daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Miasta polskie

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Display Modes
Old August 15th, 2010, 04:16 PM   #1
Elvenking
Gentlemenel

Elvenking's Avatar

Likes (Received): 165

[Gdynia] Miasto z morza i marzeń

Gdynia to najprawdopodobniej najbardziej obfotografowane miasto w tym dziale poza Warszawą. Niemniej jednak myślę, że każdy kolejny temat jest uzasadniony - każdy robi zdjęcia inaczej i zwraca uwagę na inne szczegóły. Chciałbym więc zaprosić Was do mojego wątku na temat prawdopodobnie najlepszego miasta w Polsce ( )

Tak na małą zachętę - Tall Ships Races 2009

Nie wiem jak często będę aktualizował, ale możecie być pewni, że raz na jakiś czas pojawią się zdjęcia z różnych dzielnic miasta.

Na początek krótki spacerek po śródmieściu z zahaczeniem o Kamienną Górę:

1. Świętojańska, róg Armii Krajowej

2.

3.

4.

5. Wszyscy kochamy zwartą miejską zabudowę i porządne zagospodarowanie przestrzeni publicznej

6.

7.
"A pan myślisz, że chaotyczne kombinacje efemerycznych pryncypiów są w stanie zdeterminować neutralną cywitatywę absolutnego relatywizmu immanentno-transcendentalnej solipsystycznej jaźni? Tak czy nie?! Gadaj pan!!!"
Zapraszam do...
Lizbony, Gdyni oraz Szwecji

Last edited by Elvenking; October 28th, 2010 at 01:32 AM.
Elvenking no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old August 15th, 2010, 04:48 PM   #2
thomas_zul
Gdynia - Open City

thomas_zul's Avatar

Likes (Received): 49

Wreszcie Twój wątek! Nie chcę naciskać, ale liczę na więcej
thomas_zul no está en línea   Reply With Quote
Old August 15th, 2010, 05:06 PM   #3
Elvenking
Gentlemenel

Elvenking's Avatar

No wiec dalszych kilka zdjęć z dzisiejszego spaceru...

8.

9.

10. Dzisiejszego dnia w godzinach południowych temperatura była nie do zniesienia co widać po 'falującym' obrazie na tym zdjęciu. Moja ulubiona perspektywa świętojańskiej - widok na Transatlantyka (u/c)

11. Spokojna ulica Bema...

12. ...i Słowackiego - w te miejsca będę jeszcze wracał
"A pan myślisz, że chaotyczne kombinacje efemerycznych pryncypiów są w stanie zdeterminować neutralną cywitatywę absolutnego relatywizmu immanentno-transcendentalnej solipsystycznej jaźni? Tak czy nie?! Gadaj pan!!!"
Zapraszam do...
Old August 15th, 2010, 05:09 PM   #4
ChrisPL
Registered User

ChrisPL's Avatar

Likes (Received): 130

Quote:
Gdynia to najprawdopodobniej najbardziej obfotografowane miasto w tym dziale poza Warszawą.
Ja bym raczej obstawiał na Wrocław ;-p
Duch Gdańska donosi: Przepustowość ulicy to pojęcie takie samo jak nośność wiaduktu czy zdolność przesyłowa linii energetycznej. A jej braki przekładają się na korki na ulicach, tak samo jak brak nośności mostu na jego awarię czy brak zdolności przesyłowej linii energetycznej na braki w dostawach prądu.
ChrisPL no está en línea   Reply With Quote
Old August 15th, 2010, 05:51 PM   #5
thomas_zul
Gdynia - Open City

thomas_zul's Avatar

Likes (Received): 49

Pewnie tak, ale jakby nie było, to Trójmiasto z pewnością znajduje się w czołówce miast/aglomeracji cieszących się największym powodzeniem w upalne dni lata

Elvenking - Też ostatnio byłem na Bema, a właściwie udałem się tą ulicą w okolice zaniedbanego dworku. Teraz, gdy wyburzono dobudówkę, jest tam dużo miejsca wokół i można zrobić zdjęcia typu urban decay Mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli.

Tak btw. - świetnie uchwyciłeś na 10. zdjęciu Transatlantyka Idealnie pokazuje, jak bardzo ten budynek jest w tym miejscu potrzebny i jak ważne w miastach jest dbanie o osie widokowe.
thomas_zul no está en línea   Reply With Quote
Old August 15th, 2010, 06:31 PM   #6
Elvenking
Gentlemenel

Elvenking's Avatar

13. Wchodzimy na Kamienną Górę - jedne z wielu urokliwych schodów prowadzących na to charakterystyczne wzniesienie. Planuję poświęcić całe wyjście na sfotografowanie zabudowy willowej składającej się na tę dość reprezentacyjną i drogą dzielnicę.

14. Najładniejszy Park w mieście

15.

16. Poziom wyżej, restauracja, a za moimi plecami punkt widokowy

17. ...i widok na marinę

18.

19. Dwa widoki na Sea Towers z dość oklepanej perspektywy

20.
Zapraszam do...
Old August 15th, 2010, 07:05 PM   #7
Pawelski
Registered User

Pawelski's Avatar

Likes (Received): 74

Quote:
Originally Posted by Elvenking View Post
Gdynia to najprawdopodobniej najbardziej obfotografowane miasto w tym dziale poza Warszawą.

Chciałbym więc zaprosić Was do mojego wątku na temat prawdopodobnie najlepszego miasta w Polsce ( )

Tytuł dosyć odważny/megalomański . NAJ może dla miłośników modernizmu . ALE spoko - mnie Trójmiasta jeszcze nie za wiele.

Quote:
Originally Posted by ChrisPL View Post
Ja bym raczej obstawiał na Wrocław ;-p

Ja bym raczej stawiał na Poznań , chociaż El_barto mnie ostatnio prześcignął w viewsach .
Pawelski está en línea ahora   Reply With Quote
Old August 15th, 2010, 07:14 PM   #8
el_barto
Registered User

Likes (Received): 2

Ostatnio ? To z pół roku temu ponad

Zresztą to i tak już pewnie niedługo bdzie nieaktualne bo ja się obijam, a Ty fotki ciągle cykasz

Inna sprawa, że tych wątków o Wrocławiu ostatnio tyle, że moja robota jest niepotrzebna na razie.

A co do wątków o Trójmieście to ja odczuwam niedosyt. Czekam na taki który pokaże wreszcie coś więcej niż port czy Sea Towers. Czekam na mięcho miejskie
el_barto no está en línea   Reply With Quote
Old August 15th, 2010, 07:25 PM   #9
delfin_pl
BANNED

delfin_pl's Avatar

Likes (Received): 3

Zgadzam sie z Elvenkingiem, Gdynia to najlepsze miasto w PL @Pawelski, miasto z morza i marzeń to oficjalne haslo miasta, ktore jest juz znane od wielu lat, wyszedl nawet w latach 90'ch taki album o Gdyni, tak wlasnie zatytulowany, haslo symbolizuje to,ze marzenia sie spelnily i powstalo od podstaw biale, nowoczesne miasto, prosto z morza.
delfin_pl no está en línea   Reply With Quote
Old August 15th, 2010, 07:26 PM   #10
hetmantom
Registered User

Likes (Received): 2

A czemu marzeń, drogo tam i już za bardzo zurbanizowane
hetmantom no está en línea   Reply With Quote
Old August 15th, 2010, 07:28 PM   #11
Pawelski
Registered User

Pawelski's Avatar

Likes (Received): 74

Spox - reklamujcie się jak chcecie - reklama to tylko reklama - Nasze chał,chał też jest psu na budę .

Przewrażliwieni jesteście - gdzie tu napinka??? Tak sobie rzucam uwagi - z walki to już chyba wyrośliśmy (starsi stażem forumowicze ). W sumie Trójmiasto może śmiało pretendować do miana NAJ - NIE mówię, że nie - połączenie kilku atutów, aspektów - trójdzielność + morze, no i jak ktoś jeszcze lubi modernizm...

Last edited by Pawelski; August 15th, 2010 at 08:02 PM.
Pawelski está en línea ahora   Reply With Quote
Old August 15th, 2010, 07:41 PM   #12
Elvenking
Gentlemenel

Elvenking's Avatar

Bez napinki proszę. 'Najlepsze miasto w Polsce' to było z przymrużeniem oka, choć fakt - wg. mnie żyje się tu perfekcyjnie - miasto nie za duże, nie za małe, wszystkie usługi, których potrzeba są, a jak nie, to zaraz obok Sopot i Gdańsk Gdynia jest czysta, zadbana, ma idealną zabudowę w śródmieściu (gęsto, miejsko), wyraźny rozdział między przemysłem, a dzielnicami mieszkalnymi - zalet jest dużo więcej.

Miasto z morza i marzeń jak już wspomniano to oficjalny 'nickname' miasta
Zapraszam do...
Old August 15th, 2010, 08:17 PM   #13
Jamuary
BANNED

Jamuary's Avatar

Likes (Received): 0

http://www.skyscrapercity.com/showth...5#post62027445
czy mógłbyś wrzucić swoje fotki do tego wątku , zaczynam promować Polskę na forach krajowych
Jamuary no está en línea   Reply With Quote
Old August 15th, 2010, 08:29 PM   #14
Elvenking
Gentlemenel

Elvenking's Avatar

Zrobione
Zapraszam do...
Old August 15th, 2010, 08:35 PM   #15
ChrisPL
Registered User

ChrisPL's Avatar

Likes (Received): 130

Quote:
Gdynia jest czysta, zadbana, ma idealną zabudowę w śródmieściu
Zależy co ma na myśli. Chodniki, na których można stracić zęby i to w centrum miasta raczej nie pasują do kategorii "zadbane miasto".

Podobnie tutaj:http://img683.imageshack.us/img683/4896/dsc01410g.jpg
Tak trudno jest ściąć drzewa i dorobić barierki? ;\
Duch Gdańska donosi: Przepustowość ulicy to pojęcie takie samo jak nośność wiaduktu czy zdolność przesyłowa linii energetycznej. A jej braki przekładają się na korki na ulicach, tak samo jak brak nośności mostu na jego awarię czy brak zdolności przesyłowej linii energetycznej na braki w dostawach prądu.
ChrisPL no está en línea   Reply With Quote
Old August 15th, 2010, 08:44 PM   #16
Elvenking
Gentlemenel

Elvenking's Avatar

To jedne z bocznych, mniej uczęszczanych wejść. Główne schody są równo wybrukowane i mają poręcze. Jak się uprzesz to w każdym polskim mieście znajdziesz coś złego (właściwie nie trzeba się wcale dużo upierać ). Po prostu Gdynia dobrze wypada. Z resztą to nie tylko moja opinia, że to czyste i zadbane miasto jak na krajowe standardy.
Zapraszam do...
Old August 15th, 2010, 10:19 PM   #17
mgkqrq
Registered User

mgkqrq's Avatar

Likes (Received): 4

14 i 15 niemile mi sie kojarzy. Musiałem tam dookoła biegać podczas lekcji WFu ,ale chociaż w tych krzakach można było skrócić sobie drogę
mgkqrq no está en línea   Reply With Quote
Old August 16th, 2010, 02:18 AM   #18
Elvenking
Gentlemenel

Elvenking's Avatar

Też to przerabiałem... Szkoła podstawowa 27, później gimnazjum nr 11...
Zapraszam do...
Old August 16th, 2010, 10:59 AM   #19
Elvenking
Gentlemenel

Elvenking's Avatar

21. Widok na północ...

22. Tragiczna szafa, w tle Stocznia

23. Działki Leśne - biurowce Prokom i BBC; w oddali kościół Jezuitów.

24. Plaża... chyba stężenie bakterii coli nieco spadło, można wejść do wody i przeżyć...
Zapraszam do...
Old August 16th, 2010, 02:11 PM   #20
Elvenking
Gentlemenel

Elvenking's Avatar

Dzisiejszy spacer po centrum. Kamienna Góra też była, ale żeby nie mieszać, poświęcę tej dzielnicy odrębny zestaw zdjęć.

25.

26. Urząd Miasta - nie najlepszy czas na fotografowanie, bo w okolicy trwa sporych rozmiarów inwestycja drogowa - przebudowa Węzła Wzgórze, przez co wszędzie wykopy, barierki i robotnicy...

27.

28.

29.

30.

31.
Zapraszam do...

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules