daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovenija

Slovenija Slovenia

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old November 7th, 2010, 08:46 AM   #21
BeliF
Registered User

Likes (Received): 12

z nadgradnjo sem mislil podrtje strehe, novo nadstropje, nova streha in nova fasada. nima bit kej grdga če tko bajto povečaš
BeliF no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old November 7th, 2010, 11:30 AM   #22
lafreak84
God bless America

lafreak84's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Struckar View Post
Torej med drugim lafreak, če boš gradil, glej, da boš imel prabvokoten tloris, tako se mislim, da prišpara okoli 10 ali celo 20% energije za ogrevanje (toplotni mostovi če se ne motim).
Ja itak, obožujem pravokotnike in ostre kote.

http://dominvrt.si/clanek/rubrika/tr...v-puscavi.html
lafreak84 no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2010, 12:15 PM   #23
HairBag
Registered User

Struckar bl se nebi mogu strinjat s tabo. Končno edn k vid tko k jest . Men se kr bruha k hodm okol in gledam hiše. Primer granje pr nas je da nrdiš 2-3nadstropno hišo z megalooomansko kvadraturo , pol seveda narediš nadstrešek v obliki kozolca do ceste in maš spodaj spravlenih svojih 18 avtov. Nakar zrastejo otroci in jim je treba omogočit življenje in narediš kurje stopnice v 2. nadstropje in po možnosti nato še vse prebarvaš v 3-4 barve v stilu modra rdeča zelena. Tlorisi hiš so pa tako obupni da v enem nadtropju velikosti 150m2 ni mogoče normalno postavt kuhinje in dnevne ker so razparcelirali celo stvar na miljon sobic in hodnik :S. Prov razmišlam da bi ustanovil civilno iniciativo proti prizidkom, kurjim štengam, nadstreškom in uporabi barv
HairBag no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2010, 05:34 PM   #24
oilpower
Registered User

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by HairBag View Post
Struckar bl se nebi mogu strinjat s tabo. Končno edn k vid tko k jest . Men se kr bruha k hodm okol in gledam hiše. Primer granje pr nas je da nrdiš 2-3nadstropno hišo z megalooomansko kvadraturo , pol seveda narediš nadstrešek v obliki kozolca do ceste in maš spodaj spravlenih svojih 18 avtov. Nakar zrastejo otroci in jim je treba omogočit življenje in narediš kurje stopnice v 2. nadstropje in po možnosti nato še vse prebarvaš v 3-4 barve v stilu modra rdeča zelena.
Kot bi opisal vas v kateri je tudi hiša mojih staršev . Smešno in grozljivo hkrati. Tudi meni je to nekaj najbolj ogabnega in butastega. Da je pa vseskupaj še lepše, pa tudi "naša" hiša ustreza zgornjemu opisu. V hiši je zdaj 5 (PET!) stanovanj!! Eno veliko in štiri manjša. To ni hiša ampak blok na vasi! Debilnost brez primere. Niti v najbolj norih sanjah se nebi vrnil nazaj v hišo kjer bi živel z ostalo familijo. To je bolno.
oilpower no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2010, 05:43 PM   #25
LJ-city
EL DŽEJ

LJ-city's Avatar

Likes (Received): 151

Ko bom js gradil hišoMen je to smešn.Tipično slovensko, bajto treba s svojimi rokami zgradit

Kupš flet oz. manjšo hišo na ključ pa je
LJ-city no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2010, 07:52 PM   #26
Struckar
Unregistered user

Struckar's Avatar

Likes (Received): 16

To je izraz. Ne pomeni, da boš gradil sam, čeprav večina močno prisustvuje gradnji in občasno sam kaj postori. Če se ti to zdi smešno pomisli, da lahko prišparaš na račun tega kar konkretno vsoto denarja. Ne trdim pa, da se ti ta zaslužek ne more spremenit v eno veliko potrato, ko nekaj zajebeš in je treba vse zbit pa nanovo, ali ko živiš v hiši, kjer ni vse narejeno 100%. Men se zdi bolj smešna slovenska logika, da so sanje vsakega, s katerim imam čast govoriti, hiša z vrtom. No mogoče pa ni tako smešno, ko prideš do zavedanja, da smo vedno bili in vedno bomo kmečki ljudje, ki smo se naselili okoli germanskih naselbin pred nekaj več kot 1000 leti. Hiša je ful fajn. Vrtiček je tud ful fajn, sam zaboga isusa, naj bo parcelacija primerna okolju. Torej že zaradi dejstva, da smo v mali državi, bi moralo biti oboje (hiša in parcela) majhno. V nadaljevanju, parcela mogoče ne rabi biti majhna, če ni ograjena. Kar srce me stisne, ko vidim na hribu nad Vojnikom pri Celju dve gromozanski hiši (isti investitor) obe sta že močno v naravi. Zaradi njih je investitor napravil golosek, spremenil hrib (ker ga je blo treba rahlo zravnat) in okoli obeh napravil obzidje. Da je pa mera polna (kar čutim, kako mi narašča pritisk, ko se spomnim na to), je kmetavz okoli obeh namestil tiste modre lučke, da se ponoči vidi kje je doma, iz praktično celotne Celjske kotline.
Struckar no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2010, 11:36 PM   #27
kreden
Registered User

Likes (Received): 7

Ne vem, če se strinjam s trditvijo, da zato ker smo v majhni državi mora biti vse majhno. Naša populacija je primerna velikosti države, v bistvu je v primerjavi z marsikatero evropsko državo gostota prebivalstva krepko nižja, zato ne vidim potrebe po nekemu stremenju k majhnosti. S tem seveda ne opravičujem ogromnih gradenj, daleč od tega, ampak ene normalne, človeku primerne velikosti so pa komot lahko. Prav tako v vrtu ne vidim nič narobe, navsezadnje je življenje v hiši veliko bolj kvalitetno kot v bloku.

Drugače pa ja, slovenska družba je polna kmetavzov (kar se gradnje stavb tiče, da se razumemo).
kreden no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2010, 05:27 PM   #28
Struckar
Unregistered user

Struckar's Avatar

majhno je zame tista velikost s katero severnjaki shajajo. Je tudi normalno za moje pojme. Tudi sam v vrtu ne vidim problema, dokler ta ne stoji 50 m stran od prve stolpnice.
Old November 8th, 2010, 06:20 PM   #29
lafreak84
God bless America

lafreak84's Avatar

Majhno je to v čem živijo Japonci. Za to morš met dobre živce da tako živiš. Osebno imam raje manjšo hišo in večje dvorišče zato ker si pod hišo najbolj predstavljam mir, zasebnost in prostor zunaj nepremičnine, kvadratura mi ni tako pomembna. Če bom kdaj gradil (na ključ) bajto, upam da bom, bo hiša max 100m2, verjetno še manj. Če bi kupoval stanovanje sigurno ne bi kupil 200m2 velikega stanovanja zato tudi tako velike hiše ne rabim. Če lahko štirje živimo komot v stanovanju z 80m2 in ima vsak svojo sobo (2xfroci,1xspalnica,1xdnevna soba,1xjedilnica,1xkuhinja,1xkopalnica+predprostor) potem ne vidim zakaj ne bi moral delati hišo ki ima enkrat večjo kvadraturo če očitno tega ne potrebujem. Prvič me hiša ceneje skozi pride, imam manjše stanovanjske stroške pa še veliko zemljišča mi ostane katerega lahko porabim za garažo, bazen, vrt, you name it...
Old November 8th, 2010, 06:38 PM   #30
kreden
Registered User

Quote:
majhno je zame tista velikost s katero severnjaki shajajo. Je tudi normalno za moje pojme. Tudi sam v vrtu ne vidim problema, dokler ta ne stoji 50 m stran od prve stolpnice.
Velikost stanovanj severnjakov izhaja iz množice različnih zgodovinskih razlogov, da si ne bi delal utvar, da so oni bolj pametni od nas zaradi tega.

Angleži recimo živijo v izredno majhnih nefunkcionalnih hišah zaradi industrijske revolucije in ogromnih delavskih naselij, ki so takrat nastala, ker je pri njih cena zemljišč izjemno visoka, in je do nekaj desetletij nazaj bila večina populacije dokaj revna itd. Vendar moram poudariti, da so na drugi strani odkar so omilili pogoje glede gradnje novih stavb vse novejše hiše v Angliji dokaj velike tudi za slovenske pojme.

To, da pa vrt stoji 50 m stran od prve stolpnice je v Sloveniji bolj posledica tega, da so stolpnico dovolili zgraditi na takem mestu, ker sem prepričan, da je hiša z vrtom v 99% primerov bila tam prej.
Old November 8th, 2010, 08:41 PM   #31
Struckar
Unregistered user

Struckar's Avatar

Ti govoriš o Angliji, jaz govorim o Danski, Švedski, Norveški. Tam majhne hiše nikakor niso posledica velikih pomanjkanj, ali industrijskih revolucij. Enostavno so posledica dobre politike. Tudi v VB imaš na eni strani te vrstne delavske hišice, pa na drugi strani ne preveč ubožne hiše v predmestjih, ki prav tako niso nekaj velike, vsekakor pa pripadajo srednjemu sloju. Govorim sicer za London ( no tudi London je lahko zrcalo, ker je tam pač vse od rima do srednjega veka, industrijske revolucije in modernih gradenj), ne bom pa trdil, da v drugih mestih ni enako. To sem videl tam, ker drugje v Angliji tudi nisem bil.
Old November 9th, 2010, 02:38 AM   #32
kreden
Registered User

Kolikor sem sam imel priložnosti videti in razumeti, in jih ni bilo malo, sem mnenja, da pač manjše površine pri njih niso toliko posledica nekih racionalnih odločitev kot posledica razmer iz katerih izhajajo. Tudi recimo pri njih se hiša nikoli ne ceni po njeni površini, ampak po številu sob. Se pravi če v VB eno večjo sobo pregradiš v dve manjši, ti bo vrednost hiše takoj narasla, pri površini pa pač ne moreš nekaj čarati. In še veliko drugih specifik je.

Moram priznati, da sem imel v mislih pretežno Anglijo, vendar kolikor sem potoval po Skandinaviji se mi ni zazdelo, da bi bile njihove hiše/stanovanja veliko manjša od naših. Poleg tega je pa še en faktor. V naših hišah živi v večini primerov po več generacij, več družin, v Skandinaviji se otroci izselijo zelo zgodaj, v poznih najstniških oziroma zgodnjih dvajsetih in so že iz tega vidika recimo površine hiš manjše, vendar to ni toliko pametno načrtovanje kot značilnost tamkajšnje kulture in družbe.

Se pa absolutno strinjam, da je severnjaški urbanizem izjemno napreden ter zelo dober vzor, kateremu bi morali slediti. Vendar mislim, da tukaj velikost stanovanj in hiš ne igra ključne vloge. To je na arhitektih, da zasnujejo funkcionalne prostore. Ker marsikje po Sloveniji so navkljub prostoru, ki ga imajo, hiše in stanovanja izredno nefunkcionalni, in če bi preprosto zmanjšali povprečno površino enot ne bi nič rešili, saj problem leži v sami zasnovi.

Pa še to. Meni so v bistvu severnjaške hiše zelo všeč in so mi zelo ljubke. In zaradi tega bom jaz, če oz. ko bom gradil hišo, jo gradil tudi po njihovem vzoru. Vendar se mi pa ne zdi, da bi z množično uporabo tega modela pri nas sploh kaj rešili. Grde fasade, črne gradnje, neokusni prizidki, temu se da izogniti na drugačne načine ob ohranitvi naše dosedanje stavbne kulture.
Old November 9th, 2010, 04:56 PM   #33
Struckar
Unregistered user

Struckar's Avatar

Seveda, se ne da rešit prizidkov s tem, ampak, če bi premaknilo v ljudeh kak kolešček, da bi začeli graditi bajto zase in ne za svoje starše, otroke, njihove otroke, pa še eno delavnico (obvezno vrata za tovornjak), pa prizidan kozolec, kjer je še ena delavnica, pa veliko okno v dnevni sobi (3m/2m), pa kurje štenge, pol ko obojni tamladi nardijo svoje družine. Tega pa v Skandinaviji ni, ker je tam, prvič lažje dobit stanovanje, ker poznajo novogradnje s poceni stanovanji za mlade družine (tega pri nas ne poznamo) in seveda, kot drugo, tega ne poznamo, ker mlade družine nekak pa ja ne bojo šle v neka cenena stanovanja, če so pa tista druga lepa. No, pa tudi nikomur nič ne manjka doma.
In spet, funkcionalnost tam je opazit, ker je imel glavno besedo pri gradnji arhitekt. Pri nas, kakor vem (sam takrat še po vesolju nisem plaval) si šel nekam, kjer si kupil načrt A ali načrt B in si ga dal za gradbeno dovoljenje, prišel na pracelo in začel gradit ta načrt malo po svoje.
Old November 9th, 2010, 05:09 PM   #34
kreden
Registered User

Quote:
In spet, funkcionalnost tam je opazit, ker je imel glavno besedo pri gradnji arhitekt. Pri nas, kakor vem (sam takrat še po vesolju nisem plaval) si šel nekam, kjer si kupil načrt A ali načrt B in si ga dal za gradbeno dovoljenje, prišel na pracelo in začel gradit ta načrt malo po svoje.
To ja, včasih so imeli te tipske načrte pa to, ampak so bili dokaj funkcionalni za razliko od današnjih novogradenj, kjer imajo arhitekti zagotovo veliko večji vpliv. Recimo zakaj bi investitorji omejevali funkcionalno ureditev prostorov v novogradnjah za trg, kjer naročnik nima nekih specifičnih želja. In prav pri teh novogradnjah je funkcionalnost največji problem (recimo Celovški dvori).

To glede stanovanjske politike se absolutno strinjam, ampak majhnost sama po sebi tukaj ne igra vloge.

Last edited by kreden; November 9th, 2010 at 05:15 PM.
Old November 9th, 2010, 06:10 PM   #35
BeliF
Registered User

Likes (Received): 12

sej, tipski načrti. zato pa so sami kvadrati povsod, še to kar se je gradilo po osamosvojitvi je blo v velkem deležu tipska gradnja. zato pa, super za prizidke, vsaj ni treba gledat enoličnih kvadrov bele barve
BeliF no está en línea   Reply With Quote
Old November 9th, 2010, 09:12 PM   #36
lafreak84
God bless America

lafreak84's Avatar

Če koga zanima, na tej strani je dosti informativnih video posnetkov o gradnji nasploh:

http://www.ekovas.si/index.php/video
Old November 10th, 2010, 09:10 AM   #37
Struckar
Unregistered user

Struckar's Avatar

Quote:
Originally Posted by kreden View Post
To ja, včasih so imeli te tipske načrte pa to, ampak so bili dokaj funkcionalni za razliko od današnjih novogradenj, kjer imajo arhitekti zagotovo veliko večji vpliv. Recimo zakaj bi investitorji omejevali funkcionalno ureditev prostorov v novogradnjah za trg, kjer naročnik nima nekih specifičnih želja. In prav pri teh novogradnjah je funkcionalnost največji problem (recimo Celovški dvori).

To glede stanovanjske politike se absolutno strinjam, ampak majhnost sama po sebi tukaj ne igra vloge.
Okej Celovški dvori so itak prvovrstno sranje. Sploh niso vzorčen primer, ker so taka katastrofa. So simbol nategovanja Slovencev in sicer veliko večji simbol, kot avtoceste, ki so dejansko imele efekt in jih kljub precejšnim letnim zaporam in popravilom uporabljamo in so recimo kvalitetne. Drugače takih tlorisov večinoma ni zasledit v drugih novogradnjah, pa sem jih dal kar nekaj čez lani. So pa res danes stanovanja mogoče malce manj funkcionalna, kot so bila včasih, v smislu, da imajo danes za enako število sob za nekaj 10 m2 večjo površino. A vendar, tega nekako tudi ni za primerjati, saj se danes gradi tudi z mislijo na malce višjo kakovost bivanja, poudarjam malce. Ampak, tu se na pogovarjamo stanovanjih. govorimo o hišah. Te pa glede funkcionalnosti trend obračajo in so danes sigurno bolj funkcionalne, kot so bile včasih. Konec koncev pravi arhitekti investitorju tudi ne zrišejo več 50x50m bajte, ampak ga prepričajo z majhnostjo in funkcionalnostjo. Dober primer so Bevk Perovič, ki imajo zame ene boljših bajtic. Niso neke velike, so zelo pred časom, ampak se spogledujejo z lokalno arhitekturo in v prostor ne vnašajo tujkov globalne moderne arhitekture. Njim bi še sam zaupal svojo hišo, če bi jo gradil.
Old November 10th, 2010, 10:21 AM   #38
kreden
Registered User

In če bi imel denar hehe najbrž prepoceni niso

Jaz osebno bi pa zaupal Ofisu, Bevk-Perović so rahlo preminimalistični za moje pojme. Saj prvih 6 mesecev, leto, bi bilo super, ampak potem pa ne vem če bi bil še vedno tako navdušen...
Old September 29th, 2011, 09:02 AM   #39
Greenoasis
Registered User

V Sloveniji je nekoč veljala praksa, da si je vsak sam gradil hišo, vendar pa takšen način gradnje v današnjih časih ni več moderen. K temu je pripomogel sam način življenja in hiter življenjski tempo.

Velika večina nas dela od jutra do mraka in imamo le malo časa za postranske aktivnosti med katere je nekoč spadalo tudi mešanje betona.

Včasih je bila sinonim klasična masivna gradnja, potem so se čez čas pojavile tipske montažne hiše, nato suhomontažna gradnja, katera omogoča hitre izvedbene roke, neskončne arhitekturne možnosti in zelo ugodno ceno montažnih hiš.

Veliko koristnih nasvetov o montažnih hišah ter o montažni gradnji se najde tudi na tem portalu:
http://montazne-hise-on.net/
Greenoasis no está en línea   Reply With Quote
Old September 30th, 2011, 08:20 PM   #40
Struckar
Unregistered user

Struckar's Avatar

Tudi tehnike gradnje so precej pripomogle k temu, da si ne zidaš več sam hiše.

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules