|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
Registered User
Likes (Received): 123
|
[Lizbona] Raj?
Chciałbym przedstawić fotorelację z 10dniowego wyjazdu do Lizbony, który odbyłem wraz z siostrą i szwagrem.
Miasto zrobiło na mnie niesamowite wrażenie - z jednej strony wciąż byliśmy w Europie, z drugiej strony już w zupełnie innym świecie - słońca, palm, wiekowych, często okropnie zaniedbanych kamienic, kościołów i monumentalnych pomników architektury. Oprócz Lizbony zwiedziliśmy również średniowieczne miasteczko Obidous w całości otoczone murem obronnym, oraz kurortowe Cascais (mniej więcej taki ichni Sopot). Życie w Lizbonie to niezwykła mieszanka chaosu (szczególnie w ruchu drogowym na wąskich, krętych uliczkach), beztroski i spokoju. Nikt się nigdzie nie spieszy, ludzie są szczęśliwi i niesamowicie otwarci. Jeśli chodzi o ceny to jest przystępnie. Podstawowe produkty spożywcze i alkohole można kupić za 'drobniaki', na prawdę smaczne wina można dostać za... 2-3 Euro. Dania obiadowe w typowych knajpach i restauracjach zazwyczaj za mniej niż 10E (wyjątkiem podczas naszego wyjazdu był obiad w Hard Rock Cafe ). Komunikacja miejska również tania - wyrobienie ważnej przez rok karty na komunikację to koszt 50 centów, przejazd metrem 85 centów. Da się więc wytrzymać.Zatem przechodzimy do zdjęć: 1. Zaczynamy od widoku ulicy z naszą kwaterką (ta kamienica najbardziej z prawej) - najprawdopodobniej jedna z najlepiej położonych kwater w całym mieście - na wzgórzu zamkowym zamku Św. Jerzego, tuż pod murami, z widokiem na panoramę całego miasta, w tym słynny most 25 Kwietnia. (sorry za jakość zdjęcia, zapomniałem zmienić ustawienia aparatu) ![]() 2. Widok z okna, całkowicie zabójczy. Podobnych widoków jeszcze trochę będzie w tym wątku. ![]() 3. ![]() 4. Widok z okna w dół - Lizbona to miasto wzgórz, wszędzie jest ogromna ilość schodów i stromych uliczek (niezwykle trudny test dla każdego kierowcy i samochodu). Poruszanie się po mieście pieszo jest wymagające, ale da się szybko przyzwyczaić - odpowiednie obuwie jest podstawą ![]() ![]() 5. ![]() 6. ![]() 7. Moja skromna osoba ;D ![]() 8. Tu z siostrą ![]() 9. Kuchnia naszego mieszkania. Ogólnie bardzo fajna kwatera - dwie sypialnie, salon, łazienka oraz w pełni wyposażona kuchnia. 10 dni za ca.3000zł bez względu na ilość wynajmujących osób. ![]() 10. Nasza dzielnica była jedną z najstarszych dzielnic miasta, miejscami mocno zaniedbaną, ale przez to klimatyczną. ![]() Mimo selekcji zdjęć mam ich 308, więc trochę zajmie wrzucanie Mam nadzieję, że znajdą się zainteresowani :>
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
sweet cherry
Likes (Received): 0
|
Wrzucaj, wrzucaj, masz co najmniej jedną zainteresowaną
|
|
|
#3 |
|
gnesener
Likes (Received): 9
|
Ja też czekam na kolejny secik...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Lover Silesia
Likes (Received): 312
|
Ba. Dajesz! Wrzucaj tak po 5-8 na posta, nie więcej.
Obcowanie ze mną zawsze było, i także dzisiaj jest, dosyć trudne dlatego, iż z reguły dążę do dyskusji, starcia, staram się prowadzić rozmowę w ten sposób aby była ryzykowna, czasem nawet nieprzyjemna, żenująca, niedyskretna, gdyż to wciąga w grę osobowość zarówno moją, jak mego partnera. Rozmowa uprzejma, spokojna, delikatna, taka jaką się zwykle uprawia w kołach literackich, wydawała mi się zawsze czymś śmiertelnie mdłym i niegodnym ludzi bardziej rozbudzonych pod względem duchowym. [Gombrowicz W., 1961 r., Wspomnienia polskie] |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
|
Miło mi, no to lecimy dalej:
11. ![]() 12. ![]() 13. ![]() 14. ![]() 15. ![]()
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
|
Spokojnie, w następnych setach pojawią się również bardziej reprezentacyjne miejsca, choć osobiście chciałem ukazać to prawdziwe, nie-pocztówkowe ujęcie miasta, które tak mnie urzekło
![]() 16. ![]() 17. Słynne wagoniki tramwajowe. Przejazd jest na prawdę niezapomnianym, choc bardzo hardkorowym przeżyciem. ![]() 18. Tak dla jasności - to jest ulica dwukierunkowa ![]() ![]() 19. ![]() 20. Street Art - sporo tego w Lizbonie ![]()
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Registered User
|
21.
![]() ![]() 22. Wieczorne widoki z okna. Nocne niestety nie wyszły ostro (brak statywu). Szkoda, bo most jest fajnie oświetlony. ![]() 23. Podświetlona, kilkupiętrowa konstrukcja na prawo od środka zdjęcia to Elevador de Santa Justa - więcej na wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Elevador_de_Santa_Justa nie przejechałem się nią, bo zawsze były kilometrowe kolejki. ![]() 24. ![]() 25. ![]() 26. ![]() 27. Wejście do jakiejś małej knajpki. To standard w Lizbonie - w co drugiej kamienicy jest jakaś kameralna restauracyjka/kawiarnia, czasem dosłownie 2 stoliki na krzyż ![]()
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
lewy
|
Mega.
Więcej!
|
|
|
#9 |
|
Registered User
|
Dołączam się do żądania o więcej!
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
xxxxxxxxxxx
Likes (Received): 3
|
W październiku, lub listopadzie wybieram się do Lizbony, więc wątek w sam raz. Może wrzucę zdjęcia z zeszłorocznej wizyty w Porto, ale to już w innym wątku.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
|
Zbliżamy się do zamku Św. Jerzego, czyli w sumie cały czas okolice wokół naszej kwatery
![]() 28. ![]() 29. ![]() 30. ![]() 31. ![]() 32. ![]() 33. ![]() Następne sety to widoki z zamku kolejne wąskie uliczki oraz centrum starówki Tak czy siak obfotografowaliśmy może 10% tego, co miasto ma do zaoferowania, jest tak ogromne, że trzeba by mieszkać dobrych kilka miesięcy żeby się we wszystkim ogarnąć. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Registered User
|
Widoki z zamku:
34. ![]() 35. ![]() 36. ![]() 37. ![]() 38. ![]() 39.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Registered User
|
Ostatnia porcja widoków z tego tarasu, niebawem udajemy się do zamku
![]() 40. ![]() 41. ![]() 42. ![]() 43. ![]() Proszę o komentarze
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Registered User
|
44.
![]() 45. Taras widokowy poza właściwymi murami, z którego robione były powyższe zdjęcia. ![]() 46. Bardzo ładny wiersz na tablicy znajdującej się na tarasie widokowym. ![]() 47. ![]() 48. ![]() 49. ![]() 50. ![]() 51.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Registered User
|
Nie spodziewałem się, że Lizbona to takie ładne miasto. Te wąskie uliczki bez wątpienia mają swój urok
również czekam na więcej!
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Kardynał Ximinez
Likes (Received): 5
|
Quote:
Byłem w Lizbonie kilka lat temu w zimie. Piękne miasto i mam zamiar tam wrócić wczesną jesienią lub na wiosnę. Wrzucaj fotki man
|
|
|
|
#17 |
|
:)
Likes (Received): 45
|
Domy paskudne, po samochodach widac ze mieszkaja tam nie biedni ludzie. Mowicie pieknie, moim zdaniem nie na dluzsza mete
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Kardynał Ximinez
Likes (Received): 5
|
![]() Właśnie, że na dłuższą metę, bo potrzeba dużo czasu aby poznać i przede wszystkim wczuć się w to miasto. Zostać wchłoniętym przez jego atmosferę i stać się dzięki temu jego częścią. Ma ono świetny klimat spokoju i melancholii (Lisbon Story, film Wima Wendersa, chyba najlepiej oddaje nastrój tego miejsca). Fajnie jest tam po prostu Być. Zdjęcia i street view niestety nie są w stanie tego zastąpić.
|
|
|
#19 |
|
Registered User
|
Bylem tam 2 miesiace temu, jakos nie przypadlo mi to miasto do gustu. Budynki ruiny, pelno zebrakow, widac bylo duzo biedy.
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Let's go digging
Likes (Received): 37
|
Przerzucam na następną stronę i czekam na bardzo upalne fotki, miło się ogląda twoje zdjęcia. Ja byłem w Lizbonie w zeszłym roku w styczniu i chce wrócić latem!!!
Niec koledzy piszą co chcą, miasto jest magiczne i w tym odrapaniu jest wielka malowniczość. Szczególnie w okolicach zamku. |
|
|
|
![]() |
| Tags |
| lizbona, portugalia |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|