daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Reply

Thread Tools Display Modes
Old August 17th, 2011, 06:28 PM   #101
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Likes (Received): 37

Szwajcaria na szybko - c.d.

Nie mogło też zabraknąć winnic Nadrenii podczas tej wizyty, degustacja produktów także przebiegała pomyślnie

A potem dalej na południe, oddalając się od Renu ale pozostając w obrębie niemieckojęzycznych kantonów - jeden z trademarków Szwajcarii, czyli nadbrzeżne promenady wykwintnej Lucerny, z jej drewnianymi mostami

Nuda, jeziora góry, góry jeziora, pocztówkowo... Tam naprawdę tak jest, czyli krótki postój na południe od Lucerny nad Vierwaldstättersee

Uciekamy od zimnego klimatu przez tunel pod Gotthardem, no i znów jezioro... Tym razem po południowej stronie Alp, ekskluzywny kurort Lugano, gdzie już mówią, piszą i jeżdżą po włosku

Chciałbym w przyszłości pokazać bliżej te miejsca, choć to już nie Nadrenia - ale zawsze przecież można poprosić modów o zmianę nazwy wątku

A dalej czekała na mnie Lombardia, choć to już zupełnie inna opowieść...
matizz no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old August 17th, 2011, 06:52 PM   #102
erykko
Registered User

erykko's Avatar

Likes (Received): 23

Świetne widoki. Tylko ludziom smaka robisz...

Nie głosuję na polityków, którzy zaśmiecają moje miasto.

Last edited by erykko; August 17th, 2011 at 06:58 PM.
erykko no está en línea   Reply With Quote
Old August 19th, 2011, 02:09 AM   #103
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Schwetzingen - c.d.

Będzie więcej takich widoków w przyszłości

A póki co jeszcze trochę ogrodów elektorskich

Matizz nie jeleń...

Last edited by matizz; August 19th, 2011 at 02:19 AM.
Old August 19th, 2011, 02:14 AM   #104
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Schwetzingen - c.d.

Last edited by matizz; August 19th, 2011 at 02:19 AM.
Old August 24th, 2011, 06:00 PM   #105
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Witam po kilkudniowej przerwie technicznej... Niezrażony największą plagą SCC, czyli brakiem komentarzy, trochę jeszcze przynudzę ogrodami zanim wrócimy do miast. Może ktoś jeszcze tu zagląda
Nie jestem może wielkim fanem czy znawcą takiego spędzania czasu, ale piękne zadbanie, ogromna przestrzeń i osi widokowe sprawiły na mnie miłe wrażenie. Na dzisiejszy skwar w sam raz...

Wyłania się malowniczy pawilon

Jegomość sobie przygrywa

A z jego altany piękny widok na ogrodowe partery, z tłem w postaci gór - tam jest już Heidelberg do którego wkrótce dotrzemy

Old August 25th, 2011, 12:44 AM   #106
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Kończymy ogrody elektorskie

A zza drzew wyłania się takie oto dziwo...

Old August 25th, 2011, 12:49 AM   #107
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Sen z Tysiąca i Jednej Nocy przeniesiony na niemiecką prowincję

A tu - wejście do Haremu

A za jakiś czas - udamy się do malowniczo położonego Heidelbergu
Old August 28th, 2011, 01:42 PM   #108
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Heidelberg

Wracamy do klimatów nieco bardziej miejskich, mam nadzieję że Heidelberg spotka się z większym zainteresowaniem oglądających. Samo miasto nie jest wcale takie małe, ale nowoczesne dzielnice rozłożyły sie na zachód od historycznego centrum, w miejscu gdzie dolina Neckaru otwiera się w kierunku Renu. Natomiast urocza starówka leży w wąskiej dolinie, otoczonej stromymi zboczami, dzięki czemu Heidelberg jest niezwykle malowniczy.

Wizytę zaczynamy od rynku miejskiego, oczywiście - podziemny parking leży tuż pod nim. Wychodzimy i poddajemy się urokowi starego miasta

Stromo nad nami wznosi się potężna ruina gotycko-renesansowego zamku

Czyż mógłbym sobie odmówić filiżanki kawy w takim miejscu?

Old August 28th, 2011, 01:47 PM   #109
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Rzut oka w bok - przez tą charaktereystyczną dwuwieżową bramę przejdziemy potem do mostu na Neckarze

No i jedna z bocznych uliczek - z pięknym widokowym zamknięciem

Old September 3rd, 2011, 02:19 PM   #110
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

W centrum heidelberskiego Altstadt, tuż przy rynku, piękny późnogotycki kościół Św Ducha.

We wnętrzu pierwotnie było mauzoleum książąt-elektorów Palatynatu, niemal wszystkie grobowce uległy jednak zniszczeniu, za wyjątkiem tego jednego, króla Ruperta III z żoną

Old September 3rd, 2011, 02:31 PM   #111
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Najpiękniejszy z domów przy heidelberskim rynku to renesansowy Haus zum Ritter z 1592, z pięknie zdobioną fasadą, nieco niderlandzką w stylu. Oczywiście wszystko rzeźbione w różowym kamieniu.

Główna ulica historycznego centrum, Hauptstrasse, ciągnący się wzdłuż starówki deptak, pełen turystów.

Rzut oka w bok - i już wiemy, taka barokowa fasada zamykająca ulicę może należeć tylko do Jezuitów...

We wnętrzu - jak na taki barok zaskakująco pusto, zdobiona jest tylko wnęka ołtarzowa. Co dziwne, to nie jest wg tego co przeczytałem wynik jakichś zniszczeń, ale stan pierwotny.

Old September 4th, 2011, 12:22 AM   #112
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Chciałbym trochę nadgonić, żeby wreszcie dotrzeć do końca naszej małej wyprawy z 2004 roku, dlatego jeszcze reszta zdjęć starego miasta. Zostaną nam jeszcze zdjęcia tego, co w Heidelbergu najlepsze, czyli ze starego mostu na Neckarze i genialnych widokowo ogrodów Philosophenweg. Mam nadzieję, że ktoś to jeszcze ogląda, bo komentarzy jak na lekarstwo, a to nie działa motywująco do ciągnięcia wątku i zaczynania kolejnej części

Przed starym gmachem Uniwersytetu z 1735 roku; w ogóle Heidelberg to jeden z najstarszych i najważniejszych ośrodków uniwersyteckich w Niemczech - założony w 1386

I jeszcze dwie fotki z Hauptstrasse

Na koniec zaś rzucamy okiem w jedną z bocznych uliczek, nieporównanie spokojniejszych

Old September 4th, 2011, 10:42 PM   #113
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Wracamy do placu rynkowego i elegancką, opadającą w dół uliczką schodzimy ku rzece

Wejście na słynny most prowadzi przez malowniczą, flankowaną wieżami bramę. Sorry za kolory, ale tylko tyle z robionych pod słońce fotek udało się wyciągnąć

Może nie tak stary i monumentalny jak praski Karol czy rzymski Anioł, ale i heidelberski barokowy most z XVIII stulecia potrafi zachwycić. Tym bardziej że otoczenie jest niezwykle malownicze. Tu widok mostu z drugiego brzegu, ze starym miastem i zamkiem w tle

Old September 4th, 2011, 10:53 PM   #114
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

I spojrzenie w drugą stronę - z widokiem na wzgórze, na które wspinają się wille profesorskie, a nad nimi przebiegają urocze ścieżki Philosophenweg

Spoglądamy z mostu na potężny zamek, tym razem nie udało nam się do niego dotrzeć

Na poręczy mostu przysiadło tajemnicze stworzenie, nie wiedzieć czemu byłem przekonany, że jest to kot. Dopiero przy przygotowywaniu zdjęć sprawdziłem w necie - i okazało się ono być małpą. Czy ja wiem?

Z tętniącym żeglugowym życiem Neckarem w tle, a na dodatek - załapały się dwie dalekowschodnie turystki. Turyści z Japonii tłumnie odwiedzają te tereny, a to i tak nic - w porównaniu z tym co zobaczyłem w Szwajcarii

Jutro, jak się zmotywuję, Heidelberg Z Wysoka. A ja namawiam do komentowania, by choć trochę odciążyć stronę
Old September 6th, 2011, 12:21 AM   #115
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Jak zapowiadałem - popatrzymy teraz na Heidelberg z góry. Wspinając się stromymi ścieżkami ogrodów uniwersyteckich, poczujemy przez moment klimat zarezerwowany zazwyczaj dla krajów śródziemnomorskich, dzięki rosnącej tam niezwykłej roślinności. Ale to co i tak najlepsze, to rewelacyjne widoki na leżące w dole miasto. By wdrapać się na Philosophenweg, musieliśmy się nieźle tego upalnego dnia napocić - ale wyłaniające się między drzewami widoki wynagradzają nam z nawiązką podjęty trud. Najpierw spojrzenie na miasto nad rzeką zwieńczone wspaniałą koroną zamku

Stare miasto w pełnej krasie, w tej perspektywie dobrze widać jego topografię. Most na Neckarze zwieńczony prowadzącą w obręb murów miejsskich bramą, a and nim wieże dwu owiedzonych przez nas kościołów. Z lewej Świety Duch, po prawej zaś barokowy Jesuitenkirche. Ileż ja bym dał, żeby zobaczyć w polskich miastach to morze dachówki...

Zbliżenie na zamek

Wspinamy się dalej. I mimo że to centrum kontynentu, pojawiają się pinie i cyprysy, które na nasłonecznionym zboczu czują się zaskakująco dobrze. Ale o śróziemnomorskiej roślinności Ścieżki Filozofów opowiem w następnym poście

Old September 6th, 2011, 01:02 AM   #116
lewik
Kolejorz fan

lewik's Avatar

Likes (Received): 0

Żeby autor nie porzucił tak fantastycznego wątku napiszę, że jestem wiernym oglądaczem i czytaczem i zachęca mnie on strasznie do odbycia podobnej wyprawy kiedyś tam. Może w przyszłym roku?
Old September 7th, 2011, 05:13 PM   #117
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Dziękuję bardzo za miłe słowa. Porzucać nie zamierzam, inna sprawa że niewiele już nam zostało - po Heidelbergu tylko trochę zdjęć z wypadu nad Jezioro Bodeńskie, do Meersburga i Landau - i to właściwie tyle. Może w przyszłości będzie coś więcej z tegorocznych wakacji, ale na razie mam tylko raw material, do selekcji i obróbki, który jak znam życie przynajmniej do zimy poleży. W każdym razie, zapraszam do oglądania tego, co jeszcze pozostało!
Old September 7th, 2011, 09:52 PM   #118
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Dla urozmaicenia - mały OT botaniczny.
Kilka słów o roślinności na Philosophenweg. Strome nasłonecznione zbocze o południowej ekspozycji plus łagodny mikroklimat tego regionu zapewniają korzystne warunki dla roślinności śródziemnomorskiej, którą nasadzono w ogrodzie. Kluczem są tu pewnie łagodne zimy, znajomi mówili że zimy są łagodne i deszczowe, rzadko kiedy zdarza się przelotny śnieg, temperatury oscylują wokół zera. Zupełnie inaczej jest dalej na południu, gdzie klimat staje się alpejski.

Na początek cyprysia parka, pan i pani, na obczyźnie z dala od rodzinnej Toskanii. A w tle - widok jak marzenie

Na zboczach wzgórza obficie rosną kasztany jadalne i figowce

A tu już prawie dżungla

Jak się okazuje w Niemczech rosną nawet palmy z wytrzymalszych na mróz gatunków. Podobne spotykałem tez w kilku miejscach - w Spirze i nad Jeziorem Bodeńskim

Old September 7th, 2011, 10:19 PM   #119
konik93
or k.kowalski

konik93's Avatar

Likes (Received): 43

Miło przypomnieć sobie znajome mi strony
Uwielbiam region Badenii-Wirtembergii, dzięki za wątek !
konik93 está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 8th, 2011, 01:46 AM   #120
matizz
Let's go digging

matizz's Avatar

Dzięki za miłe słowa! Ja też prowadząc ten wątek mam okazję przypominać sobie to, co widziałem siedem lat temu

Najlepsze zostawiłem sobie na koniec. Ostatnie cztery fotki z Heidelbergu - i znowu HZW, bo Ścieżki Filozofów to niewyczerpane źródło pięknych widoków położonego w dolinie miasta.

Gdy już wdrapaliśmy się na szczyt wzgórza, możemy skorzystać z tarasu na widokowej wieżyczce. Warto, bo widok jest przepiękny

I to by było na tyle. Jeśli się wlazło, trzeba i zleźć. Na szczęście z poziomu rzeki Heidelberg też prezentuje się atrakcyjnie. Dobranoc

Reply

Tags
francja, niemcy, szwajcaria

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules