daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Display Modes
Old July 18th, 2010, 06:18 PM   #1
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

Likes (Received): 71

[Paris, je t'aime] by michal.j

Miłość do Paryża wezbrała we mnie ze zdwojoną siłą, wobec czego postanowiłem podzielić się ułamkiem klimatu tego niesamowitego miasta

Większość zdjęć to świeżynki z okresu 11.07-17.07, choć będę czasem wrzucał te ze starszych lat dla lepszej ilustracji tematu. Tamte będą brzydkie, krzywe i złe - poznacie je bez problemu.

Dzień pierwszy.

1. Podróż rozpoczynamy w sercu największej, 15. dzielnicy na skrzyżowaniu ulic Sevres / Lecourbe, gdzie też mieściła się przez miniony tydzień moja baza. Bardzo przyjemna okolica, wypełniona typową paryską zabudową.

2. Górą, po wiadukcie biegnie trasa linii 6 paryskiego metra. Uwielbiam ten klimat pociągów w powietrzu, kojarzy się ze Stanami

2. Rzut okiem na kościół Inwalidów, który zamyka oś widokową Avenue de Breteuil.

3. Nieco bliższe spojrzenie

4. Wbijamy do metra i po 20 minutach wysiadamy na stacji Cluny - La Sorbonne. W niedzielę, w środku wakacji nie ma żadnych zajęć na uniwersytecie, więc muszę zdławić w sobie głód zdobywania wiedzy i udaję się na północ w kierunku wyspy Cite, przez most mojego świętszego imiennika.

6. Po drugiej stronie - malownicze kamienice.

7. Vis a vis majaczy już w oddali cel tej krótkiej wędrówki - katedra Notre Dame.

8. Oto i jesteśmy u bram.

9. A oto i słynna rozeta

10. Po mszy oddalamy się na północ, w kierunku Hotel de Ville, spoglądając jeszcze na most Notre Dame.

michal.j no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old July 18th, 2010, 06:53 PM   #2
manujoao
Misie zapakowane?

manujoao's Avatar

Likes (Received): 2

No to bedzie wreszcie godna prezentacja Paryzewa na forum! Czekam na wiecej, bo na razie standartowo - pocztowkowo. Skladales wieniec pod pomnikiem Mickiewicza?
wondering if they'll find and if they'll recognise it if they do
manujoao no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2010, 08:28 PM   #3
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

Prawie każde zdjęcie zrobione latem w Paryżu wygląda mniej lub bardziej pocztówkowo No, ale postaram się.
Wieńca nie składałem, nawet nie modliłem się na grobie Chopina;-)

11. Za plecami zostawiamy Conciergerie, Pałac Sprawiedliwości i Saint Chapelle.

12. Zbliżamy się do Hotel de Ville, czyli tamtejszego ratusza.

13. Z powodu odbywającej się wenątrz wystawy fasada budynku przyozdobiona jest facjatą Charlesa de Gaulle'a.

14. Bliższe oględziny Generała - widać jeszcze więcej twarzy. Może to był fraktal, ale nie miałem teleobiektywu, żeby sprawdzić strukturę na kolejnych szczeblach.

15. Na horyzoncie widać kolejny przystanek podróży - Centrum Pompidou powstałe z inicjatywy Mitteranda. Co krok to prezydent w tym Paryżu.

16.

17. Podążamy ulicą Renarda przecinając skrzyżowanie z Rivoli

18. Widok w stronę rue de Rivoli / rue de la Coutellerie

19. Oto i Centrum, a właściwie elewacja boczna od Rue Saint-Merri

20. O, tęcza nawet się zrobiła! Niestety pod szybą nie leżał garnek złota.

Old July 18th, 2010, 08:29 PM   #4
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

21. Obok znajduje się placyk z dziwaczną fontanną - oto alegoria ust Angeliny Jolie.

22. A oto syrena, która próbowała zwabić Odyseusza. Chojnie wyposażona przez Posejdona, jak widać

23. Wszechobecne w okolicy kominy wentylacyjne

24. Niektóre nawet zostały stosownie przyozdobione;-)

25. Z kolei w górnych partiach budynku zainstalowano jakieś intrygujące konstrukcje. Wygląda to trochę jak karmnik dla pterozaura.

26.

27. Jeszcze rzut oka na plac Georges'a Pompidou

28. O tej porze jest jeszcze lużno.

29. Reklama aktualnej wystawy - Dreamlands. Miasta ze snu to wg autorów Las Vegas i Dubaj

30. Czas wbijać do środka!

Old July 18th, 2010, 08:49 PM   #5
ww_lodz
City & Colour

ww_lodz's Avatar

Likes (Received): 204

Je haa! To będzie hit Pahri, Pahri... Zamieszkać w nim chociaż na rok...
?
ww_lodz no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2010, 08:55 PM   #6
Dzwonsson
Oppelner Straße 174/1

Dzwonsson's Avatar

Paryż, miasto bardzo intrygujące, kilkakrotnie przymierzałem się do odwiedzin, jednak zawsze coś finalnie mnie od francuskiej stolicy odstraszało. Za każdym razem gdy przy planowaniu kolejnego wyjazdu moje myśli zaczynają chodzić wokół Paryża wszystko się wali, wychodzą niespodziewane wydatki, przyjaciele mają inne plany, coś mi wypada i tracę tych kilka wolnych dni, które mógłbym poświęcić na wyjazd i tym podobne.
Poza tym coś w tym mieście jest takiego co mnie momentami do niego zraża, swego rodzaju pyszność, "ąębułkęprzezbibułkę", napęczniałe do niebotycznych rozmiarów ego, które, w przeciwieństwie do "bezczelności" miast amerykańskich, szalenie mnie drażni, usilne dążenie do idealnego ładu zarezerwowanego dla miast germańskich, choć jeżeli wierzyć opowieściom znajomych paryskie ulice to smród, brud i ubóstwo... Kto wie, kiedyś może wbrew wszystkim przeciwnościom i obawom pojadę?
Ich kann es immer noch nicht fassen Man wies uns aus der Heimat aus!
Dzwonsson no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2010, 08:57 PM   #7
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dzwonsson View Post
choć jeżeli wierzyć opowieściom znajomych paryskie ulice to smród, brud i ubóstwo...
Obracasz się w kręgach polityków? No bo bezczelnie kłamią po prostu!
Old July 18th, 2010, 09:01 PM   #8
dawidny
Registered User

dawidny's Avatar

Likes (Received): 7

Zależy co konkretnie mieli na myśli np. taki Times Sq. w NYC śmierdział strasznie i nie da się tego w żaden sposób opisać.
Old July 18th, 2010, 09:04 PM   #9
bb78
Fook eet!

bb78's Avatar

Likes (Received): 342

Quote:
Originally Posted by Dzwonsson View Post
Paryż, miasto bardzo intrygujące, kilkakrotnie przymierzałem się do odwiedzin, jednak zawsze coś finalnie mnie od francuskiej stolicy odstraszało. Za każdym razem gdy przy planowaniu kolejnego wyjazdu moje myśli zaczynają chodzić wokół Paryża wszystko się wali, wychodzą niespodziewane wydatki, przyjaciele mają inne plany, coś mi wypada i tracę tych kilka wolnych dni, które mógłbym poświęcić na wyjazd i tym podobne.
Poza tym coś w tym mieście jest takiego co mnie momentami do niego zraża, swego rodzaju pyszność, "ąębułkęprzezbibułkę", napęczniałe do niebotycznych rozmiarów ego, które, w przeciwieństwie do "bezczelności" miast amerykańskich, szalenie mnie drażni, usilne dążenie do idealnego ładu zarezerwowanego dla miast germańskich, choć jeżeli wierzyć opowieściom znajomych paryskie ulice to smród, brud i ubóstwo... Kto wie, kiedyś może wbrew wszystkim przeciwnościom i obawom pojadę?
Hahaha, widzę, że nie tylko ja miałem mnóstwo obaw i uprzedzeń przed wyjazdem do Paryża i że nie tylko ja wiele razy przymierzałem się do wyjazdu wymyślając sto mniej i bardziej prawdziwych powodów, żeby wyjechać w inne miejsce. W końcu byłem i - powiadam Ci - warto. Po stokroć warto!
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1018997
bb78 no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2010, 09:07 PM   #10
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

Mnie właśnie zadziwiło to, że np. chodniki w Paryżu są normalnie czyszczone polewaczką. A jednego dnia, gdy ostro lało, to służby miejskie "zmiatały" wodę z chodników do odpływów, żeby się nie gromadziła.

W porównaniu do np. Włoch (północnych, nie chodzi mi o Neapol), w Paryżu jest znacznie czyściej. Asfalt nie pachnie co prawda Channel no. 5, ale jak dla mnie czystość była na zupełnie akceptowalnym poziomie.
Old July 18th, 2010, 11:02 PM   #11
HS
I am the passanger

Likes (Received): 110

Och, Paryż! Miałem przyjemność mieszkania tam w hostelu (prowadzonym przez jakiegoś natrętnego i spiętego Japońca) przy samym L'Hotel de Ville, w pierzei, ze wspólnym podwórkiem ze zwykłymi, mieszkalnymi kamienicami. Francuskie bagietki, przerwy na obiad w środku dnia... żyć nie umierać!
Old July 18th, 2010, 11:13 PM   #12
Cz@rek
Registered User

Cz@rek's Avatar

Likes (Received): 13

Och cudownie, kolejny wątek o Paryżu,i to tuż przed wyjazdem
michal.j ,może masz kilka porad dla wybierających się właśnie tam?
Cz@rek no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2010, 11:38 PM   #13
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

Zazdroszczę, Ci wyjazdu Na jak długo jedziesz?

Jeśli chodzi np. o komunikację miejską, to kupuj karnety (w automatach albo w okienku "ę karnę, si wu ple";D), bo wtedy 10 biletów kosztuje 12E, a pojedyńczy 1,7E.
Jeśli będziesz dłużej, to weź ze sobą zdjęcie i wyrób kartę Navigo (magnetyczna, kosztuje 5E). Wtedy możesz sobie kupić bilet tygodniowy (pn - nie) za 18,35E.

Zwyczajne bilety jednorazowe umożliwiają jazdę z przesiadkami w ciągu 90 minut od skasowania (ale tylko autobus/autobus, autobus/tramwaj - przesiadki metro/autobus są niedozwolone). Oczywiście na jednym bilecie można korzystać z całej sieci metra i RERu w obrębie miasta, jeżeli nie wyjdziesz za bramki. Przesiadki są dobrze oznaczone na peronach, albo ja mam już wprawę

Jeżeli będziesz jechał do La Defense, St Denis / Stade de France lub Vincennes to wsiadaj do metra a nie do RERu (bo całe metro mieści się w strefach 1-2, nawet gdy fizycznie je opuszcza - nie musisz zatem kupować specjalnych biletów).
Jeżeli odlatujesz z Orly to mogę dać Ci wskazówki, jak dojechać za 2,4E, zamiast 8E Orlyvalem.

Wszystkie muzea miejskie i państwowe są bezpłatne do ukończenia 25 roku życia dla mieszkańców UE. To nowość od tego roku bodajże, wcześniej było do 18. tylko. Jedna kasjerka w Musee d'Orsay nie wiedziała za bardzo czy PL jest w UE, ale braki w wiedzy geograficznej nadrabiała uśmiechem i nieprzeciętną urodą... Więc jej przebaczyłem to drobne faux pas W każdym razie, jeśli nie masz 26 lat to idź do kasy i proś o darmowy bilet

Generalnie Francuzi są w porządku, spędziłem ponad miesiąc w Paryżu w ciągu swego żywota i stwierdzam, że albo miałem mega farta, albo te wszystkie opowieści o niechęci do turystów i angielskiego są mocno przesadzone. Ja znam po francusku może 30 słów i zawsze udawało mi się załatwić to co chciałem. Uśmiech i choćby powitanie po francusku na pewno pomagają w kontaktach międzyludzkich. Francuzi są moim zdaniem raczej otwarci, chętnie rozmawiają z nieznajomymi... Kiedyś wdałem się w metrze w pogawędkę z reżyserem filmów dokumentalnych i dostałem od niego nawet film, który nakręcił (na takiej oryginalnej długaśnej taśmie, której nijak nie wiem jak odtworzyć). Ów człowiek dażył wielką estymą nasz naród i chciał mi nawet ofiarować butelkę dobrego wina, jak dowiedział się, że jestem Polakiem Innym razem zamieniłem nawet 3 słowa z prezydentem Republiki
Zawsze mnie tam jakieś pozytywne przygody spotykają, więc o nic się nie martw, tylko ciesz się, że Paryż stoi przed Tobą otworem! Buon Voyage!

Last edited by michal.j; July 19th, 2010 at 12:03 AM.
Old July 18th, 2010, 11:51 PM   #14
Cz@rek
Registered User

Cz@rek's Avatar

Likes (Received): 13

Jadę na 12 dni ale ląduje na CDG,na darmowe bilety się juz nie zalapie,
ale dobrze wiedziec bo jade z 7-letnim synkiem.Napewno bedę poruszał się metrem i chce kupić Navigo nie wiem tylko czy są w wersji ulgowej?
A lokum mam zarezerwowane w 6 dzielnicy,i juz nie mogę się doczekać wyjazdu
Cz@rek no está en línea   Reply With Quote
Old July 19th, 2010, 12:05 AM   #15
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

Wydaje mi się, że nie istnieje ulgowe Navigo, bynajmniej RATP nic na ten temat nie pisze.
Ale wtedy najwyżej Ty sobie kupisz Navigo, a syn będzie jeździł na ulgowe karnety za 6E.

6. dzielnica to świetna miejscówka, na pewno będziesz zadowolony

Jeśli przylatujesz na CDG i chcesz jechać RERem, to przygotuj się na długie stanie w kolejce do automatu biletowego i przygotuj ze trzy różne karty kredytowe (albo jedną z chipem) - biletomaty są tam kapryśne, a szczerze mówiąc, to nie wiem czy da się kupić bilet w okienku. Są tam kasy SNCF, ale wydaje mi się, że oni sprzedają tylko na swoje pociągi.

Last edited by michal.j; July 19th, 2010 at 12:12 AM.
Old July 19th, 2010, 12:55 AM   #16
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

31. Widok z holu głównego. Po odstaniu 5 minut w kolejce odbieramy darmowe bilety i jedziemy na poziom 4, gdzie mieszczą się instalacje czasowe.

32. Z pasażu rozpościera się widok na placyk przed centrum

33. Na drugim planie kościół św. Eustachego koło Les Halles, a na 3 planie La Defense.

34. Z kolei w kierunku północnym widoczny jest kościół Sacre Coeur.

35. A tak prezentuje się tunel, w którym jesteśmy. Styl SF.

36. Nieletni niechaj prędko zamkną oczy, albowiem wkraczamy na teren ekspozycji. Zawsze można liczyć na jakąś hardcore'ową instalacje, ja z kronikarskiego obowiązku prezentuję jedno, stosunkowo łagodne płótno;-)

37. Audytorium wypełnione do ostatniego miejsca

38. Pokój, który nie wiem dlaczego skojarzył mi się z filmem Inland Empire i tamtejszymi królikami. Tutaj delfin wypływa z kominka bodajże. Why not?

39. Instalacja nazwana Chromosom.

40. A to już czyste szaleństwo

Na piątym piętrze mieści się spore muzeum sztuki współczesnej, ale my udajemy się od razu na 6 piętro, gdzie są dwie wystawy czasowe: Dreamland i dzieła Luciana Freuda (wnuka Zygmunta).

Last edited by michal.j; July 19th, 2010 at 01:30 AM.
Old July 19th, 2010, 09:38 PM   #17
boczek
Bacon Strips&Bacon Strips

boczek's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by michal.j View Post
Są tam kasy SNCF, ale wydaje mi się, że oni sprzedają tylko na swoje pociągi.
akurat RER do SNCF należy zdaje się...
bardzo fajne zdjęcie, czekam na dalszy ciąg. a sam do Paryża wybieram się pod koniec sierpnia i jeżeli wszystko się ułoży to sobie pomieszkam w tym unikalnym mieście conajmniej rok
boczek no está en línea   Reply With Quote
Old July 19th, 2010, 09:41 PM   #18
ww_lodz
City & Colour

ww_lodz's Avatar

Likes (Received): 204

Quote:
Originally Posted by ww_lodz View Post
Je haa! To będzie hit Pahri, Pahri... Zamieszkać w nim chociaż na rok...

Także wiedz, że Ci zazdroszczę
?
ww_lodz no está en línea   Reply With Quote
Old July 19th, 2010, 09:47 PM   #19
boczek
Bacon Strips&Bacon Strips

boczek's Avatar

Likes (Received): 1

nie chcę zapeszać, więc narazie sobie daruję wszelakie przechwałki :P
boczek no está en línea   Reply With Quote
Old July 19th, 2010, 09:49 PM   #20
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

Quote:
Originally Posted by boczek View Post
akurat RER do SNCF należy zdaje się...
bardzo fajne zdjęcie, czekam na dalszy ciąg. a sam do Paryża wybieram się pod koniec sierpnia i jeżeli wszystko się ułoży to sobie pomieszkam w tym unikalnym mieście conajmniej rok
To jest właśnie pomieszane, bo chyba linia A i B należy do RATP, a lotniska są właśnie obsługiwane przez niebieską.
W każdym razie na lotnisku jest Gare TGV i na takie pociągi na pewno można kupić bilety w kasie.

W końcu jedna z moich kart zadziałała, więc nie dociekałem już jak to jest z tym kupnem. Tak czy inaczej instalowanie biletomatów bez obsługi banknotów (które są powszechne w samym Paryżu), jest dziwną praktyką.

Last edited by michal.j; July 19th, 2010 at 09:58 PM.

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules