|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Железница Железнички саобраћај / Rail transport |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Registered User
Likes (Received): 32
|
Трамваји у свету │ Trams around the world
Одлучио сам да створим нови тред за трамвајске ситеме у близком и далеком свету
![]() трамваји у историчкој престоници Пољске (град Краков) Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne S.A. w Krakowie Bombardier NGT6 ![]() подземна станица "Двожец Гловни" ![]() подземна станица "Политехника" ![]() насеље "Бледник" ![]() ![]() интеријер ![]() Duewag N8S ![]() ![]() ![]() ![]() Konstal
|
|
|
#2 |
|
Montenegrin
Likes (Received): 46
|
Vrhunske podzemne stanice u Krakovu - dostojno metroa...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
Likes (Received): 569
|
Uf u Sarajevu bi valjalo ovih par podzemnih u Titovoj.
Super tramvaji! Btw, koja riječ "Przedsiębiorstwo"
|
|
|
#4 |
|
Registered User
|
Пжедшенбјурство
![]() То ти је пољски језик. На гугл тренслејт сам нашао да то значи тачно предузеће
|
|
|
#5 |
|
Grad Oblakodera
|
Platila EU
Bilo je na forumu pre par godina
|
|
|
|
#7 |
|
Registered User
|
|
|
|
#8 |
|
Montenegrin
Likes (Received): 46
|
Bogami se EU otvorila...evo još jedna iz Krakova, fino se vidi da se ovo lako može preraditi u full metro stanicu...
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
|
Nema brale u Istočnoj Evropi, dok se EU ne fati i ne zasuče rukave, ličili bi svi na zemlje trećeg svijeta.
|
|
|
#10 | |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
|
Quote:
LOL, jednostavan jezik nema šta. Nikad ne bih skontao da se to prvo izgovara kao Pžed, ja sam čitao kao Przedsijeborstvo
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
|
Ма нема везе, у главном треба што највише искористити из Брусела, јер на ништа друго ова организација није добра
Подгоричанине, мислим да они нећу изградити метро у свом граду, само имају намеру да прошире број подземних трам-станица
|
|
|
#12 |
|
Strogi Strojar
|
Sta nece bre?Ne smeju da furaju lrt,evo zovem Mrku i Jovina,na speed dialu su mi.LRT mora nestati sa lica zemlje!!!
|
|
|
#13 |
|
Registered User
|
Мирза, пољско rz је на неки начин слично ř као у чешком.. brzeg/břeh
Ово је популарна пољска фраза тешка за изговарање: W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie. ( В Шчебжешиње хжоншч бжми в тжциње)
|
|
|
#15 | |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
|
Quote:
![]() (btw, nisam uspio izgovoriti frazu, ostao sam na W )
|
|
|
|
#16 |
|
Vuk sa Ontarija
Likes (Received): 267
|
Poljski samo izgleda tezak u pisanoj formi...ja kad sam bio u Poljskoj, dobrih nedelju dana, sporazumevao sam se iskljucivo na srpskom (neverovatno kako vecina tamo ne zna ni rec na engleskom da bekne), dakle sve od narucivanja hrane u restoranima, rezervisanje soba u hotelima, do kupovanja zeleznickih karti na salterima stanica je bilo na srpskom tj. poljskom. Vazno je samo da polako i razgovetno pricas.
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Registered User
Likes (Received): 72
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Grad Oblakodera
|
Jedino u Pragu zbog velikog broja turista veci broj stanovnika zna engleski a ocigledno u ostatku Ceske, Poljskoj i Slovackoj engleski nije tako popularan jezik. Eventualno neko zna ruski ali uglavnom i to nabadaju pa je najbolje koristiti srpski. Tako sam ja radio u Slovackoj i bilo je vrlo uspesno jer engleski niko nije znao ni da bekne a na srpskom je sve funkcionisalo, bolje nego sto sam se uopste nadao. Osecao sam se kao Englez u inostranstvu, pricas na svom jeziku, lokalci te razumeju a odgovaraju na nekoj malo iskvarenoj verziji ali se ipak sporazumete bez problema
![]() Engleski u EU kao strani jezik govori sa preko 50% stanovnistvo Svedske, Holandije, Danske, Kipra, Finske, Luksemburga, Belgije, Austrije, Slovenije i Nemacke. S druge strane na dnu se nalaze sa manje od 25% Bugarska, Madjarska i Ceska. Naravno nije sve u procentima, Svedjani i Holandjani engleski govore ne samo u velikom broju nego i kvalitetno a u ovim zemljama i vecina od tih 25% engleski ne govori bas dobro. U Bugarskoj nama to ne predstavlja problem jer je jezik veoma slican, u Ceskoj vecina ide u Prag gde to isto nije problem ali je u Madjarskoj katastrofa jer im je jezik tako specifican da je nemoguce obaviti ni najjednostavniju konverzaciju s obzirom da ogromna vecina ne zna apsolutno ni jednu jedinu rec bilo kog stranog jezika.
Last edited by Singidunum; September 17th, 2010 at 01:24 PM. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
|
A slovački je totalno sličan našem, i ovi moji kad su išli u Bratislavu (kad sam ja ostao mahmuran u Beču), su se skroz na našem sporazumijevali. Ono, tržnica-tržnica, ali i neke riječi koje im nisu slične našima, imaju smisla tipa zmrzlina-sladoled. ![]() @ MareCar:
|
|
|
#20 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Evo malo mojih fotografija iz našeg Trsta
![]() Općinski tramvaj (it. Tramvia di Opicinia, tršćanski El tram de Opcina) ![]() Općinski tramvaj je jedan od rethih (možda i jedina) hibridnih železnica koje danas egzistiraju u svetu. Ovaj mali sistem povezuje centar Trsta sa obližnim naseljem Općina. Ukupna dužina linije je 5.2km. Sama linija je izgrađena 1902. godine, međutim sve do 1928. godine je najstrmiji deo pruge prelažen uz pomoć lokomotive-upipinjače (Zahnradbahn), da bi kasnije taj deo bio zamenjen i do danas funkcioniše kao funikularna železnica (tramvaj koji silazi niz uspon povlači drugi uz pomoć sajle). ![]() Početna stanica linije je Trg Oberdan (Piazza Oberdan) koja je svega 3m iznad nivoa mora. Već na sledećoj stanici, na Trgu Skorkola (Piazza Scorcola) tramvaj se se kači na mikrovagon funikularne železnice "caro scudo" koji mu pomaže da savlada 25-36% uspon dug 800m. Od vrha Skorkole (Vetta Scorcola) odlazi sam sledećih 4km do naselja Općina. Najviša stanica Obelisk (Obelisco) se nalazi na nadmorskoj visini od 343m, što znači da je ukupan uspon linije 340m (343m-3m). Pruga je jednokolosečna sa više ukrsnica, svakog dana na liniju izlaze 3 od ukupno 6 tramvaja marke Stanga/TIBB. Vozila sa garažnim brojevima 401,402,404 i 405 su proizvedena 1935. godine, dok su 406 i 407. iz 1942. Pored njih imaju i dva vozila, jedno sa garažnim brojem 1 iz 1902. godine. Evo i sličica ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| Трамвай, трамваји, 有軌電車, Τραμ, električka, elétrico, raitioliikenne, sporvei, sporvogn, spĺrväg, straßenbahn, tram, trams, tramvai, tramvaji, tramvay, tramwaj, tramway, tranbia, tranvía, villamos |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|