daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovakia

Slovakia Slovensko |» Bratislava | Košice

Closed Thread

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old December 18th, 2010, 08:57 PM   #1
zaq-
anal-yst

Likes (Received): 75

Zmeň Slovensko

Povodne som chcel v threade Realitna bublina iba predstavit svoj projekt, ako som to slubil.

Potom som si vsak uvedomil jednu podstatnu vec - tomu projektu aj tak nikto neveri a jeho dosledky na ekonomiku nechape.

Preto som sa rozhodol, ze najskor skusim podrobne, na zaklade presnych statistik, oboznamit vsetkych so sucastnou urovnou ekonomiky Slovenska.

Kompletne odlisnou od toho, co prezentuje vlada a media.
Ale najma odlisnou od uhla pohladu, ktory slovenske media a vlada, z mne uplne nepochopitelnych pricin, vobec neprezentuju spolocnosti.

Pretoze keby prezentovali - zmena hospodarskej politiky Slovenska a jeho ekonomicke chapanie obyvatelstva by sa zmenilo na nepoznanie.

Preto by som velmi rad poprosil Vas vsetkych - hladam vsetkych dobrovolnikov, ktori su ochotni pomoct pri tomto, pre mna prilis velkom projekte a dokazu si najst aspon trochu casu - na pomoc pri spracovani toho obrovskeho mnozstva udajov - aby sa tu prihlasili.
A najma, hladam technicky zdatne typy, ktore dokazu dane udaje umiestnit do jednotlivych tabuliek a zaroven vytvorit grafy.

Aby som objasnil, o co ide - kazdemu ochotnemu, by som poslal urcite statistiky na spracovanie - ide mi o presne poukazanie jednotlivych ekonomickych cinnosti a odborov na Slovensku a v ostatnych Eu krajinach a neskor, pomocou grafov, ich porovnanie, v prepocte ci uz na obyvatela, alebo na percentualne zastupenie v ekonomike.

Najskor teda vypracujeme tabulky - vsetci a potom zhotovime grafy - ti, ktori to dokazu a su ochotni.

Nas vysledok potom predstavime pod nasou spolocnou znackou - Skyscrapercity - slovenskym mediam.

Inac s touto poziadavkou - pomoci pri spracovani dat a udajov, som sa obratil aj na urcite slovenske media - ktore mi tu pomoc odmietli.

Vsetky ale, mnou oslovene, mi ponukli priestor na prezentaciu toho, co som chcel povedat.

Mozno bude nasa snaha zbytocna a mozno si ju zodpovedne osoby ani nevsimnu.
Jedno Vam vsak mozem urcite zarucit - kazdy, kto sa tohto projektu zucastni - tak kazdej tejto osobe sa zmeni nazor na Slovensko a jeho ekonomicke smerovanie, uplne radikalne.
A kazdy sa zacne pozerat na veci okolo seba uplne inymi ocami.

Avsak mozno ze si toho, co povieme, ostatni ludia naozaj vsimnu - a vtedy sa mozno uskutocnia zmeny, na ktore je uz aj teraz pomerne neskoro.

Co vsak bude potom, to teraz nema vyznam riesit - najskor treba vypracovat to, co vypracovat potrebujeme.

Nech sa tu teda prihlasia vsetci ti, ktori nie su spokojni s dnesnou situaciou a chcu nieco zmenit.

Pre tych, ktori svoju snahu nechcu prezentovat verejne, tak tych poprosim o PM.
Slubujem, ze ich totoznost zachovam v utajeni.

A pre tych, ktori nie su clenmi tohto fora, ale citaju tieto riadky a chcu prilozit pomocnu ruku k spolocnemu dielu - tak vsetkych tych poprosim ozvat sa na moju emailovu adresu - milanzitnak@hotmail.com.

Ich pomoc je taktiez viac ako vitana.

Pretoze where there's a will, there's a way.
And we have a will.

Sponsored Links

Old December 18th, 2010, 09:03 PM   #2
zaq-
anal-yst

Len na doplnenie - nelakajte sa toho mnozstva.
Nie je to az tak strasne vela a znacnu cast toho uz aj tak mam spracovanu.

Stale, cim viac ludi sa prihlasi, tych rychlejsie to mozme spracovat a najma, tym viac tem mozme otvorit a poukazat na ne.

A dalsie doplnenie - vsetky linky na vsetky statistiky, ktore potrebujeme, uz mam a danym dobrovolnikom ich poslem.

Ide teda prakticky iba o spracovavanie udajov.
Old December 18th, 2010, 10:10 PM   #3
carpet
Registered User

Likes (Received): 0

Dobrý večer, možno by som mal záujem "projektu" pomôcť, ale neviem, o čo presne ide. Ako presne sa Vami vnímaná ekonomická situácia odlišuje od tej médiami a vládou prezentovanej? Na čo sa snažíte poukázať? Čo je vlastne cieľom projektu?
carpet no está en línea  
Old December 18th, 2010, 10:40 PM   #4
zaq-
anal-yst

Vdaka za ochotu.

Skusim ti zhruba vysvetlit, o co mi ide:

2/3 HDP vyspelych ekonomik tvori spotreba.
Tomuto faktu su tie ekonomiky prisposobene - su zalozene prevazne na sferach sluzieb a priemysel tam tvori iba urcitu cast hospodarstva.

Priemerne mzdy su naschval tahane nahor, kvoli spotrebe - a to najma zvysovanim produktivity a efektivity tak zamestnancov, ako podnikatelov - a to aj za cenu minimalych ziskov podnikatelskeho sektora.

Na Slovensku ju uplne nepochopitelne hospodarstvo zalozene na priemysle - a to navyse na cudzom, nie domacom, ktory prisiel na Slovensko iba kvoli nizkym mzdam.
Paradoxne, tieto mzdy v priemysle su na Slovensku jedny z najvyssich, oproti mzdam v sluzbach.

Ja chcem dokazat tieto fakty,
dalej chcem poukazat na abnormalne zastaraly a neefektivny podnikatelsky sektor na Slovensku, ktory sa do tejto situacie dostal za pomoci vlady, ktora od zaciatku priamo podporovala jeho nesmierne vysoke marze a zisky - cim ho uplne odklonila od hlavnej zasady podnikania, spravila ho tym padom maximalne zaostalym, neefektivnym a nekonkurencieschopnym a tym zaroven zruinovala celu slovensku ekonomiku.

Taktiez chcem dokazat, ze vystavba ma na ekonomiku ovela vacsi vplyv, ako priemysel a zaroven chcem vysvetlit vplyvy turistiky a polnohospodarstva na vyspele ekonomiky.
Plus, na zaklade tych statistik chcem vysvetlit, preco vsetky tieto sektory na Slovensku nefunguju.

Dufam, ze si ma pochopil, poslednou dobou mam totiz hlavu plnu myslienok a preto mam problem s vyjadrovanim sa.
Ak si ma preto nepochopil, nevadi.
Stale, mozme sa pustit do toho a ja zaroven blizsie vysvetlim, ako si to predstavujem.
Ide iba o jednoduche spracovanie udajov, nic viac.

Znova vsak, Tvoju ponuku si nesmierne vazim a rad ju prijmem.
Este pockame na ostatnych.
Old December 18th, 2010, 11:04 PM   #5
carpet
Registered User

Ak za vyspelé považujeme ekonomiky bývalej západnej európy, tak pomer tvorby služieb na celkovom hdp je na Slovensku obdobný ako na západe. Ak 2/3 hdp tvorí spotreba, obyvateľstvo musí mať dostatočnú kúpyschopnosť, aby si tieto služby mohlo dovoliť. V našich podmienkach neexistuje zdroj, z ktorého by sa priemerné mzdy mohli ťahať nahor, čo minimalizuje možnosť rastu kúpyschopnosti. Rozdiel je taktiež v mentalite, podstatou dnešného podnikania na Slovensku je vo veľkej miere "lacno kúpiť a draho predať", podnikaniu chýba myšlienka, kreativita. Regulácia ziskov by bola tiež vecou, ktorá by záujem o "podnikanie" likvidovala. Taktiež je záujem o podnikanie malý, pretože ľudia (vrátane mňa) tiež nedokážu nič vymyslieť, nedokážu svoj produkt alebo službu na domácom trhu podať, práve pre malú kúpyschopnosť. Výstavba má veľký vplyv, to hovoril už známi nemecký vodca, ale problém je že túto výstavbu nie je z čoho financovať. Ale vcelku súhlasím.
carpet no está en línea  
Old December 18th, 2010, 11:07 PM   #6
zaq-
anal-yst

Vdaka za tvoju poslednu vetu a tvoje predchadzajuce myslienky a nazory ti budu velmi podrobne vysvetlene.

Mozem ti uz ale teraz povedat - ze sa v mnohych veciach velmi mylis.
Neber to vsak ako urazku.

Mne trvalo 10 rokov na zapade a z toho 8 rokov podnikania, kym so zacal chapat tieto skutocnosti.
A najma ich filozofiu a zakony.
Old December 19th, 2010, 10:40 AM   #7
zaq-
anal-yst

Hm, zatial sme traja.

Je este niekto, kto je ochotny obetovat 2-3 hod. svojho volneho casu a stat sa sucastou niecoho, co na Slovensku este uskutocnene nebolo?

Strummer, Default, Marish, Phill, Aquila, Hurahura, Mircik, Michal B. Kovac, Hraby, a mnoho,mnoho dalsich.
Dokazete si najst tie 2-3 hodiny jednorazovo?
Old December 19th, 2010, 11:27 AM   #8
cibula
Registered User

cibula's Avatar

Likes (Received): 2

Mozes mi to poslat nech uz ide o co chce.. Do skoly robim tabulky a grafy vkuse tak toto ma nezabije. Len ti nerucim za to, ze to bude hned
Old December 19th, 2010, 11:29 AM   #9
zaq-
anal-yst

4 - styria
Old December 19th, 2010, 01:29 PM   #10
Amrafel
Higher, better

Amrafel's Avatar

Likes (Received): 87

s tvojimi názormi nesúhlasím, ale keď sa do toho dáš, rád si pozriem výsledok

mimochodom, aj ja som uvažoval o jednom projekte pod vlajkou SSC, aj keď úplne odlišná téma a zámer

projects & photos & history
Amrafel no está en línea  
Old December 19th, 2010, 02:06 PM   #11
Michal.B.Kovac
Registered User

Michal.B.Kovac's Avatar

Likes (Received): 1

rad sa na to pozrem a popripade pomozem. budem teraz dost rozlietany, ale nejaky cas si najdem.
Old December 20th, 2010, 10:58 AM   #12
Wizzard
Prešpurák

Wizzard's Avatar

Likes (Received): 6

zaq, možno by pomohlo, keby si tie materiály uverejnil priamo tu, nech si každý môže urobiť predstavu, o čo ide a možno sa takto aj zapojí viac ľudí.
V oknách sa ligocú ružence svetiel.
B r a t i s l a v a !

Ten prešporský zámok pekný murovaný — čudujú sa z neho na Dunaj tí páni,
čuduje sa z neho aj záhorský šuhaj: ako pekne tečie ten povestný Dunaj.
Tí nádherní páni pilnú radu majú, že oni povestný Dunaj zahatajú;
a tie naše Tatry zďaleka sa smejú; „Zahatajte, páni, keď máte nádeju!“
Wizzard no está en línea  
Old December 20th, 2010, 09:44 PM   #13
zimi123
Registered User

aj keď mám len 17 tiež by som sa rád zapojil do tohto projektu ...času mám pomerne dosť hlavne teraz keď nebude škola
zimi123 no está en línea  
Old December 20th, 2010, 09:58 PM   #14
zaq-
anal-yst

Quote:
Originally Posted by Michal.B.Kovac View Post
rad sa na to pozrem a popripade pomozem. budem teraz dost rozlietany, ale nejaky cas si najdem.
Vdaka!

Quote:
Originally Posted by zimi123 View Post
aj keď mám len 17 tiež by som sa rád zapojil do tohto projektu ...času mám pomerne dosť hlavne teraz keď nebude škola
Vdaka aj tebe.
Na veku absolutne nezalezi.
Pocita sa snaha a ochota.

Quote:
Originally Posted by Wizzard View Post
zaq, možno by pomohlo, keby si tie materiály uverejnil priamo tu, nech si každý môže urobiť predstavu, o čo ide a možno sa takto aj zapojí viac ľudí.
Prave sa to chystam urobit.
Aj ked tie materialy tu priamo nezverejnim, tie poslem cez emaily, alebo PM, ale v dalsom poste idem objasnit, o co tu presne ide.

Podotykam len, nelakajte sa tej myslienky a nepokladajte ju za nezmysel, este predtym, ako sa do toho pustime.

Cielom toho projektu je totiz potvrdenie toho, co tu prave napisem.

A teraz idem potrebovat nejaku tu hodinku.
Old December 21st, 2010, 12:15 AM   #15
zaq-
anal-yst

Tento post som tu hodinu aj pisal, aby som ho nakoniec cely zmazal.
Skusim ho radsej velmi strucne zminimalizovat.

O co mi, tymto projektom, ide:

- chcem poukazat na to, ze na Slovensku sa, uplne neuveritelne, nepripisuje sluzbam a polnohospodarstvu ziadny ekonomicky vyznam
- zaroven chcem poukazat na to, ze sluzbami sa daju takmer okamzite vyriesit vsetky momentalne ekonomicke problemy Slovenska - nezamestnanot, nizke mzdy, deficit statneho rozpoctu a vsetky ostatne
- a ze prave pomocou sluzieb, by Slovensko dokazalo dobehnut vyspele europske krajiny v priebehu 5-ich rokov

Ako to chcem dokazat:- ze s vasou pomocou tu podrobne uverejnime vsetky Slovenske statistiky o priemysle, stavebnictve, turistike a polnohospodarstve a porovname ich s ostatnymi europskymi krajinami.
Najma ich podiel na ekonomike a hospodarstve statu vo vsetkych EU krajinach
Zaroven pomocou grafov poskytneme jednoduchy obraz, ako sa na tom Slovenske sluzby nachadzaju v porovnani s ostatnymi EU krajinami

Co tym ziskame:- podrobny obraz o slovenskej ekonomike, v porovnani s ostatnymi europskymi krajinami.
Po ktorom spravime:

Zaverecne vyhodnotenie- kde sa najskor pokusim ja, podla mojho osobneho nazoru, vysvetlit preco sa slovenske sluzby nachadzaju v tomto dnesnom stave a ake su riesenia tejto situacie, aby sme potom spolocnou debatou dospeli k nejakemu zaverecnemu spolocnemu nazoru

A ked sa konecne dopracujeme k tomuto bodu, vtedy oslovime media a ponukneme im obraz ekonomiky Slovenska, podrobne podlozeny statistickymi udajmi, ktory doteraz este nikto nezverejnil, pretoze vyznam sluzieb este doteraz nikto na Slovensku nepochopil.

Aby som vam len dodal - nejde o ziadnu moju prevratnu myslienku.
Ide jednoducho o koncept, ktory na zapade prebieha vlastne uz od 70.-80. rokov minuleho storocia a ktory na Slovensku este nikto ani len nespomenul, nie to este uskutocnil.

Na Slovensku totiz este stale prebieha koncept ekonomiky, zalozenej vylucne na priemyselnej vyrobe.
My, sa to vsak posnazime zmenit.
A to prave informovanostou.

P.S Ak mate niekto prilis velky respekt pred odbornou urovnou vlady, roznych slovenskych analytickych firiem, alebo financnych skupin - tak vas len mozem uistit, ze ziadny respekt k nim mat nemusite.

Ich ekonomicka uroven je totiz na urovni krajin rovojovej Afriky a k tomuto poznaniu dospejete aj sami, na zaver tohto projektu, kde sa zaroven pokusim vysvetlit, ako a pomocou ktorych zakonov a pravidiel sa dostali zap. krajiny na tu ich dnesnu uroven.

Garantujem vam, ze dnes, ani jeden z tychto zakonov, nenajdete na Slovensku.
Old December 21st, 2010, 12:17 AM   #16
zaq-
anal-yst

PROJEKT
Zmen Slovensko.

Statistiky

Do tohto postu budeme postupne uverejnovat nase vysledky. Tak, ze ich budeme, na zaklade casu a vypracovania, postovat v tomto threade a ja ich budem potom doplnat do tohto postu, nech tu mame vsetko prehladne pokope.
Samozrejme, tento post budem postupne editovat a upravovat, v zavislosti na nasich vysledkoch a na zakalde toho, k comu postupne dospejeme.

Este dodatok, kvoli svetovej hospodarskej krize a jej nasledkom, budeme urcite statistiky uverejnovat od roku 2007-2009.
Aby sme mohli presne porovnat, preco k tej krize, v jednotlivych krajinach doslo a ktore odvetvia ju sposobili.
Tie zvysne iba za osledny rok - 2009

Demografia:
tato cast je potrebna,pretoze na jej zaklade budeme vychadzat neskor z dalsich statistik - ci uz pri porovnavani Slovenska s ostatnymi krajinami, alebo pri percentualnom vyjadreni jednotlivych hospodarskych oblasti na pocet obyvatelov/pracujucich

Pocet obyvatelov v krajinach OECD: tabulka

Ekonomicke ukazovatele
Vyska HDP v krajinach OECD: tabulka+graf

Labor force/ pocet ludi v produktivnom veku v krajinach OECD: tabulka

Pocet zamestnanych ludi v krajinach OECD: tabulka

Pocet nezamestnanych ludi v krajinach OECD: tabulka

Nezamestnanost v %: graf

Priemysel:
Pocet ludi zamestnanych v priemysle v krajinach OECD: tabulka

Percentualny pocet ludi zamestnanych v priemysle/ z celkoveho poctu zamestnanych, v krajinach OECD: tabulka + graf

Trade to GDP ratio - hodnota dovozu a vyvozu v pomere k HDP v krajinach OECD: graf

Stavebnictvo:
tu uz mam vacsinu statistik spracovanu, akurat by som potreboval dobrovolnika, ktoremu poslem email s tabulkami a grafmi a on ich dokaze umiestnit tuna - ako fotky, alebo cokolvek - neviem, som technicky analfbet

Tu budeme najma uvadzat udaje z roku 2007, ked v EU, ale aj na Slovensku, vrcholil stavebny boom

Celkovy pocet domov/1 000 obyvatelov v krajinach OECD: graf

Vystavba ciest a infrastruktury v krajinach OECD v miliardach Euro: graf

Nerezidencna vystavba v krajinach OECD: graf

Pocet dokoncenych domov/bytov v roku 2007, v krajinach OECD: graf

Celkove vysledky stavebneho sektora na osobu, v roku 2007, v krajinach OECD: graf

Pocet zamestnanych v stavebnom sektore, v roku 2007 v krajinach OECD: graf

Pocet zamestanych v stavebnom sektore, z celkovho poctu zamestnanych, v krajinach OECD: graf

Produktivita prace na zamestnanca v krajinach OECD: graf
tento bod je mimoriadne dolezity - je to jeden z hlavnych ukazovatelov vysokych cien nehnutelnosti na Slovensku

Turistika
doplnim neskor

Polnohospodarstvo
doplnim neskor

Takze tieto udaje a mozno dalsie ine, tu chcem postupne doplnat.
Najskor vas vsetkych poprosim, ktori mate zaujem o pomoc, o vase emailove adresy - moze byt aj cez PM.
Znacnu cast tychto statistik uz mam totiz spracovanu, alebo rozpracovanu.
Akurat ich nedokazem/nemam cas, dat do takeho formatu, aby som ich zobrazil na tomto fore.
Viem ich vsak poslat cez email.
Ak by sa teda nasiel prvy ochotny zaujemca, poslal by som mu email s tymi uz vypracovanymi vecami a on by ich mohol postnut tuna.
Nech mi dotycny posle PM.

Vdaka.

K tomu ostatnemu - a k rozdeleniu prace sa vyjadrim v najblizsich dnoch.

Last edited by zaq-; December 21st, 2010 at 12:24 AM.
zaq- no está en línea  
Old December 21st, 2010, 04:14 PM   #17
NuSo
Registered User

Likes (Received): 11

Obdivujem Ťa, (v dobrom) že si si na toto dokázal vôbec nájsť čas. Síce sa do tohto projektu nezapojím, ale výsledok ma bude určite veľmi zaujímať. Ale to asi nielen mňa.
NuSo no está en línea  
Old December 21st, 2010, 04:37 PM   #18
zimi123
Registered User

zaq poslal som ti PM ...do večera by som to mohol sem pohádzať
zimi123 no está en línea  
Old December 21st, 2010, 05:04 PM   #19
reaver
Registered User

prepac mi blbu otazku , ale mas data ?