daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovenija

Slovenija Slovenia

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old August 25th, 2010, 02:04 PM   #41
hofburg
middle lane hogger

hofburg's Avatar

Likes (Received): 79

Quote:
Originally Posted by blaszs View Post
Zanemarjena pročelja v središču mesta, ki bi jih bilo nujno treba obnovit:

Jurčičev trg 1-Čevljarska 1
http://a.imageshack.us/img823/8882/dscn4886.jpg
tole bi bilo bolj smiselno podret po mojem. strli ven, zgleda podezelsko, in kvari pogled na poravnane mestne hise zadaj.
hofburg no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old August 25th, 2010, 02:22 PM   #42
risko
Registered User

risko's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by hofburg View Post
tole bi bilo bolj smiselno podret po mojem. strli ven, zgleda podezelsko, in kvari pogled na poravnane mestne hise zadaj.
BTW me zanima, če kdo slučajno ve, a so to bajto kdaj naknadno "rezali".
Hiša namreč zgleda kot da so ji vogal, ki gleda proti Ljubljanici posneli za kak meter, saj je hiša na polovici prelomljena, pa tudi streha čudno štrli ven.

Vir: ednevnik.si
risko no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2010, 03:16 PM   #43
HairBag
Registered User

Men je pa ta bajta začuda kul. Mal defektna zgleda pa mi je zato zanimiva. je potrebna obnove samo toj pa tud to.
HairBag no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2010, 03:30 PM   #44
blaszs
Registered User

blaszs's Avatar

Likes (Received): 6

Predlog preureditve Trga republike:

Trenutno stanje je precej klavrno in ni vredno države in njenih ustanov, ki stojijo ob njem. Tako se na obsežni dotrajani ploščadi razteza parkirišče, ki je povrhu vsega še vprašljivega lastništva .
Ob njegovem južnem delu stojita ravnikarjevi stolpnici, ki nista nikoli dočakale svoje popolne izvedbe. Na zahodnem robu se razteza park z večjimi drevesi in spomenikom. Severni rob omejuje cesta in preko nje parlament. Ob vzhodnem robu stoji Merkatorjeva blagovnica Maksimarket.

Panoramski pogled.

Ortofoto zdajšnega stanja z vrisanimi parcelami.

Predlog nove ureditve predvideva razpis mednarodnega arhitekturnega natečaja za zgraditev novega gledališča in ureditve ploščadi trga. Ter seveda njuno realizacijo.

Ortofoto predvidene nove ureditve

Prednosti nove ureditve so predvsem v novi odprti površini namenjeni zbriranju ljudi in raznim dogotkom, manjšemu hrupu in onesnaževanju.
Nova ureditev trga skupaj z gledališčem bi predstavljala neko novo pridobitev za mesto saj bil bil trg z moderno zasnovo drugačen od ostalih historičnih trgov. Torej nekaj novega.
Gledališče bi tako rešilo potrebe sedaj premajhne Drame.
Parcela na katerem bi stalo je velika ~3500 m2 , trenutno Drama stoji na zemljišču velikem ~3400 m2. Novo gledališče bi tako stalo na nekoliko večji parceli kjer je sedaj park katerega bi ob severnem in južnem robu ohranili, površino velikosti 2000 m2 pa bi pozidali ( Drama ~1750 m2 ). Zaradi novega objekta in bolj ugodne oblike parcele bi tako dobili večje gledališče od zdajšnega.

Finačno gledano ta zadeva ne bi predstavljala velikega stroška saj je zemlja kjer bi postavili gledališče občinska. Lahko bi šli tudi v javno zasebno partnerstvo kjer bi zasebnemu partnerju ponudili parkirišča pod gledališčem.

Lastniška struktura trga:
občina je lastnik rdeče obkroženih parcel ostalo so vpisane zasebne družbe
blaszs no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2010, 03:32 PM   #45
oilpower
Registered User

Likes (Received): 3

Quote:

Sem enakega mnenja. Hiša je čisto kmečka in ne paše v mesto pa tudi postavljena je ztako, da deluje , kot tujek. Z rušitvijo bi dobili še večji odprt prostor.

Pismo zadnje dni sem nekaj "rušilno" razpoložen
oilpower no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2010, 04:23 PM   #46
risko
Registered User

risko's Avatar

@blaszs

Ni slaba ideja. Čeprav se sam še vedno nagibam k temu, da se novo gledališče posavi na območje Knafljevega prehoda.

Nekaj predlaganih rešitev iz mednarodnega študentskega natečaja:

Vse to in še veliko več najdete na strani: theatre-architecture.eu
Old August 25th, 2010, 04:36 PM   #47
blaszs
Registered User

blaszs's Avatar

Quote:
Originally Posted by risko View Post
@blaszs

Ni slaba ideja. Čeprav se sam še vedno nagibam k temu, da se novo gledališče postavi na območje Knafljevega prehoda.
To sem mel pa kot drugo lokacijo v mislih. Tamkaj bi prišlo lepo do izraza, če bi bila tista vrzel med kazino in sosednjo stavbo kot nekakšen trg z gledališčem v ozadju.

Ene rešitve so dobre, veliko je pa utopičnega bluzenja. Nekateri primeri so rez čisto mimo al tehnično (prevelika pozidava) al urbanistično ( tisti T je groza)

Last edited by blaszs; August 25th, 2010 at 04:55 PM.
Old August 25th, 2010, 04:53 PM   #48
LJ-city
EL DŽEJ

LJ-city's Avatar

Likes (Received): 167

Quote:
Totalna neumnost
Sploh ne štrli ven, ker je poravna z bajtami na Hribarjevem nabrežju.Ne zgleda podeželsko, ker je 3 nadstropna bajta in v njej je en izmed najstarejših lokalov Zlata Ladjica, ki ima vrt z obeh strani.Da ne govorim, da je lokal z vrtom vedno dobro obiskan in da je bajta samo potrebna obnove.
LJ-city no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2010, 05:14 PM   #49
risko
Registered User

risko's Avatar

Odkar sem videl te ideje za novo gledališče na t.i. Južnem trgu, razmišljam še o eni zamisli, ki je vključena v kar precejšnje število teh študentskih predlogov.

Gre za to, da bi območje današnjega Knafljevega prehoda bolj povezali s preostalim delom mesta. Kar nekaj rešitev tega problema je osnovanih na rušitvi hiše, ki jo na spodnji sliki vidite desno od Hauptmannove hiše (takoj za maketo Ljubljane).

vir: siol.net

Dejstvo je, da je ta hiša stisnjena med dve precej večji stavbi in da trenutna "rova", ki se nahajata na obeh koncih Knafljevega prehoda tega izolirata od mesta. A po drugi strani si težko predstavljam neko takšno spremembo na osrednjem trgu...
Old August 25th, 2010, 05:14 PM   #50
HairBag
Registered User

Evo če koga zanima kako London rešuje promet.

http://www.youtube.com/watch?v=MemuU...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ezwWf9Hk7hY

http://www.youtube.com/watch?v=07ETv...eature=related

Če ne želimo met enormih problemov z reševanjem prometa v prihodnje ,ko bo Ljubljana postala še večja in nasičena z avtomobili je ta projekt idealen za reševanje prometne problematike. Ob širitvi vpadnic na 6pasovnice bi blo obvezno še to porihtat.

Za zanimivost, kolo tehta 23 kil seprav je nekak nepraktičn za ukradt
HairBag no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2010, 05:15 PM   #51
risko
Registered User

risko's Avatar

Odkar sem videl te ideje za novo gledališče na t.i. Južnem trgu, razmišljam še o eni zamisli, ki je vključena v kar precejšnje število teh študentskih predlogov.

Gre za to, da bi območje današnjega Knafljevega prehoda bolj povezali s preostalim delom mesta. Kar nekaj rešitev tega problema je osnovanih na rušitvi hiše, ki jo na spodnji sliki vidite desno od Hauptmannove hiše (takoj za maketo Ljubljane).

vir: siol.net

Dejstvo je, da je ta hiša stisnjena med dve precej večji stavbi in da trenutna "rova", ki se nahajata na obeh koncih Knafljevega prehoda tega izolirata od mesta. A po drugi strani si težko predstavljam neko takšno spremembo na osrednjem trgu...
Old August 25th, 2010, 05:19 PM   #52
arhitekturfreak
Registered User

arhitekturfreak's Avatar

Quote:
Originally Posted by LJ-city View Post
Totalna neumnost
Sploh ne štrli ven, ker je poravna z bajtami na Hribarjevem nabrežju.Ne zgleda podeželsko, ker je 3 nadstropna bajta in v njej je en izmed najstarejših lokalov Zlata Ladjica, ki ima vrt z obeh strani.Da ne govorim, da je lokal z vrtom vedno dobro obiskan in da je bajta samo potrebna obnove.
Tudi jaz se ne strinjam z rušitvijo (pa čeprav sem tudi jaz zadnje dni zelo rušilno nastrojen, hehe), se mi pa zdi, da ni potrebna samo obnove, ampak konkretne obnove, bajta je res v katastrofalnem stanju.

Bi pa v primeru rušitve ta prostor res lepo zadihal, dobili bi skorajda nov, majhen trg in prost prehod iz Šuštarskega mostu proti obnovljenemu Bregu.

Ampak ok, dam roko v ogenj, da se tole ne bo rušilo - bi blo pa potrebno čimprej obnoviti.
Old August 25th, 2010, 05:21 PM   #53
Union.SLO
Existere et persistere

Union.SLO's Avatar

Likes (Received): 290

4. Miklošičev park

Stanje sedaj: skromna in preprosta parkovna ureditev, skozi park potekata diagonalni poti z dotrajanim asfaltom, ki se na sredi sekata.

Predlog: Znotraj parka simetrična zasaditev nižjih dreves, okrasnih grmovnic, cvetličnih gredic.. Na novo bi se uredilo tlakovane poti, ki bi vodile do elipsato oblikovanega manjšega trga, sredi katerega bi postavil večji vodnjak z atraktivno sodobno oblikovano skulpturo iz belega marmorja. Urbana oprema (luči, klopce) se poenoti. Z rdečo sta označena Miklošičev spomenik in vremenska hišica, ki se ju seveda ohrani. V nizu ob Miklošičevi ter Cigaletovi ulici bi bilo prav tako dobro zasaditi nižje drevje, saj bi bil tako iz parka omogočen neoviran pogled na okoliško arhitekturo.

Union.SLO no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2010, 05:23 PM   #54
arhitekturfreak
Registered User

arhitekturfreak's Avatar

Moje mnenje - Knafljev prehod je preveč stisnjen, premalo prostora in z neko večjo stavbo (kar bi movo gledališče vsekakor moralo biti), bi še dodatno ubili že tako majhen prostor.

Knafljev prehod je potrebno odpreti (povezava na Kongresni trg), ga urediti (ta hip je vse zaraščeno, zapuščeno, neurejeno!) in oživiti (tudi z dokončanjem gradnje Devetke).

Absolutno fantastična pa je ideja, da se gledališče postavi ob Trg Republike - s tem uporabimo trenutno prazno "stranico" trga (spomenik pač premaknemo na drugo mesto, morda celo v muzej?), površina je dovoljšnja za primerno veliko stavbo, sam bi navijal za nekaj višjo stavbo z uporabno teraso ...

... in kar je najpomembnejše, s tem obdržimo zgodovinski Trg republike za proslave in prireditve - zasebno-javno partnerstvo (javni del je gledališče, zasebni parkirišča pod njim) pa poskrbi, da se doda morda kakšno nadstropje, katerega lastnik bi bila banka oz. kdor je pač ta hip lastnik površinskega parkirišča na trgu. Če je to občina, ok, če je to banka, pač dobi parkirišče pod zemljo - trg se vrne pa ljudem in mestu!
Old August 25th, 2010, 05:27 PM   #55
risko
Registered User

risko's Avatar

Quote:
Originally Posted by HairBag View Post
Evo če koga zanima kako London rešuje promet.

http://www.youtube.com/watch?v=MemuU...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ezwWf9Hk7hY

http://www.youtube.com/watch?v=07ETv...eature=related

Če ne želimo met enormih problemov z reševanjem prometa v prihodnje ,ko bo Ljubljana postala še večja in nasičena z avtomobili je ta projekt idealen za reševanje prometne problematike. Ob širitvi vpadnic na 6pasovnice bi blo obvezno še to porihtat.

Za zanimivost, kolo tehta 23 kil seprav je nekak nepraktičn za ukradt
Super sistem, čeprav tudi ta ljubljanski, ki se počasi postavlja, ni tako zelo drugačen.

Za spodbujanje kolesarjenja pa je verjetno bolj pomembno dokončno urediti kolesarske steze po Ljubljani. Meni je namreč popolnoma nerazumljivo, da imamo še vedno štiripasovnice, ob katerih ni kolesarskih stez (npr. Slovenska, Dolenjska...). Saj vem, da se nekaj dela na tem področju, a še vedno si ne upamo vzeti enega pasu avtomobilom in ga nameniti kolesarjem...
Old August 25th, 2010, 05:30 PM   #56
LJ-city
EL DŽEJ

LJ-city's Avatar

Likes (Received): 167

Quote:
Originally Posted by arhitekturfreak View Post
Tudi jaz se ne strinjam z rušitvijo (pa čeprav sem tudi jaz zadnje dni zelo rušilno nastrojen, hehe), se mi pa zdi, da ni potrebna samo obnove, ampak konkretne obnove, bajta je res v katastrofalnem stanju.

Bi pa v primeru rušitve ta prostor res lepo zadihal, dobili bi skorajda nov, majhen trg in prost prehod iz Šuštarskega mostu proti obnovljenemu Bregu.

Ampak ok, dam roko v ogenj, da se tole ne bo rušilo - bi blo pa potrebno čimprej obnoviti.
Še nekaj sem pozabil dodati.Fora je v tem, če zrušijo tole bajto tudi Židovska ne bo prišla do izraza, ker zdaj je ena izmed najožjih ulic v mestu in je zame najbolj simpatična ulica v Ljubljani.
LJ-city no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2010, 07:44 PM   #57
Verso
Synchronized User

Verso's Avatar

Likes (Received): 440

Quote:
Originally Posted by oilpower View Post
Z rušitvijo bi dobili še večji odprt prostor.
A nisi ti ful navdušen nad Hamburgom, ki je gosto pozidan?

Quote:
Originally Posted by blaszs View Post
- zgraditev notranjega obroča
Njegošev most čez Ljubljanico bo kmalu zgrajen. Razen, če misliš širitev, ker obroč je delno samo dvopasoven.
Verso no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2010, 08:02 PM   #58
blaszs
Registered User

blaszs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Verso View Post

Njegošev most čez Ljubljanico bo kmalu zgrajen. Razen, če misliš širitev, ker obroč je delno samo dvopasoven.
Ureditev celotnega obroča ne le mostu.
Old August 25th, 2010, 08:18 PM   #59
oilpower
Registered User

Quote:
Originally Posted by Verso View Post
Hmm! Tukaj si me pa dobil!

Ja, res imam rad gosto pozidana mesta, obenem pa tudi široke ulice in trge.
Old August 26th, 2010, 09:49 PM   #60
oilpower
Registered User

Da ne bom smetil threda od dvorane in stadiona Stožice bi tukaj nadaljeval z zadevo, ki je vsaj kar se mene tiče problem mesta Ljubljana.
Kmetije in kmetijske površine znotraj AC obroča in celo sredi urbanega okolja . Pa traktorji, ki ovirajo promet po mestnih ulicah in stresajo zemljo po cestišču. To enostavno ne morem dojeti in sprejeti. Zakaj se to nekako ne uredi? Kje je problem? Kaj takega jaz v sodobnih, tudi precej manjših mestih, kot je Ljubljana še nisem videl.

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules