daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Reply

 
Thread Tools
Old September 15th, 2010, 06:54 AM   #21
hazlan
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 667
Likes (Received): 64

Quote:
Originally Posted by epul_quantown View Post
3 hari lepas lalu kawasan ni gi mesra mall..
kawasan ni betul2 kat tgh hutan kat kaki bukit kan.. jauh dari kawasan perumahan... patutnya kawasan perumahan kena naik cepat la.. but masa i lalu ari tu, xde pun signboard nak buat kawasan perumahan baru.. hmmm..

lagi 1, aku setuju la giant nak dibina kat cni supaya kawasan ni membangun cepat coz terletak kat laluan utama KT to kuantan.. tp kan lebih kurang 8 km dr tempat ni (base on my GPS masa tu.. hehehehe), giant dah ada 1 pasaraya milik mereka kat mesra mall tp dah ubah nama pasaraya TMC... TMC ni signboard je yg lain drpd giant tp barang2 & susunan sama mcm giant lain gak.. berani tul giant bukak new store yg terletak x jauh pun dr pasaraya yg dah ada.. (padahal kepadatan penduduk bukan la besar sgt kan).. lain la kalo dibina betul2 di dlm bandar kemaman tu..

but i dgr ni sume political issue la.. tu yg i dgr dan baca kat forumers blog2 lain...
b4 sampai mesra mall tu rasanya byk rumah2 staff petronas dan pejabat operasi petronas...
hazlan no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old September 15th, 2010, 07:03 AM   #22
epul_quantown
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 583
Likes (Received): 31

Quote:
Originally Posted by hazlan View Post
b4 sampai mesra mall tu rasanya byk rumah2 staff petronas dan pejabat operasi petronas...
yup... tu mmg betul.. byk rumah kat rantau petronas tu... tp tu kat kemasik kan...

but, dr simpang telok kalong sampai awana resort, i tgk kwsn semak je... ada la 2 tiga biji rumah dgn gerai lemang kat simpang kijal..
epul_quantown no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 07:24 AM   #23
kumat
Registered User
 
kumat's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 640
Likes (Received): 55

salam...

aku fikir area situ adalah kawasan perbandaran yang baru....ada bangunan rumah kedai, Giant dll...mungkin projek ini ada beberapa fasa mengikut progress....kemungkinan juga akan ada projek-projek perumahan berdekatan dengan kawasan tersebut dlm masa akan datang
kumat no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 11:58 AM   #24
sepul
Registered User
 
sepul's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Terengganu, Malaysia
Posts: 2,140
Likes (Received): 786

Quote:
Originally Posted by hazlan View Post
ok la tu zoo kat kemaman... agih2kan pembangunan...
KT dh ada taman tamadun islam, pulau warisan...
Mall is in the making kat KT... Plaza Paya Bunga... hrp2 cepat siap...

aku tak paham apa yg kau cuba nak buktikan pasal orang minyak tu...
r u sure most of them are outsider? i dont know how true what u r saying, based on any facts? ... tak dinafikan outsider tu mmg ada, takkan 100% orang ganu
setahu aku yg keje minyak tu ramai je orang tganu... pakcik, sepupu sepapat aku ramai je keje minyak... even kat offshore pun diorang ckp dialect terengganu even outsider pun dh terikut2 ckp terengganu
sebenarnya orang2 kat area KT n atas2 ni panggil orang2 yg kerja dgan Petronas kat Kemaman tu orang minyak jer.. i remember a couple of years ago when i was attending a camp for SPM students, the students of SMK Rantau Petronas, almost all of them are outsiders and never spit a single Terengganuan dialect at all and they seemed like avoiding other students from other parts of Terengganu.. my comment b4 was based of my observation that time larr.. i dunno la maybe after these 2 years maybe they have suddenly magically embraced the Terengganuan customs.. i hope so
sepul no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 01:36 PM   #25
hazlan
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 667
Likes (Received): 64

Quote:
Originally Posted by sepul View Post
sebenarnya orang2 kat area KT n atas2 ni panggil orang2 yg kerja dgan Petronas kat Kemaman tu orang minyak jer.. i remember a couple of years ago when i was attending a camp for SPM students, the students of SMK Rantau Petronas, almost all of them are outsiders and never spit a single Terengganuan dialect at all and they seemed like avoiding other students from other parts of Terengganu.. my comment b4 was based of my observation that time larr.. i dunno la maybe after these 2 years maybe they have suddenly magically embraced the Terengganuan customs.. i hope so
budak lagi kau ni rupa nya..patut la
kalau tak silap aku SMK rantau petronas tu private school...most of them anak2 staff petronas yg kaya.....kalau diroang tak nak transform themself to be like local peoples, it does not matter, since mereka pun bukan locals terengganu... so what do you expect....just becos ko observe budak2 SMK rantau petronas, terus kau jump into conclusion yg sgt tak rasional to generalize the whole community lat sana, walhal yg kau hanya have chance to observe masa SPM camp, tp cara kau bercakap tu seolah2 kau keje sana, tinggal sana... hahahaha funny LOL!!

Last edited by hazlan; September 15th, 2010 at 01:45 PM.
hazlan no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 02:48 PM   #26
beras_pulut
Registered User
 
beras_pulut's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: TaX ToWn
Posts: 1,099
Likes (Received): 26

Quote:
Originally Posted by hazlan View Post
bagus la tu....
bandar industri plastik ECER tu dh start buat ke blum?

kawasan industri tak terhad di daerah kemaman je, tp meleputi dari chukai-kijal-kerteh-paka-dungun.... bandar2 ni semua close with each other dan terletak dlm satu jajaran...
Projek tu dh ontheway... Tp tak tau la bile nak siap. Jalan dh diperbesar dan ade lagi jalan-jalan yang akan diperbesar. Sape-sape ade plan jambatan Bukit Kuang boleh lah letak cni~...aqu tengok kawasan untuk progress jambatan tu dah dibersihkan..dengar cite panjang nye dari bakau tinggi ke simpang ke telok kalong,di situ akan ada flyover..
beras_pulut no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2010, 03:41 PM   #27
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,499
Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by beras_pulut View Post
Projek tu dh ontheway... Tp tak tau la bile nak siap. Jalan dh diperbesar dan ade lagi jalan-jalan yang akan diperbesar. Sape-sape ade plan jambatan Bukit Kuang boleh lah letak cni~...aqu tengok kawasan untuk progress jambatan tu dah dibersihkan..dengar cite panjang nye dari bakau tinggi ke simpang ke telok kalong,di situ akan ada flyover..
signboard pembinaan Jmbtn Bkt Kuang tu dah naik ke ?

sape2 ada model Jambatan tu bleh la tepek sini.................
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old September 16th, 2010, 03:13 AM   #28
sepul
Registered User
 
sepul's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Terengganu, Malaysia
Posts: 2,140
Likes (Received): 786

Quote:
Originally Posted by hazlan View Post
budak lagi kau ni rupa nya..patut la
kalau tak silap aku SMK rantau petronas tu private school...most of them anak2 staff petronas yg kaya.....kalau diroang tak nak transform themself to be like local peoples, it does not matter, since mereka pun bukan locals terengganu... so what do you expect....just becos ko observe budak2 SMK rantau petronas, terus kau jump into conclusion yg sgt tak rasional to generalize the whole community lat sana, walhal yg kau hanya have chance to observe masa SPM camp, tp cara kau bercakap tu seolah2 kau keje sana, tinggal sana... hahahaha funny LOL!!
tu bukan private school cuz if it was it wouldn't have joined the camp.. maybe u should read my post again cuz i never generalize the whole community but u did.. the problem with our society is that people always look down to younger citizens and call them budak as if they are babies.. that wasn't my sole experience lah.. I asked a few local Kemamanites why didn't they speak in Terengganuan cuz apparently they had been living in Trg their whole lives and their parents DID speak in dialect.. I also asked some locals there (terengganuans, not org minyak) did they consider themselves as Terengganuan or not and they replied with 'I dunno'.. it is shameful for a Terengganuan to be embarrassed with their own dialect cuz I met some of those, and it is far more shameful that some do not consider themselves as Terengganuans when your birth certificate says so.. I know some people are embarrassed to identify themselves as "one of those who live in the huts" and with all these stereotypes it doesn't help..
sepul no está en línea   Reply With Quote
Old September 16th, 2010, 07:13 AM   #29
hallufila
peace
 
hallufila's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 259
Likes (Received): 12

a few never be a lot of... sbnrnya, itu hak individu lah, nak ckp dialek ke xnak.. kadang2 aku xcakap dialek tganu sbb menghormati org luar yg tak paham dalek tganu, bukan sbb malu nk ngaku org tganu, then ada juga bile aku bcakap dialek tganu dicop sbg menunjuk2 yg aku ni org pure tganu.. Xadil nak bincang isu ni kt sini, sbb mmg stp org xsama penilaian, yang kau dpt ialah menyakitkan hati org je, berdosaa la wei..
__________________
Terengganu.. The Malaysian's Sweetheart..
hallufila no está en línea   Reply With Quote
Old September 16th, 2010, 08:36 AM   #30
beras_pulut
Registered User
 
beras_pulut's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: TaX ToWn
Posts: 1,099
Likes (Received): 26

Quote:
Originally Posted by hallufila View Post
a few never be a lot of... sbnrnya, itu hak individu lah, nak ckp dialek ke xnak.. kadang2 aku xcakap dialek tganu sbb menghormati org luar yg tak paham dalek tganu, bukan sbb malu nk ngaku org tganu, then ada juga bile aku bcakap dialek tganu dicop sbg menunjuk2 yg aku ni org pure tganu.. Xadil nak bincang isu ni kt sini, sbb mmg stp org xsama penilaian, yang kau dpt ialah menyakitkan hati org je, berdosaa la wei..
aqu respect sama ko..kite jangan jadi cam 1 negeri tu,kemana saja pergi tetap dgn dialek dia..cam nak menunjuk2..ayuh,ubah la mentaliti kita,jangan berada di takuk lama..aqu ada cite menarik pasal bab2 dialek ni,aqu harap korang bleh amek pengajaran..tapi sebelum tu aqu nak p umah mb jap,ade open house..
beras_pulut no está en línea   Reply With Quote
Old September 16th, 2010, 10:23 AM   #31
kumat
Registered User
 
kumat's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 640
Likes (Received): 55

Quote:
Originally Posted by beras_pulut View Post
aqu respect sama ko..kite jangan jadi cam 1 negeri tu,kemana saja pergi tetap dgn dialek dia..cam nak menunjuk2..ayuh,ubah la mentaliti kita,jangan berada di takuk lama..aqu ada cite menarik pasal bab2 dialek ni,aqu harap korang bleh amek pengajaran..tapi sebelum tu aqu nak p umah mb jap,ade open house..


salam...

bagi aku isu dialek ni perkara kecil sebenarnya...tak perlu nak gaduh2 pasal isu ini...ikut suka diaoranglah nak cakap dialek apa, kalu dia selesa dengan dialek ibundanya...itu uniknya org trg,org kelantan, perak, swrk dll...bukan sahaja dielek yang berbeza tapi dari segi makanan juga...contonhnya trg, specialitynya nasi lemak, nasi dagang, nasi benor...kalu kelantan ada nasi kerabu...

dalam Al Quran pun ada bg tau yg kita kena kenal mengenali antara satu sama lain tidak kira bangsa, bahasa, warna kulit dll...itu uniknya manusia....

wallahualam...
kumat no está en línea   Reply With Quote
Old September 16th, 2010, 11:28 AM   #32
Epal i_fon
Registered User
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 23
Likes (Received): 0

pasal dialek atau loghat ni tak payah la nak gadoh-gadoh. Tapi aku lagi suke kalau orang Terengganu jati mengekalkan identiti mereke. Sebab kite kene ingat asal usul kite, bukan ape, kadang-kadang kite terlupe dari mane datangnye kite ni. Bile kite gune bahase atau dialek atau loghat sendiri, ini mengingatkan kembali kepada asal-usul kita dan sentiasa mengingatkan kite bahawa kite ni hidup berharmoni dengan pelbagai bahasa dan bangsa. Setakat orang terengganu cakap terengganu ke, orang luar datang terengganu tak cakap terengganu ke, itu cume isu kecik je. Tak usah la nak diperbesar hal-hal macam ni. Bagi orang luar terengganu, nak cakap atau tak bahasa terengganu di terengganu, itu hak diorang. Tak perlu la nak menunjuk-nunjuk macam negeri LAIN... Bagi orang terengganu pulak, kalau cakap sesame orang TRANUNG, yang paling aku tak suke, diorang cakap luar sesame sendiri. Mana hilangnya identiti kita? Saye hanya melemparkan pandangan saya di sini, harap sama-sama kita fikirkan.....
Epal i_fon no está en línea   Reply With Quote
Old September 16th, 2010, 11:31 AM   #33
Epal i_fon
Registered User
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 23
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by sepul View Post
tu bukan private school cuz if it was it wouldn't have joined the camp.. maybe u should read my post again cuz i never generalize the whole community but u did.. the problem with our society is that people always look down to younger citizens and call them budak as if they are babies.. that wasn't my sole experience lah.. I asked a few local Kemamanites why didn't they speak in Terengganuan cuz apparently they had been living in Trg their whole lives and their parents DID speak in dialect.. I also asked some locals there (terengganuans, not org minyak) did they consider themselves as Terengganuan or not and they replied with 'I dunno'.. it is shameful for a Terengganuan to be embarrassed with their own dialect cuz I met some of those, and it is far more shameful that some do not consider themselves as Terengganuans when your birth certificate says so.. I know some people are embarrassed to identify themselves as "one of those who live in the huts" and with all these stereotypes it doesn't help..
Are you Terengganuan?
Epal i_fon no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2010, 11:09 AM   #34
Epal i_fon
Registered User
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 23
Likes (Received): 0

Kedai kopi paling top kt Kemaman



Epal i_fon no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2010, 12:14 PM   #35
kekgi
mean Later
 
kekgi's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 122
Likes (Received): 1

Pasal bahasa takyah gaduh kengkawan.. aku lahir kt tganu duduk kl dah 20 tahun tapi tetap cakap ganu jika balik raya di tengganu dan akan cakap bahasa malaysia bila deal dgn org bukan ganu. tapi mother tounge tetap ada slang ganu. itu yg mahal tuh. imej. loghat ganu ada nilai ooo...

Baru ni aku pong ada singgah kat mesra mall masa balik raya ari tu. tengok betol2 signboard kecil pasaraya tmc itu dimiliki oleh GCH Retail ... sama dengan mana2 giant lain dimiliki oleh GCH Retail...gak. so TMC dan Giant comfirm sama.. Tapi aku respek gak kt pengurusan mesra mall pasal standar mall sama dgn klcc. kualiti ada. dan juga masa aku singgah 3 4 kali dah kat mesra mall selalu ramai org. walaupun sekitarnya takder kawasan taman perumahan kecuali rantau petronas.

Cuma bandar baru kijal kena buat kawasan taman perumahan la sikit. ni tengah tengah hutan ada bandar pulak.. kalu ada taman peruamahan beberapa ratus unit at least nampak bandar baru kijal tu betul betul bandar.

satu lagi aku ada update pasal lpt fasa 2. baru ni ada shoot picture highway yg nak siap dari bukit besi ke ajil jomlah tengok kat highway section..

Last edited by kekgi; September 17th, 2010 at 12:24 PM.
kekgi no está en línea   Reply With Quote
Old September 17th, 2010, 06:52 PM   #36
Seri Jaten
Registered User
 
Seri Jaten's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Singapore
Posts: 387
Likes (Received): 0

Sapa student TATI boleh upload photo kampus TATI sini.
__________________
MakmurlahMalaysia!:)
Seri Jaten no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2010, 10:36 AM   #37
org ganu kite
Registered User
 
org ganu kite's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Metro KT™,Terengganu
Posts: 747
Likes (Received): 14

hai..bile lah projek PB Square nk siap?...slow sgt...kekadang aku rase jeles dgn Kemaman ade byk mall sperti centre point,mesra mall & casa limbong...nasib baek ade Astaka Shopping Centre kat KT..kalu x,tak tau la...harap sgt projek PB Square 2 cepat2 siap...pastu PB Plaza 2 cepat2 la dpt CF n cpt2 la buka...pernduduk KT ni dh x sabor n shopping sakan...
org ganu kite no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2010, 11:30 AM   #38
beras_pulut
Registered User
 
beras_pulut's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: TaX ToWn
Posts: 1,099
Likes (Received): 26

Quote:
Originally Posted by org ganu kite View Post
hai..bile lah projek PB Square nk siap?...slow sgt...kekadang aku rase jeles dgn Kemaman ade byk mall sperti centre point,mesra mall & casa limbong...nasib baek ade Astaka Shopping Centre kat KT..kalu x,tak tau la...harap sgt projek PB Square 2 cepat2 siap...pastu PB Plaza 2 cepat2 la dpt CF n cpt2 la buka...pernduduk KT ni dh x sabor n shopping sakan...
casa limbong bkn mall,just bazar je..tahun 2008 ada ura2 nak buat pasar b'hawa dingin cam kat perth,australia tp dibangkang pas kemaman,so tak jadi la projek nie..ko tak yah jeles de,KT akan lebih banyak mall nanti..wait n see..
beras_pulut no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2010, 12:10 PM   #39
Seri Jaten
Registered User
 
Seri Jaten's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Singapore
Posts: 387
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by beras_pulut View Post
casa limbong bkn mall,just bazar je..tahun 2008 ada ura2 nak buat pasar b'hawa dingin cam kat perth,australia tp dibangkang pas kemaman,so tak jadi la projek nie..ko tak yah jeles de,KT akan lebih banyak mall nanti..wait n see..
Bazar Warisan, Jerteh Souk, semua tu bentuk bazaar.. Kalau nak kira dari segi ni Terengganu x kalah dah.

Terengganu dia lebih suka bangunkan bangunan konsep bazar. Nampak klasik lah kot. Padahal konsep bazar tekebelakang dah, tak laku dah.. Panas. Orang leni suka jalan jalan tempat ada aircond
__________________
MakmurlahMalaysia!:)
Seri Jaten no está en línea   Reply With Quote
Old September 18th, 2010, 12:24 PM   #40
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,499
Likes (Received): 65

asik sembang jer............gamba tarak.....aiyyo!!!

meh aku upload.......

Kedai Kopi Hai Peng.........femes kat kemaman.......tp aku tak pnah mkn kat sini......huhu...







tuan_wu no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 01:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu