|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Gentlemenel
Likes (Received): 165
|
[Gdynia] Miasto z morza i marzeń
Gdynia to najprawdopodobniej najbardziej obfotografowane miasto w tym dziale poza Warszawą. Niemniej jednak myślę, że każdy kolejny temat jest uzasadniony - każdy robi zdjęcia inaczej i zwraca uwagę na inne szczegóły. Chciałbym więc zaprosić Was do mojego wątku na temat prawdopodobnie najlepszego miasta w Polsce (
)Tak na małą zachętę - Tall Ships Races 2009 ![]() Nie wiem jak często będę aktualizował, ale możecie być pewni, że raz na jakiś czas pojawią się zdjęcia z różnych dzielnic miasta. Na początek krótki spacerek po śródmieściu z zahaczeniem o Kamienną Górę: 1. Świętojańska, róg Armii Krajowej ![]() 2. ![]() 3. ![]() 4. ![]() 5. Wszyscy kochamy zwartą miejską zabudowę i porządne zagospodarowanie przestrzeni publicznej ![]() ![]() 6. ![]() 7.
"A pan myślisz, że chaotyczne kombinacje efemerycznych pryncypiów są w stanie zdeterminować neutralną cywitatywę absolutnego relatywizmu immanentno-transcendentalnej solipsystycznej jaźni? Tak czy nie?! Gadaj pan!!!" Zapraszam do... Lizbony, Gdyni oraz Szwecji Last edited by Elvenking; October 28th, 2010 at 01:32 AM. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Gdynia - Open City
Likes (Received): 49
|
Wreszcie Twój wątek!
Nie chcę naciskać, ale liczę na więcej
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Gentlemenel
|
No wiec dalszych kilka zdjęć z dzisiejszego spaceru...
8. ![]() 9. ![]() 10. Dzisiejszego dnia w godzinach południowych temperatura była nie do zniesienia co widać po 'falującym' obrazie na tym zdjęciu. Moja ulubiona perspektywa świętojańskiej - widok na Transatlantyka (u/c) ![]() 11. Spokojna ulica Bema... ![]() 12. ...i Słowackiego - w te miejsca będę jeszcze wracał ![]()
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Registered User
Likes (Received): 130
|
Quote:
Duch Gdańska donosi: Przepustowość ulicy to pojęcie takie samo jak nośność wiaduktu czy zdolność przesyłowa linii energetycznej. A jej braki przekładają się na korki na ulicach, tak samo jak brak nośności mostu na jego awarię czy brak zdolności przesyłowej linii energetycznej na braki w dostawach prądu. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Gdynia - Open City
Likes (Received): 49
|
Pewnie tak, ale jakby nie było, to Trójmiasto z pewnością znajduje się w czołówce miast/aglomeracji cieszących się największym powodzeniem w upalne dni lata
![]() Elvenking - Też ostatnio byłem na Bema, a właściwie udałem się tą ulicą w okolice zaniedbanego dworku. Teraz, gdy wyburzono dobudówkę, jest tam dużo miejsca wokół i można zrobić zdjęcia typu urban decay Mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli.Tak btw. - świetnie uchwyciłeś na 10. zdjęciu Transatlantyka Idealnie pokazuje, jak bardzo ten budynek jest w tym miejscu potrzebny i jak ważne w miastach jest dbanie o osie widokowe.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Gentlemenel
|
13. Wchodzimy na Kamienną Górę - jedne z wielu urokliwych schodów prowadzących na to charakterystyczne wzniesienie. Planuję poświęcić całe wyjście na sfotografowanie zabudowy willowej składającej się na tę dość reprezentacyjną i drogą dzielnicę.
![]() 14. Najładniejszy Park w mieście ![]() 15. ![]() 16. Poziom wyżej, restauracja, a za moimi plecami punkt widokowy ![]() 17. ...i widok na marinę ![]() 18. ![]() 19. Dwa widoki na Sea Towers z dość oklepanej perspektywy ![]() ![]() 20.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Registered User
Likes (Received): 74
|
Quote:
![]() Tytuł dosyć odważny/megalomański . NAJ może dla miłośników modernizmu . ALE spoko - mnie Trójmiasta jeszcze nie za wiele.![]() Ja bym raczej stawiał na Poznań , chociaż El_barto mnie ostatnio prześcignął w viewsach .
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Ostatnio ? To z pół roku temu ponad
![]() Zresztą to i tak już pewnie niedługo bdzie nieaktualne bo ja się obijam, a Ty fotki ciągle cykasz ![]() Inna sprawa, że tych wątków o Wrocławiu ostatnio tyle, że moja robota jest niepotrzebna na razie. A co do wątków o Trójmieście to ja odczuwam niedosyt. Czekam na taki który pokaże wreszcie coś więcej niż port czy Sea Towers. Czekam na mięcho miejskie
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
BANNED
Likes (Received): 3
|
Zgadzam sie z Elvenkingiem, Gdynia to najlepsze miasto w PL
@Pawelski, miasto z morza i marzeń to oficjalne haslo miasta, ktore jest juz znane od wielu lat, wyszedl nawet w latach 90'ch taki album o Gdyni, tak wlasnie zatytulowany, haslo symbolizuje to,ze marzenia sie spelnily i powstalo od podstaw biale, nowoczesne miasto, prosto z morza.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
A czemu marzeń, drogo tam i już za bardzo zurbanizowane
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
Likes (Received): 74
|
Spox - reklamujcie się jak chcecie - reklama to tylko reklama - Nasze chał,chał też jest psu na budę
.Przewrażliwieni jesteście - gdzie tu napinka??? Tak sobie rzucam uwagi - z walki to już chyba wyrośliśmy (starsi stażem forumowicze ). W sumie Trójmiasto może śmiało pretendować do miana NAJ - NIE mówię, że nie - połączenie kilku atutów, aspektów - trójdzielność + morze, no i jak ktoś jeszcze lubi modernizm...
Last edited by Pawelski; August 15th, 2010 at 08:02 PM. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Gentlemenel
|
Bez napinki proszę. 'Najlepsze miasto w Polsce' to było z przymrużeniem oka, choć fakt - wg. mnie żyje się tu perfekcyjnie - miasto nie za duże, nie za małe, wszystkie usługi, których potrzeba są, a jak nie, to zaraz obok Sopot i Gdańsk
Gdynia jest czysta, zadbana, ma idealną zabudowę w śródmieściu (gęsto, miejsko), wyraźny rozdział między przemysłem, a dzielnicami mieszkalnymi - zalet jest dużo więcej.Miasto z morza i marzeń jak już wspomniano to oficjalny 'nickname' miasta
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
http://www.skyscrapercity.com/showth...5#post62027445
czy mógłbyś wrzucić swoje fotki do tego wątku , zaczynam promować Polskę na forach krajowych
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Gentlemenel
|
Zrobione
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Registered User
Likes (Received): 130
|
Quote:
Podobnie tutaj:http://img683.imageshack.us/img683/4896/dsc01410g.jpg Tak trudno jest ściąć drzewa i dorobić barierki? ;\
Duch Gdańska donosi: Przepustowość ulicy to pojęcie takie samo jak nośność wiaduktu czy zdolność przesyłowa linii energetycznej. A jej braki przekładają się na korki na ulicach, tak samo jak brak nośności mostu na jego awarię czy brak zdolności przesyłowej linii energetycznej na braki w dostawach prądu. |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Gentlemenel
|
To jedne z bocznych, mniej uczęszczanych wejść. Główne schody są równo wybrukowane i mają poręcze. Jak się uprzesz to w każdym polskim mieście znajdziesz coś złego (właściwie nie trzeba się wcale dużo upierać
). Po prostu Gdynia dobrze wypada. Z resztą to nie tylko moja opinia, że to czyste i zadbane miasto jak na krajowe standardy.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
14 i 15 niemile mi sie kojarzy. Musiałem tam dookoła biegać podczas lekcji WFu
,ale chociaż w tych krzakach można było skrócić sobie drogę
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Gentlemenel
|
Też to przerabiałem... Szkoła podstawowa 27, później gimnazjum nr 11...
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Gentlemenel
|
21. Widok na północ...
![]() 22. Tragiczna szafa, w tle Stocznia ![]() 23. Działki Leśne - biurowce Prokom i BBC; w oddali kościół Jezuitów. ![]() 24. Plaża... chyba stężenie bakterii coli nieco spadło, można wejść do wody i przeżyć... ![]()
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Gentlemenel
|
Dzisiejszy spacer po centrum. Kamienna Góra też była, ale żeby nie mieszać, poświęcę tej dzielnicy odrębny zestaw zdjęć.
25. ![]() 26. Urząd Miasta - nie najlepszy czas na fotografowanie, bo w okolicy trwa sporych rozmiarów inwestycja drogowa - przebudowa Węzła Wzgórze, przez co wszędzie wykopy, barierki i robotnicy... ![]() 27. ![]() 28. ![]() 29. ![]() 30. ![]() 31.
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|