|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#181 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
Już z góry zakładam ,że o Saturnie czy Media Markt w tym Porto możemy zapomnieć bo takie sklepy zajęłyby 1/4 tego całego centrum... |
|
|
|
|
|
|
#182 |
|
Registered User
Likes (Received): 9
|
Tylko weźcie pod uwagę, że w E-g mamy Zielone Tarasy - jakie są, takie są ale są, oraz w perspektywie Ogrody, Siódemkę i Rapsodię. Nie sztuką jest zbudować, sztuką jest utrzymać. Wiadomo - mnie też pociąga wielkomiejskość, ale tak na dobrą sprawę po co nam cztery H&My i szesnaście Adidasów?
A z kolei za centrum handlowe z samymi bankami to ja serdecznie dziękuję. |
|
|
|
|
|
#183 |
|
made in Poland
|
![]() Co ma wspólnego wielkomiejskość z CH ? Wielkomiejskość lub 'miejskość' moim zdaniem można uzyskać przez: - odbudowę Starówki - zabudowę psiego sralnika i parkingu przy poczcie - zagęszczenie miasta (plomby w pierzejach, itp) - wysoka zabudowa w odpowiednim miejscu np gmach sądu + stosunkowo wysoka i dobrze wpisująca się w otoczenie Porto55 ![]() - infrastruktura (drogi, tramwaje, koleje, ścieżki rowerowe, podjazdy dla niepełnosprawnych - mała architektura, parki, kładki, baseny, boiska, deptaki, itp... - .... - ... |
|
|
|
|
|
#184 |
|
PanEl
Likes (Received): 18
|
Panowie powstrzymajcie nieco wodze fantazji, jedyne, co jest realne w Elblągu z CH to tylko Porto55 i rozbudowa Ogrodów!
CH Siódemka to na razie tylko „idea”, bo właściciel tej działki to tylko firma spekulująca działkami, rozpaczliwie szukająca właściwego inwestora! Zaś CH Rapsodia nie dość, że nie jest w interesie Elbląga gdyż nie leży w jego granicach to na prawdę ma nikłe szanse na powstanie ze względu na brak zjazdów na S7!
|
|
|
|
|
|
#185 |
|
Registered User
Likes (Received): 9
|
Może źle to ująłem :-)
Chodziło mi o to, że także chciałbym aby nasze miasto było na tyle bogate, by stać nas było na utrzymanie kilku dużych centrów handlowych. |
|
|
|
|
|
#186 |
|
Registered User
|
Przekładki w związku z Porto 55
Ożywia się plac na rogu Nowowiejskiej, na którym ma stanąć galeria handlowa Porto 55. Obecnie trwają tam roboty ziemne poprzedzające budowę.
źródło portel.pl tutaj zdjęcia http://www.portel.pl/artykul.php3?i=48758 |
|
|
|
|
|
#187 |
|
PanEl
Likes (Received): 18
|
Petycja internetowa za rozbudową Centrum Handlowego Ogrody w Elblągu
Szanowni Państwo uprzejmie informujemy, że z myślą o osobach, które popierają rozbudowę Centrum Handlowego Ogrody w Elblągu, a z różnych przyczyn nie mogą się podpisać na naszych listach „papierowych”, powstała internetowa petycja internetowa, pod którą można się podpisać pod linkiem: http://petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=6875 Bardzo prosimy o rozpowszechnienie tej informacji, zależy nam na jak największej ilości wpisów elblążan i mieszkańców okolic, którzy popierają nasza inicjatywę. |
|
|
|
|
|
#188 |
|
Registered User
|
Bardzo dobry pomysł. Juz rozsyłam linki gdzie sie da
|
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Registered User
|
Quote:
Gorzowski NovaPark buduje dokładnie ten sam "kapitał", który budował gorzowską Askanę i kilka bloków mieszkalnych paręnaście lat temu. I mimo naprawdę patologicznego układu władzy-biznesu-sportu przez 2 lata plac budowy świecił pustkami ze względu na... oficjalnie nikt nie potwierdzi ale zwyczajne trudności w komercjalizacji. Niedawno wznowiono prace na placu, ale ich "rozmach" jak na razie nie powala. Niemniej istotnym jest fakt, że w roku 1999 w lepiej położonym dla swego rozwoju Gorzowie HIT i Casto już stały, w czasach kiedy w ograniczonych wielkim sąsiadem Elblągu budowano Ogrody tu zaczynano planować Askanę itp., itd. Dziś gdy w Elblągu inwestorzy wahają się (bo takie mam wrażenie) czy jest potencjał na dwa średniej wielkości centra handlowe w przytoczonym Gorzowie SĄ od kilku lat: CH Askana,CH Panorama - właśnie dogorywa,Park 111 - obecnie o znaczeniu bardziej biurowym niż handlowym,Castorama,Obi,Media Markt,2x Tesco,za chwilę Kaufland,budowana NovaPark,Galeria Piast na etapie przygotowań do wbicia łopaty Uważam, że tyle potencjału w Gorzowie nie ma i sklepy poza weekendami (kiedy zjeżdżają się tysiące mieszkańców powiatów ościennych - nie mający alternatywy w zasadzie w promieniu 100km - słaby handlowo Szczecin nie jest silną konkurencją) i tak będą straszyć pustkami. Chcę się mylić ale tym bardziej będzie to miało miejsce w Elblągu gdzie ogólnie biedny region silnie grawituje w stronę 3miasta (ogromna moda na zakupy w 3M jest wśród samych Elblążan!) w połączeniu z grawitacją w kierunku olsztyna na wschodnich rubieżach obszarów wpływu sprawia, że obawy naprawdę mogą stać się rzeczywistością. I tyle przespaliśmy w Elblągu właśnie. I jest mi tym bardziej przykro, bo 15 lat temu Elbląg był postrzegany przez Gorzowian jako lepsze miejsce.. Dziś jest dokładnie na odwrót. I to również niewątpliwa zasługa ekip WGD i Henryka S
|
|
|
|
|
|
|
#190 |
|
Registered User
Likes (Received): 15
|
Lubię żarcie z KFC i tyle. Jak dla mnie to paranoja żebym musiał jeżdzić do restauracji tej sieci aż do Gdańska W wojewódzkim Rzeszowie otwarto pierwsze KFC dopiero w lutym tego roku. Może i my się doczekamy ?
|
|
|
|
|
|
#191 | |||
|
:)
Likes (Received): 1
|
Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() Skoro budują 2 CH to znaczy, że są konsumenci, którzy są skłonni zostawić tam pieniądze. |
|||
|
|
|
|
|
#192 |
|
Olsztynianin
Likes (Received): 5
|
Nie narzekajcie
Olsztyn większy o ok. 50 tys. mieszkańców od Elbląga ma na dobrą sprawę jedną galerię z prawdziwego zdarzenia z multikinem (Helios) o powierzchni handlowej ok. 17 tys mkw. i trzy markety - Real, Tesco, Carrefour no i jeszcze Makro (ale to już "luksus" nie dla wszystkich). Od kilku lat nie powstała u nas żadna większa inwestycja handlowa... Mieszkańcy Elbląga mają dość blisko do Trójmiasta - być może jest to bardziej przekleństwo niż atut Elbląga - nie wiem. Olsztyniacy też jeżdżą na zakupy do Gdańska mimo, że mają o prawie 100 km. dalej.W każdym bądź razie będę z ciekawością śledził budowę Waszej galerii .
|
|
|
#193 |
|
Registered User
Likes (Received): 12
|
|
|
|
|
|
|
#194 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#195 |
|
Olsztynianin
Likes (Received): 5
|
Już podpisałem petycję .
|
|
|
#196 | |
|
Registered User
|
Quote:
![]() Dziękujemy bardzo
|
|
|
|
|
|
|
#197 |
|
Registered User
|
oj wezcie z tym kfc. kiedys bylem za rotunda w warszawie to zamiast markowych napojow byly napoje z proszku rozcieczone woda gazowana. mniam, mowie wam
zupelnie jak herbata na wodzie gazowanej. burger king, to jest marka!
|
|
|
|
|
|
#198 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
Burger King?! jest obrzydliwy mam go "za oknem" i byłem tam zaledwie dwa razy. Jedzenie jest strasznie tłuste a KFC zawsze smakuję dobrze. A poza tym to kurczaki one zawsze smakują...
|
|
|
|
|
|
#199 | |||
|
Registered User
|
Quote:
PS. Jak chcesz oryginalny przepis na panierkę (bez płatków kukurydzianych - kto ten bzdet w net wpuścił) napisz ![]() Quote:
Quote:
(i na siłę to założenie) kilkoma Lidlami i Netto. Podobnie można by się chwalić kilkoma Intermarche, Piotrem i Pawłem albo Bomi, nie wspominając o kilkunastu Żabkach. Żadnego z tych sklepów w Elblągu nie uświadczysz - chyba że Żabka na 12lutego. Swoją drogą od paru lat nie mogę się nadziwić układowi tesco z UM FG i otworzeniu sklepu pod samą Katedrą oraz sukcesowi blokady Carrefoura. Młyńska od zarania sukcesem nie była i galerią jest jedynie z nazwy.Właśnie nie zawsze to jest takie oczywiste. Moim zdaniem Caelium buduje po to by zupełnie zmonopolizować miasto i nikt inny swojej galerii nie postawił. Last edited by pR0SiAczekELBLAG; March 28th, 2011 at 11:48 PM. |
|||
|
|
|
|
|
#200 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| centrum handlowe, elbląg, elblag, galeria, galerie handlowe, porto, porto55, warmińsko-mazurskie |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|