daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old March 11th, 2011, 08:05 PM   #61
grofBombelles
BANNED

Likes (Received): 5

Quote:
Originally Posted by mic of Orion View Post
obo ozgedla jako dobro bolje nek stipcic rip off, nadam se da cijene su manje od onog u stipcic, ja mislim zagreb apartment ne be trebal biti vise od 500 000 kuna (50sqm apartment) ili 1.5 million za 150sqm.

Ko u hrvatskoj zaradi vise of 300 000 kuna godisnje ??? (znam Mafia)
Mic, slažem se. Problem je nažalost dvojak: mafija u gradnji i rulja koja je to (bila) spremna kupovati po nerealnim cijenama. Nažalost tu u našim krajevima vladala je fama da cijena nekretnine može samo još rasti, i da koliko god koštala danas, sutra će koštati još više. Naravno, rijetko ko je imao keš da kupuje, svi su dizali kredite ko ludi. I sve je super šljakalo i šljakalo bi i danas da im kriza nije pomutila račune. Vanjski priljev sredstava je zatvoren, a nama je balon prsnuo u facu. Krediti se jedva vraćaju, a cijene stanova ostaju napuhane jer banke pritišću graditelje da ih drže visokima, kako ne bi sebi smanjile kapital. I tako je došlo do općeg zastoja trgovanja nekretninama. Baš danas sam prošao pokraj Atriuma, u tim stanovima nema ni žive duše (a lokacija bolja nego Črnomerec centar). Po meni su sve cijene novogradnji 500 eura po kvadratu previsoke za sadašnje potrebe tržišta. Nadam se da će se banke otrijezniti i da će sniziti cijene te tako potaknuti prodaju, inače ćemo imati gradove duhova. Trebala bi i država pritisnuti prodaju porezom na neprodane stanove.

Bojim se jedino da kad "izađemo iz krize" narod neće ništa naučiti, i opet će se svi derati kako je nekretnina najsigurnije ulaganje, da je najbitnije imati svoj stan, puj podstanarstvo, kupuj dok još ima, nije bitno što, nek je šupa od 23 kvadrata u podrumu na Dubravi za koju ću plaćati kredit na 30 godina koji mi pojede skoro cijelu plaću, al je moje, samo moje!!! My precious!!!
grofBombelles no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old March 11th, 2011, 10:07 PM   #62
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Emperor Diocletian's Avatar

Likes (Received): 724

Ajde grofe uozbilji se. Kakvih crnih 500 eura! Nitko ne može ni sagraditi stan za 500 eura. A gdje je profit, gdje su porezi itd? To što bismo mi željeli da stan bude 500 eura je samo sanjarija.
Postoji putno razolog što su cijene tu gdje jesu, od nepostojeće komasacije zemljišta, nepostojeće stambene politike od strane države, visokih komunalnih naknada, pa sve do ekstremno percijenjenog zemljišta. Ljudi traže enormne svote za svoje parcelice i to bitno poskupljuje cijene stanova.
Ali tržište će se prije ili kasnije slomiti, cijene se ne mogu držati tako beskonačno. Svi će morati sniziti svoj profit i cijene će doći na realno.
Po mom mišljenju, s obzirom na cijenu rada i kupovnu moć u Hrvatskoj - 1200-1300 eura.

Ali dobro si primijetio da naš narod pari od kompleksa Moje, samo moje, my precious!
Emperor Diocletian no está en línea   Reply With Quote
Old March 11th, 2011, 10:27 PM   #63
grofBombelles
BANNED

Likes (Received): 5

Quote:
Originally Posted by Emperor Diocletian View Post
Ajde grofe uozbilji se. Kakvih crnih 500 eura! Nitko ne može ni sagraditi stan za 500 eura. A gdje je profit, gdje su porezi itd? To što bismo mi željeli da stan bude 500 eura je samo sanjarija.
Postoji putno razolog što su cijene tu gdje jesu, od nepostojeće komasacije zemljišta, nepostojeće stambene politike od strane države, visokih komunalnih naknada, pa sve do ekstremno percijenjenog zemljišta. Ljudi traže enormne svote za svoje parcelice i to bitno poskupljuje cijene stanova.
Ali tržište će se prije ili kasnije slomiti, cijene se ne mogu držati tako beskonačno. Svi će morati sniziti svoj profit i cijene će doći na realno.
Po mom mišljenju, s obzirom na cijenu rada i kupovnu moć u Hrvatskoj - 1200-1300 eura.

Ali dobro si primijetio da naš narod pari od kompleksa Moje, samo moje, my precious!
Nene, krivo si shvatio! Ne 500 eura po kvadratu, pa to bi bila ludost . Nego 500 eura manje od sadašnjih cijena (koje naravno variraju zavisno o lokaciji i gradnji). Tehnika prodaje centar Zvonimir za 2,500 eura i naravno im nejde. Da spuste ispod 2,000 (koliko je i bilo kad se počelo graditi) ozbiljno bi razmislili da tamo uzmemo stan.
grofBombelles no está en línea   Reply With Quote
Old March 12th, 2011, 01:27 PM   #64
dadekhr
Velebitski degen

dadekhr's Avatar

Likes (Received): 21

Prije par godina mi je nekoliko investitora u stanogradnji s kojima sam surađivao reklo da im je zarada između 400 i 600€ po kvadratu. Danas investitori koji su izgradili stanove, a nisu financijski toliko opterećeni ili su nakon nekoliko zgrada bili u mogućnosti sami isfinancirati cijeli objekt (jedan je to mogao nakon treće zgrade sa po 8 stanova), niti ne pomišljaju spustiti cijenu jer računaju da će kriza proći, a kupci se vratiti i žele svoju zacrtanu zaradu, a s druge strane ima dosta zainteresiranih kupaca koji koji bi kupili stan, ali čekaju da se cijena spusti s obzirom da je kriza i da ima puno neprodanih stanova i smatraju da su cijene previsoke. Gledajući sa strane, jer sam u odnosu i sa jednima i sa drugima, to izgleda kao da jedni sa drugima ne razgovaraju, tj. kao muž i žena koji su posvađani jer ne komuniciraju međusobno kako treba. Pitanje je sad tko će prvi popustiti. Nije mi jasno zašto investitori kojima gori, ne prenamjene svoju zgradu u zgradu sa stanovima za dugoročno iznajmljivanje. Ta kultura je nama potpuno neprivlačna, a vani sasvim normalna. Za puno manje novaca živiš skoro u svom stanu jer si ugovorom osiguran, a ako baš želiš, razliku između najma i zamišljene rate kredita štediš.
dadekhr no está en línea   Reply With Quote
Old March 12th, 2011, 02:03 PM   #65
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Dugoročni najam je nešto što će stići i u Hrvatsku prije ili kasnije, jer i kod nas postoji masa podstanara kao i svugdje i skoro svi unajmljuju na crno. Znam masu ljudi koji bi željeli dugoročno unajmiti stan od takvog institucionalnog investitora. Ali investitorima se ne da s tim zajebavati. On izgradi zgradu, proda, uzme svoj profit i ide dalje. Problem s najmom je i u tome što je njegova isplativost znatno ispod isplativosti prodaje stanova. Koliko znam, zasad samo Grawe nekretnine tako iznajmljuju stanove.
Old March 12th, 2011, 02:04 PM   #66
mic of Orion
I come in peace \V/

mic of Orion's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by dadekhr View Post
Prije par godina mi je nekoliko investitora u stanogradnji s kojima sam surađivao reklo da im je zarada između 400 i 600€ po kvadratu. Danas investitori koji su izgradili stanove, a nisu financijski toliko opterećeni ili su nakon nekoliko zgrada bili u mogućnosti sami isfinancirati cijeli objekt (jedan je to mogao nakon treće zgrade sa po 8 stanova), niti ne pomišljaju spustiti cijenu jer računaju da će kriza proći, a kupci se vratiti i žele svoju zacrtanu zaradu, a s druge strane ima dosta zainteresiranih kupaca koji koji bi kupili stan, ali čekaju da se cijena spusti s obzirom da je kriza i da ima puno neprodanih stanova i smatraju da su cijene previsoke. Gledajući sa strane, jer sam u odnosu i sa jednima i sa drugima, to izgleda kao da jedni sa drugima ne razgovaraju, tj. kao muž i žena koji su posvađani jer ne komuniciraju međusobno kako treba. Pitanje je sad tko će prvi popustiti. Nije mi jasno zašto investitori kojima gori, ne prenamjene svoju zgradu u zgradu sa stanovima za dugoročno iznajmljivanje. Ta kultura je nama potpuno neprivlačna, a vani sasvim normalna. Za puno manje novaca živiš skoro u svom stanu jer si ugovorom osiguran, a ako baš želiš, razliku između najma i zamišljene rate kredita štediš.
to je 25-33% margin, samo da vlim u londonu margin je oko 5-8%.

New-built - najvise oko 12-15% margin, ali treba biti jako dobro (super finishings and fittings, luxury kitchen and bathrooms installed).

"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety" Benjamin Franklin

"All that is required for evil to prevail is for good men to do nothing." Edmund Burke

"Religion leads to anger, anger leads to hate, hate leads to bigotry, bigotry leads to suffering!!!" Mic of Orion
mic of Orion no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2011, 12:36 PM   #67
Love ZG
NEW YORK-PARIS-PECKHAM

Love ZG's Avatar

Likes (Received): 101

http://www.google.hr/url?sa=t&source...hFOU0GKkzUrjXw
Old May 22nd, 2011, 01:51 AM   #68
rosulje
_-_-_-_-_-_

Likes (Received): 6

Love ZG,svaka čast!
rosulje no está en línea   Reply With Quote
Old May 22nd, 2011, 02:35 PM   #69
Cahura Mazda
Registered User

Cahura Mazda's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Dugoročni najam je nešto što će stići i u Hrvatsku prije ili kasnije, jer i kod nas postoji masa podstanara kao i svugdje i skoro svi unajmljuju na crno. Znam masu ljudi koji bi željeli dugoročno unajmiti stan od takvog institucionalnog investitora. Ali investitorima se ne da s tim zajebavati. On izgradi zgradu, proda, uzme svoj profit i ide dalje. Problem s najmom je i u tome što je njegova isplativost znatno ispod isplativosti prodaje stanova. Koliko znam, zasad samo Grawe nekretnine tako iznajmljuju stanove.
Više-manje si sve točno rekao ali nisi shvatio krupnu sliku.

Nije istina da ljudi žele uređeni najam. Da ljudi žele uređeni najam, bili bi ga
spremni platiti više nego neuređeni. Činjenica je da ako ljudi mogu birati između
sigurnosti uređenog najma koja košta 400 eura mjesečno i rizika neuređenog
najma koji košta 350 eura mjesečno, ljudi radije biraju ovo drugo.

Uređeni najam je skuplji od neuređenog, a ljudima je važnije da plate manje
nego da imaju sigurnost. I to je cijela istina. Tržište je većinom na crno zato
jer potrošači to tako žele. Čim se pojavi bitna potražnja za uređenim najmom,
pojaviti će se i veća ponuda uređenog najma.
Old May 22nd, 2011, 02:52 PM   #70
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Naravno da tu vlada zakon ponude i potražnje, jer ljudi gledaju da prođu što jeftinije, pa makar se i pomučili za tu sitnu razliku u cijeni. Ali mislim da bi država morala dati neke porezne olakšice za gradnju stanova za najam i da bi se tu onda otvorio prostor za investitore koji bi gradili za najam.
Ja ne govorim u uređenom najmu u smislu da ja unajmim stan od tebe, pa potišemo ugovor o najmu, jer je to meni isti vrag. Govorim o najmu stana od institucionalnog investitora, dakle ne od osobe već od kompanije koja gradi, iznajmljuje i propisno održava sve stanove i ima neku licencu od države za to. Od takvog investitora bih radije unajmio stan za 400 eura nego za 350 eura od nekog Marka koji tako čuva stan za svog sina Ivana da ga čeka kad se ovaj jednom oženi, a usput mu ne pada na pamet da obavlja osnovno održavanje stana, već samo uzima stanarinu. Da vidiš kakva se sve sranja iznajmljuju za te pare, bilo bi ti jasno o čemu govorim. Dakle stvar je u tome da mora doći do neke standardizacije u najmu stanova, da se točno zna koje su obveze iznajmljivača, a koja prava unajmljivača itd, onda bi sve to išlo lakše. A to se ne može najmom od privatne osobe. Nažalost, u ovoj državi nikome nije u interesu da se to dogodi, pa imamo to što imamo. Drugi razlog, kojeg sam bio već naveo, je što je investitoru isplativije graditi stanove na prodaju nego za najam pa prema tome i grade za prodaju.
Old May 22nd, 2011, 06:06 PM   #71
genius
Registered User

genius's Avatar

Likes (Received): 1

Morao bi biti kompletni idiot da s ovako niskim cijenama najma ideš graditi stanove za najam.
Old May 22nd, 2011, 10:33 PM   #72
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Cijene najma nisu niske, cijene najma su realne, ali su visoke cijene svega ostalog, od komunalnih naknada do cijene izgradnje zgrada i poreza, što gradnju zgrada za najam čini neisplativom, kao što sam i rekao. Izgleda da nitko u vlasti ne vidi interesa da se problem građana koji nemaju stan ne mora rješavati kroz kupnju stana (uglavnom kreditom, koji se u pravilu pokazuje kao 30 godišnja robija), već se može riješiti i kroz najam. Ako su se mogli graditi stanovi poput POS-a za prodaju po povlaštenim uvjetima, mogao bi se pokrenuti i sličan projekt za najam. Nešto je Grad Zagreb prčkao po tome s projektom u Sopnici, ali ne znam kako je to završilo.
Old May 26th, 2011, 02:23 PM   #73
genius
Registered User

genius's Avatar

Quote:
Cijene najma nisu niske, cijene najma su realne, ali su visoke cijene svega ostalog, od komunalnih naknada do cijene izgradnje zgrada i poreza, što gradnju zgrada za najam čini neisplativom, kao što sam i rekao.
cijena najma je niska u odnosu na kupoprodajnu cijenu stana. porezi s tim nemaju apsolutno nikakve veze. trebao bi biti idiot da iznajmljujes stan i cekas prihod od 100.000 eura 45 godina ako za tu lovu mozes prodati stan i lovu inkasirati odmah.
Old May 26th, 2011, 03:11 PM   #74
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Quote:
Originally Posted by genius View Post
cijena najma je niska u odnosu na kupoprodajnu cijenu stana. porezi s tim nemaju apsolutno nikakve veze. trebao bi biti idiot da iznajmljujes stan i cekas prihod od 100.000 eura 45 godina ako za tu lovu mozes prodati stan i lovu inkasirati odmah.
točno, ali se stan više ne može prodati po toj cijeni, pa su odnosi najma i kupoprodajne cijene drugačiji. ta vremena kad je svaka rupa koštala 2000 eura su odavno prošla. to što investitori i dalje sanjanju cijene iz 2008., neka samo sanjaju.
Old May 27th, 2011, 01:28 PM   #75
genius
Registered User

genius's Avatar

Quote:
točno, ali se stan više ne može prodati po toj cijeni, pa su odnosi najma i kupoprodajne cijene drugačiji. ta vremena kad je svaka rupa koštala 2000 eura su odavno prošla. to što investitori i dalje sanjanju cijene iz 2008., neka samo sanjaju.
naravno, samo mi se čini da odnos najma i cijene stanova još uvijek nije sjeo na svoje mjesto pa je najam još uvijek prenizak, tj. cijene stanopva su još uvijek previsoke.
Još jedna stvar je dosta bitna za ovaj slučaj a to je upravo ogromna količina stanova koji se iznajmljuju na crno što je s jedne strane dobro za tržište "uređenog" najma jer za njim postoji potražnja ali je također nelojalna konkurencija uređenom najmu i ruši mu cijenu na razine koje niti izdaleka ne izgledaju isplativo.
Old June 1st, 2011, 01:11 PM   #76
burt1991
Registered User

burt1991's Avatar

Likes (Received): 15

sviđa mi se jako, samo naprijed sa oživljavanjem trulog i mrtvog zapada grada!
burt1991 no está en línea   Reply With Quote
Old June 1st, 2011, 01:13 PM   #77
Troopchina
Registered User

Troopchina's Avatar

Likes (Received): 107

Quote:
Originally Posted by burt1991 View Post
sviđa mi se jako, samo naprijed sa oživljavanjem trulog i mrtvog zapada grada!
jugozapad je najživlji dio grada, sjeverozapad je istina prilično mrtav
Troopchina no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2012, 12:00 PM   #78
Mordaunt-S
Send me kiss via PM

Mordaunt-S's Avatar

Likes (Received): 276

E moj Crnomerec, koknu te za krafnu ili perec. Zadnji post prije 7 mjeseci .

Asphalt junkie.
Mordaunt-S no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2012, 12:04 PM   #79
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Bio je update prije 10-ak dana u glavnoj ZG dretvi.

Quote:
Originally Posted by Cahura Mazda View Post
Črnomerec (11.01.2012):

Old February 1st, 2012, 01:40 PM   #80
Mordaunt-S
Send me kiss via PM

Mordaunt-S's Avatar

Likes (Received): 276

Promaklo mi je. Hvala ti lijepa .

Asphalt junkie.
Mordaunt-S no está en línea   Reply With Quote