|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Śląsk Dolnośląskie, Opolskie, Śląskie |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#41 |
|
Registered User
Likes (Received): 88
|
hehehe wiesz - ja się dopiero zaczynam bawić takimi programami :P
Do tego - ja typowy fotoreporter i dziennikarz - tylko potrafię krytykować, ew. obracać w obraz pomysły innych :P Ale - jeśli się zacznę tym bardziej bawić - kto wie
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Registered User
|
No to krytykowania ciąg dalszy. Brakuje mi dużego otwartego atrium.
![]() ![]() Te powyższe są z forum o Agorze w Bytomiu. Ew przykład z zachodu (Vancouver Public Library Atrium): Oczywiście - tu są 2 piętra więcej, ale - w tym projekcie - też by się przydały. Tylko - że ja nie widzę miejsca na to. Ogólnie patrząc po projekcie wnętrz - nie ma ani jednego miejsca "rekreacyjnego" w formie placu, dużego holu. Przestrzeń jest maksymalnie upakowana sklepami... Więc i miejsca na takie wymysły jak atrium nie ma. Przeszkadza mi ten całkowicie zamknięty dach. Powinna być otwarta przestrzeń od dachu, aż po najniższe piętro - przez które wpadałoby naturalne światło... Im dłużej patrzę na ten układ wnętrza tym bardziej jestem zniesmaczony. Nie dość - że z zewnątrz nic ciekawego, tak i w środku tragedia... I jeszcze ten parking na poziomie placu Kościuszki - zamiast w podziemiach...). No nic - łudzę się jedynie tym - że to wstępne wizualizację
Last edited by nomad_fh; November 15th, 2010 at 10:43 PM. |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
Jak wspomniano - 'klimatyczne' alejki z FH są całkiem sympatyczne. Liczyłem na coś podobnego tylko bardziej otwartego na miasto (a może nawet takie same wolne alejki, tylko niejako zadaszone...) |
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Registered User
|
Chciałoby się powiedzieć "nie jest źle, a dobrze wcale". Cóż, są to, jak Hawkmoon zauważył, wstępne wizualki i póki co nie ma co płakać, warto jednak zabiegać o poprawki. Jak już zostało wspomniane za mało jest w tych koncepcjach polotu połączonego z dobrym smakiem i ogólnie rzecz biorąc życia, strasznie jałowy się ten gmach wydaje.
Swoją drogą albo mi się wydaje albo umknęło gdzieś zapowiadane kino, bodaj Helios, z kilkoma salami. Na planach pięter jakoś dopatrzyć się jasnozielonego koloru w odpowiedniej ilości dopatrzyć nie mogę... |
|
|
|
|
|
#45 | ||
|
Registered User
|
Wstępnie Helios ogłosił, że chciałby wejść z 5 salami... Przynajmniej ostatnio była taka informacja. Na szybko zmierzyłem budynek obok wejścia (oznaczony -Kino). Wychodzi mi - wg miarki googla - ok 1600 - 1700 m kw). 4 salowe kino Heliosa w Świdnicy zajmuje 2500 m kw. 5 salowe kino w Gorzowie - 2 tys m kw. (120 miejsc), Świdnica - 2540 m kw - 4 sale. Więc bardziej realne są jednak te 3 sale :/ o ile będą takie wymiary budynku...
Jeśli chodzi o poprawki - może jakaś część (w formie ciekawie zaprojektowanej nadbudowy na dachu) restauracyjno - pubowa? Najlepiej w sporej części (w tym dachu) przeszklona. I jedna pełna ściana oszklona. Coś w stylu okien na rondzie sztuki w stronę gwiazd. Plus duży taras z stolikami na zewnątrz z widokiem na stronę Hali, MCK i kolegiaty... Skoro - ludzie bardzo chętnie przesiadują na tarasie w Alibi - gdzie widoków jako takich nie ma wogóle - toi tu by równie chętnie siedzieli. Ja pierwszy ![]() Coś w stylu takim jak poniżej (oczywiście zrobiłem na szybko aby tylko zarysować pomysł...) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Więcej wizualziacji - tutaj: http://picasaweb.google.com/NomaDFH/...KHmtqf9wKa8bA# Uwaga, wizualizacje sky baru - zrobione jeszcze na starym modelu. W rzeczywistości ta część pół okrągła będzie dokładnie na wprost hali i kolegiaty... więc ten widok, który jest na tych lekko bocznych wizualkach. Kurcze! Ja chce tam sky bar (miejsce jak widać jest nawet na kilka sieciówek + jakąś kawiarnę/pub)... Ja to chce ![]() ---------------------------------------------------------- I po powyższym wybuchu radości - wgryzłem się w wizualki. Mój pomysł z SKY barem nieralny przy takim układzie, zresztą - byłby on znacznie niżej (o tym dalej). Zauważyłem jeszcze jedną niepokojącą rzecz na tym planie wstępnym. Nie ma miejsca na sklep pokroju dużego empika. Tym bardziej nie ma miejsca - na sklep pokroju Saturn/Media Markt (na który bardzo liczyłem), za to na planie jest zaznaczony DYI - czyli coś z sieci: - Castorama - Leroy Merlin - Obi - Practiker.... Nie nie nie. O ile uważam, że coś takiego jest potrzebne - ale przy Auchan. Nie tutaj. Nie chce cholernego marketu budowlanego w centrum miasta... To ma być galeria handlowa, czy supermarket??? ehhh :/ W dodatku dalej - po wizualizacjach dokładniej patrząc - to część piętra 0 (czyli garaż) - będzie schowana pod ziemią i to chyba więcej niż połowa.... Licząc - że nad ziemię będzie wystawać 2 1/4 piętra daje nam to w najlepszym wypadku budynek o wysokości 10 - 12 m. Za chwile okaże się, że ciekawszy i lepszy ofertowo będzie budynek na Kantym :/ --------------------------------------------------------------- Quote:
Zdecydowanie nie podoba mi się ten fragment: Quote:
Wg tego dokumentu: http://f.heliosnet.pl/Get/file/pcf/1...ch_Heliosa.pdf Kino w Jaworznie - 4 sale, 893 foteli. Last edited by nomad_fh; November 16th, 2010 at 03:08 AM. |
||
|
|
|
|
|
#46 |
|
Registered User
|
Tak orientacyjnie sprawdziłem. Tesco - powierzchnia ok 5500 m kw, DYI - 5000 m kw. Czyli z podawanych 30 tys m kw powierzchni - 40% zajmuje typowy hipermarket + budowlanka. Więc wg mnie - przynajmniej na razie wg wstępnych planów -to centrum handlowe 2 kategorii* jak w pysk strzelił opakowany tylko dla niepoznaki w nazwę - galeria handlowa. Pokazuje to zresztą podział (wstępny) pomieszczeń - niezbyt szerokie pasaże, niewiele miejsca poza upchanymi sklepami :/
* - wg Budnetu - centra handlowe drugiej generacji, w których hipermarket zajmuje nawet do 40% powierzchni, a pozostała część zajmowana jest przez galerię handlową. Więcej w RP - http://www.rp.pl/artykul/94191.html |
|
|
|
|
|
#47 | ||
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Quote:
![]() ---------------------------------------------------------- Quote:
Przy Auchan ma być też elektromarket, wolnostojący, czyli najprędzej właśnie Saturn. Z wielkopowierzchniowych propozycji brakuje mi tylko, biorąc pod uwagę obydwie lokalizacje marketu sportowego. Liczyłem na Decathlon-a przy Auchan ale nic na ten temat nie słychać, więc może w galerii zamiast planowanego DYI ??? A co do projektu samej galerii zdecydowanie powinna być bardziej otwarta. Myślę, że projektanci powinni wykorzystać planowane błonia. Może nawet miasto zamiast siać tam trawę i sadzić drzewka udostępniło by na jakiś czas teren inwestorowi galerii, by powstał tam teren rekreacyjny jakoś powiązany z samą galerią. Wszak i tak jeśli błonia powstaną w tym samym czasie co galeria większość ludzi będzie uważać, że są one wykonane przez właściciela galerii w ramach inwestycji. No i nie zapominajmy o znaczącej powierzchni, która nie będzie zabudowana. Myślę, że nie po to kupuje się atrakcyjny teren, by go wykorzystać w max. 1/2. Czyli prawdopodobnie inwestor liczy, że po powstaniu galerii będą chętni na ten teren i wtedy miasto musi pilnować co tam się będzie działo i jak ten teren będzie wyglądał przez ten czas, By nie pozostało tam to co jest aktualnie przez powiedzmy 5 lat, a później nagle jakieś blokowisko. |
||
|
|
|
|
|
#48 |
|
Registered User
|
![]() ![]() Jak najbardziej pełna racja. O ile brakuje mi jakiegoś budowlanego marketu w mieście - o tyle - nie w galerii na Kościuszce. Zresztą byłby to jeden z nielicznych takich przypadków w naszym kraju, że w galerii w ścisłym centrum miasta (fakt - z dogodnym wjazdem z obwodnicy) znajduje się tego typu sklep... Miejsce na coś takiego jest na Kantym, czy na Piłsudzkim... No ale - jakoś mnie to nie dziwi, biorąc pod uwage - kto jest inwestorem ![]() Za Decathlona też bym się na Kantym nie obraził - moja ulubiona sieć sklepów sportowych - w dodatku najbliższy jest w Sosnowcu przy Auchan, gdzie dojazd kom miejską jest taki sobie... O dojeździe z Katowic nie wspominając. Więc taki sklep mógłby przyciągnąć ludzi nie tylko z naszego miasta... Zastanawia mnie jeszcze ten parking na kondygnacji 3. Trochę szkoda na niego miejsca tutaj :/ no ale z kolei - powiększenie parkingu podziemnego nie wchodzi w rachubę bez dogodnego wjazdu od strony dużego ronda :/ Jeżeli chodzi o kino. Nasze miasto do bardzo wielkich nie należy, więc nie jest nam potrzebny potencjał Katowic z ich kilkoma kinami z 8-9 salami. Tym bardziej - że nie można liczyć na to - że wszyscy ludzie z Jaworzna będą chodzić tylko i wyłącznie do kina u nas (ot choćby względy towarzyskie, niedogodność pory grania danego seansu itd.) i nadal część będzie jeździć do miast ościennych. Z kolei - z tamtych miast - mogą przyjeżdżać do nas (vide - wykupione wszystkie miejsca we wszystkich kinach w Katowicach - z czym miałem ostatnio do czynienia ). Więc o ile 3 sale byłyby trochę małą ofertą - tak przy 4 mówie - jest w miarę ok.
Last edited by nomad_fh; November 16th, 2010 at 02:29 PM. |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Registered User
|
...
Last edited by winger; September 17th, 2011 at 10:23 PM. |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Registered User
Likes (Received): 5
|
Nie nastraja mnie to Obi
W jego miejscu wolałbym jakikolwiek sklep elektroniczny. Fajnie by w galerii znalazło się też miejsce na empik... A co do marketu na cezarówce, to w jakim dokładnie miejscu by się on znajdował?
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Registered User
Likes (Received): 19
|
O ile supermarket to jeszcze w galerii handlowej nie robi dużo brudu i zamieszania, o tyle nie potrafię sobie wyobrazić galerii handlowej w centrym miasta, gdzie na wąskich przejściach (a ktoś wyżej wspomniał, że jak na razie to podobno mają być wąskie) przeciskają się ludzie z np. paczkami paneli. Dlatego przychylam się do Decathlona, zamiast czegoś budowlanego. To ma być galeria handlowa, a nie pasaż handlowy przy hipermarkecie, dlatego postuluję zwiększyć przestrzeń dla ludzi (szerokie przejścia, place, i oczywiście kawiarnie najlepiej z wejściami od strony błoni i od strony galerii).
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Registered User
Likes (Received): 8
|
Jeszcze rok temu mówiono że ruch w ścisłym centrum będzie malał, a Grunwaldzka jest zaprojektowana aby zniechęcić ludzi do przejazdu przez centrum (motyw przewodni; centrum dla pieszych, nie samochodów).
Teraz mam pytanie, jak sie to ma do tego kolosa z supermarketem? Już jest ciężko przejechać. Kolejny kwestia do dyskusji. Zasypanie przejścia podziemnego, zlokalizowanego niemal przed wejściem do galerii. Czy to była dobra decyzja? Jak już siedzimy na marketach budowlanych, ciekawi mnie stosunek władz do tego typu inwestycji. jeden market - rewelacja dwa markety - dobrze, bo jest konkurencja trzy markety - ?? pogrom małych składów budowlanych i sklepów tego pokroju? Last edited by vanquisz; November 16th, 2010 at 04:29 PM. |
|
|
|
|
|
#53 |
|
Registered User
Likes (Received): 38
|
Dla mnie też ilość marketów budowlanych jest zbyt duża jak na 100 tyś miasto. Oby nie padały. Jeśli na Kantym ma powstać Auchan i Leroy to na Kościuszce wydaje się całkiem zbędny market budowlany. Popieram natomiast duży sklep sportowy (odzież, sprzęt do ćwiczeń i uprawy sportów). Jeśli chodzi o kształt galerii to krytykę pozostawiam fachowcom (nomad-owi fh, Jawciowi i innym) bo to nie moja dziedzina. Obawiam się jednak że inwestor doskonale wie że mieszkańcy bardzo czekają na taką inwestycję i bardziej się skupi na szybkości inwestycji i odrobieniu pieniędzy niż na jakości bryły. Dobrze że miasto ma wpływ na jakość elewacji która to bardziej rzuca się w oczy niż sama bryła przy tak dużym budynku. Mam nadzieję że jeśli by już powstał market budowlany przy galerii to będzie miał zupełnie osobne wejście-wyjście nie połączone z galerią. Najbardziej przerażał by mnie w tym miejscu dział ogrodowy pod chmurką. Może warto zatem apelować do inwestora bardziej o zamianę najemcy (market sportowy zamiast budowlanego) niż o zmianę bryły galerii bo tu jesteśmy chyba bardziej skazani na niepowodzenie. Obym się mylił ale nie jesteśmy Wrocławiem, Poznaniem ani nawet Gliwicami i inaczej inwestorzy patrzą na takie miasta, a inaczej na nasze 100 tysięczne. Chodzi mi o to że im bardziej "wyrafinowana" bryła, wielkość, elewacja itd tym większe koszty. Niestety kalkulacja.
Mam pytanie. Czy ktoś wie kiedy mogła by się zacząć inwestycja CH Auchan na J. Kantym? Czy są ustalone jakieś ramy czasowe? |
|
|
|
|
|
#54 |
|
Registered User
|
Wg mnie - Decathlon miałby szanse powstać, ale na Kantym (bardzo często obok Auchan są właśnie Decathlony), więc szansa na niego na Kościuszcze jest nikła. Też się obawiam - że inwestor w JCC będzie chciał "wyprzedzić" konkurencje, a do tego jak najszybciej się "nachapać" finansowo - zanim nadejdzie konkurencja. Stąd będzie dużo sklepów a mała jakość układu wewnątrz. Co do paczek z deskami w Galerii - zastanawiało mnie właśnie - po co w Galerii te chodniki ruchome - które kojarzą mi sięz typowymi hipermarketami piętrowymi (np Tesco w Krakowie) - teraz już wiem...
Do tego patrząc na plan - będziemy mieć na 2 poziomie Tesco i DYI, na parterze i 3 poziomie parkingi. Do nich chodniki ruchome trochę odległe od wejść z tych sklepów. Czyli - właściwie przez 1/3 galerii będzie ruch ludzi z wózkami i to na 2 poziomach - z dużą ilością zakupów, deskami, panelami itd. Jeżeli chodzi o ruch na Grunwaldzkiej w rejonie ścisłego centrum - główny wjazd będzie od strony Kolejowej (wystarczy zobaczyć na ilość miejsc parkingowych dostępnych tym wjazdem, a ilość miejsc parkingowych na 3 poziomie. Więc może - aż tak bardzo się nie zwiększy. Choć... Przeraża mnie Tesco tej wielkości (porównywalne z Tesco w Silesii) i to OBI, czy inna budowlanka.... |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Registered User
|
Popieram, ale...
Jestem jak najbardziej za tym żeby naciskać na zmianę najemcy (mówię nie dla marketu budowlanego w galerii, nawet gdyby miał osobne wejście), ale jestem również zdania, że my mieszkańcy Jaworzna musimy jak najbardziej naciskać na kogo się da aby ten budynek miał świetną reprezentacyjną bryłę, żebyśmy nie musieli się wstydzić za jakiś czas, że daliśmy sobie wcisnąć tandetę.
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Registered User
Likes (Received): 40
|
Quote:
Nie jestem specjalistą i nie wiem czy da się coś jeszcze zrobić. Chyba potrzebne jest zasygnalizowanie urzędnikom, że mieszkańcy czekają na taką inwestycje, jednak nie za wszelką cenę. Proponuję by nie były to jedynie słowa krytyki. Zaproponujmy coś od siebie. Wskażmy dobre przykłady! Już jakiś czas temu proponowałem zawiązanie wspólnej inicjatywy, na wzór stowarzyszeń w innych miastach. |
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Registered User
Likes (Received): 3
|
zgadzam sie z kilkoma przedmowcami ktorzy juz slusznie zauwazyli ze to nie ten czas i nie to miejsce na taka inwestycje. patrze na te wizualizacje i oczom nie wierze. Kiedy powstawaly "Trzy stawy" na obrzezach Katowic? 15 lat temu?.. a i one prezentuja sie lepiej niz to Jaworzno City Center...
zgadzam sie tez z tym ze to sprytne wciskanie nam hipermarketu (a nawet dwoch) w samym centrum miasta, do tego polaczone z maksymalnym wyciskaniem z przestrzeni budynku powierzchni pod wynajem, na ktorej zarzadca hali (bo nie bede tego czegos nazywal galeria) bedzie mogl zarabiac. zdaje sie ze kilka lat temu byl na tym placu obiecywany nowy rynek z wielka przestrzenia publiczna, otoczony teatrami, restauracjami, kinami i innymi miejscami sluzacymi temu, aby ozywic to miejsce i aby wygenerowac ruch nie tylko w przestrzeni po szybie "Kosciuszko" ale tez wokol tego terenu. patrze na rzut tej hali i na widok jej ksztaltu nie przychodzi mi na mysl nic innego jak tylko odkurzacz, ktory zasysa ludzi do swego wnetrza. rozumiem ze na teatr czy opere w jaworznie nie ma co liczyc, ale zgadzam sie z tymi, ktorzy chca tu budowli otwartej na miasto, ktora bedzie "pro publico bono", czyli dla dobra ogolu. owszem, inwestor musi na tej budowli zarabiac, ale niech ta budowla zyje w symbiozie z miastem i niech bedzie nawet jego czescia, a nie pasozytem! temu co widze na wizualizacji MOWIE STANOWCZE NIE! za jaworznicka przestrzen publiczna!!!
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Registered User
|
I właśnie o to mi chodziło tylko nie wiedziałem jak to ująć. Nie ukrywam jestem młodym mieszkańcem tego miasta, ale chcę z nim związać swoją przyszłość (w przeciwieństwie do wielu rówieśników) i nie chciał bym za parę lat widzieć w tym miejscu "stracha na wróble".
Może dałoby się podpowiedzieć coś inwestorowi co pewna grupa ambitnych mieszkańców myśli o tym projekcie i nad czym mógł by popracować. Zresztą myślę, że forumowicze posłużyli by inwestorowi radą od społeczeństwa. |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Registered User
|
Co do ruchu samochodowego, to jeśli walniemy tam Tesco i Obi, to na pewno zrobi się bałagan. Na skrzyżowaniu noworzemieślniczej i kolejowej okaże się niezbędna sygnalizacja świetlna. A nie o to chodziło. Myślałem, że będziemy mieli przestrzeń z butikami, kinem, restauracjami, kawiarniami itp. Wtedy można byłoby tam miło spędzić czas. Boję się, że z tego stanie się dyskont spożywczo-ubraniowo-budowlany, z którego każdy będzie wychodził z wózkiem zakupów.
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| centrum handlowe, galena, galeria handlowa, jaworzno |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|