daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Inwestycje w Polsce > Śląsk

Śląsk Dolnośląskie, Opolskie, Śląskie

Reply

Thread Tools Display Modes
Old November 15th, 2010, 07:09 PM   #21
zeftizzle
Registered User

Likes (Received): 3

A ja mam ochotę strzelić sobie w głowę.
To jest nowoczesna architektura w centrum miasta?
Przecież to wygląda jak galeria na rogatkach sprzed dziesięciu lat.

Liczyłem na coś bardziej dostojnego, godnego stojącego obok banku i lokalizacji.
Chociaż z drugiej strony nie liczyłem, że uda się wymusić na prywatnym inwestorze jakiś bardziej wymagający projekt (na miarę np. naszej biblioteki) w stutysięcznym mieście. Mimo wszystko myślałem, że będzie lepiej.
zeftizzle no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old November 15th, 2010, 07:41 PM   #22
YtseMan
Registered User

YtseMan's Avatar

Likes (Received): 107

Zgadzam się z Jawcio - front - główne wejście, przewiązka nad rondem jak najbardziej, dla mnie może być. Ale ta część przy Kolejowej oraz ta przy błoniach? Ja nie wiem... Brakło pomysłów? Przecież to wygląda jak bunkier!!! Tragedia!!!
YtseMan no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2010, 08:02 PM   #23
Jawcio
Registered User

Jawcio's Avatar

Likes (Received): 40

Quote:
Originally Posted by YtseMan View Post
Zgadzam się z Jawcio - front - główne wejście, przewiązka nad rondem jak najbardziej, dla mnie może być. Ale ta część przy Kolejowej oraz ta przy błoniach? Ja nie wiem... Brakło pomysłów? Przecież to wygląda jak bunkier!!! Tragedia!!!
Wystarczyło by odsunąć kubaturę budynku od ulic, wkomponować szpalery drzew, na parterze udostępnić pomieszczenia handlowo - usługowo - gastronomiczne, dorzucić dodatkowe wejścia do galerii ???
Jawcio está en línea ahora   Reply With Quote
Old November 15th, 2010, 08:15 PM   #24
hawkmoon
Registered User

Likes (Received): 78

Piszcie, piszcie. To wszystko czytają ludzie, którzy mają możliwości jakiegoś wpływu na inwestora. Im mocniej zabrzmi głos opinii publicznej, tym lepszy dostaniemy obiekt.

Pamiętajcie tylko, że to co zostało pokazane to jest wizja bryły. Kształt elewacji jest mocno uproszczony. Choć z funkcji budynku widać, że on będzie się zamykał do środka a nie otwierał na miasto. Nie podoba mi się to.
hawkmoon no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2010, 08:28 PM   #25
tytus222
Registered User

a oto jak to robia sasiedzi: (za: gazeta.pl)

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1...handlowe_.html
tytus222 no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2010, 08:32 PM   #26
tytus222
Registered User

Quote:
Originally Posted by Jawcio View Post
Wystarczyło by odsunąć kubaturę budynku od ulic, wkomponować szpalery drzew, na parterze udostępnić pomieszczenia handlowo - usługowo - gastronomiczne, dorzucić dodatkowe wejścia do galerii ???
dokladnie. galeria powinna ozywiac, pobudzac miasto a nie sciagac mieszkancow w swoje mury i zamykac ich w swoim wnetrzu.
tytus222 no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2010, 08:42 PM   #27
vanquisz
Registered User

Likes (Received): 8

hawkmoon, miejmy nadzieje że czytają.
Osobiście nudzą mnie duże galerie i pasaże, wszystko wygląda tak samo.
Inne zdanie mam np o Fashion Hausie w Sosnowcu. Nie chodzi mi tutaj o bryłę, tylko klimat wewnątrz. Tam te alejki wyglądają przyzwoicie i mają swój charakter.
Dodam także, iż nie sugeruję skopiowania koncepcji, a stworzenia czegoś równie oryginalnego, półotwartego. Po cichu wierze, że nie powstanie nudne, zwykłe i duże centrum handlowe.
vanquisz no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2010, 08:51 PM   #28
Mieszkaniec Jaworzna
Registered User

Mieszkaniec Jaworzna's Avatar

Likes (Received): 5

A tak poważnie... czy takie opinie mieszkańców zamieszczone na forum mogą cokolwiek zmienić? Obawiam się o wygląd tego centrum zwłaszcza od strony ulicy rzemieślniczej i powstałego po prawej stronie od centrum parku. Czy odpoczywający w nim ludzie będą widzieć piękny "klocek"?? Może jest szansa, jakieś możliwości by sprawić, by całość istniejącego terenu nie odrzucała?
Mieszkaniec Jaworzna no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2010, 08:56 PM   #29
Mieszkaniec Jaworzna
Registered User

Mieszkaniec Jaworzna's Avatar

Likes (Received): 5

Tak z innej beczki... Czy wiadomo jaką funkcję miałby spełniać zamieszczony na wizualizacjach wolno stojący budek znajdujący się na lewo od właściwej galerii?
Mieszkaniec Jaworzna no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2010, 09:08 PM   #30
hawkmoon
Registered User

Quote:
Originally Posted by Mieszkaniec Jaworzna View Post
Tak z innej beczki... Czy wiadomo jaką funkcję miałby spełniać zamieszczony na wizualizacjach wolno stojący budek znajdujący się na lewo od właściwej galerii?
Żadnej, to coś leży na miejskiej działce, a miasto nie ma zamiaru jej zabudowywać. To wizja architekta. Wstępna bardzo.

Akurat architekci z PA Nova są nieźli. Ostateczny wygląd zewnętrzny może się znacznie różnić od tych wizualizacji.
Old November 15th, 2010, 09:23 PM   #31
Jawcio
Registered User

Jawcio's Avatar

Quote:
Originally Posted by hawkmoon View Post
Żadnej, to coś leży na miejskiej działce, a miasto nie ma zamiaru jej zabudowywać. To wizja architekta. Wstępna bardzo.

Akurat architekci z PA Nova są nieźli. Ostateczny wygląd zewnętrzny może się znacznie różnić od tych wizualizacji.
Czy miasto opracowało już projekt zagospodarowania "wolnej działki - błoń"? Czy mozna by wraz z inwestorem opracować projekt, który dawał by nadzieje na płynne połączenia galerii z resztą miasta?
Old November 15th, 2010, 09:31 PM   #32
hawkmoon
Registered User

Quote:
Czy miasto opracowało już projekt zagospodarowania "wolnej działki - błoń"? Czy mozna by wraz z inwestorem opracować projekt, który dawał by nadzieje na płynne połączenia galerii z resztą miasta?
Błonia będą dwu i półhektarowym trawnikiem otoczonym szpalerem jaworów... Cóż tam jest do projektowania :-)

Zagospodarowanie dotyczyło będzie raczej góry Kościuszki
Old November 15th, 2010, 09:33 PM   #33
zeftizzle
Registered User

Oby się różnił. Usługi, handel i gastronomia w przyziemiu to podstawa, żeby miejsce nie wessało całego życia wewnątrz i tym samym zamiotło ludzi z ulic centrum. Do tego moim zdaniem przydałaby się jakaś jednolita elewacja w stonowanych kolorach. I nie wiem dlaczego ściana "kinowa" jest ślepa i nie może być pionowa. Chroń nas panie przed szkłem refleksyjnym.

Mam nadzieję, że architekci to wszystko przemyślą jeszcze raz, miasto trochę przyciśnie, no i inwestor wyłoży kasę na lepsze materiały itd, co by nam centrum nie oszpecić na kilkadziesiąt lat.
Old November 15th, 2010, 09:40 PM   #34
nomad_fh
Registered User

nomad_fh's Avatar

Likes (Received): 93

A więc tak - jednak nie jestem taki zły Bo moja pierwotna koncepcja - była prawie idealnie wpasowana w obecnie przedstawioną (ta o której Jawcio stwierdził - że chyba za duża).
Obecne wizki zrobiłem na podstawie tej zmniejszonej, stąd inaczej wpasowana w działkę... (co więcej teraz bardziej mi pasuje takie szerokie wejście widoczne na wizualizacjach z TWJ) - ja jak bym nie kombinował, to wychodziło mi wysokie, a wąskie... (zresztą - robiłem wszystko raczej bardziej na podstawie planów i jak widać w wejściu nie zauważyłem, że jednak jest inaczej).

Zamieszczam ten link jako ciekawostkę - z czym się ostatnio bawiłem (swoją drogą - ktoś kto nazwał program google do 3d intuicyjnym, to.... :P) zrobiłem kilka screenschotów - z bryłami istniejących budynków - bez tekstur. Oraz z kilkoma gotowymi modelami 3d...

UWAGA!!! Poniższy model powstał wyłącznie na podstawie materiałów opublikowanych przez Jawcia - stąd wygląda nieco inaczej.

http://picasaweb.google.com/NomaDFH/...KHmtqf9wKa8bA#

Miłej zabawy - i traktujcie to tylko jako ciekawostke - ot zastanawiałem się jak taka bryła się wpasuje...

Jeśli chodzi o projekt wrzucony przez Hawkmoona - naprawdę nie chce mówić, a nie mówiłem? Boje się jednego - że nawet jeśli Nova zrobi coś fajnego, to inwestor pójdzie po łebkach i uprości projekt - jak to miało miejsce już przy jednej ich inwestycji.
Fatalne są te wielkie puste ściany (tak wiem - miejsce na reklamy i banery - wprost idealne - widoczne z trasy śródmiejskiej). Fatalny brak otwartych przyziem - i otwarcia na plac po Kościuszce...
Ogólnie - masywny kolos który będzie naprawdę KRU nr 2. Mam skojarzenia z Galerią Krakowską i SCC.
Obym się rozczarował pozytywnie...
nomad_fh no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2010, 09:41 PM   #35
Jawcio
Registered User

Jawcio's Avatar

Quote:
Originally Posted by hawkmoon View Post
Błonia będą dwu i półhektarowym trawnikiem otoczonym szpalerem jaworów... Cóż tam jest do projektowania :-)

Zagospodarowanie dotyczyło będzie raczej góry Kościuszki
hawkmoon - chyba żartujesz! Z takiego kawałka ugoru można zrobić niezwykle ciekawą i efektowną wizytówkę miasta. Opracować ciekawy program, podzielić teren na tarasy, wprowadzić elementy wody, a góra Kościuszki byla by zamknięciem i najatrakcyjniejszym elementem całości założenia.
Old November 15th, 2010, 09:44 PM   #36
jomot
Registered User

jomot's Avatar

Likes (Received): 7

Budynek przytłacza, jeżeli chodzi o powierzchnię. Zdecydowanie bardziej podobałaby mi się wersja nomada. Mam nadzieję, że monolityczne bryły które widać na wizualizacjach oznaczają, że na działce powstaną też inne budynki.

Podoba mi się za to oddzielenie części rozrywkowej i handlowej. Szkoda tylko, że nie powstanie część gastronomiczna na wolnym powietrzu, od strony projektowanych terenów zielonych. Tego typu ogródek mógłby być całkiem popularny w lecie.
jomot no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2010, 09:45 PM   #37
zeftizzle
Registered User

del
Old November 15th, 2010, 09:49 PM   #38
zeftizzle
Registered User

Quote:
hawkmoon - chyba żartujesz! Z takiego kawałka ugoru można zrobić niezwykle ciekawą i efektowną wizytówkę miasta. Opracować ciekawy program, podzielić teren na tarasy, wprowadzić elementy wody, a góra Kościuszki byla by zamknięciem i najatrakcyjniejszym elementem całości założenia.
No właśnie, o to chodzi. Miejsce ma potencjał, nie powinno się zmarnować.
Old November 15th, 2010, 09:56 PM   #39
nomad_fh
Registered User

nomad_fh's Avatar

Likes (Received): 93

Quote:
Originally Posted by jomot View Post
Podoba mi się za to oddzielenie części rozrywkowej i handlowej. Szkoda tylko, że nie powstanie część gastronomiczna na wolnym powietrzu, od strony projektowanych terenów zielonych. Tego typu ogródek mógłby być całkiem popularny w lecie.
Zdecydowanie - tak, tak, tak. Dodatkowo - jako uzupełnienie błoni - idealnie by sie komponował. Ja i tak uznawałem teren od strony ul. Kolejowej i Trasy śródmiejskiej - za stracony (raz - że otoczony z 2 stron drogami, a z pozostałych dwóch - spodziewałem się otoczenia przez galerię handlową. Więc - ok, tam jeśli już musi być, niech będzie trochę gorzej (ale - też by można - tu przykład choćby starego M1 w Krakowie, gdzie od strony parkingu są knajpki - i ludzie tam przychodzą)...
Właśnie mam pytanie - czy ten budynek wolno stojący od strony Nowo Rzemieślniczej (tuż przy rondzie) to jakaś koncepcja (zainteresowany inwestor), czy też - fantazja projektanta?

Jawcio: masz całkowita rację - choć spora otwarta przestrzeń na miejskie koncerty - też by sie przydała (zamiast Azorani, czy koncertów pod halą). Ale - można pogodzić jedno z drugim.
A koncepcje zagospodarowania góry Kościuszki - tak, tak, tak. Moje ulubione miejsce w tym rejonie (a, że mam blisko...)
nomad_fh no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2010, 09:58 PM   #40
hawkmoon
Registered User

Eeeee tam od razu żartuję. Na początku będzie trawnik. Osobiście uważam, że cały ten zieleniec powinien być przedmiotem konkursu dla architektów przestrzeni, zieleni, etc. Ale na początku trzeba tanim kosztem zagospodarować ten odłóg.
Tak czy inaczej - propozycje mile wskazane. Wizualki od Nomada również :-)
Reply

Tags
centrum handlowe, galena, galeria handlowa, jaworzno

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules