daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old February 14th, 2011, 04:50 AM   #221
jamalpaktongko
Registered User
 
jamalpaktongko's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Kuantan-KL-Ipoh
Posts: 536
Likes (Received): 0

KL tu kebanyakan orang yang berhijrah terus menetap di situ. Mungkin faktor ibu negara dan lebih banyak kemudahan di KL menyebabkan ramai yang menetap di situ.

Untuk Kerteh, mungkin dari segi bandarnya tak jelas. Tapi dari segi jalanraya, infrastruktur yang lain IMO Kerteh cukup maju. Jalanraya 4 lorong 2 hala dari Dungun ke Kemasik, airport, pelabuhan, mall dan lain2 lagi.
__________________
its not who you are underneath but its what you do that defines you
jamalpaktongko no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old February 14th, 2011, 05:29 AM   #222
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,501
Likes (Received): 65

salah satu yg ak tak nampak di area kerteh ni adalah kwsn bandar baru yg bleh dibangunkan sebagai kwsn perumahan bersepadu dgn kompleks komersil serba lengkap dgn segala kemudahan.......

yg ada skang cuma bandar baru dgn taman perumahan yg kecil sahaja.....

ak teringat kata² dr mahathir semasa dia merasmikan kompleks industri petroleum kerteh ms thn 2000 kalau ak x silap.....beliau berkata terkejut pembangunan kerteh tidak seperti yg diharapkan wpun dgn adanya kompleks petroleum tu sndiri......beliau ckp sepatutnya kerteh dah bleh bersaing dgn kemajuan bandar² di sebelah pantai barat.....
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old February 14th, 2011, 01:24 PM   #223
kekgi
mean Later
 
kekgi's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 123
Likes (Received): 2

Quote:
jamalpaktongko & tuan_wu
Memang perancangan Bandar Kerteh tidak dibuat secara betul oleh pihak berwajib sebagai hub. Mereka harapkan Kerteh akan bangun sendiri tapi ianya tak berlaku. Pada awalnya mereka bina blok 7 tingkat di BB Kerteh tapi tapi hambar je. Apa tidaknya pejabat Petronas dan Esso buat dekat Rantau Petronas nuu. Cuba letak kat BB Kerteh.

Paka dan Chukai lebih membangun berbanding pekan Kerteh tambah lagi buat Bandar baru Kijal. Bandar telah jadi berselerak. Sepatutnya segala pusat perniagaan difokuskan di Kerteh. Kerteh hanya ada pada nama.

Di KL jika orag luar outstation ke Kijal ke, Paka ke, Kemasik ke mereka akan kata ke Kerteh.

Sepatutnya Kerteh sudah jadi macam Miri. Miri tiada bandar lain yang bersaing dengannya.
kekgi no está en línea   Reply With Quote
Old February 14th, 2011, 02:04 PM   #224
jamalpaktongko
Registered User
 
jamalpaktongko's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Kuantan-KL-Ipoh
Posts: 536
Likes (Received): 0

Kerteh ni saya tengok tak centralize, maksud saya kedai2, perumahannya adalah di sepanjang jalan utama, tidak berpusat di suatu kawasan. Jadi tak nampak macam bandar sangat.
__________________
its not who you are underneath but its what you do that defines you
jamalpaktongko no está en línea   Reply With Quote
Old February 14th, 2011, 02:43 PM   #225
silverian86
Here in My Home...
 
silverian86's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Manjung, KL, Ipoh
Posts: 1,568
Likes (Received): 113

Kertih memang tak banyak berubah. Datang sini 14 tahun dulu rasa grand je tempat ni, datang sekarang lebih kurang macam tu gak..14 tahun tak banyak perubahan.
Rasanya Kertih layak jadi daerah sendiri, Kertih dengan bandar Kemaman agak jauh.
__________________
kirapu.blogspot
silverian86 no está en línea   Reply With Quote
Old February 14th, 2011, 03:49 PM   #226
hazlan
In the brig
 
Join Date: May 2010
Posts: 683
Likes (Received): 71

Quote:
Originally Posted by tuan_wu View Post
tp ak terkilan dgn keadaan pekan kerteh.....tak byk perubahan sgt....yg nmpak menonjol cuma ada mesra mall.....perumahan rantau petronas dan mcd.....bandar baru kerteh tu pun nmpak cam bese je......

kwsn industri tu mmg nmpak gempak la......patutnya kerteh ni dah berupaya jd bandar besar menyaingi kuantan......tp nmpaknya byk duit mengalir ke kuantan....tu la hakikatnya....
jgn risau bro...once LPT fasa 2 siap nanti...org kerteh, paka, dungun, nak ke KT dh tak jauh....masa tu takyah dh pergi kuantan....KT pun masa tu dh ada mall....lagipun ramai gak orang2 yg keje kat kerteh dungun paka sana tu asal dari KT...harap2 every weekend diorang balik KT....
hazlan no está en línea   Reply With Quote
Old February 15th, 2011, 10:44 AM   #227
beras_pulut
Registered User
 
beras_pulut's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: TaX ToWn
Posts: 1,099
Likes (Received): 26

Quote:
Originally Posted by silverian86 View Post
Kertih memang tak banyak berubah. Datang sini 14 tahun dulu rasa grand je tempat ni, datang sekarang lebih kurang macam tu gak..14 tahun tak banyak perubahan.
Rasanya Kertih layak jadi daerah sendiri, Kertih dengan bandar Kemaman agak jauh.
Mmg kerteh ade mintak ngn mpk utk wt daerah sendiri,tp kemaman xbg coz kerteh periuk nasi kemaman...
beras_pulut no está en línea   Reply With Quote
Old February 15th, 2011, 01:24 PM   #228
aim11086
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 535
Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by beras_pulut View Post
Mmg kerteh ade mintak ngn mpk utk wt daerah sendiri,tp kemaman xbg coz kerteh periuk nasi kemaman...
hurm...mmg dr dl t'fikir. npe la kerteh ni x kuar dr daerah kemaman.
til 1 time kdg2 rase mcm kmaman tu better in daerah kerteh cz jauh beza ny..
aim11086 no está en línea   Reply With Quote
Old February 15th, 2011, 01:29 PM   #229
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,501
Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by aim11086 View Post
hurm...mmg dr dl t'fikir. npe la kerteh ni x kuar dr daerah kemaman.
til 1 time kdg2 rase mcm kmaman tu better in daerah kerteh cz jauh beza ny..
kerteh ni adalah pusat kecil daerah kemaman.......sama mcm kijal & kemasek.....
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old February 15th, 2011, 03:18 PM   #230
aim11086
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 535
Likes (Received): 3

ooo...but besar gk la kn daerah kemaman ni..
aim11086 no está en línea   Reply With Quote
Old February 15th, 2011, 03:45 PM   #231
org ganu kite
Registered User
 
org ganu kite's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Metro KT™,Terengganu
Posts: 747
Likes (Received): 14

Quote:
Originally Posted by beras_pulut View Post
Mmg kerteh ade mintak ngn mpk utk wt daerah sendiri,tp kemaman xbg coz kerteh periuk nasi kemaman...
aq rase lah...mybe MB xnak bg kerteh jdi daerah coze tkut hasil xleh kat tempat dye kot...haha
org ganu kite no está en línea   Reply With Quote
Old February 15th, 2011, 04:04 PM   #232
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,501
Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by aim11086 View Post
ooo...but besar gk la kn daerah kemaman ni..
tak silap kemaman adalah daerah ke 3 terbesar slps Hulu Trg dan Dungun.....
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old February 15th, 2011, 04:29 PM   #233
org ganu kite
Registered User
 
org ganu kite's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Metro KT™,Terengganu
Posts: 747
Likes (Received): 14

Quote:
Originally Posted by tuan_wu View Post
tak silap kemaman adalah daerah ke 3 terbesar slps Hulu Trg dan Dungun.....
mmg btol Kemaman tu daerah ke3 terbesar..
from Wikipedia..

Kemaman merupakan daerah di negeri Terengganu, Malaysia. Ia berada pada kedudukan koordinat 4° 13' 60" Utara dan 103° 27' 0" Timur, pusat daerah Kemaman ialah Chukai. Keluasan daerah Kemaman ialah 8,000 batu persegi (254,000 hektar), ketiga selepas Hulu Terengganu dan Dungun. Kemaman mengadap Laut China Selatan.
Daerah Kemaman terbahagi kepada 11 mukim dengan pusat pentadbiran dan ekonominya tertumpu di bandar Chukai.
org ganu kite no está en línea   Reply With Quote
Old February 22nd, 2011, 11:34 AM   #234
org ganu kite
Registered User
 
org ganu kite's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Metro KT™,Terengganu
Posts: 747
Likes (Received): 14

berita baik utk Kemaman...suke lah tu deme...pape pon congrates lah...

22 Februari 2011
SMK BADRUL ALAM SHAH, KEMAMAN LAKAR KEJAYAAN TERBAIK STPM SELURUH TERENGGANU


Oleh: Ruslan Abdul Rahman
Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Badrul Alam Shah, Kemasek Kemaman, tiba-tiba menjadi sebutan apabila melakar sejarah muncul sebagai sekolah terbaik Terengganu dalam Sijil Tinggi Persekolahan (STPM) 2010 yang diumumkan semalam.

Sekolah ini mencatat keputusan seratus peratus lulus principal dalam peperiksaan itu dan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 2.91.

Sebelum ini sekolah itu telah empat kali berturut-turut muncul sebagai sebagai sekolah terbaik STPM peringkat daerah Kemaman dan kini muncul terbaik di peringkat negeri pula.



Pengetuanya, Fatimah Jusoh berkata, daripada 29 calon, 18 daripadanya atau 46.2 peratus Berjaya memperolehi PNGK 3.0 ke atas dengan dua daripada calon turut berjaya memperolehi PNGK 3.75 iaitu Nurul Zur Aein Aminuddin dan Siti Nurhabsah Yusof.

SMK Badrul Alam Shah, Kemasek telah ditubuhkan pada 15 Januari 1967 dengan nama SMK Kemasek.

Jumlah murid pada tahun itu hanyalah 103 orang dan 7 orang guru.

Pada 23 Ogos 1969, sekolah ini telah dibuka dengan rasminya oleh Menteri Pelajaran Malaysia,Allahyarham Dato' Haji Abdul Rahman Yaakub.

Pada tahun ini juga, sebanyak 34 orang calon Sijil Rendah pelajaran daripada 70 calon telah lulus dan layak ke tingkatan 4. Oleh itu pada 1970, sebuah kelas tingkatan 4 telah diwujudkan.

Pada tahun 1971, sekolah ini buat kali pertamanya telah mengemukakan calon dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia.

Seorang calon telah berjaya mendapat pangkat 1, 3 orang calon mendapat pangkat 2 dan 17 calon mendapat pangkat 3 dengan peratus lulus sebanyak 84%.

Pada tahun 1997, kelas Tingkatan 6 dibuka di sekolah ini dan pada tahun 1998, kumpulan pertama pelajar berkenaan menduduki Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia.

Pada tahun 2001, Kelas Rancangan Khas (KRK) diwujudkan di sekolah ini dan sebuah Kelas Pendidikan Khas ditubuhkan pada tahun 2009.
VISI SEKOLAH:
Bahawa sesungguhnya Wawasan Sekolah Menengah Kebangsaan Badrul Alam Shah ialah memastikan kecemerlangan pelajar daripada segi ilmu, iman, dan amal sejajar dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.
org ganu kite no está en línea   Reply With Quote
Old March 11th, 2011, 08:01 AM   #235
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,501
Likes (Received): 65

tambah lg 2 dewan dari 3 dewan.........jd skang dah ada 5 dewan dekat TGV Mesra Mall

tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old March 11th, 2011, 05:10 PM   #236
ajt2
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 64
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by tuan_wu View Post
tambah lg 2 dewan dari 3 dewan.........jd skang dah ada 5 dewan dekat TGV Mesra Mall



tak sangka pula TGV mendapat sambutan di Mesra Mall.
ajt2 no está en línea   Reply With Quote
Old March 12th, 2011, 12:41 PM   #237
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,501
Likes (Received): 65



rate harga wayang kat TGV Mesra Mall.......
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old March 12th, 2011, 12:42 PM   #238
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,501
Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by ajt2 View Post
tak sangka pula TGV mendapat sambutan di Mesra Mall.
termasuk 1st 3D Hall kat Trg...........
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old March 13th, 2011, 07:00 AM   #239
aim11086
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 535
Likes (Received): 3

wow...sy pernah tgk skali kt Mesra Mall...
mmg bez la...
for TGV, sy rse kt cni better than somewhr kt KL mcm the Mines ke...
huhu...
aim11086 no está en línea   Reply With Quote
Old March 14th, 2011, 08:01 AM   #240
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,501
Likes (Received): 65

Kemaman pusat tenaga mahir

CHUKAI – Sebanyak tiga institut kemahiran baru di Kemaman akan beroperasi tahun ini dijangka menjadikan Kemaman sebagai pusat pembangunan tenaga mahir utama di negeri ini.

Ahli Parlimen Kemaman merangkap Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, institut kemahiran yang bersedia menerima kemasukan pelatih tahun ini ialah Kolej Kemahiran Tinggi Mara di Mak Lagam, Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) di Kemasek dan Advanced Technology Training Centre (Adtec) di Payoh. Menurutnya, kewuju-dan tiga lagi institut kemahiran tersebut akan membuka peluang yang lebih luas kepada golo-ngan muda menyambung pengajian dalam bidang kemahiran.

“Sebenarnya, sebelum ini kita sudah ada banyak institusi kemahiran di daerah ini yang sehingga kini banyak melahirkan tenaga mahir bagi memenuhi keperluan industri termasuk Kolej Universiti TATi (TATiUC), Ranaco Education and Training Institute (RETI) dan Institut Teknologi Perwaja (ITP).

“Justeru, pertambahan sebanyak tiga lagi institut kemahiran akan merancakkan lagi usaha melahirkan lebih ramai tenaga kerja yang berkemahiran,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Sepetang Bersama Warga Pendidik Parlimen Kemaman di Dewan Dato’ Seri Amar Diraja.

Malah, beliau berkata, usaha menjadikan daerah ini sebagai pusat pembangunan pelajaran dan kemahiran secara rasmi sudah dibincangkan bersama Pegawai Daerah, Mohamad Kamil Othman.

Sementara itu, Ahmad Shabery berkata, dalam usaha membangunkan golongan muda cemerlang dalam pelbagai aspek pihaknya akan memperbaiki kemudahan sedia ada di daerah ini bagi menjadikan Kemaman sebagai pusat pembangunan sepak takraw.

“Selain itu, kita juga sudah siapkan sebuah gimnasium di Pusat Rakan Muda daerah.

“Pihak sekolah juga boleh menggunakan kemudahan ini bagi mengasah bakat atlet yang juga program jangka panjang kita,” katanya.

Sementara itu, seramai 200 guru dari seluruh daerah ini hadir pada majlis berkenaan yang diadakan khas bagi meraikan guru sebagai penggerak utama melahirkan murid dan pelajar cemerlang.


-Sinar Harian Online-
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 06:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu