|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#61 |
|
Дружба Народов
Likes (Received): 146
|
156.
![]() 157. ul. Esplanadna. Cena na parkometrze to 10 hr/godz. ![]() 158. ![]() 159. Wejście do stacji metra Pałac Sportu. ![]() 160. Otoczenie placu nie zachwyca.
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; December 2nd, 2011 at 08:07 PM. |
|
|
|
|
|
#62 |
|
Дружба Народов
|
161. Budowa jakiegoś centrum handlowo-biznesowego.
![]() 162. Czeburiaki zachęcały, ale wytrwałem do Krymu ![]() ![]() 163. Patologicznie szeroka ulica Basenowa w centrum miasta, na jej końcu zaczyna się Chreszczatyk. ![]() 164. Wspomniane wcześniej centrum widziane z drugiej strony. ![]() 165. Żeby nie tracić czasu podjechaliśmy 4 przystanki trolejbusem #14 na Plac Łesi Ukrainki.
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; December 2nd, 2011 at 08:07 PM. |
|
|
|
|
|
#63 |
|
Дружба Народов
|
166. Plac Łesi Ukrainki w osi ulicy jej imienia.
![]() 167. Przy placu oczekiwaliśmy dosyć długo na trolejbus #38 jadący pod Ławrę. Ja już do wschodniego systemu informacji jestem przyzwyczajony, ale współczuję potencjalnym kibicom na Euro. Tylko wydrukowana z internetu mapa sieci trolejbusowej nas ratowała. ![]() 168. ul. Kutuzowa. ![]() 169. j.w. - tam pojechaliśmy. ![]() 170. ul. Powstania Siczowego, gdzie wysiadamy. Do Ławry rzut kamieniem, trolejbus ma pętlę 2 przystanki.
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; December 2nd, 2011 at 08:08 PM. |
|
|
|
|
|
#64 |
|
Дружба Народов
|
171. Jesteśmy przed wejściem do Ławry Kijowsko-Peczerskiej, obiektu klasy światowej, będącej na liście UNESCO, a na co dzień głównej siedziby Ukraińskiej Cerkwi Prawosławnej Patriarchatu Moskiewskiego.
![]() 172. Cerkiew Nadbramna pw. św. Trójcy z początku XII wieku, przebudowana w okresie baroku. Z braku przewodnika po Kijowie nie bardzo jestem zorientowany w poszczególnych obiektach. ![]() 173. Malowidła naścienne są po obu stronach cerkwi. ![]() 174. Nie wiem czy to zasługa wczesnej pory, ale wejście na teren Ławry było bezpłatne (mimo że przy wejściu widać budki kasowe). ![]() 175. Cerkiew Nadbramna widziana z drugiej strony.
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; December 2nd, 2011 at 08:08 PM. |
|
|
|
|
|
#65 |
|
Дружба Народов
|
176. Wielka Dzwonnica z połowy XVIII wieku o wysokości 96,5 metrów.
![]() 177. ![]() 178. ![]() 179. Sobór Uspieńskij (Zaśnięcia Bogurodzicy) pochodzący z XI wieku, ale wielokrotnie niszczony i odbudowywany (trzęsienie ziemi, najazdy mongolskie i II wojna światowa). ![]() 180.
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; December 2nd, 2011 at 08:09 PM. |
|
|
|
|
|
#66 |
|
Дружба Народов
|
181.
![]() 182. ![]() 183. Malowidło na ścianie Soboru Uspieńskiego. ![]() 184. Budynek będący prawdopodobnie siedzibą metropolity Kijowa i całej Ukrainy Włodzimierza. ![]() 185. Bezpośrednio do w/w budynku przylega cerkiew pw. św. Antoniego Wielkiego i św. Teodozego.
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; December 2nd, 2011 at 08:09 PM. |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Дружба Народов
|
186. Sobór Uspieński widziany z drugiej strony.
![]() 187. Plac za Soborem. ![]() 188. Kierujemy się w stronę Dolnej Ławry. ![]() 189. To właśnie jedne z tych słynnych złotych kopuł Kijowa. ![]() 190. Po prawej budynek drukarni.
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; December 2nd, 2011 at 08:10 PM. |
|
|
|
|
|
#69 |
|
Дружба Народов
|
LOL, dzięki. Ale ze mnie mózg. Patrzyłem na rosyjską wikipedię na fragment "В настоящее время она наклонена на 62 см в северо-восточном направлении.[1]", którego w ogóle nie przeczytałem, dopiero teraz zwróciłem uwagę że tam było 62 cm i chodziło o odchylenie od pionu ![]()
|
|
|
#70 |
|
Let's go digging
Likes (Received): 37
|
Piękna ta Ławra, chciałbym to kiedyś zobaczyć na żywo! Porównując to na przykład z Ławrą Poczajowską, która mimo wszystko jest trochę bardziej "zachodnia" z charakteru, widać że to jest prawdziwa Ruś.
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Дружба Народов
|
Ale i tak najwięcej skarbów Rusi leży na północ i wschód od Moskwy. Niestety widziałem tylko jeden z nich: Sergiev Posad, reszta czeka na swój dzień, ale najpierw muszę dogłębnie przeczytać III-tomowe "Dzieje Rosji" Feliksa Konecznego. Bo jak się czegoś ważnego nie wie, to potem można obok tego przejść i nawet nie zaważyć
|
|
|
#72 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Kolejna Twoja świetna fotorelacja
![]() 156. Ciekawe lampy uliczne Nie wiem czy takie rozwiązanie to sztuka czy oszczędność.
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Registered User
Likes (Received): 25
|
Następnym razem jak będziesz organizować jakiś kilkuosobowy wyjazd to musisz mnie o tym poinformować
|
|
|
#74 |
|
Дружба Народов
|
Nie ma problemu, może z FRLu się jakąś ekipę zmontuje.
|
|
|
#75 |
|
Дружба Народов
|
191. W drodze do Dolnej Ławry.
![]() 192. ![]() 193. Pomnik Matki-Ojczyzny wysokości 62 m na terenie Muzeum Wielkiej Wojny Ojczyźnianej. ![]() 194. Jesteśmy w górnej części Dolnej Ławry. ![]() 195. Kopuły Dolnej Ławry.
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; December 2nd, 2011 at 08:11 PM. |
|
|
|
|
|
#76 |
|
Дружба Народов
|
196. Dolna Ławra.
![]() 197. ![]() 198. ![]() 199. Po lewej cerkiew pw. Podwyższenia Krzyża Świętego. ![]() 200. Za cerkwią znajduje się wejście do podziemi. Pochowano tam wielu mnichów, a przede wszystkim Nestora, pierwszego ruskiego kronikarza.
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; December 2nd, 2011 at 08:11 PM. |
|
|
|
|
|
#77 |
|
Дружба Народов
|
201. Dolna Ławra.
![]() 202. Takie fajne coś. ![]() 203. ![]() 204. ![]() 205. Widoki na lewobrzeżną część miasta były marne.
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; December 2nd, 2011 at 08:16 PM. |
|
|
|
|
|
#78 |
|
Дружба Народов
|
206. Cerkiew pw. Podwyższenia Krzyża Świętego. Odwiedziliśmy jeszcze podziemia (wejście bezpłatne, zakaz robienia zdjęć), gdzie klimat jest niesamowity.
![]() 207. Wychodzimy z Ławry. ![]() 208. ![]() 209. ![]() 210. Długi mur Górnej Ławry.
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; December 2nd, 2011 at 08:17 PM. |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Дружба Народов
|
211. Drugie wejście do Ławry od strony pętli trolejbusowej.
![]() 212. Wsiadamy w trolejbus i podjeżdżamy kilka przystanków w stronę centrum na Plac Sławy. ![]() 213. ![]() 214. Hotel Salut, podobny do poznańskiego Okrąglaka. ![]() 215. ul. Powstania Siczowego, jedna z niewielu gdzie można normalnie posiedzieć (z wyłączeniem parków).
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; December 2nd, 2011 at 08:17 PM. |
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Let's go digging
Likes (Received): 37
|
Quote:
Miałem na myśli Ruś Kijowską, a to jednak dla mnie trochę co innego niż moskiewskie państwo, znacznie młodsze i ze stolicą w zupełnie innej strefie cywilizacyjnej.Jak by nie było - Rosja też musi być fascynująca
|
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| crimea, kijów, kresy, krym, lwów, ukraina |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|