|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Zagreb Zagreb Metropolitan Region |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#21 |
|
Registered User
Likes (Received): 116
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Registered User
Likes (Received): 116
|
Turistička zajednica ima drugačije podatke
Slikovita crkva sv. Marka jedna je od najstarijih građevina u Zagrebu i jedan od njegovih simbola. Spominje se u popisu župnih crkava u Kaptolskom statutu iz 1334. godine. Građena je u 13. stoljeću, a iz te prve, romaničke faze gradnje sačuvani su prozor u južnom zidu i baza zvonika. Gotički svodovi i svetište građeni su u drugoj polovici 14. stoljeća kada je crkva dobila i svoj najvrijedniji dio - raskošni gotički južni portal. Taj figuralno nabogatiji gotički portal u Hrvatskoj izrađen je u Parlerovoj radionici, jednoj od najpoznatijih srednjovjekovnih kiparskih radionica. Na sjeverozapadnom zidu nalazi se najstariji zagrebački grb iz 1499. godine. Crkva je temeljito obnovljena u drugoj polovici 19. stoljeća prema nacrtima bečkih arhitekata Friedricha Schmidta i Hermanna Bollea te ponovo restaurirana u prvoj polovici 20. stoljeća. Tom je prigodom njezine zidove oslikao poznati slikar Jozo Kljaković (1888. - 1969.), a na oltare su postavljena djela znamenitog kipara Ivana Meštrovića. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
Zanima me ima li negdje na forumu riječi o rijeci Savi. Kako bi grad trebao iskoristiti rijeku (trenutno je stanje očajno).
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Master Planner
Likes (Received): 65
|
|
|
|
#25 |
|
BANNED
|
Hvala
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Registered User
|
petnaestica je iz 1820. negdje, najstarija cjelovita zgrada na trgu danas, jedino starije na današnjem trgu su prizemlje i prvi kat uglovnice sa ilicom trg1/ilica2 koji su sa prijelaza 18./19. stoljeće kasnije nadograđeni drugi i treči kat inače se zove stankovićeva kuća
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Lega s Juga 2
Likes (Received): 874
|
mislim da si stavio temu u krivo mjesto...ali ja nemam pojma
|
|
|
|
#28 | |
|
BANNED
Likes (Received): 14
|
Quote:
![]() Njegova predviđena namjena jednom je negdje pisalo nešto o tome je namjena umjetničkog paviljona,dakle za postavljanje izložbi i tako. E sad,zkako grad ima novca za vece i obnove paviljona od 5 mil eura a nema za obnovu Badela recimo to moraš pitati Bandića
|
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
SuperMod
|
ovo spada u pitanja i odgovori.
zato smo i otvorili taj thread. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Organ nereda
Likes (Received): 774
|
Mene interesira je li netko od forumaša do sada nešto čuo ili načuo za novi, ogromni poslovno-stambeni projekt u Novom Zagrebu, težine cca. 1,5 milijardi eura?
Investitori su navodno neki Nijemci (Bavarci) i njihove banke! |
|
|
|
|
|
#31 | |
|
;)
Likes (Received): 1099
|
Quote:
A takvo nešto bi super sjelo između Islandske i produžene Vatikanske, da popuni to ogromno prazno polje.
|
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
SuperMod
|
prvi glas!
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Montenegrin
Likes (Received): 45
|
Ne znam koliko je pitanje za ovu temu, al ajde...
Kako stići od aerodroma do centra Zagreba (hotel Astoria u Petrinjskoj), a da nije taksijem? Druga stvar, kako doći iz centra do Avenue Mall javnim prevozom (dali je u razumnoj razdaljini za doći pješke)? Postoji li slična opcija za West Gate? |
|
|
|
|
|
#35 |
|
SuperMod
|
ja ti mogu odgovorit na drugo pitanje.
Iz centra (Trg bana Jelačića) odeš na tram 6 ili 13 dvije stanice do glavnog kolodvora. Zatim odeš u Importanne centar u pothodnik do stajališta za bus. Tamo odeš na bus 219, 220 ili 221 od kojih svi voze do Avenue Malla (voziš se 3 ili 4 stanice, sad nisam više siguran). Pješke ne nikako...predaleko je ![]() Za ostalo ne znam, nisam nikada išao. Neka netko drugi pomogne.
|
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Organ nereda
|
Quote:
Smjer: Zračna luka Pleso. Vozite ravno do križanja sa Avenijom Dubrovnik, skrenite desno, zatim ravno te na kraju Avenije skrenite lijevo (prolazite mostom preko rijeke Save), vozite ravno (Autobusni kolodvor bit će s lijeve strane) nakon Autobusnog kolodvora skrenite lijevo u Branimirovu ulicu, vozite ravno (Glavni željeznički kolodvor s lijeve strane) skrenite desno u Petrinjsku ulicu. http://www.hotelastoria.hr/location.php ![]() ![]() Prema ovoj skici prostudiraj sam malo detaljnije na Google Earthu. 2. West Gate iz grada: http://westgate.com.hr/?lan=cr&id=220
Last edited by Boyledd; October 25th, 2010 at 05:00 PM. |
|
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
SuperMod
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Organ nereda
|
Ako si mislio na javni prijevoz od zračne luke Pleso do centra grada:
http://www.plesoprijevoz.hr/kartezagreb.htm Lijepo izađeš na autobusnom kolodvoru (zelena crta-autobus), produžiš do križanja sa Branimirovom, nastaviš lijevo Branimirovom do zgrade željezničkog kolodvora. Sa desna strane imaš ogroman plato na kojemu je spomenik kralju Tomislavu. Ti skreneš desno ulicu prije, u Petrinjsku i hotel Astoria je tu (crvena crta-pješice).
Last edited by Boyledd; October 25th, 2010 at 05:15 PM. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
glavoč
|
Ili, da ne tegliš kofere pehaka, na busnom hvataš tram 2 ili 6 (u smjeru sjevera, oba za krajnju stanicu imaju Črnomerec) pa lijepo 3 stanice do Glavnog kolodvora. Od tamo ti za propješačit ostaje samo ovaj komadić nakon Boyleddovog zadnjeg skretanja.
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|