

Одличне снимке! Хвала на постављању, упознао сам се са једним мени скроз непознатим крајем.

Две ствари који су ми били упадљиви, после Сјенице ми се чини ово је један од најбоље означених путева у Србији, ограничења, а поготово престанци ограничења како их ретко има, ово би могло да служи као пример! Уосталом тај пут сигурно није после саме изградње реконструисан/саниран никако или?
Christophorus no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2011, 03:49 PM   #331
Bad_Hafen
Registered User

Bad_Hafen's Avatar

Super snimci, prvo da kazem da je priroda oko Sjenice prelijepa. Sto se tice puta osim na pa mjesta put je inzenjerski dbro rijesen, mislim moze se lijepo voziti. Najveci problem j jako los asfalt i to bi pod hitno trebalo presvuci, a drugi problem je nedostatk trotoara kroz sela
S malo investicija to moze biti pristojan put.
Old October 26th, 2011, 04:00 PM   #332
Bad_Hafen
Registered User

Bad_Hafen's Avatar

Quote:
Originally Posted by edis_mumin View Post
To je novoizgrađeni pravac od Novopazarskog naselja Dojeviće do sela Melaje. Veoma kvalitetan, dobro odrađen, ali za sada se ne spaja sa "pešterskom transverzalom" 272. Na mapi može izgledati kao alternativa, ali pošto nije u celosti asfaltiran, a sa druge strane nije u celosti ni asfaltiran put 231, u realnom slučaju ne predstavlja dobru alternativu.
kad ces nas obradovati snimkom ovog pravca?
Old October 26th, 2011, 04:18 PM   #333
tataratira
Registered User

Likes (Received): 2

Od izlaza iz Sjenice do negde 4 minuta put izgleda odlicno, kvalitetan asfalt, lepo oznacen,trotoari. Ostatak je tuga, ali i to ce se uskoro promenuti.
Za 30 miliona eura ocekujem da se rekonstrukcija odradi vrhunski.
tataratira no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2011, 06:03 PM   #334
edis_mumin
Registered User

edis_mumin's Avatar

Objedinio bih sve prethodne odgovore u jedan post: Od izlaska iz Sjenice do Štavlja (osim dva mosta) put je fenomenalan u odnosu na uslove u kojima je rađen. Rekonstruisan je pre možda i više od 4-5 godina i do sada nije nigde popustio, da su se pojavile naprsline i sl. Urađen je po postojećoj trasi, uz malo liftinga, jer je rađen bez projekta rekonstrukcije, već kao "revitalizacija postojećeg pravca" po slobodnom nahođenju čelnika iz a.d. "Novi Pazar - put", na šta su Turci imali primedbu jer nije u skladu sa projektom za najavljenu rekonstrukciju puta. Posebno mi se dopadaju nasipi duž ivica puta, od po 1.2m koji su u velikoj meri zaslužni za održavanje kvaliteta puta danas. Zanimljivo je da su prestanci ograničenja zamenjeni ograničenjem 80 km/h.

Ostatak puta nikada nije rađen naknadno nakon izgradnje, posle Drugog sv. rata, tako da je stvarno tužan. Samo presvlačenje pojedinih deonica nije doelo željene rezultate (deonica od Štavlja do prevoja Pometenik), jer ispod tog sloja asfalta postoji samo 15-ak cm debeo sloj tucanog kamena, jer je tada put bio projektovan za vozila od najviše 4 tone, pa je podloga uništena. Za među-krivine i mini prevoje da ne pričam, pa je zbog toga cena od 30 mil evra prilično velika za jednu običnu rekonstrukciju, jer zamislite stanje puta kada 55 km putujete oko 1 sat prosečne vožnje uz blago prekoračenje brzine na pojedinim deonicama (gde je to moguće).

Što se tiče pravca 231/272, ukoliko mi se ukaže prilika da u narednom vremenu prođem ovim pravcem, očekujte i snimak. Pozdrav i hvala na praćenju mog rada!
Old October 26th, 2011, 06:08 PM   #335
sallae2
Registered User

Likes (Received): 46

Da li je u projektu rekonstrukcije predviđeno izmeštanje deonica koja idu kroz naselja?
sallae2 no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2011, 06:32 PM   #336
edis_mumin
Registered User

edis_mumin's Avatar

Quote:
Originally Posted by sallae2 View Post
Da li je u projektu rekonstrukcije predviđeno izmeštanje deonica koja idu kroz naselja?
Nisam siguran jer do sada nisam imao uvid u projektnu dokumentaciju. Za sigurno znam da do prevoja Pometenik neće biti izmeštanja, ali da se samim izmeštanjem serpentina očekuje i zaobilaženje Duge Poljane i Bijelih Voda (vrh i podnožje serpentina), a dalje ka Novom Pazaru nisam siguran...
Sudeći i po radovima koji su trenutno aktuelni, ne očekujem da će put biti izmešten ni iz NP Požege (Neposredno pre ulaska u Novi Pazar).
Old October 26th, 2011, 07:18 PM   #337
razgradjevinar
Registered User

edise mali off. nisam gledao video ali sam pogledao sajt o pesteru. lepo spakovan i informativan ali fali jedna galerija slika. (ili ja nisam nasao). ako si u poziciji urgiraj da je naprave, makar od slika iz flash header-a sajta. mnogo lepa priroda i treba je pokazati ljudima, mnogi o pesteru znaju samo iz vremenske prognoze na tv-u..ono.. put zavejan i neprohodan
razgradjevinar no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2011, 09:20 PM   #338
edis_mumin
Registered User

edis_mumin's Avatar

Quote:
Originally Posted by razgradjevinar View Post
edise mali off. nisam gledao video ali sam pogledao sajt o pesteru. lepo spakovan i informativan ali fali jedna galerija slika. (ili ja nisam nasao). ako si u poziciji urgiraj da je naprave, makar od slika iz flash header-a sajta. mnogo lepa priroda i treba je pokazati ljudima, mnogi o pesteru znaju samo iz vremenske prognoze na tv-u..ono.. put zavejan i neprohodan
Da ne opterećujemo ovu temu, pogledaj PM
Old October 31st, 2011, 05:54 PM   #339
Djurizmo
Citizen of Europe

Djurizmo's Avatar

Quote:
Originally Posted by Taxi.driver.KG View Post
ja sa fiat mareom 1.9td, 100konja, koja ide kao zrno, od kragujevca do gazele ne mogu ispod 1:35h, dva puta me zvali da u naredna dva sata budem na aerodromu, a jednom sam ja permutovao da stižu sledeći dan pa kad me zvali i rekli da su na aerodromu i čekaju me, ja izleteo iz kuće za sekundu i tada kad nisam uništio mareu od "prženja" nikad neću. Tada sam do gazele stigo za sat i 35, a do aerodroma za koji minut manje od dva sata, uz napomenu da sam kroz Mladenovac išao iza jednog audija koji šibao u proseku 85-90kmh. I da, bila je subota popodne, manja gužva
Evo samo da kažem da sam danas bio u KG. Dakle, radni dan, kamioni.... Plavi most - 11:20, Idea u naselju Aerodrom (valjda sam dobro locirao) - 12:37. Bez ikakvog jurcanja, pritom sam vozio ženu i dete. Znači, do mladenovca autoput -> Topola -> Kragujevac
Djurizmo no está en línea   Reply With Quote
Old November 1st, 2011, 12:08 AM   #340
micika
Stalker

micika's Avatar

Djurizmo, jel to Boeing ili Airbus?
Negde daleko, daleko, na Sokolnickoj liniji, iza sedam pustih stanica iza tri srusena metro-mosta, iza hiljadu hiljada zeleznickih pragova, nalazi se carobni podzemni grad. Taj grad je zacaran, i u njega obicni ljudi ne mogu da udju. U njemu zive carobnjaci i samo oni mogu da ulaze i izlaze kroz gradsku kapiju. A iznad njega, na povrsini se nalazi veliki dvorac sa kulama, u kome su nekada ziveli ti mudri carobnjaci. Taj dvorac se zove... Univerzitet.
micika no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules