daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy (aug.2, 2013) | DMCA policy | flipboard magazine

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Македонски форум > Photography > Слики на архитектура и населби

Слики на архитектура и населби Architecture and cities

Reply
 
Thread Tools
Old February 4th, 2015, 11:55 AM   #1
Skopje/Скопје
Macedonia/Македонија
 
Skopje/Скопје's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 39,392
Likes (Received): 59644

Гопеш | Gopeš

Гопеш е село во Општина Битола, во околината на градот Битола.

Селото е основано од Власи од Москополе, Албанија (поточно од истоименото село Гопеш).

Во 1957 година, во селото живееле 38 влашки домаќинства. Од нив, најстариот сој биле 26 домаќинства: по две фамилии имале родовите: Папа, Јанаки, Чунга и Мустрик; по една фамилија имале родовите Ќира, Албо, Бела, Мазни, Карали, Ерка, Топал, Катаробе, Дукарица, Дудуш, Шути, Генани, Цингар, Михо, Шарка, Христа, Пица и Санту. Овие родови по потекло се од истоименото село Гопеш (Албанија)) во Албанија и од околината на Москополе. Се доселиле кон крајот на 18. век и почетокот на 19. век.Останатите доселеници во Гопеш (12 куќи) биле доселениците од Музакија, приморска Албанија. Тоа биле Ѓендеровци (4 куќи), Тоти (2 куќи), Пеле (2), Буле (2), Спиро (1) и Моча (1). Овие домаќинства во Гопеш се доселиле по ослободувањето на Турците и по Првата Светска Војна (дошле во 1913 и во 1920 година). Од иселените постари Власи купиле куќи и малку земјиште; претежно ливади. Меѓу поранодоселените Власи и новите постоеле значителни разлики во начинот на животот, уредувањето на куќите и во влашкиот говор.

Во минатото, селото Гопеш било големо, со околу 5 000 жители и имало голем број иселеници во Франција, Англија, Америка итн., каде се занимавале со трговија и други дејности. Оттаму, печалбарите носеле разна стока која ја продавале во Битола, при што, жителите на селото биле едни од побогатите во битолско. Така, уште во 1930-тите, во селото пристигнал првиот автомобил од марката "форд", кого го донесол некој печалбар од Америка, кој таа година дошол на одмор во родниот крај. Фотографијата која го прикажува иселеникот со автомобилот и ден-денес се чува во црквата "Свето Преображение".
Skopje/Скопје no está en línea   Reply With Quote
Old February 4th, 2015, 11:57 AM   #2
Skopje/Скопје
Macedonia/Македонија
 
Skopje/Скопје's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 39,392
Likes (Received): 59644

Црква Света Богородицавикипедија
Skopje/Скопје no está en línea   Reply With Quote
Old February 4th, 2015, 11:59 AM   #3
Skopje/Скопје
Macedonia/Македонија
 
Skopje/Скопје's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 39,392
Likes (Received): 59644Gopeš, Bitola, Macedonia
Skopje/Скопје no está en línea   Reply With Quote
Old February 4th, 2015, 12:03 PM   #4
Skopje/Скопје
Macedonia/Македонија
 
Skopje/Скопје's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 39,392
Likes (Received): 59644

Gopeš, Bitola, Macedonia
Skopje/Скопје no está en línea   Reply With Quote
Old October 11th, 2015, 01:32 PM   #5
Srdjan Adamovic
Kragujevac - U svemu prvi
 
Srdjan Adamovic's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Kragujevac
Posts: 102,625
Likes (Received): 24747link
Srdjan Adamovic no está en línea   Reply With Quote
Old December 2nd, 2015, 11:36 PM   #6
Skopje/Скопје
Macedonia/Македонија
 
Skopje/Скопје's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 39,392
Likes (Received): 59644

mojrodenkraj.com.mk
Skopje/Скопје no está en línea   Reply With Quote
Old December 2nd, 2015, 11:37 PM   #7
Skopje/Скопје
Macedonia/Македонија
 
Skopje/Скопје's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 39,392
Likes (Received): 59644

mojrodenkraj.com.mk
Skopje/Скопје no está en línea   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is OffAll times are GMT +2. The time now is 07:50 AM. • styleid: 14


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu