|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#21 |
|
Registered User
Likes (Received): 83
|
Wątek zapowiada się bardzo ciekawe. Czy dużo jest punktów widokowych we Lwowie? Ponoć przed wojną słynął ze wzgórz, ale czy ich na przykład nie zalesiono (jak w pewnym stopniu w Gdańsku)?
Duch Gdańska donosi: Przepustowość ulicy to pojęcie takie samo jak nośność wiaduktu czy zdolność przesyłowa linii energetycznej. A jej braki przekładają się na korki na ulicach, tak samo jak brak nośności mostu na jego awarię czy brak zdolności przesyłowej linii energetycznej na braki w dostawach prądu. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Registered User
Likes (Received): 5
|
![]() Jeśli ktoś ma dobrej klasy teleobiektyw to Lwów jest świetnym miejscem ma fotowypad. Samo miasto leży na wzgórzach i żadne duże polskie miasto nie może się równać z Lwowem pod tym względem. Strome, wąskie lwowskie uliczki są genialne. Dobre punkty widokowe to np. Wysoki Zamek (a zwłaszcza kopiec), Wzgórza Janowskie, Góra Stracenia, Cytadela no i budynki: ratusz, hotel Dnister itd. Już pisałem o zalesieniu kopca, ale Lwów jest w sumie trochę zdziczały To wspomniane chaotyczne zalesienie, średnio udane renowacje kamienic, bezpańskie psy - ale wszystko idzie w dobrym kierunku. Taki urok miasta.Specjalnie dla Ciebie - pani z lewej ![]() *14* Średnio udane, ale co tam.... ![]() Średnio udane jest zdjęcie oczywiście
Last edited by g_reg; September 2nd, 2010 at 05:32 PM. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Registered User
|
*15* Historia funkcji tego budynku: Kościół Dominikanów > magazyn cementu > muzeum historii religii i ateizmu > Cerkiew Najświętszej Eucharystii
![]() *16* Skorzystałem z zoomu nożnego i niechcący obudziłem te kundle. Dwie sekundy później musiałem trenować sprint. ![]() *17* друкарска. Jadąc do Lwowa koniecznie trzeba znać cyrylicę. Nic trudnego, a bardzo ułatwia życie. Choćby po to, żeby odnaleźć się na mapie. W centrum są tabliczki z transkrypcją, ale im dalej... ![]() *18* Zastanawiałem się nad podpisem do tego zdjęcia. I nic nie wymyśliłem. ![]() *19* Były Koścół św. Kazimierza i Szpital Sióstr Miłosierdzia. Jeżeli wierzyć przewodnikowi dziś znajduje się tu... jednostka wojskowa.
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Registered User
|
*20* Witraż w ratuszu.
![]() *21* To miasto to prawdziwe zagłębie ślubne. W weekend ślubne sesje są wszędzie. ![]() *22* Tak, to Ukraina... ![]() *23* ... zatem jakim cudem polski napis przetrwał w jednym z najbardziej eksponowanych miejsc (i pomników) w centrum? Ani Sowieci ani Ukraińcy się do niego nie dobrali?
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
przestrzeń-ludzie-miasto
|
O, to akurat święta prawda.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Registered User
|
![]() Mam kilka sesji ślubnych, ale wszystkich tu wrzucał nie będę ![]() *24* W każdym narożniku rynku stoi studnia. Studnie ozdabiają posągi postaci z greckiej mitologii. Tutaj - Neptun. Podobno wcześniej upiłowano zęby w trzymanym przez niego trójzębie, gdyż władzom radzieckim kojarzyły się z tryzubem (symbolem Ukrainy). Dzisiaj Neptun znowu trzyma trójząb, a nie widły. ![]() *25* Ukraiński kamyczek do polskiego ogródka. Legenda dla niewtajemniczonych: C=S, П=P, H=N, Б=B, Д=D. ![]() *26* Lwowski dworzec zawstydza polskie. Architekturą i zadbaniem. Z zewnątrz co prawda przydałby się drobny lifting, ale tak wyremontowanych poczekalni i tuneli w Polsce nie widziałem. Przy liftingu mogliby przy okazji pozbyć się tego zielono-żółtego kiczu. Ale to na pewno zostanie. ![]() *27* Lwowskie dachy.
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Дружба Народов
Likes (Received): 128
|
Quote:
|
|
|
|
#28 |
|
Registered User
|
Dobrze wiedzieć, w sumie tak podejrzewałem, ale z ukraińskimi remontami nigdy nic nie wiadomo.
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
przestrzeń-ludzie-miasto
|
G reg, masz może jakieś zdjęcia z wnętrza dworca?
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Registered User
|
Niestety nie, aparat wysiadł mi 2 dni przed wyjazdem. A dworzec chciałem "załatwić" w dniu wyjazdu.
W internecie znalazłem tylko perony (niezłe, hala dodaje uroku) i tunel (świetny, w Polsce takich nie ma): http://upload.wikimedia.org/wikipedi...nenansicht.jpg http://i31.photobucket.com/albums/c3...t/IMG_2713.jpg Nie znalazłem najlepszego, czyli płatnej poczekalni (3hrn/godzinę). Jest barek i kafejka internetowa, są telewizory i wygodne krzesła, ale przede wszystkim cudne wnętrza. |
|
|
|
|
|
#31 |
|
Szczecinomaniak
Likes (Received): 0
|
Wydaje mi się, że w odniesieniu do lwowskiego dworca zaprojektowanego przez Władysława Sadlowskiego, określenie, że zawsztydza architekturą polskie dworce jest mocno niefortunne, ale nie chcę siać napinki.
Zdjęcia bardzo ładne, oprócz jednak porządnego a nie drobnego liftingu elewacji dworca przydałoby się uporządkować otoczenie przed nim. |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Registered User
Likes (Received): 83
|
Hala nad peronami nad lwowskim dworcu jest jeszcze przedwojenna? Jeżeli tak, to byłby t chyba jedyny tego typu dworzec w II RP (????)
Duch Gdańska donosi: Przepustowość ulicy to pojęcie takie samo jak nośność wiaduktu czy zdolność przesyłowa linii energetycznej. A jej braki przekładają się na korki na ulicach, tak samo jak brak nośności mostu na jego awarię czy brak zdolności przesyłowej linii energetycznej na braki w dostawach prądu. |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
Na pewno nie, bo taki też był w Krakowie i do dzisiaj jest w Bytomiu.
Last edited by Jedrzej; September 6th, 2010 at 10:54 PM. |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Registered User
|
Szkoda krakowskiego dworca...
![]()
|
|
|
|
|
|
#35 | ||
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Quote:
Poprzedni lifting, a właściwie solidniejszy remont, robiono w 2003 r., na stulecie dworca. Jak widać - elewacja już obłazi. No ale wnętrza faktycznie prezentują się świetnie.Gdyby tak jeszcze uporządkować ten bajzej przed dworcem. Quote:
|
||
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zwykły ktoś..
|
Quote:
W Będzinie raczej nie ma żadnego dworca z taką halą. Chyba że rozmawiamy o dwóch różnych Będzinach ;
|
|
|
|
#37 |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
Sorry, Bytom
|
|
|
|
|
|
#38 | ||
|
Registered User
|
Quote:
Quote:
![]() Przy okazji pytanie: kiedy zniesiono tę halę nad peronami w Krakowie? |
||
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Registered User
|
Wikipedia:
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Registered User
|
*28* Dawna siedziba bractwa kurkowego - neogotycki budynek wg proj. Józefa Engela. Aż się dziwię, że choćby w Krakowie ta organizacja przetrwała do dziś. Włodarzom wciąż wypada pokazać się w towarzystwie króla kurkowego.
![]() *29* O dziwo tabliczka z polską nazwą ulicy też przetrwała. Dzisiaj to ulica Łysenki (Лисенко). ![]() *30* Cmentarz Obrońców Lwowa. ![]() *31* Szpital żydowski wybudowany w stylu mauretańskim. Zarośnięty, dlatego fragment kopuły musi wystarczyć. Obecnie klinika położnicza. Remont wręcz niezbędny.
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| Львів, lwów, ukraina |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|