|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Śląsk Dolnośląskie, Opolskie, Śląskie |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#41 |
|
Call me grizzly ;)
Likes (Received): 0
|
Pięknieje ta nasza Perła Górnego Śląska
|
|
|
|
|
|
#42 | |
|
and we flew away
Likes (Received): 75
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Śląsk śląski
Likes (Received): 47
|
Tak Gliwice sa super miastem. Chcialbym zeby rownierz i inne miasta regionu osiagnely taka kondycje jaka maja Gliwice.
W sumie Katowice ekonomicznie radzo sobie nawet lepiej niz Gliwice, ale centrum Katowic jest tak zaniedbane ze az wstyd. Ale perla Gornego Slaska jest Pszczyna, tak mowi tradycja. Gliwice choc przepiekne, jednak nie moga sie rownac z tym miasteczkiem. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
Call me grizzly ;)
|
Wiedziałem, wiedziałem
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
tararam
Likes (Received): 22
|
no rzeczywiscie jakby juz porownywac a to trudne bo te miasta jednak sa roznej wielkosci
to Pszczyna by jednak wygrala zdecydowanie |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Registered User
|
Quote:
Wczoraj przejechałem całe śródmieście wzdłuż i wszerz. I co? Gliwice są lepiej zaprojektowane urbanistycznie, ale tylko dlatego, że nie doświadczyły eksperymentów jakie napotkały Katowice. Ale co najważniejsze, śródmieście Gliwic jest strasznie małe w porównaniu z katowickim. Dlatego też określenie, że Katowice w porównaniu z Gliwicami są strasznie zaniedbane jest trochę nie na miejscu. Liczba kamienic wyremontowanych w Gliwicach jest dużo mniejsza niż w Katowicach, ale przez to że miasto jest małe sprawia wrażenie zadbanego. Katowice to małe miasto, ale Gliwice to bardzo małe miasto.Największą bolączką śródmieścia katowickiego jest polityka włodarzy miasta, od której wreszcie się odchodzi. Do tej pory mieszkania komunalne, do których trafiały biedne rodziny a częściej element społeczny to właśnie śródmiejskie kamienice. Teraz nareszcie władze się obudziły i chcą jak najszybciej od tej polityki odejść. Ze względu jednak na remonty kanalizacji do 2006 nie można się spodziewać rewolucji. P.S. Panowie z Gliwic, z tą perłą to przesadziliście. Wzajemnie się nakręcacie i czyta się to zwykle z uśmiechem pobłażania na ustach. No, ale to dobrze że Gliwice mają takich oddanych mieszkańców. |
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#48 | ||||
|
and we flew away
|
Quote:
Quote:
), ale trochę się mylisz. No chyba, że mówisz po prostu o śródmieściu. Jednak mówiąc o starym śródmieściu (tj tym do pocz XXw) to oba są dość porównywalne - nie myl gliwickiego śródmiescia z trójkątem dworzec - starówka - pl.Krakowski. Większość przedwojennego śródmieścia ciągnie się na wschód od starówki - i jest to naprawde spory terenQuote:
Quote:
![]() ![]()
|
||||
|
|
|
|
|
#49 |
|
Call me grizzly ;)
|
Eh tam od razu wielki
A co nam szkodzi, nie będziemy się ograniczać do samego miasta....Gliwiczanie są perłą Górnego Śląska i moze ktoś mi wmówi że ludzie z Gliwic różnią się od tych z Katowic ??Panie avanger, czy nie zauważa Pan nutki ironii w mojej wypowiedzi ??
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
and we flew away
|
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Registered User
|
Byłem autem także wiem gdzie śródmieście się zaczyna a gdzie kończy
...
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Call me grizzly ;)
|
Quote:
, jeden dziadek ze Lwowa, a drugi ma korzenie francuskie, ale dokładnie skad to Ci nie powiem. Skoro sie juz pytasz to wypadałoby się samemu pochwalić w pierwszej kolejności...
|
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
and we flew away
|
Quote:
). I dla Twojej i nie tylko wiadomości: moja babka pochodzi z okolic Nowego Sącza, a mój dziadek spod Częstochowy - a z drugiej strony 2 spod Cieszyna (czyli też Śląsk). Zresztą co z tego, że przyjechali? Sam zauważyłeś, że jesteśmy "bardzo przywiązani" do miasta - nie wiem, czy (paradoksalnie) nie najbardziej w GOPie - mimo, że po wojnie zostało tu jedynie 10% populacji. Nie widzę powodu, dlaczego "napływowi" mają mieć mniejsze prawa do wypowiadania się o Śląsku etc. |
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Call me grizzly ;)
|
W takim wypadku większość Warszawiaków też by musiała wstrzymać się z opiniami o naszej stolicy....
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Registered User
|
Quote:
W Katowicach moja rodzina przed wojną i krótko po, posiadała pewne nieruchomości. Kamienice wyburzoną pod budowę torowisk kolejowych, korty tenisowe na Bankowej (teraz macie tam uniwersytet):P...Niestety nic z tego nie przetrwało. Myślę jednak, że dalsza dyskusja nie ma jednak sensu. Także nie będę już odpisywał na żadne zaczepne posty
Last edited by avanger; September 17th, 2004 at 09:52 PM. |
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
and we flew away
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Call me grizzly ;)
|
Spoko, rozumiemy - kapitualcja
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
tararam
Likes (Received): 22
|
hehe ja tez mam slaskie pochodzenie z dziada pradziada udokumentowane 7 pokolen wstecz
![]() kiedys gdzies przeczytalem ze w Gliwicach w srodmiesciu nie ma blokow a tu prosze... :P zdjecie z piatkowej Wyborczej
|
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Śląsk śląski
Likes (Received): 47
|
Quote:
Gliwice sa lepsze urbanistycznie, bo centrum zostalo sensownie zrealizowane. W Katowicach 3 razy zmieniano calkowicie plan urbanistyczny mista i zadnego planu nie zrealizowano w calosci, dlatego Katowice maja 3 niewykonczone centra - niemieckie z przed I wojny swiat, polskie, z lat 20 i 30 i w stylu miedzynarodowym z lat 60 i 70. |
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| gliwice, inwestycje |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|