|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Zagreb Zagreb Metropolitan Region |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#61 | |
|
BANNED
Likes (Received): 5
|
Quote:
Bojim se jedino da kad "izađemo iz krize" narod neće ništa naučiti, i opet će se svi derati kako je nekretnina najsigurnije ulaganje, da je najbitnije imati svoj stan, puj podstanarstvo, kupuj dok još ima, nije bitno što, nek je šupa od 23 kvadrata u podrumu na Dubravi za koju ću plaćati kredit na 30 godina koji mi pojede skoro cijelu plaću, al je moje, samo moje!!! My precious!!!
|
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
Ignorira pesimiste
Likes (Received): 724
|
Ajde grofe uozbilji se. Kakvih crnih 500 eura! Nitko ne može ni sagraditi stan za 500 eura. A gdje je profit, gdje su porezi itd? To što bismo mi željeli da stan bude 500 eura je samo sanjarija.
Postoji putno razolog što su cijene tu gdje jesu, od nepostojeće komasacije zemljišta, nepostojeće stambene politike od strane države, visokih komunalnih naknada, pa sve do ekstremno percijenjenog zemljišta. Ljudi traže enormne svote za svoje parcelice i to bitno poskupljuje cijene stanova. Ali tržište će se prije ili kasnije slomiti, cijene se ne mogu držati tako beskonačno. Svi će morati sniziti svoj profit i cijene će doći na realno. Po mom mišljenju, s obzirom na cijenu rada i kupovnu moć u Hrvatskoj - 1200-1300 eura. Ali dobro si primijetio da naš narod pari od kompleksa Moje, samo moje, my precious!
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
BANNED
Likes (Received): 5
|
Quote:
. Nego 500 eura manje od sadašnjih cijena (koje naravno variraju zavisno o lokaciji i gradnji). Tehnika prodaje centar Zvonimir za 2,500 eura i naravno im nejde. Da spuste ispod 2,000 (koliko je i bilo kad se počelo graditi) ozbiljno bi razmislili da tamo uzmemo stan.
|
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
Velebitski degen
Likes (Received): 21
|
Prije par godina mi je nekoliko investitora u stanogradnji s kojima sam surađivao reklo da im je zarada između 400 i 600€ po kvadratu. Danas investitori koji su izgradili stanove, a nisu financijski toliko opterećeni ili su nakon nekoliko zgrada bili u mogućnosti sami isfinancirati cijeli objekt (jedan je to mogao nakon treće zgrade sa po 8 stanova), niti ne pomišljaju spustiti cijenu jer računaju da će kriza proći, a kupci se vratiti i žele svoju zacrtanu zaradu, a s druge strane ima dosta zainteresiranih kupaca koji koji bi kupili stan, ali čekaju da se cijena spusti s obzirom da je kriza i da ima puno neprodanih stanova i smatraju da su cijene previsoke. Gledajući sa strane, jer sam u odnosu i sa jednima i sa drugima, to izgleda kao da jedni sa drugima ne razgovaraju, tj. kao muž i žena koji su posvađani jer ne komuniciraju međusobno kako treba. Pitanje je sad tko će prvi popustiti. Nije mi jasno zašto investitori kojima gori, ne prenamjene svoju zgradu u zgradu sa stanovima za dugoročno iznajmljivanje. Ta kultura je nama potpuno neprivlačna, a vani sasvim normalna. Za puno manje novaca živiš skoro u svom stanu jer si ugovorom osiguran, a ako baš želiš, razliku između najma i zamišljene rate kredita štediš.
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Ignorira pesimiste
|
Dugoročni najam je nešto što će stići i u Hrvatsku prije ili kasnije, jer i kod nas postoji masa podstanara kao i svugdje i skoro svi unajmljuju na crno. Znam masu ljudi koji bi željeli dugoročno unajmiti stan od takvog institucionalnog investitora. Ali investitorima se ne da s tim zajebavati. On izgradi zgradu, proda, uzme svoj profit i ide dalje. Problem s najmom je i u tome što je njegova isplativost znatno ispod isplativosti prodaje stanova. Koliko znam, zasad samo Grawe nekretnine tako iznajmljuju stanove.
|
|
|
|
|
|
#66 | |
|
I come in peace \V/
Likes (Received): 0
|
Quote:
New-built - najvise oko 12-15% margin, ali treba biti jako dobro (super finishings and fittings, luxury kitchen and bathrooms installed).
"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety" Benjamin Franklin "All that is required for evil to prevail is for good men to do nothing." Edmund Burke "Religion leads to anger, anger leads to hate, hate leads to bigotry, bigotry leads to suffering!!!" Mic of Orion |
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
NEW YORK-PARIS-PECKHAM
Likes (Received): 101
|
|
|
|
#68 |
|
_-_-_-_-_-_
Likes (Received): 6
|
Love ZG,svaka čast!
|
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
Nije istina da ljudi žele uređeni najam. Da ljudi žele uređeni najam, bili bi ga spremni platiti više nego neuređeni. Činjenica je da ako ljudi mogu birati između sigurnosti uređenog najma koja košta 400 eura mjesečno i rizika neuređenog najma koji košta 350 eura mjesečno, ljudi radije biraju ovo drugo. Uređeni najam je skuplji od neuređenog, a ljudima je važnije da plate manje nego da imaju sigurnost. I to je cijela istina. Tržište je većinom na crno zato jer potrošači to tako žele. Čim se pojavi bitna potražnja za uređenim najmom, pojaviti će se i veća ponuda uređenog najma.
|
|
|
|
#70 |
|
Ignorira pesimiste
|
Naravno da tu vlada zakon ponude i potražnje, jer ljudi gledaju da prođu što jeftinije, pa makar se i pomučili za tu sitnu razliku u cijeni. Ali mislim da bi država morala dati neke porezne olakšice za gradnju stanova za najam i da bi se tu onda otvorio prostor za investitore koji bi gradili za najam.
Ja ne govorim u uređenom najmu u smislu da ja unajmim stan od tebe, pa potišemo ugovor o najmu, jer je to meni isti vrag. Govorim o najmu stana od institucionalnog investitora, dakle ne od osobe već od kompanije koja gradi, iznajmljuje i propisno održava sve stanove i ima neku licencu od države za to. Od takvog investitora bih radije unajmio stan za 400 eura nego za 350 eura od nekog Marka koji tako čuva stan za svog sina Ivana da ga čeka kad se ovaj jednom oženi, a usput mu ne pada na pamet da obavlja osnovno održavanje stana, već samo uzima stanarinu. Da vidiš kakva se sve sranja iznajmljuju za te pare, bilo bi ti jasno o čemu govorim. Dakle stvar je u tome da mora doći do neke standardizacije u najmu stanova, da se točno zna koje su obveze iznajmljivača, a koja prava unajmljivača itd, onda bi sve to išlo lakše. A to se ne može najmom od privatne osobe. Nažalost, u ovoj državi nikome nije u interesu da se to dogodi, pa imamo to što imamo. Drugi razlog, kojeg sam bio već naveo, je što je investitoru isplativije graditi stanove na prodaju nego za najam pa prema tome i grade za prodaju. |
|
|
|
|
|
#71 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Morao bi biti kompletni idiot da s ovako niskim cijenama najma ideš graditi stanove za najam.
1874 Alexander Graham Bell ivented a telephone, five years later Zagreb got it's first public telephone service. 127 years later 20% of Zagreb's population are not connected to system of sewer pipes. |
|
|
|
|
|
#72 |
|
Ignorira pesimiste
|
Cijene najma nisu niske, cijene najma su realne, ali su visoke cijene svega ostalog, od komunalnih naknada do cijene izgradnje zgrada i poreza, što gradnju zgrada za najam čini neisplativom, kao što sam i rekao. Izgleda da nitko u vlasti ne vidi interesa da se problem građana koji nemaju stan ne mora rješavati kroz kupnju stana (uglavnom kreditom, koji se u pravilu pokazuje kao 30 godišnja robija), već se može riješiti i kroz najam. Ako su se mogli graditi stanovi poput POS-a za prodaju po povlaštenim uvjetima, mogao bi se pokrenuti i sličan projekt za najam. Nešto je Grad Zagreb prčkao po tome s projektom u Sopnici, ali ne znam kako je to završilo.
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Registered User
|
cijena najma je niska u odnosu na kupoprodajnu cijenu stana. porezi s tim nemaju apsolutno nikakve veze. trebao bi biti idiot da iznajmljujes stan i cekas prihod od 100.000 eura 45 godina ako za tu lovu mozes prodati stan i lovu inkasirati odmah.
1874 Alexander Graham Bell ivented a telephone, five years later Zagreb got it's first public telephone service. 127 years later 20% of Zagreb's population are not connected to system of sewer pipes. |
|
|
|
|
|
#74 |
|
Ignorira pesimiste
|
točno, ali se stan više ne može prodati po toj cijeni, pa su odnosi najma i kupoprodajne cijene drugačiji. ta vremena kad je svaka rupa koštala 2000 eura su odavno prošla. to što investitori i dalje sanjanju cijene iz 2008., neka samo sanjaju.
|
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Registered User
|
Quote:
Još jedna stvar je dosta bitna za ovaj slučaj a to je upravo ogromna količina stanova koji se iznajmljuju na crno što je s jedne strane dobro za tržište "uređenog" najma jer za njim postoji potražnja ali je također nelojalna konkurencija uređenom najmu i ruši mu cijenu na razine koje niti izdaleka ne izgledaju isplativo.
|
|
|
|
|
|
#76 |
|
Registered User
Likes (Received): 15
|
sviđa mi se jako, samo naprijed sa oživljavanjem trulog i mrtvog zapada grada!
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
Registered User
Likes (Received): 107
|
|