daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Inwestycje w Polsce > Pomorze, Warmia i Mazury

Pomorze, Warmia i Mazury Pomorskie, Warmińsko-Mazurskie, Zachodniopomorskie

Reply

Thread Tools Display Modes
Old March 22nd, 2011, 10:23 PM   #181
awtharok
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by IVAZIKOV View Post
@awtharok
Nie do końca się z Tobą zgadzam.
Molochy powinny znajdować się na obrzeżach miast.
Dlatego moim zdaniem Porto55 ma 'optymalną' wielkość. Podoba mi się także bryła budynku - urb i arch jest
(być może 'Ogrody' rozbudują, krąży ankieta -za rozbudową- można się wpisać)
No trochę racji masz ale.. to wszystko zależy jak ta powierzchnia handlowa zostanie wykorzystana. Bo jak będzie powtórka sklepów z CH Ogrody to będzie beznadziejnie i da mi to powód do narzekania przez następne x lat.

Już z góry zakładam ,że o Saturnie czy Media Markt w tym Porto możemy zapomnieć bo takie sklepy zajęłyby 1/4 tego całego centrum...
awtharok no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old March 22nd, 2011, 10:32 PM   #182
prch
Registered User

prch's Avatar

Likes (Received): 9

Tylko weźcie pod uwagę, że w E-g mamy Zielone Tarasy - jakie są, takie są ale są, oraz w perspektywie Ogrody, Siódemkę i Rapsodię. Nie sztuką jest zbudować, sztuką jest utrzymać. Wiadomo - mnie też pociąga wielkomiejskość, ale tak na dobrą sprawę po co nam cztery H&My i szesnaście Adidasów?
A z kolei za centrum handlowe z samymi bankami to ja serdecznie dziękuję.

Quote:
Originally Posted by Urbanista1 View Post
Pieknie, mozna nawet porownac do Drezna ale w Elblagu chyba wiecej odbudowali.
prch no está en línea   Reply With Quote
Old March 22nd, 2011, 11:27 PM   #183
IVAZIKOV
made in Poland

IVAZIKOV's Avatar

Co ma wspólnego wielkomiejskość z CH ?

Wielkomiejskość lub 'miejskość' moim zdaniem można uzyskać przez:
- odbudowę Starówki
- zabudowę psiego sralnika i parkingu przy poczcie
- zagęszczenie miasta (plomby w pierzejach, itp)
- wysoka zabudowa w odpowiednim miejscu np gmach sądu + stosunkowo wysoka i dobrze wpisująca się w otoczenie Porto55
- infrastruktura (drogi, tramwaje, koleje, ścieżki rowerowe, podjazdy dla niepełnosprawnych
- mała architektura, parki, kładki, baseny, boiska, deptaki, itp...
- ....
- ...
IVAZIKOV no está en línea   Reply With Quote
Old March 22nd, 2011, 11:54 PM   #184
spox38
PanEl

spox38's Avatar

Likes (Received): 18

Panowie powstrzymajcie nieco wodze fantazji, jedyne, co jest realne w Elblągu z CH to tylko Porto55 i rozbudowa Ogrodów! CH Siódemka to na razie tylko „idea”, bo właściciel tej działki to tylko firma spekulująca działkami, rozpaczliwie szukająca właściwego inwestora! Zaś CH Rapsodia nie dość, że nie jest w interesie Elbląga gdyż nie leży w jego granicach to na prawdę ma nikłe szanse na powstanie ze względu na brak zjazdów na S7!
spox38 no está en línea   Reply With Quote
Old March 23rd, 2011, 09:03 AM   #185
prch
Registered User

prch's Avatar

Likes (Received): 9

Quote:
Originally Posted by IVAZIKOV View Post

Co ma wspólnego wielkomiejskość z CH ?
Może źle to ująłem :-)
Chodziło mi o to, że także chciałbym aby nasze miasto było na tyle bogate, by stać nas było na utrzymanie kilku dużych centrów handlowych.

Quote:
Originally Posted by Urbanista1 View Post
Pieknie, mozna nawet porownac do Drezna ale w Elblagu chyba wiecej odbudowali.
prch no está en línea   Reply With Quote
Old March 23rd, 2011, 04:05 PM   #186
seba1121
Registered User

seba1121's Avatar

Przekładki w związku z Porto 55

Ożywia się plac na rogu Nowowiejskiej, na którym ma stanąć galeria handlowa Porto 55. Obecnie trwają tam roboty ziemne poprzedzające budowę.
źródło portel.pl
tutaj zdjęcia
http://www.portel.pl/artykul.php3?i=48758
seba1121 no está en línea   Reply With Quote
Old March 23rd, 2011, 11:44 PM   #187
spox38
PanEl

spox38's Avatar

Likes (Received): 18

Petycja internetowa za rozbudową Centrum Handlowego Ogrody w Elblągu

Szanowni Państwo uprzejmie informujemy, że z myślą o osobach, które popierają rozbudowę Centrum Handlowego Ogrody w Elblągu, a z różnych przyczyn nie mogą się podpisać na naszych listach „papierowych”, powstała internetowa petycja internetowa, pod którą można się podpisać pod linkiem:

http://petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=6875

Bardzo prosimy o rozpowszechnienie tej informacji, zależy nam na jak największej ilości wpisów elblążan i mieszkańców okolic, którzy popierają nasza inicjatywę.
spox38 no está en línea   Reply With Quote
Old March 24th, 2011, 12:02 AM   #188
Szmajchel
Registered User

Bardzo dobry pomysł. Juz rozsyłam linki gdzie sie da
Szmajchel no está en línea   Reply With Quote
Old March 27th, 2011, 01:52 PM   #189
pR0SiAczekELBLAG
Registered User

Quote:
Originally Posted by jaca5a View Post
22000 mkw. to mało jak na Elbląg. Druga galeria w Gorzowie No Va Park będzie miała 32,4 tysięcy mkw. powierzhni handlowej. No i już wiadomo że KFC tam będzie.
jaca5a - czy Ty masz jakiś powód by takim uwielbieniem darzyć KFC?

Gorzowski NovaPark buduje dokładnie ten sam "kapitał", który budował gorzowską Askanę i kilka bloków mieszkalnych paręnaście lat temu. I mimo naprawdę patologicznego układu władzy-biznesu-sportu przez 2 lata plac budowy świecił pustkami ze względu na... oficjalnie nikt nie potwierdzi ale zwyczajne trudności w komercjalizacji. Niedawno wznowiono prace na placu, ale ich "rozmach" jak na razie nie powala. Niemniej istotnym jest fakt, że w roku 1999 w lepiej położonym dla swego rozwoju Gorzowie HIT i Casto już stały, w czasach kiedy w ograniczonych wielkim sąsiadem Elblągu budowano Ogrody tu zaczynano planować Askanę itp., itd.
Dziś gdy w Elblągu inwestorzy wahają się (bo takie mam wrażenie) czy jest potencjał na dwa średniej wielkości centra handlowe w przytoczonym Gorzowie SĄ od kilku lat:
CH Askana,CH Panorama - właśnie dogorywa,Park 111 - obecnie o znaczeniu bardziej biurowym niż handlowym,Castorama,Obi,Media Markt,2x Tesco,za chwilę Kaufland,budowana NovaPark,Galeria Piast na etapie przygotowań do wbicia łopaty

Uważam, że tyle potencjału w Gorzowie nie ma i sklepy poza weekendami (kiedy zjeżdżają się tysiące mieszkańców powiatów ościennych - nie mający alternatywy w zasadzie w promieniu 100km - słaby handlowo Szczecin nie jest silną konkurencją) i tak będą straszyć pustkami.

Chcę się mylić ale tym bardziej będzie to miało miejsce w Elblągu gdzie ogólnie biedny region silnie grawituje w stronę 3miasta (ogromna moda na zakupy w 3M jest wśród samych Elblążan!) w połączeniu z grawitacją w kierunku olsztyna na wschodnich rubieżach obszarów wpływu sprawia, że obawy naprawdę mogą stać się rzeczywistością.
I tyle przespaliśmy w Elblągu właśnie. I jest mi tym bardziej przykro, bo 15 lat temu Elbląg był postrzegany przez Gorzowian jako lepsze miejsce.. Dziś jest dokładnie na odwrót. I to również niewątpliwa zasługa ekip WGD i Henryka S
pR0SiAczekELBLAG no está en línea   Reply With Quote
Old March 27th, 2011, 03:15 PM   #190
jaca5a
Registered User

jaca5a's Avatar

Likes (Received): 15

Lubię żarcie z KFC i tyle. Jak dla mnie to paranoja żebym musiał jeżdzić do restauracji tej sieci aż do Gdańska W wojewódzkim Rzeszowie otwarto pierwsze KFC dopiero w lutym tego roku. Może i my się doczekamy ?
jaca5a no está en línea   Reply With Quote
Old March 27th, 2011, 03:29 PM   #191
SuperDarling
:)

SuperDarling's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Gorzowski NovaPark buduje dokładnie ten sam "kapitał", który budował gorzowską Askanę i kilka bloków mieszkalnych paręnaście lat temu. I mimo naprawdę patologicznego układu władzy-biznesu-sportu przez 2 lata plac budowy świecił pustkami ze względu na... oficjalnie nikt nie potwierdzi ale zwyczajne trudności w komercjalizacji.
To prawda tylko w jakiejś części. Kryzys zapewne też się dołożył. Prace rozpoczęli od wbijania pal pod galerię, gdy skończyli budowa zamarła na okres ok. 2 lat ale z kilkoma najemcami mięli już podpisane umowy. Dopiero, gdy wynajęli 40% powierzchni, dostali kredyt i po kliku miesiącach budowa znowu ruszyła.

Quote:
CH Askana,CH Panorama - właśnie dogorywa,Park 111 - obecnie o znaczeniu bardziej biurowym niż handlowym,Castorama,Obi,Media Markt,2x Tesco,za chwilę Kaufland,budowana NovaPark,Galeria Piast na etapie przygotowań do wbicia łopaty
Tesco niestety jest 3x i jeszcze zostaje Galeria Młyńska. Z Panoramą nie jest jeszcze tak tragicznie bo przynosi dochody.

Quote:
Uważam, że tyle potencjału w Gorzowie nie ma i sklepy poza weekendami i tak będą straszyć pustkami
W godzinach 9.00 - 14.00 ruchu prawie nie ma jeżeli chodzi o gorzowskie CH ale im później tym większy tłok.

Skoro budują 2 CH to znaczy, że są konsumenci, którzy są skłonni zostawić tam pieniądze.
SuperDarling no está en línea   Reply With Quote
Old March 27th, 2011, 07:02 PM   #192
Mateusz25
Olsztynianin

Mateusz25's Avatar

Likes (Received): 5

Nie narzekajcie Olsztyn większy o ok. 50 tys. mieszkańców od Elbląga ma na dobrą sprawę jedną galerię z prawdziwego zdarzenia z multikinem (Helios) o powierzchni handlowej ok. 17 tys mkw. i trzy markety - Real, Tesco, Carrefour no i jeszcze Makro (ale to już "luksus" nie dla wszystkich). Od kilku lat nie powstała u nas żadna większa inwestycja handlowa... Mieszkańcy Elbląga mają dość blisko do Trójmiasta - być może jest to bardziej przekleństwo niż atut Elbląga - nie wiem. Olsztyniacy też jeżdżą na zakupy do Gdańska mimo, że mają o prawie 100 km. dalej.

W każdym bądź razie będę z ciekawością śledził budowę Waszej galerii .
Old March 28th, 2011, 07:01 PM   #193
michal_z_el
Registered User

Likes (Received): 12

Quote:
Originally Posted by Mateusz25 View Post
Walczymy też o rozbudowę CH Ogrody. Nie wiem czy widziałeś?
michal_z_el no está en línea   Reply With Quote
Old March 28th, 2011, 07:06 PM   #194
michal_z_el
Registered User

Old March 28th, 2011, 07:27 PM   #195
Mateusz25
Olsztynianin

Mateusz25's Avatar

Likes (Received): 5

Quote:
Originally Posted by michal_z_el View Post
Walczymy też o rozbudowę CH Ogrody. Nie wiem czy widziałeś?
Już podpisałem petycję .
Old March 28th, 2011, 08:26 PM   #196
awtharok
Registered User

Quote:
Nie narzekajcie Olsztyn większy o ok. 50 tys. mieszkańców od Elbląga ma na dobrą sprawę jedną galerię z prawdziwego zdarzenia z multikinem (Helios) o powierzchni handlowej ok. 17 tys mkw. i trzy markety - Real, Tesco, Carrefour no i jeszcze Makro (ale to już "luksus" nie dla wszystkich). Od kilku lat nie powstała u nas żadna większa inwestycja handlowa... Mieszkańcy Elbląga mają dość blisko do Trójmiasta - być może jest to bardziej przekleństwo niż atut Elbląga - nie wiem. Olsztyniacy też jeżdżą na zakupy do Gdańska mimo, że mają o prawie 100 km. dalej.

Olsztyn ma przynajmniej KFC i to nie jedno a dwa

Quote:
Już podpisałem petycję .
Dziękujemy bardzo
awtharok no está en línea   Reply With Quote
Old March 28th, 2011, 08:35 PM   #197
Machwic
Registered User

Machwic's Avatar

oj wezcie z tym kfc. kiedys bylem za rotunda w warszawie to zamiast markowych napojow byly napoje z proszku rozcieczone woda gazowana. mniam, mowie wam zupelnie jak herbata na wodzie gazowanej.
burger king, to jest marka!
Machwic no está en línea   Reply With Quote
Old March 28th, 2011, 10:24 PM   #198
slawik1416
Registered User

slawik1416's Avatar

Likes (Received): 4

Burger King?! jest obrzydliwy mam go "za oknem" i byłem tam zaledwie dwa razy. Jedzenie jest strasznie tłuste a KFC zawsze smakuję dobrze. A poza tym to kurczaki one zawsze smakują...
slawik1416 no está en línea   Reply With Quote
Old March 28th, 2011, 11:43 PM   #199
pR0SiAczekELBLAG
Registered User

Quote:
Originally Posted by jaca5a View Post
Lubię żarcie z KFC i tyle. Jak dla mnie to paranoja żebym musiał jeżdzić do restauracji tej sieci aż do Gdańska W wojewódzkim Rzeszowie otwarto pierwsze KFC dopiero w lutym tego roku. Może i my się doczekamy ?
No to musisz uwielbiać tę sieć, żeby jechać na posiłek 70km... Jak w Australii PS. Jak chcesz oryginalny przepis na panierkę (bez płatków kukurydzianych - kto ten bzdet w net wpuścił) napisz

Quote:
Originally Posted by SuperDarling View Post
To prawda tylko w jakiejś części. Kryzys zapewne też się dołożył. Prace rozpoczęli od wbijania pal pod galerię, gdy skończyli budowa zamarła na okres ok. 2 lat ale z kilkoma najemcami mięli już podpisane umowy. Dopiero, gdy wynajęli 40% powierzchni, dostali kredyt i po kliku miesiącach budowa znowu ruszyła.
40% najmu po 2 latach to sukces komercjalizacji? Potwierdzasz co napisałem.

Quote:
Tesco niestety jest 3x i jeszcze zostaje Galeria Młyńska. Z Panoramą nie jest jeszcze tak tragicznie bo przynosi dochody.
Nie przesadzaj, że Tesco przy Bamberce to hipermarket, bo konkuruje to on z Biedronką po drugiej stronie ulicy (i na siłę to założenie) kilkoma Lidlami i Netto. Podobnie można by się chwalić kilkoma Intermarche, Piotrem i Pawłem albo Bomi, nie wspominając o kilkunastu Żabkach. Żadnego z tych sklepów w Elblągu nie uświadczysz - chyba że Żabka na 12lutego. Swoją drogą od paru lat nie mogę się nadziwić układowi tesco z UM FG i otworzeniu sklepu pod samą Katedrą oraz sukcesowi blokady Carrefoura. Młyńska od zarania sukcesem nie była i galerią jest jedynie z nazwy.

Quote:
W godzinach 9.00 - 14.00 ruchu prawie nie ma jeżeli chodzi o gorzowskie CH ale im później tym większy tłok.
Skoro budują 2 CH to znaczy, że są konsumenci, którzy są skłonni zostawić tam pieniądze.
Właśnie nie zawsze to jest takie oczywiste. Moim zdaniem Caelium buduje po to by zupełnie zmonopolizować miasto i nikt inny swojej galerii nie postawił.

Last edited by pR0SiAczekELBLAG; March 28th, 2011 at 11:48 PM.
pR0SiAczekELBLAG no está en línea   Reply With Quote
Old March 29th, 2011, 08:42 PM   #200
michal_z_el
Registered User

Quote:
Już podpisałem petycję .
Ale ZA czy PRZECIW?

P.S. Zielone Tarasy tez sie mialy rozbudowac...ale jak na razie cisza...

Reply

Tags
centrum handlowe, elbląg, elblag, galeria, galerie handlowe, porto, porto55, warmińsko-mazurskie

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules