daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Reply

Thread Tools Display Modes
Old July 20th, 2010, 02:14 PM   #1
Elvenking
Registered User

Elvenking's Avatar

Likes (Received): 123

[Lizbona] Raj?

Chciałbym przedstawić fotorelację z 10dniowego wyjazdu do Lizbony, który odbyłem wraz z siostrą i szwagrem.
Miasto zrobiło na mnie niesamowite wrażenie - z jednej strony wciąż byliśmy w Europie, z drugiej strony już w zupełnie innym świecie - słońca, palm, wiekowych, często okropnie zaniedbanych kamienic, kościołów i monumentalnych pomników architektury.
Oprócz Lizbony zwiedziliśmy również średniowieczne miasteczko Obidous w całości otoczone murem obronnym, oraz kurortowe Cascais (mniej więcej taki ichni Sopot).

Życie w Lizbonie to niezwykła mieszanka chaosu (szczególnie w ruchu drogowym na wąskich, krętych uliczkach), beztroski i spokoju. Nikt się nigdzie nie spieszy, ludzie są szczęśliwi i niesamowicie otwarci. Jeśli chodzi o ceny to jest przystępnie. Podstawowe produkty spożywcze i alkohole można kupić za 'drobniaki', na prawdę smaczne wina można dostać za... 2-3 Euro. Dania obiadowe w typowych knajpach i restauracjach zazwyczaj za mniej niż 10E (wyjątkiem podczas naszego wyjazdu był obiad w Hard Rock Cafe ). Komunikacja miejska również tania - wyrobienie ważnej przez rok karty na komunikację to koszt 50 centów, przejazd metrem 85 centów. Da się więc wytrzymać.

Zatem przechodzimy do zdjęć:

1. Zaczynamy od widoku ulicy z naszą kwaterką (ta kamienica najbardziej z prawej) - najprawdopodobniej jedna z najlepiej położonych kwater w całym mieście - na wzgórzu zamkowym zamku Św. Jerzego, tuż pod murami, z widokiem na panoramę całego miasta, w tym słynny most 25 Kwietnia. (sorry za jakość zdjęcia, zapomniałem zmienić ustawienia aparatu)

2. Widok z okna, całkowicie zabójczy. Podobnych widoków jeszcze trochę będzie w tym wątku.

3.

4. Widok z okna w dół - Lizbona to miasto wzgórz, wszędzie jest ogromna ilość schodów i stromych uliczek (niezwykle trudny test dla każdego kierowcy i samochodu). Poruszanie się po mieście pieszo jest wymagające, ale da się szybko przyzwyczaić - odpowiednie obuwie jest podstawą

5.

6.

7. Moja skromna osoba ;D

8. Tu z siostrą

9. Kuchnia naszego mieszkania. Ogólnie bardzo fajna kwatera - dwie sypialnie, salon, łazienka oraz w pełni wyposażona kuchnia. 10 dni za ca.3000zł bez względu na ilość wynajmujących osób.

10. Nasza dzielnica była jedną z najstarszych dzielnic miasta, miejscami mocno zaniedbaną, ale przez to klimatyczną.

Mimo selekcji zdjęć mam ich 308, więc trochę zajmie wrzucanie Mam nadzieję, że znajdą się zainteresowani :>
"A pan myślisz, że chaotyczne kombinacje efemerycznych pryncypiów są w stanie zdeterminować neutralną cywitatywę absolutnego relatywizmu immanentno-transcendentalnej solipsystycznej jaźni? Tak czy nie?! Gadaj pan!!!"
Zapraszam do...
Lizbony, Gdyni oraz Szwecji
Elvenking no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old July 20th, 2010, 03:50 PM   #2
_netka_
sweet cherry

_netka_'s Avatar

Likes (Received): 0

Wrzucaj, wrzucaj, masz co najmniej jedną zainteresowaną
Old July 20th, 2010, 04:23 PM   #3
gnesener
gnesener

gnesener's Avatar

Likes (Received): 9

Ja też czekam na kolejny secik...
gnesener no está en línea   Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 04:26 PM   #4
skansen
Lover Silesia

skansen's Avatar

Likes (Received): 312

Ba. Dajesz! Wrzucaj tak po 5-8 na posta, nie więcej.
Obcowanie ze mną zawsze było, i także dzisiaj jest, dosyć trudne dlatego, iż z reguły dążę do dyskusji, starcia, staram się prowadzić rozmowę w ten sposób aby była ryzykowna, czasem nawet nieprzyjemna, żenująca, niedyskretna, gdyż to wciąga w grę osobowość zarówno moją, jak mego partnera. Rozmowa uprzejma, spokojna, delikatna, taka jaką się zwykle uprawia w kołach literackich, wydawała mi się zawsze czymś śmiertelnie mdłym i niegodnym ludzi bardziej rozbudzonych pod względem duchowym. [Gombrowicz W., 1961 r., Wspomnienia polskie]
skansen no está en línea   Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 04:30 PM   #5
Elvenking
Registered User

Elvenking's Avatar

Miło mi, no to lecimy dalej:

11.

12.

13.

14.

15.

"A pan myślisz, że chaotyczne kombinacje efemerycznych pryncypiów są w stanie zdeterminować neutralną cywitatywę absolutnego relatywizmu immanentno-transcendentalnej solipsystycznej jaźni? Tak czy nie?! Gadaj pan!!!"
Zapraszam do...
Old July 20th, 2010, 04:33 PM   #6
Elvenking
Registered User

Elvenking's Avatar

Spokojnie, w następnych setach pojawią się również bardziej reprezentacyjne miejsca, choć osobiście chciałem ukazać to prawdziwe, nie-pocztówkowe ujęcie miasta, które tak mnie urzekło

16.

17. Słynne wagoniki tramwajowe. Przejazd jest na prawdę niezapomnianym, choc bardzo hardkorowym przeżyciem.

18. Tak dla jasności - to jest ulica dwukierunkowa

19.

20. Street Art - sporo tego w Lizbonie
Zapraszam do...
Old July 20th, 2010, 07:02 PM   #7
Elvenking
Registered User

Elvenking's Avatar

21.

22. Wieczorne widoki z okna. Nocne niestety nie wyszły ostro (brak statywu). Szkoda, bo most jest fajnie oświetlony.

23. Podświetlona, kilkupiętrowa konstrukcja na prawo od środka zdjęcia to Elevador de Santa Justa - więcej na wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Elevador_de_Santa_Justa nie przejechałem się nią, bo zawsze były kilometrowe kolejki.

24.

25.

26.

27. Wejście do jakiejś małej knajpki. To standard w Lizbonie - w co drugiej kamienicy jest jakaś kameralna restauracyjka/kawiarnia, czasem dosłownie 2 stoliki na krzyż
Zapraszam do...
Old July 20th, 2010, 08:03 PM   #8
verbat
lewy

Mega.

Więcej!
Old July 20th, 2010, 10:31 PM   #9
Ja-ros
Registered User

Ja-ros's Avatar

Dołączam się do żądania o więcej!
Ja-ros no está en línea   Reply With Quote
Old July 20th, 2010, 10:47 PM   #10
nsolak
xxxxxxxxxxx

nsolak's Avatar

Likes (Received): 3

W październiku, lub listopadzie wybieram się do Lizbony, więc wątek w sam raz. Może wrzucę zdjęcia z zeszłorocznej wizyty w Porto, ale to już w innym wątku.
nsolak no está en línea   Reply With Quote
Old July 21st, 2010, 02:03 AM   #11
Elvenking
Registered User

Elvenking's Avatar

Zbliżamy się do zamku Św. Jerzego, czyli w sumie cały czas okolice wokół naszej kwatery

28.

29.

30.

31.

32.

33.

Następne sety to widoki z zamku kolejne wąskie uliczki oraz centrum starówki

Tak czy siak obfotografowaliśmy może 10% tego, co miasto ma do zaoferowania, jest tak ogromne, że trzeba by mieszkać dobrych kilka miesięcy żeby się we wszystkim ogarnąć.
Zapraszam do...
Old July 21st, 2010, 06:33 PM   #12
Elvenking
Registered User

Elvenking's Avatar

Widoki z zamku:

34.

35.

36.

37.

38.

39.
Zapraszam do...
Old July 23rd, 2010, 12:49 AM   #13
Elvenking
Registered User

Elvenking's Avatar

Ostatnia porcja widoków z tego tarasu, niebawem udajemy się do zamku

40.

41.

42.

43.

Proszę o komentarze
Zapraszam do...
Old July 23rd, 2010, 01:05 AM   #14
Elvenking
Registered User

Elvenking's Avatar

44.

45. Taras widokowy poza właściwymi murami, z którego robione były powyższe zdjęcia.

46. Bardzo ładny wiersz na tablicy znajdującej się na tarasie widokowym.

47.

48.

49.

50.

51.
Zapraszam do...
Old July 25th, 2010, 01:10 PM   #15
KLB
Registered User

KLB's Avatar

Nie spodziewałem się, że Lizbona to takie ładne miasto. Te wąskie uliczki bez wątpienia mają swój urok również czekam na więcej!
KLB no está en línea   Reply With Quote
Old July 25th, 2010, 03:43 PM   #16
Marcino
Kardynał Ximinez

Marcino's Avatar

Likes (Received): 5

Quote:
Originally Posted by Elvenking View Post
Ogólnie bardzo fajna kwatera - dwie sypialnie, salon, łazienka oraz w pełni wyposażona kuchnia. 10 dni za ca.3000zł bez względu na ilość wynajmujących osób.
Można wiedzieć w jaki sposób znalazłeś to mieszkanie?
Byłem w Lizbonie kilka lat temu w zimie. Piękne miasto i mam zamiar tam wrócić wczesną jesienią lub na wiosnę. Wrzucaj fotki man
Marcino no está en línea   Reply With Quote
Old July 25th, 2010, 03:48 PM   #17
Anaheim
:)

Anaheim's Avatar

Likes (Received): 45

Domy paskudne, po samochodach widac ze mieszkaja tam nie biedni ludzie. Mowicie pieknie, moim zdaniem nie na dluzsza mete
Anaheim está en línea ahora   Reply With Quote
Old July 25th, 2010, 04:00 PM   #18
Marcino
Kardynał Ximinez

Marcino's Avatar

Likes (Received): 5

Właśnie, że na dłuższą metę, bo potrzeba dużo czasu aby poznać i przede wszystkim wczuć się w to miasto. Zostać wchłoniętym przez jego atmosferę i stać się dzięki temu jego częścią. Ma ono świetny klimat spokoju i melancholii (Lisbon Story, film Wima Wendersa, chyba najlepiej oddaje nastrój tego miejsca). Fajnie jest tam po prostu Być. Zdjęcia i street view niestety nie są w stanie tego zastąpić.
Marcino no está en línea   Reply With Quote
Old July 25th, 2010, 11:51 PM   #19
Mountjoy
Registered User

Mountjoy's Avatar

Bylem tam 2 miesiace temu, jakos nie przypadlo mi to miasto do gustu. Budynki ruiny, pelno zebrakow, widac bylo duzo biedy.
Mountjoy no está en línea   Reply With Quote
Old July 26th, 2010, 11:23 AM   #20
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Likes (Received): 37

Przerzucam na następną stronę i czekam na bardzo upalne fotki, miło się ogląda twoje zdjęcia. Ja byłem w Lizbonie w zeszłym roku w styczniu i chce wrócić latem!!!
Niec koledzy piszą co chcą, miasto jest magiczne i w tym odrapaniu jest wielka malowniczość. Szczególnie w okolicach zamku.
matizz no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
lizbona, portugalia

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules