daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovenija

Slovenija Slovenia

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old August 27th, 2010, 12:28 AM   #61
TimaRiem
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by oilpower View Post
Da ne bom smetil threda od dvorane in stadiona Stožice bi tukaj nadaljeval z zadevo, ki je vsaj kar se mene tiče problem mesta Ljubljana.
Kmetije in kmetijske površine znotraj AC obroča in celo sredi urbanega okolja . Pa traktorji, ki ovirajo promet po mestnih ulicah in stresajo zemljo po cestišču. To enostavno ne morem dojeti in sprejeti. Zakaj se to nekako ne uredi? Kje je problem? Kaj takega jaz v sodobnih, tudi precej manjših mestih, kot je Ljubljana še nisem videl.

No tu sva se res našla. Sploh si ne predstavljam več tistih vrtičkov, ki so bili ob Šmartinski. Totalno obupno. Močno podpiram ukinjanje kmetijskih površin znotraj AC. Če te že ne zmoti traktor te pa neznosen smrad zaradi gnojenja. Glede na to, da je v mestu določena gostota prebivalstva, se mi ne zdi primerno motenje take količine ljudi na tak način.

Mogoče bi tudi moje razmišljanje glede zelenja prestavil iz teme o dunajski aveniji v to debato. Zdi se mi, da je problem neurejenih zelenih površin prisoten po celotnem mestu. S tem ne mislim samo na parke. Mimogrede, ideja Union.slo se mi zdi zanimiva in bistvenega pomena, ki bi močno polepšal našo prestolnico. V mislih imam predvsem visoka neobrezana in neurejeno postavljena drevesa. Ali pa na raznih trgih, kjer eno ali par dreves totalno brez reda stoji, po možnosti še zelo zanikrnega izgleda.

Torej zelenje je po mojem okusu močno potrebno med vsem tem betonom. Lahko tudi veliko zelenja. Ampak to mora biti urejeno. Velika in košata drevesa ovirajo pogled na okolico, ponekod jemljejo prostoru širino in dajejo utesnjen občutek. Zdi se mi, da je v Ljubljani na tem področju storjenega zelo malo - premalo. Pa če je to že stvar okusa, se mi zdi, da bi morali poskrbeti vsaj tam kjer veje onemogočajo hojo po pločniku.
TimaRiem no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old August 27th, 2010, 12:30 PM   #62
karantanec
lublana je metropola

karantanec's Avatar

vsekakor so platane najbolj primerne za urbano okolje - so trpežne na umazanijo, dajejo senco, hitro rastejo ter lepo izgledajo
karantanec no está en línea   Reply With Quote
Old August 27th, 2010, 02:58 PM   #63
TimaRiem
Registered User

Quote:
Originally Posted by karantanec View Post
vsekakor so platane najbolj primerne za urbano okolje - so trpežne na umazanijo, dajejo senco, hitro rastejo ter lepo izgledajo
Vsekakor vrsta drevesa ni bistvena. Pomembna je usklajena in estetska postavitev, ki jo pri nas močno pogrešam.

Senca pod drevesom pa zna bit sila neprijetna, če je to v bifeju ali gostilni, ko ti ''storž'' pade v juho.
Old August 27th, 2010, 03:27 PM   #64
oilpower
Registered User

Likes (Received): 4

Quote:
Originally Posted by TimaRiem View Post
Senca pod drevesom pa zna bit sila neprijetna, če je to v bifeju ali gostilni, ko ti ''storž'' pade v juho.
pa ne, da se ti je to res zgodilo!!??

Sila neprijetno je tudi, če se smrad gnojnice iz bližnje njive sredi mesta meša z vonjem dobre juhice.
oilpower no está en línea   Reply With Quote
Old August 27th, 2010, 03:59 PM   #65
TimaRiem
Registered User

No storž ni bil. Bile pa so vejice pa listje in marsikaj drugega. Tudi v superluksuznem asu je del sence zunaj iz zelo naravnega materiala - ni uredu.

Kakorkoli, zdi se mi, da bi namesto marsikaterega visokega in košatega drevesa, ki zastira pogled na zanimive fasade in pročelja, lahko dali neko mogočno in zelo zeleno ampak nizko grmovje. Ob ljubljanici imamo naprimer lepo stekleno poslovnostanovanjsko poslopje Kapitelj, ki nihče ne ve kako izgleda, ker pred njim stoji 6 ogromnih dreves.
Old August 27th, 2010, 04:42 PM   #66
oilpower
Registered User

Jaz sem enkrat tu na forumu že omenjal, da mi drevesa, ki zakrivajo kakšne lepe zgradbe niso všeč in bi bilo potrebno nekaj ukrenit glede tega. Proti sem tudi zasaditvi dreves na Stritarjevi in bognedaj na Mestnem in Ciril metodovem trgu in še kje v centru Ljubljane. Pa se večina forumašev ni ravno strinjala z menoj.
Nisem proti drevesom, želim si urejene parke in drevorede, vendar ne povsod, jaz hočem v Ljubljani tudi občutek betonske džungle.
Odličen primer je Zupančičeva jama in novi park.
Old August 27th, 2010, 05:11 PM   #67
BeliF
Registered User

Likes (Received): 12

kar se mene tiče, bi bilo potrebno čimprej zasaditi drevesa v vmesnih "luknjah" sedanjih dreves. pol čez 10 let, ko bodo ta drevesa zrasla, pa posekat sedanja... to seveda ni tako lahko kot se sliši, ampak v tem času kot bodo drevesa zrastla, bodo stara drevesa ravno pravšnja za posekat. situacija pa bo za navadnjega osebka ostala skoraj ista (npr. prostor ne bo "gol", ampak že s kar bujnim drevesjem zapolnjen...) popolnoma drugače je namreč, če nekaj posekaš, in zasadiš nova drevesa, kot pa če si 10 let pred tem posadil, pa sedaj samo posekaš odvečno drevje... ker v tem času imaš že nova drevesa, in ni treba nič "čakati"
BeliF no está en línea   Reply With Quote
Old August 27th, 2010, 05:31 PM   #68
TimaRiem
Registered User

No betonska džungla je ena stvar. Sam sicer nisem tako ekstremističen v tem pogledu ampak to je stvar okusa.

Na raznih trgih se mi zdi, da bi moralo biti zelenje v nekih spodobno velikih betonskih loncih in to lično in negovano. Zelo slab primer je Prešernov trg, kjer se mi zdi, da sta 2 boga dreveščka ampak postavljena sta pa tako, da iz ene smeri v celoti zakrivata Prešernov spomenik.
O zasaditvi v lonce pa govorim predvsem zato, ker na nekaterih mestih, kjer so morali drevesa posekati zdaj sredi asfalta ali betona stojijo grde luknje prekrite z zemljo. Tudi stara masivna ograja ob Ljubljanici ima predvidene prostorčke za zelenje ampak se je to ponekod tako razrastlo po celi ograji, da se tega niti ne opazi. Ograja je tam totalno neuporabna.

Zdi se mi, da bi se pristojni v mestu morali temu malo bolj posvetiti. Očitno tudi zeleni Jazbinšek ne sledi najbolje svojim ciljem, ko dopušča, da je zeleno tako neurejeno. Govorim predvsem za strogi center, drugje je to bolj stvar zasebnikov.
Old August 27th, 2010, 05:53 PM   #69
zia the cashew
burek

zia the cashew's Avatar

Likes (Received): 5

veš...tiste tri breze so na prešernovem trgu postavljene tam točno zato, da zakrivajo pogled. cerkvi ni bi bilo všeč,da so njihovi verniki takoj ko so odšli iz cerkve videli topless muzo
zia the cashew no está en línea   Reply With Quote
Old August 27th, 2010, 06:31 PM   #70
oilpower
Registered User

Quote:
Originally Posted by TimaRiem View Post
No betonska džungla je ena stvar. Sam sicer nisem tako ekstremističen v tem pogledu ampak to je stvar okusa.
No, ne to tako dobesedno vzeti. Nisem za mesto brez zelenja kjer je samo beton. Le kakšna ulica ali manjši predeli mesta bi lahko bili brez dreves ozirom le s kakšnim manšim rastjem. Kjer bi zaradi tega vseskupaj zgledalo bolje.
Tam, ki pa so drevesa pa naj primrno skrbijo za njih. Pri bloku imamo nekaj dreves, ki so na zemljišču MOLa in so v obupnem stanju. Veje se lomijo in padajo na parkirišča, pločnik in cesto . Nekatera zelo velika drevesa zgledajo tako slabo, da se bodo vsak čas sama podrla.
Old August 27th, 2010, 06:45 PM   #71
blaszs
Registered User

blaszs's Avatar

Likes (Received): 7

Ja zelenje je potrebno v mestu a na primernih mestih in primerno vzdrževano. Zame je tukaj še vedno najbolj kritičen grajski grič. Pa tudi v parkih se včasih zamislim kako so bili ti lično urejeni pred 100 leti, danes pa zgolj orjaška drevesa in suha trava pod njimi.

Last edited by blaszs; August 27th, 2010 at 06:52 PM.
blaszs no está en línea   Reply With Quote
Old August 28th, 2010, 10:46 AM   #72
Struckar
Unregistered user

Struckar's Avatar

Likes (Received): 18

Ali pa Breg, kjer je zrasla goščava, taka, da se bojiš mim it.
Struckar no está en línea   Reply With Quote
Old August 28th, 2010, 11:01 AM   #73
andrej_99
Registered User

andrej_99's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by blaszs View Post
Predlog preureditve Trga republike:

Blaž, meni se pa zdi tale tvoj predlog katastrofa. Samo nadaljevanje ljubljanske prizidkarske mentalitete. Zakaj tlačit novo gledališče na nek ozek prostor, kjer je trenutno park in spomenik. Vse kar ta park in spomenik potrebujeta je prenova. Jaz bi novo gledališče raje videl na povsem novi parceli, sploh ne nujno v centru. Saj bi morali biti zainteresirani za to, da se center širi.

Če sem zagrebčanom česa "fouš" je to njihova zelena podkva. Čudovita poteza parkov in reprezentančnih palač, ki si sledijo izmenično.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Lenuzzijeva_potkova

In zagrebčani niso šli nekam vmes tlačit nove koncertne dvorane, univerzitetne knjižnice in muzeja sodobne umetnosti, ampak so jih postavili na južni strani od proge proti novemu zagrebu. Tako že nastaja novo kulturno srce zagreba za prihodnost. Mi bi morali tako vizijo uresničit v sklopu partnerstva šmartinska.
andrej_99 no está en línea   Reply With Quote
Old August 28th, 2010, 12:28 PM   #74
TimaRiem
Registered User

andrej_99... Točno se strinjam s tem. V Ljubljani močno pogrešamo malce širine in prostornosti. Zdi se mi potrebno infrastrukturo dodelat na tak način, da se poveže širši center z okolico in tako omogočit razvijanje centra izven centra. Mislim predvsem na Masarykovo in smer proti Šmartinski, kjer se mi zdi, da se bomo kmalu poslovili od velikega dela zapuščenih hal in raznih obratov. Danes je ta del res neugleden in se mi ne zdi primeren za neke kulturne objekte. Ko pa se bo začelo premikat, pa bo tam nastalo novo lepo okolje.

No zelena podkva res izgleda odlično. Bojim se, da smo v Ljubljani prostor za take stvari že zapravili. Imamo pa nekaj manjših delov, za katere enostavno nihče ne poskrbi. Če rečemo, da je Kongresni trg malo brez vsebine, ker tam ni nekega dominantnega objekta ampak cesta vse okoli, na enem delu je bil celo parking. Nevem kako bo sedaj. Je pa podobna stvar, samo precej manjša, park med parlamentom, muzejem in opero. V tistem delu so res eni najlepših objektov. Zadeva je pa tako zanemarjena, da je kar sramota. Potem pa je še Miklošičev park pred sodiščem, ki se ga tudi niti ne potrudijo uredit. Res je med sodiščem in parkom cesta, ampak glede na naše prostorske zmožnosti, bi te deli lahko bili malo podobni zagrebški podkvi.
Old August 28th, 2010, 01:34 PM   #75
blaszs
Registered User

blaszs's Avatar

Likes (Received): 7

Preden lahko začnemo širiti mestno središče moramo le tega uredit in revitalizirat. V sklop ureditve mestnega središča pa bo potrebno tudi nekaj, podret( knafljev prehod, kolodvorska,...) in kaj na novo postavit.

Zame je ta rešitev mnogo boljša od prizidkov sedanji drami in operi pa tudi v historični del mesta ne bi posegla.
Po odlični predstavi nas ne bilo treba bit strah, da nas bo že ponekaj korakih iz hrama kulture povozil avto, tako kot je to sedaj.

Mestno središče širit se dobro sliši sam se bojim, da ga še dolgo ne bomo. Vsekakor pa bi bilo primerno središče razširit na območje želežniške postaja in Dunajske ceste.
Pogoj zato pa je prvo izpeljat kavaliten mednarodni uranistično-arhitekturni natečaj, ki bo to območje uredil kot celoto ne tako kot sedaj urejamo po kosih tako, da na koncu nič skupaj ne paše.
blaszs no está en línea   Reply With Quote
Old August 28th, 2010, 02:18 PM   #76
risko
Registered User

risko's Avatar

Quote:
Originally Posted by andrej_99 View Post
Blaž, meni se pa zdi tale tvoj predlog katastrofa. Samo nadaljevanje ljubljanske prizidkarske mentalitete. Zakaj tlačit novo gledališče na nek ozek prostor, kjer je trenutno park in spomenik. Vse kar ta park in spomenik potrebujeta je prenova. Jaz bi novo gledališče raje videl na povsem novi parceli, sploh ne nujno v centru. Saj bi morali biti zainteresirani za to, da se center širi.
Nikakor nisem proti širitvi centra, ki se z urejanjem bregov Ljubljanice dejansko že dogaja. Sem pa proti selitvi osrednjega slovenskega gledališča na necentralno lokacijo, pa četudi bi ta bila nekje na obrobju nastajočega širšega središča. Zagovarjam torej stališče, da kulturne ustanove (gledališče, muzej, filharmonija...) ter državni objekti (parlament, sedež vlade, sedež predsednika, ministrstva, sodišče...) ostanejo na čim bolj centralni lokaciji.

Zato bi veliko raje videl, da bi se na območju Šumija zgradilo kaj drugega, kot je planirano. Podobno mnenje imam tudi o Kolizeju, kjer se zdi, da profitni del vedno boj prevladuje nad javnim delom projekta. Tretja lokacija znotraj centra, ki je prosta za nek večji kulturni objekt, pa je seveda že omenjeni Knafljev prehod oz. Južni trg.

Tako centralnih lokacij je izredno malo. Zato bi bilo v prihodnje pametno res temeljito razmisliti, če so to primerne lokacije za gradnjo pisarn, luksuznih stanovanj itd. ali pa jim je smiselneje nameniti neko javno funkcijo.
risko no está en línea   Reply With Quote
Old August 28th, 2010, 09:08 PM   #77
babylon
Registered User

Ampak parke v centru (kot je blazsev predlog) podirat, da lahko v njih umestimo gledališča, pa tudi ni ravno primerno. Saj je še kakšna druga lokacija, kakšna zgradba, ki ne paše v prostor in bi jo lahko zamenjalo gledališče. Šumi je dobra lokacija za kaj takega. Ali pa še bolje nekje pri Kinu Vič.
babylon no está en línea   Reply With Quote
Old August 28th, 2010, 09:51 PM   #78
risko
Registered User

risko's Avatar

@babylon

Se strinjam. Čeprav nekaterih parkov (Kidričev, Miklošičev, park ob trgu Republike, park ob Erjavčevi cesti...) v stanju, v kakršnem so danes, niti ne bi preveč pogrešal...

Spodaj sem označil še eno od potencialnih lokacij za gledališče.
risko no está en línea   Reply With Quote
Old August 28th, 2010, 11:17 PM   #79
GREMI
Unofficial Watchdog

GREMI's Avatar

Likes (Received): 12

V programu 2010-2014 ima Zoki predviden tudi projekt "gledališki center za Bežigradom". Kar verjetno pomeni graditev novih osrednjih gledaliških stavb (kompleksa) nekje izven centra.

Kje za Bežigradom pa je še prostor za gradnjo "gledališkega centra"??? Edino ob Vojkovi ali ob Dunajski kje.
GREMI no está en línea   Reply With Quote
Old August 28th, 2010, 11:53 PM   #80
Union.SLO
Existere et persistere

Union.SLO's Avatar

Likes (Received): 381

Quote:
Originally Posted by GREMI View Post
V programu 2010-2014 ima Zoki predviden tudi projekt "gledališki center za Bežigradom". Kar verjetno pomeni graditev novih osrednjih gledaliških stavb (kompleksa) nekje izven centra.

Kje za Bežigradom pa je še prostor za gradnjo "gledališkega centra"??? Edino ob Vojkovi ali ob Dunajski kje.
Lokacija se ponuja kar sama: veliko območje med Severnim mestnim parkom in Gospodarskim razstaviščem - v neposredni bližini centra, hkrati pa zelo slabo izkoriščena, skoraj degradirana. Nedokončano Baragovo semenišče (aka Pionirski dom), nekaj nizkih objektov in družinskih hiš, ki jih bo prej ali slej potrebno porušiti. Tu je po moje ena najboljših lokacij za umestitev novega, velikega gledališča.
Union.SLO no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules