|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#101 |
|
Let's go digging
Likes (Received): 37
|
Szwajcaria na szybko - c.d.
Nie mogło też zabraknąć winnic Nadrenii podczas tej wizyty, degustacja produktów także przebiegała pomyślnie
![]() ![]() A potem dalej na południe, oddalając się od Renu ale pozostając w obrębie niemieckojęzycznych kantonów - jeden z trademarków Szwajcarii, czyli nadbrzeżne promenady wykwintnej Lucerny, z jej drewnianymi mostami ![]() Nuda, jeziora góry, góry jeziora, pocztówkowo... Tam naprawdę tak jest, czyli krótki postój na południe od Lucerny nad Vierwaldstättersee ![]() Uciekamy od zimnego klimatu przez tunel pod Gotthardem, no i znów jezioro... Tym razem po południowej stronie Alp, ekskluzywny kurort Lugano, gdzie już mówią, piszą i jeżdżą po włosku ![]() Chciałbym w przyszłości pokazać bliżej te miejsca, choć to już nie Nadrenia - ale zawsze przecież można poprosić modów o zmianę nazwy wątku ![]() A dalej czekała na mnie Lombardia, choć to już zupełnie inna opowieść... |
|
|
|
|
|
#102 |
|
Registered User
Likes (Received): 23
|
Świetne widoki. Tylko ludziom smaka robisz...
Autobusy przegubowe dla Lublina. Popieram! Nie głosuję na polityków, którzy zaśmiecają moje miasto. Last edited by erykko; August 17th, 2011 at 06:58 PM. |
|
|
|
|
|
#103 |
|
Let's go digging
|
Schwetzingen - c.d.
Będzie więcej takich widoków w przyszłości
![]() A póki co jeszcze trochę ogrodów elektorskich Matizz nie jeleń... ![]() ![]() ![]()
Zamojszczyzna * Ponidzie- started by Kalkstein * Województwo Sandomierskie Ukraina Zachodnia * Europejskie wędrówki- Górna Nadrenia i Szwajcaria Polska- wędrówki małe i duże * Lublin- matizzowy Last edited by matizz; August 19th, 2011 at 02:19 AM. |
|
|
|
|
|
#104 |
|
Let's go digging
|
Schwetzingen - c.d.
Zamojszczyzna * Ponidzie- started by Kalkstein * Województwo Sandomierskie Ukraina Zachodnia * Europejskie wędrówki- Górna Nadrenia i Szwajcaria Polska- wędrówki małe i duże * Lublin- matizzowy Last edited by matizz; August 19th, 2011 at 02:19 AM. |
|
|
|
|
|
#105 |
|
Let's go digging
|
Witam po kilkudniowej przerwie technicznej... Niezrażony największą plagą SCC, czyli brakiem komentarzy, trochę jeszcze przynudzę ogrodami zanim wrócimy do miast. Może ktoś jeszcze tu zagląda
![]() Nie jestem może wielkim fanem czy znawcą takiego spędzania czasu, ale piękne zadbanie, ogromna przestrzeń i osi widokowe sprawiły na mnie miłe wrażenie. Na dzisiejszy skwar w sam raz... Wyłania się malowniczy pawilon ![]() ![]() Jegomość sobie przygrywa ![]() A z jego altany piękny widok na ogrodowe partery, z tłem w postaci gór - tam jest już Heidelberg do którego wkrótce dotrzemy
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
Let's go digging
|
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Let's go digging
|
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Let's go digging
|
Heidelberg
Wracamy do klimatów nieco bardziej miejskich, mam nadzieję że Heidelberg spotka się z większym zainteresowaniem oglądających. Samo miasto nie jest wcale takie małe, ale nowoczesne dzielnice rozłożyły sie na zachód od historycznego centrum, w miejscu gdzie dolina Neckaru otwiera się w kierunku Renu. Natomiast urocza starówka leży w wąskiej dolinie, otoczonej stromymi zboczami, dzięki czemu Heidelberg jest niezwykle malowniczy.
Wizytę zaczynamy od rynku miejskiego, oczywiście - podziemny parking leży tuż pod nim. Wychodzimy i poddajemy się urokowi starego miasta ![]() Stromo nad nami wznosi się potężna ruina gotycko-renesansowego zamku ![]() ![]() Czyż mógłbym sobie odmówić filiżanki kawy w takim miejscu? ![]()
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Let's go digging
|
|
|
|
|
|
|
#110 |
|
Let's go digging
|
|
|
|
|
|
|
#111 |
|
Let's go digging
|
Najpiękniejszy z domów przy heidelberskim rynku to renesansowy Haus zum Ritter z 1592, z pięknie zdobioną fasadą, nieco niderlandzką w stylu. Oczywiście wszystko rzeźbione w różowym kamieniu.
![]() Główna ulica historycznego centrum, Hauptstrasse, ciągnący się wzdłuż starówki deptak, pełen turystów. ![]() Rzut oka w bok - i już wiemy, taka barokowa fasada zamykająca ulicę może należeć tylko do Jezuitów... ![]() We wnętrzu - jak na taki barok zaskakująco pusto, zdobiona jest tylko wnęka ołtarzowa. Co dziwne, to nie jest wg tego co przeczytałem wynik jakichś zniszczeń, ale stan pierwotny.
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
Let's go digging
|
Chciałbym trochę nadgonić, żeby wreszcie dotrzeć do końca naszej małej wyprawy z 2004 roku, dlatego jeszcze reszta zdjęć starego miasta. Zostaną nam jeszcze zdjęcia tego, co w Heidelbergu najlepsze, czyli ze starego mostu na Neckarze i genialnych widokowo ogrodów Philosophenweg. Mam nadzieję, że ktoś to jeszcze ogląda, bo komentarzy jak na lekarstwo, a to nie działa motywująco do ciągnięcia wątku i zaczynania kolejnej części
![]() Przed starym gmachem Uniwersytetu z 1735 roku; w ogóle Heidelberg to jeden z najstarszych i najważniejszych ośrodków uniwersyteckich w Niemczech - założony w 1386 ![]() I jeszcze dwie fotki z Hauptstrasse ![]() ![]() Na koniec zaś rzucamy okiem w jedną z bocznych uliczek, nieporównanie spokojniejszych
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
Let's go digging
|
Wracamy do placu rynkowego i elegancką, opadającą w dół uliczką schodzimy ku rzece
![]() Wejście na słynny most prowadzi przez malowniczą, flankowaną wieżami bramę. Sorry za kolory, ale tylko tyle z robionych pod słońce fotek udało się wyciągnąć ![]() Może nie tak stary i monumentalny jak praski Karol czy rzymski Anioł, ale i heidelberski barokowy most z XVIII stulecia potrafi zachwycić. Tym bardziej że otoczenie jest niezwykle malownicze. Tu widok mostu z drugiego brzegu, ze starym miastem i zamkiem w tle ![]()
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
Let's go digging
|
I spojrzenie w drugą stronę - z widokiem na wzgórze, na które wspinają się wille profesorskie, a nad nimi przebiegają urocze ścieżki Philosophenweg
![]() Spoglądamy z mostu na potężny zamek, tym razem nie udało nam się do niego dotrzeć ![]() Na poręczy mostu przysiadło tajemnicze stworzenie, nie wiedzieć czemu byłem przekonany, że jest to kot. Dopiero przy przygotowywaniu zdjęć sprawdziłem w necie - i okazało się ono być małpą. Czy ja wiem? ![]() Z tętniącym żeglugowym życiem Neckarem w tle, a na dodatek - załapały się dwie dalekowschodnie turystki. Turyści z Japonii tłumnie odwiedzają te tereny, a to i tak nic - w porównaniu z tym co zobaczyłem w Szwajcarii ![]() Jutro, jak się zmotywuję, Heidelberg Z Wysoka. A ja namawiam do komentowania, by choć trochę odciążyć stronę
|
|
|
|
|
|
#115 |
|
Let's go digging
|
Jak zapowiadałem - popatrzymy teraz na Heidelberg z góry. Wspinając się stromymi ścieżkami ogrodów uniwersyteckich, poczujemy przez moment klimat zarezerwowany zazwyczaj dla krajów śródziemnomorskich, dzięki rosnącej tam niezwykłej roślinności. Ale to co i tak najlepsze, to rewelacyjne widoki na leżące w dole miasto. By wdrapać się na Philosophenweg, musieliśmy się nieźle tego upalnego dnia napocić - ale wyłaniające się między drzewami widoki wynagradzają nam z nawiązką podjęty trud. Najpierw spojrzenie na miasto nad rzeką zwieńczone wspaniałą koroną zamku
![]() Stare miasto w pełnej krasie, w tej perspektywie dobrze widać jego topografię. Most na Neckarze zwieńczony prowadzącą w obręb murów miejsskich bramą, a and nim wieże dwu owiedzonych przez nas kościołów. Z lewej Świety Duch, po prawej zaś barokowy Jesuitenkirche. Ileż ja bym dał, żeby zobaczyć w polskich miastach to morze dachówki... ![]() Zbliżenie na zamek ![]() Wspinamy się dalej. I mimo że to centrum kontynentu, pojawiają się pinie i cyprysy, które na nasłonecznionym zboczu czują się zaskakująco dobrze. Ale o śróziemnomorskiej roślinności Ścieżki Filozofów opowiem w następnym poście
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
Kolejorz fan
Likes (Received): 0
|
Żeby autor nie porzucił tak fantastycznego wątku napiszę, że jestem wiernym oglądaczem i czytaczem i zachęca mnie on strasznie do odbycia podobnej wyprawy kiedyś tam. Może w przyszłym roku?
|
|
|
#117 |
|
Let's go digging
|
Dziękuję bardzo za miłe słowa. Porzucać nie zamierzam, inna sprawa że niewiele już nam zostało - po Heidelbergu tylko trochę zdjęć z wypadu nad Jezioro Bodeńskie, do Meersburga i Landau - i to właściwie tyle. Może w przyszłości będzie coś więcej z tegorocznych wakacji, ale na razie mam tylko raw material, do selekcji i obróbki, który jak znam życie przynajmniej do zimy poleży. W każdym razie, zapraszam do oglądania tego, co jeszcze pozostało!
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
Let's go digging
|
Dla urozmaicenia - mały OT botaniczny.
Kilka słów o roślinności na Philosophenweg. Strome nasłonecznione zbocze o południowej ekspozycji plus łagodny mikroklimat tego regionu zapewniają korzystne warunki dla roślinności śródziemnomorskiej, którą nasadzono w ogrodzie. Kluczem są tu pewnie łagodne zimy, znajomi mówili że zimy są łagodne i deszczowe, rzadko kiedy zdarza się przelotny śnieg, temperatury oscylują wokół zera. Zupełnie inaczej jest dalej na południu, gdzie klimat staje się alpejski. Na początek cyprysia parka, pan i pani, na obczyźnie z dala od rodzinnej Toskanii. A w tle - widok jak marzenie ![]() ![]() Na zboczach wzgórza obficie rosną kasztany jadalne i figowce ![]() A tu już prawie dżungla ![]() ![]() Jak się okazuje w Niemczech rosną nawet palmy z wytrzymalszych na mróz gatunków. Podobne spotykałem tez w kilku miejscach - w Spirze i nad Jeziorem Bodeńskim
|
|
|
|
|
|
#119 |
|
or k.kowalski
Likes (Received): 43
|
Miło przypomnieć sobie znajome mi strony
![]() Uwielbiam region Badenii-Wirtembergii, dzięki za wątek !
|
|
|
|
#120 |
|
Let's go digging
|
Dzięki za miłe słowa! Ja też prowadząc ten wątek mam okazję przypominać sobie to, co widziałem siedem lat temu
![]() Najlepsze zostawiłem sobie na koniec. Ostatnie cztery fotki z Heidelbergu - i znowu HZW, bo Ścieżki Filozofów to niewyczerpane źródło pięknych widoków położonego w dolinie miasta. ![]() ![]() Gdy już wdrapaliśmy się na szczyt wzgórza, możemy skorzystać z tarasu na widokowej wieżyczce. Warto, bo widok jest przepiękny ![]() I to by było na tyle. Jeśli się wlazło, trzeba i zleźć. Na szczęście z poziomu rzeki Heidelberg też prezentuje się atrakcyjnie. Dobranoc
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| francja, niemcy, szwajcaria |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|