daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy (aug.2, 2013) | DMCA policy | flipboard magazine

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Македонски форум > Projects and Construction > Инфраструктура

Инфраструктура Infrastructure

Reply
 
Thread Tools
Old September 12th, 2010, 02:02 AM   #1
Junkie
Supervisor
 
Join Date: Oct 2007
Location: Skopje
Posts: 1,805
Likes (Received): 745

Скопје инфраструктура | Skopje road infrastructure

This is a new thread for Skopje's road infrastructure.

Since the forum is restarted I will post some current pictures of the projects going U/C

Boulevard Ilinden would be a parallel boulevard with the current 3+3 Partizanski Odredi.

1. Boulevard Ilinden

The first part (with yellow line) is 2+2 line boulevard with median while the second part is 2+2 line boulevard without median. Total lenght of the project is app. 2km. The project is sheduled to be open in the end of September.
2. Boulevard Srbija

Boulevard Srbija connects suburbs of Novo Lisice, Aerodrom with the south suburbs of Kisela Voda. It continues to the north by bridge on the vardar River and goes to the suburb of Avtokomanda where connects with the North Boulevard (Aleksandar Makedonski).

The last part has been upgraded with 2+3 and median. The project is sheduled to be open in October.__________________
“The Western Balkans is already in Europe i.e., it is in the heart of Europe and all of these nations want and deserve to have the same chance,
the same security and the same rights as all other citizens of the European family, right on their own continent."

BEEN IN:
MK A AL B BiH BG HR CZ EST F FIN D GR H I LT MNE NL SRB SK SLO E TR PL RKS
Junkie está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 13th, 2010, 04:28 PM   #2
Filip MKD
Registered User
 
Filip MKD's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Скопје/Skopje
Posts: 119
Likes (Received): 7

Reconstruction of street Prvomajska in length of 2.5 km

__________________
M A C E D O N I A T I M E L E S S

Visit:Makedonski Forum
Skopje-Projects and Construction
Macedonian Motorways


Filip MKD no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 02:06 PM   #3
Filip MKD
Registered User
 
Filip MKD's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Скопје/Skopje
Posts: 119
Likes (Received): 7

ПОЧНА РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА ПАТОТ ЗА КАМНИК


Градот Скопје и општината Гази Баба денеска /14.09.2010 година/ ги почнаа градежните работи за проширување и реконструкција на кракот од улицата Јужноморавски бригади, попознат како пат кон градските гробишта Камник. Патот е долг 960 метри и со проширувањето ќе биде широк 6 (шест) метри. По проширувањето, коловозот ќе се реконструира и ќе се покрие со нов асфалтен слој површина од 5.000 квадратни метри.

Почетокот на градежните работи за проширување и реконструкција на овој крак од улицата Јужноморавски бригади го означија градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и градоначалникот на општина Гази Баба, Тони Трајковски.

- Овој градежен зафат е заедничка инвестиција на Градот Скопје и на општината Гази Баба во вредност од околу 18 милиони денари, од коишто Градот Скопје ќе покрие 13,7 милиони денари, а општината Гази Баба – 4,5 милиони денари. Проширувањето и реконструкцијата на патот ќе го олесни движењето на жителите од овој дел на градот и на сите граѓани што имаат потреба да ги посетат гробиштата Камник – рече градоначалникот Трајановски.

Од двете страни на коловозот ќе се изведат тротоари со широчина од два метри коишто ќе се покријат со бекатон-плочки, како и потпорни ѕидови од страната на населбата.

На терен ќе работат екипите на градежната компанија „Бауер БГ“. Кракот на улицата Јужноморавски бригади се очекува да биде завршен за два месеца.

На улицата Јужноморавски бригади претходно беше изведена нова атмосферска и фекална канализациска мрежа, а беше обновена и водоводната мрежа.

http://www.skopje.gov.mk/ShowAnnounc...d=1&tabindex=0
__________________
M A C E D O N I A T I M E L E S S

Visit:Makedonski Forum
Skopje-Projects and Construction
Macedonian Motorways


Filip MKD no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2010, 04:08 PM   #4
Junkie
Supervisor
 
Join Date: Oct 2007
Location: Skopje
Posts: 1,805
Likes (Received): 745

„Илинденска“ ќе се пушти на Богородица

„Илинденска“ ќе биде пуштена во сообраќај на 21 септември, на верскиот празник Раѓање на Пресвета Богородица, заштитничката на Скопје. Со тоа заврши неколкумесечната изградба на булеварот и скопјани, конечно, ќе можат да се возат по новата сообраќајница, чија изградба подолг период создаваше метеж по околните градски улици.

По повод празникот, прв пат ќе биде организирана и манифестацијата „Појадок на мост“ на Камениот мост. За учество во манифестацијата досега се пријавиле 1.100 граѓани, а пријавувањето завршува денеска, информираат од Градот Скопје.

Граѓаните ќе можат да пробаат од храната и пијалаците обезбедени од донаторите, а за време на појадокот ќе ги забавуваат градските музичари. (С.Н.)


http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=C...88144035A231CD
__________________
“The Western Balkans is already in Europe i.e., it is in the heart of Europe and all of these nations want and deserve to have the same chance,
the same security and the same rights as all other citizens of the European family, right on their own continent."

BEEN IN:
MK A AL B BiH BG HR CZ EST F FIN D GR H I LT MNE NL SRB SK SLO E TR PL RKS
Junkie está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 17th, 2010, 04:09 PM   #5
Junkie
Supervisor
 
Join Date: Oct 2007
Location: Skopje
Posts: 1,805
Likes (Received): 745

„Илинденска“ ќе се пушти на Богородица

„Илинденска“ ќе биде пуштена во сообраќај на 21 септември, на верскиот празник Раѓање на Пресвета Богородица, заштитничката на Скопје. Со тоа заврши неколкумесечната изградба на булеварот и скопјани, конечно, ќе можат да се возат по новата сообраќајница, чија изградба подолг период создаваше метеж по околните градски улици.

По повод празникот, прв пат ќе биде организирана и манифестацијата „Појадок на мост“ на Камениот мост. За учество во манифестацијата досега се пријавиле 1.100 граѓани, а пријавувањето завршува денеска, информираат од Градот Скопје.

Граѓаните ќе можат да пробаат од храната и пијалаците обезбедени од донаторите, а за време на појадокот ќе ги забавуваат градските музичари. (С.Н.)


http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=C...88144035A231CD
__________________
“The Western Balkans is already in Europe i.e., it is in the heart of Europe and all of these nations want and deserve to have the same chance,
the same security and the same rights as all other citizens of the European family, right on their own continent."

BEEN IN:
MK A AL B BiH BG HR CZ EST F FIN D GR H I LT MNE NL SRB SK SLO E TR PL RKS
Junkie está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 22nd, 2010, 01:34 AM   #6
Nikolaa
BANNED
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 700
Likes (Received): 205

Some more pictures of this street. All taken from build.mk
Nikolaa no está en línea   Reply With Quote
Old September 22nd, 2010, 01:35 AM   #7
Nikolaa
BANNED
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 700
Likes (Received): 205

Nikolaa no está en línea   Reply With Quote
Old September 22nd, 2010, 01:35 AM   #8
Nikolaa
BANNED
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 700
Likes (Received): 205

Nikolaa no está en línea   Reply With Quote
Old September 22nd, 2010, 01:37 AM   #9
Nikolaa
BANNED
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 700
Likes (Received): 205And my favourite shot. It's going to be a terrific view once that building is complete.
Nikolaa no está en línea   Reply With Quote
Old September 22nd, 2010, 01:53 AM   #10
Junkie
Supervisor
 
Join Date: Oct 2007
Location: Skopje
Posts: 1,805
Likes (Received): 745

Finally we got a parallel boulevard with the current Partizanski Odredi in the municipality of Karpos. The project was fast and it was completed within 5 months.
__________________
“The Western Balkans is already in Europe i.e., it is in the heart of Europe and all of these nations want and deserve to have the same chance,
the same security and the same rights as all other citizens of the European family, right on their own continent."

BEEN IN:
MK A AL B BiH BG HR CZ EST F FIN D GR H I LT MNE NL SRB SK SLO E TR PL RKS
Junkie está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 22nd, 2010, 04:00 PM   #11
Filip MKD
Registered User
 
Filip MKD's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Скопје/Skopje
Posts: 119
Likes (Received): 7

Yes the project was very fast.3km of 4 line boulevard for just 5 mounts.And the boulevard looks great
__________________
M A C E D O N I A T I M E L E S S

Visit:Makedonski Forum
Skopje-Projects and Construction
Macedonian Motorways


Filip MKD no está en línea   Reply With Quote
Old September 25th, 2010, 04:33 PM   #12
Nikolaa
BANNED
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 700
Likes (Received): 205

I don't know where to post car parking so I'll post it here.

But anyway, this was a good idea. They simply paved the car park beneath the train station, and it has made that entire section so much nicer to look at. For such a small job, the results are quite dramatic.


Before


After


Nikolaa no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2010, 03:29 PM   #13
Junkie
Supervisor
 
Join Date: Oct 2007
Location: Skopje
Posts: 1,805
Likes (Received): 745

ПРЕДАДЕНА ВО УПОТРЕБА РЕКОНСТРУИРАНАТА УЛИЦА БЛАГОЈА СТЕФКОВСКИ

Градот Скопје успешно ја заврши реконструкцијата на улицата Благоја Стефковски, во населбата Маџари. Реконструирани се 800 метри од улицата и тоа на потегот од влезот во Маџари до надвозникот кон населбата Ченто. Обновената улица Благоја Стефковски денеска /30.09.2010 година/ официјално ја предадоа во употреба градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и градоначалникот на општина Гази Баба, Тони Трајковски.

- Коловозот на оваа сообраќајница беше многу оштетен и со години создаваше проблеми во одвивањето на сообраќајот. Во акцијата за реконструкција постојниот асфалтно-бетонски коловоз беше раскопан и беше поставена атмосферска канализација со профил од 800 милиметри, во должина од 565 метри. Потоа, на коловозот беше нанесен тампонски слој и нов асфалт со дебелина од 15 сантиметри. За реконструкцијата на предвидените 800 метри од улицата Благоја Стефковски Градот Скопје потроши околу 26 милиони денари. На терен работеа екипите на градежната фирма „Бауер БГ“ – рече градоначалникот Трајановски.

По должината на реконструираната улица се поставени рабници и се формирани тротоари со ширина од 2 метри.
__________________
“The Western Balkans is already in Europe i.e., it is in the heart of Europe and all of these nations want and deserve to have the same chance,
the same security and the same rights as all other citizens of the European family, right on their own continent."

BEEN IN:
MK A AL B BiH BG HR CZ EST F FIN D GR H I LT MNE NL SRB SK SLO E TR PL RKS
Junkie está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 30th, 2010, 03:53 PM   #14
FoSsiL-mk
Registered User
 
FoSsiL-mk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,947
Likes (Received): 2383

Photos of the street by Build.mk

the article --> http://www.build.com.mk/?p=5087#
FoSsiL-mk no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2010, 03:58 PM   #15
my city
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Kercov/Basel
Posts: 389
Likes (Received): 25

Ostaj gradot ni stana metropola!!!!!!
my city no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2010, 04:06 PM   #16
FoSsiL-mk
Registered User
 
FoSsiL-mk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,947
Likes (Received): 2383

hahahahahah yes it did...

but there is more and more to be done....

Ама ако збориме реално... Овие неколку години има најголем напредок и развој... што е тоа е.... уличка, уличка.... ама подобро е од порано....
FoSsiL-mk no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2010, 04:14 PM   #17
my city
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Kercov/Basel
Posts: 389
Likes (Received): 25

Navistina e taka ama i mnogu bulevardi se izgradea, bulevar ilindenska, srbija, kako i klucka kontinental i klucka bit pazar, ureduvanje na ulici i trotuari!
Tramvaj, tunel pod kale, bulevar makedonija, juzen bulevar, nekolku kruzeni tekovi i barem uste 2 ulici da se prosiruvaat, i povekje ne im treba na skopje!
my city no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2010, 04:14 PM   #18
Filip MKD
Registered User
 
Filip MKD's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Скопје/Skopje
Posts: 119
Likes (Received): 7

Па нормално,полека,полека ама има проекти.Најмногу ме радуваат овие од инфраструктурата.И последниве години кога ќе видиш има многу проекти, еве прво од булеварите е завршена Илинденска,после Булевар Србија е во изградба,Булевар Словенија е исто завршен и има многу улице реконструирани или што се реконструираат.Посебно последниов период има голема активност.
__________________
M A C E D O N I A T I M E L E S S

Visit:Makedonski Forum
Skopje-Projects and Construction
Macedonian Motorways


Filip MKD no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2010, 04:46 PM   #19
Srdjan Adamovic
Kragujevac - U svemu prvi
 
Srdjan Adamovic's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Kragujevac
Posts: 102,481
Likes (Received): 24699

Bulevar Srbija

[IMG]http://i54.************/2131ws0.jpg[/IMG]

[IMG]http://i51.************/34opw9f.jpg[/IMG]
Srdjan Adamovic no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2010, 04:47 PM   #20
Srdjan Adamovic
Kragujevac - U svemu prvi
 
Srdjan Adamovic's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Kragujevac
Posts: 102,481
Likes (Received): 24699

[IMG]http://i54.************/2llgl00.jpg[/IMG]

[IMG]http://i53.************/29x86ty.jpg[/IMG]

[IMG]http://i52.************/nd6b6b.jpg[/IMG]
Srdjan Adamovic no está en línea   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is OffAll times are GMT +2. The time now is 03:55 PM. • styleid: 14


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu