daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovakia

Slovakia Slovensko |» Bratislava | Košice

Closed Thread

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old January 3rd, 2011, 11:33 PM   #41
Majnolajno44
Registered User

Majnolajno44's Avatar

Likes (Received): 0

Okej takze najprv repriza: opraveny nazov a trochu vyzor tabulky a grafu

A potom:

dufam ze som dobre pochopil co tie cisla znamenaju, ci su spravne tie hlavicky napisane

Last edited by Majnolajno44; January 3rd, 2011 at 11:46 PM.
Majnolajno44 no está en línea  

Sponsored Links

Old January 4th, 2011, 07:00 PM   #42
zimi123
Registered User

takže aj ja pridávam svoju prácu

nech sa páči

spoločný graf

a jednotlivo

zimi123 no está en línea  
Old January 4th, 2011, 10:21 PM   #43
zaq-
anal-yst

Likes (Received): 74

Vyborne, mladenci!

@zimi123, este by som ta chcel poprosit, ci by sa tie hodnoty v tych poslednych dvoch grafoch dali usporiadat od najmensieho po najvacsi.

Nech je to trochu prehladnejsie.

Do dalsich statistik sa pustime zajtra, dufam.

Kontaktoval som vcera totiz jedno novinarske medium, so statistikami, ktore sme doteraz mali k dispozicii a dnes som dostal od nich odpoved s poziadavkami na dalsie statistiky.

Chcem zajtra s nimi upresnit, ake presne to maju byt a akym smerom sa vlastne teraz budeme uberat, aby sme mohli zretelne a pre siroku verejnost zrozumitelne, vyjadrit to, co chceme povedat.
Tak, aby nam vsetci uverili.

Dufam len, ze ta spolupraca s dotycnymi vyjde a podari sa nam ich presvedcit.

P.S ospravedlnujem sa @Cibulovi a ostatnym ochotnym dobrovolnikom za doterajsie zanedbavanie, uvidime, ktorym smerom sa to zajtra pohne.
Old January 5th, 2011, 12:07 PM   #44
ejo
Registered User

ejo's Avatar

Likes (Received): 15

ja tomuto nerozumiem. Chválim snahu ale neviem si pomôcť ako môžem porovnať rôzne ekonomiky či produkciu a zamestnanosť zo SR. Skôr by sa mali porovnávať krajiny SR podobné rozlohou a počtom obyvatelstva a podobnou historiou. Nemôžem porovnať Švajčiarsko a Slovensko ked my sme boli dlhodobo izolovaní komunistami a podnikanie u nás nebolo možné. Všetko má svoj prirodzený postup. Na všetko ma vplyv rôzny faktor. Napr v turistike. Rozdiel medz SR a Rakúskom. Stači zobrat priklad Tatry a Alpy. Budem rád ak mi to tu niekto viacej vysvetlí
ejo no está en línea  
Old January 5th, 2011, 03:30 PM   #45
zimi123
Registered User

takže tu to je zaq

bol s tým trošku problém keďže som si tú tabuľku vymazal lebo som pako a neukladám si veci ...

tak som ju spravil na novo ale nič zložité

Last edited by zimi123; January 9th, 2011 at 05:42 PM.
zimi123 no está en línea  
Old January 6th, 2011, 05:25 PM   #46
carpet
Registered User

máš tam gramatickú chybu, má to byť "z celkového počtu zamestnaných" miesto s a ani tá čiarka mi tam moc nesedi a chybaju tam udaje ostatnych kajin, ktorý názvy tam sú a grafy nie
P.S. Snáď to máš uložené
carpet no está en línea  
Old January 7th, 2011, 06:37 PM   #47
zimi123
Registered User

v pohode to opravím...pozri si tabuľku čo dal zaq na predchádzajúcej strane tam tiež nie sú grafy pri tých štátoch takže asi je tam nula...
zimi123 no está en línea  
Old January 7th, 2011, 07:21 PM   #48
zuzana
AA

zuzana's Avatar

Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by zimi123 View Post
v pohode to opravím...pozri si tabuľku čo dal zaq na predchádzajúcej strane tam tiež nie sú grafy pri tých štátoch takže asi je tam nula...
pochybujem, uz len zamestnanost cechov v turizme nie je nula. skor ze udaje nie su k dispozicii.
zuzana no está en línea  
Old January 9th, 2011, 05:46 PM   #49
zimi123
Registered User

presne tak máš pravdu...zle som sa vyjadril

takže tu je tá tabuľka čo som opravil po zaqovi

a opravil som aj tabuľku v predchádzajúcom mojom poste
zimi123 no está en línea  
Old January 9th, 2011, 07:09 PM   #50
zaq-
anal-yst

Vdaka.

Ospravedlnujem sa, znovu, za dlhe prestavky, ale casovo som na tom mimoriadne zle.

A zaroven este stale pracujem na com najvhodnejsom usporiadani a vysvtleni tychto informacii, ktore bude mediami zverejnitelne a verejnostou pochopitelne.

Ked najdem konecne ten pravy koncept, az vtdy sa pustime do dalsich statistik, ktore ho doplnia a dovysvetlia.
Old January 9th, 2011, 07:18 PM   #51
zaq-
anal-yst

Quote:
Originally Posted by ejo View Post
ja tomuto nerozumiem. Chválim snahu ale neviem si pomôcť ako môžem porovnať rôzne ekonomiky či produkciu a zamestnanosť zo SR. Skôr by sa mali porovnávať krajiny SR podobné rozlohou a počtom obyvatelstva a podobnou historiou. Nemôžem porovnať Švajčiarsko a Slovensko ked my sme boli dlhodobo izolovaní komunistami a podnikanie u nás nebolo možné. Všetko má svoj prirodzený postup. Na všetko ma vplyv rôzny faktor. Napr v turistike. Rozdiel medz SR a Rakúskom. Stači zobrat priklad Tatry a Alpy. Budem rád ak mi to tu niekto viacej vysvetlí

Prave tieto statistiky maju vysvetlit, ako tragicky sa odlisuje Slovenska ekonomika a jej celospolocenske chapanie od ekonomik na zapade.

A najma maju vysvetlit podiel sluzieb na ekonomikach vyspelych statov.
Ked na Slovensku sa pod tym pojmom chape iba priemysel.

Co sa tyka turistiky - nechtiac si trafil klinec po hlavicke.
Tym porovnavanim Tatier s Alpami.
Pretoze to je najvacsia chyba a zaroven dovod, preco u nas turistika nefunguje.
Ked jej rozvoj je zalozeny na ,,akoze'' dobiehani Alp a porovnavani sa s nimi.
Tento koncept je chybny od sameho svojho pociatku.

Tatry Alpami nikdy nebudu.
Preto sa najskor musi zmenit kompletne koncept turistiky u nas, ale najma,
treba vykonat kompletnu reformu podnikatelskeho sektora.

Preco, to uvidis dalej.

Last edited by zaq-; January 9th, 2011 at 10:12 PM.
zaq- no está en línea  
Old January 10th, 2011, 10:52 PM   #52
ejo
Registered User

ejo's Avatar

Likes (Received): 15

Quote:
Originally Posted by zaq- View Post
Prave tieto statistiky maju vysvetlit, ako tragicky sa odlisuje Slovenska ekonomika a jej celospolocenske chapanie od ekonomik na zapade.

A najma maju vysvetlit podiel sluzieb na ekonomikach vyspelych statov.
Ked na Slovensku sa pod tym pojmom chape iba priemysel.

Co sa tyka turistiky - nechtiac si trafil klinec po hlavicke.
Tym porovnavanim Tatier s Alpami.
Pretoze to je najvacsia chyba a zaroven dovod, preco u nas turistika nefunguje.
Ked jej rozvoj je zalozeny na ,,akoze'' dobiehani Alp a porovnavani sa s nimi.
Tento koncept je chybny od sameho svojho pociatku.

Tatry Alpami nikdy nebudu.
Preto sa najskor musi zmenit kompletne koncept turistiky u nas, ale najma,
treba vykonat kompletnu reformu podnikatelskeho sektora.

Preco, to uvidis dalej.
dik rozumiem ale ako mozem porovnat Sk a Nemecko alebo rakusko. To je ako ked porovnas dve rodiny ktore ziju v uplne odlisnych pomeroch. Slovensko je chudovna nemecko bohata. Predsa sa lahsie rozbieha a tvori vsetko bohatsej krajine. Podla mna by to bolo lepsie keby sa porovnavali krajini podobne slovensku. Nemozem porovnat krajinu ktora roky kolonizovala ine a krajinu ktora bola stale pod inou mocnostou a ma len "18" rokov.
ejo no está en línea  
Old January 16th, 2011, 01:26 PM   #53
Majnolajno44
Registered User

Majnolajno44's Avatar

Dufam, ze som to spravne pochopil. Nejaky normalne znejuci nazov tabulky mi nenapadol, ak vymyslis, zmenim.

Old January 16th, 2011, 01:55 PM   #54
zaq-
anal-yst

Vdaka.
Idem sa pustit do pisania toho emailu.
Old February 17th, 2011, 02:52 PM   #55
zimi123
Registered User

no zaq ako to vyzerá ? ...bude sa pokračovať či ako ? ...nejako to tu zamrzlo
zimi123 no está en línea  
Old February 20th, 2011, 12:23 PM   #56
zaq-
anal-yst

Docasne sa tu pozastavuje aktivita.

Tento projekt je totiz momentalne zbytocny.

1. Terajsia vladna a politicka spicka ho so svojim ekonomickym myslenim aj tak nedokaze pochopit - jej myslenie sa nachadza v uplnom protiklade s ekonomickym myslenim na zapade

2. Aj keby ho niekto z vlady pochopil, aka je jeho sanca na realne aplikovanie?
Ved to by znamenalo priznane si vlastnej chyby - ze poslednych 20 rokov viedli Slovensko uplne opacnym smerom, ako sa vyvijali civilizovane krajiny.

3. Aj keby sa stal zazrak a zacali by sa aplikovat body 1. a 2., vtedy by doslo k priamej konfrontacii vlady s podnikatelskym sektorom.
Kedze je to podnikatelsky sektor, ktory vdaka neexistencii jeho regulacie, sposobil a stale drzi tuto krajinu v hospodarskej krize.
A zaroven je tou prvotnou pricinou slovenskeho hospodarskeho zaostavania.

Kedze vsak podnikatelsky sektor je s vladou priamo prepojeny a maju spolocnu historiu(korupcia uplatky) - vlada nikdy nepojde proti podnikatelom, nikdy im nestazi ich blahobytny zivot a tym padom sa slovenski podnikatelia nikdy nenaucia podnikat.

Suma sumarum - tento projekt by bol momentalne stratou casu pre vsetkych zucastnenych.

Avsak - verim, ze k jeho pokracovaniu pride a to coskoro.
Ta momentalna kriza je na Slovensku uz permanentna, s nasledujucim coraz viac prehlbujucim sa vyvinom.
Zivotna uroven obyvatelstva zacne uz tento rok prudko klesat.
Nezamestnanost bude stale zostavat na vysokych hodnotach a kvoli krize vo svete uz ani nebude moznost cestovania za pracou do inych krajin.
Do toho vstupuje uz realne demograficka situacia, ktora je ovela horsia a ma ovela rozsiahlejsie nasledky, ako to vlada a media prezentuju a uvedomuju si.

Rozcarovanie obyvatelstva a jeho nespokojnost budu coraz viac narastat.
Aj ked ti to dnes moze pripadat nezmyselne - na Slovensku sa zacina vytvarat predrevolucna nalada.

A je to ta spravna vec - iba kompletna zmena vedenia politickej spicky moze viest k radikalnym zmenam, ktore mozu este relativne zachranit Slovensko pred jeho prichadzajucim kolapsom.
Potom pride doba, kedy zacne byt tento projekt realny.
Ironiou je, ze vtedy ho uz nebudeme musiet predstavovat my.
Pretoze dufam, ze vtedy sa do politiky dostanu ekonomovia, ktori trhovej ekonomike skutocne rozumeju a ktori ju budu viest trhovym smerom sami.

Na to vsak treba najskor pockat na vyhrotenie sucastnej situacie, ktore povedie neskor k revolucii.

Ak chces teda momentalne Slovensku naozaj pomoct - zacni postupne so zjednocovanim svojho okolia - namiesto nadavania na iba jednu cast politickeho spektra nadavaj na obidve.
A co najviac spominaj slova ako ,,strajk, revolucia, zlodeji, korupcia, spravodlivost."
Tie slova spominaj vsade - v rozhovoroch, na forach, na internete, diskusiach, doma v rodine.

Je totiz potrebne, aby sa tieto slova dostali do podvedomia verejnosti a aby sa v nej vytvorila co najrychlejsie ta ,,spravna'' nalada.
Potom uvidime, co sa bude diat dalej a prisposobime sa podla toho.
Old February 20th, 2011, 12:47 PM   #57
SunshineBB
Hello

Likes (Received): 6

Quote:
Suma sumarum - tento projekt by bol momentalne stratou casu pre vsetkych zucastnenych.
A to si akoze nevedel pred 2 mesiacmi ked si tento thread zakladal?
SunshineBB no está en línea  
Old March 31st, 2011, 11:43 PM   #58
zaq-
anal-yst

Navrat

Takze, posledou dobou doslo k zopar udalostiam, na zaklade ktorych som vypracoval novu strategiu v nasej inciative.

Tou prvou udalostou zacalo byt coraz vacsie mnozstvo nespokojnych ludi so sucastnou vladou.
Ta totiz absolutne nenaplna ocakavania a nadeje, ktore do nej ludia vkladali.
Tym padom ale padla jedina alternativa na Slovensku, ktoru vacsina pokladala aspon za to mensie zlo.

Tou druhou je az neuveritelna arogancia sucastnej politickej vrstvy.
Ta sa totiz zabetonovala do seba a nepripusta akykolvek dialog, nepocuva ludi, ignoruje otazky novinarov, ktore su jej neprijemne, clovek proste bol vytlaceny do ulohy volica, ktory okrem volby nema ziadne ine pravo, ani narok na nielen informacie, ale ani napravu.
Spolocnost je neorganizovana, nefunguju v nej ziadne prvky spolocnosti, zadne kontrolne paky, ani mechanizmy.

Budme uprimni, pravy stat na Slovensku neexistuje.
Politicka vrstva ovladla vsetky riadiace zlozky spolocnosti.
Aj tu uplne najdolezitejsiu pre ludi - odbory.

Pre tych, ktori nechapu funkciu odborov - v zahranici su to prave odborove zvazy, ktore davaju politikom pocitit, ze su urcite hranice, ktore nemozu prekrocit.
Pokial strajky su v zahranici uplne pravidelnym javom(v Rime vyse 2000 rocne) a pomocou nich ludia kontroluju politicku vrstvu, na Slovensku nebol pocas poslednych 20 rokov ani jeden vyznamny strajk, ktory by dokazal zabrzdit politikov v ich verejnom rozkradani a korupcii.
Politicka vrstva dostala tym padom uplne volnu ruku pri absolutne vsetkom, co robila a robi.

Dalsim vyznamnym faktom za toto obdobie bola ekonomika.
Pre tych, ktori sa domnievaju, ze Slovensko dobieha EU, tak tychto ludi musim hlboko sklamat.
Rozpraval som sa s viacerymi irskymi podnikatelmi, ekonomami a bankarmi, ktorym som vysvetlil situaciu na Slovensku.
Vysledky tychto rozhovorov boli katastrofalne.
Slovensko nielenze EU nedobieha, ale dokonca sa koncepcne vyspelym krajinam realne vzdaluje.
Tento fakt vysvetlim neskor.

Tym poslednym faktom, znacne prekvapujucim pre mna, bolo mnozstvo emailov a sprav, ktore sa mi dostavalo od Slovakov nielen zo Slovenska, ale aj z celeho sveta.(tymto im dakujem)
Tito ludia mi vyjadrovali svoju podporu, suhlasili s mojimi nazormi, ktore nasli nielen na tomto fore, ale aj pri diskusiach v jednotlivych internetovych periodikach.
Zaroven mi vsetci tito ludia ponukali pomoc a podporu.

Pre vsetky tieto priciny a este nejake ine, som sa rozhodol zalozit na tomto fore obciansku iniciativu, alebo politicku stranu, ktora by mala riesit tuto sucastnu situaciu na Slovensku.

Co by tato aktivita mala obsahovat, to vysvetlim v tom dalsom poste.
Old April 1st, 2011, 12:02 AM   #59
zaq-
anal-yst

Nova politicka strana - Zmena

Touto politickou stranou, alebo obcianskou iniciativou, chcem zjednotit vsetkych Slovakov, ktori nie su spokojni s terajsou politickou situaciou a s doterajsim vyvojom Slovenskej republiky.
V nezavislosti na tom, akeho politickeho nazoru boli doteraz.

Doplnam to najdolezitejsie: tato strana/iniciativa ma taktiez za ulohu stanovit chod ststu a spolocnosti na moralnych principoch a zasadach - pracovitost, spravodlivost, sudrznost, solidarita!
Tato strana by mala za ulphu zastat si konecne cloveka,
mala by vytvorit civilizovanu spolocnost, kde nazor ludi bude vypocuty a brany do uvahy,
kde clovek sa bude citit ako pravoplatny clen spolocnosti,
kde kazdy moze byt hrdy na svoj stat, ktory bude sluzit ludom a nie vyvolenej vrstve,
kde clovek sa bude citit bezpecny a respektovany,
kde pravo bude platit uplne pre vsetkych,
kde nebude existovat situacia, aby sa politici vyhybali neprijemnym otazkam a zodpovednosti za ich posty,
kde vladnuca vrstva musi byt moralnou oporou a tym solidarnym prvkom spolocnosti, ktory prvy pojde zakazdym prikladom ,
kde Slovensku nebudu vladnut financne skupiny, ale kde podnikatelia budu tymi prvymi, ktori budu sluzit ako moralny vzor spolocnosti - a tym padom budu zazivat taku uctu, aka vyplyva z ich spolocenskho postoja.

Preto vyzyvam na zjednotenie vsetkych, tzv. ficovlicov, modrych, alebo tych, ktori nevolili nikoho, vsetkych nas, s rozdielnymi nazormi, aby sme sa spojili v tejto spolocnej iniciative - pre nasu spolocnu buducnost.

Pretoze nadavat nestaci a ked sa niekedy v buducnosti spytaju nase deti, co sme urobili pre zmenu v tomto nepravnom necivilizovanom rezime, aby sme len nemuseli zahanbene sklopit oci a hladat dalsie vyhovorky.

Aby som sam urcil cestu, kadial sa ma tato iniciativa uberat, za jej cestneho predsedu navrhujem doteraz svojho najvacsieho oponenta na tomto fore - Aquilu.

V tom dalsom prispevku navrhnem koncept, ktorym by sme sa mohli uberat.

Last edited by zaq-; April 1st, 2011 at 12:30 AM.
zaq- no está en línea  
Old April 1st, 2011, 12:24 AM   #60
zaq-
anal-yst

Koncept

Moj navrh je taktyto:

- najskor potrebujeme urcitu kriticku masu ludi, ktorych potrebujeme oslovit a ziskat
predstavujem si to asi tak, ze vsetci tu napiseme roblemy, s ktorymi sa najcastejsie stretavame a ktore nam najviac na dnesnej situacii vadia.
Potom niekto z nas vytvori webovu stranku, kde to dame vsetko dokopy.
Dalsi dobrovolnik - buduci pokladnik strany, zalozi v nejakej banke ucet, kde prispejem najskor ja a potom vsetci, ktori si to mozu dovolit. Na vyske prispevkov nezalezi,kazde euro sa pocita ako znak podpory a sudrznosti.

Ked to budeme mat hotove, zacneme sa sirit - najskor po internete, vzapati aj skolami, rodinami a osobnym stykom.
V tejto situacii uz mozme zacat oslovovat jednotlive weby, ktore zalozili ludia na Slovensku, ktori sa snazia o to iste, o co sa snazime my.
Takto dufam, ze si dokazeme vytvorit dstatocne velku skupinu, ktora uz bude dostatocne silna, aby nemohla byt ignorovana:

- mediami a odbornou verejnostou
kde vtedy predlozim vsetky fakty a skutocnosti o slovenskej ekonomike, ktore mnohym vyrazia dych.
Pravdupovediac, ocakavam, ze toto bude najskor vsetko odmietnute, pretoze to, co predstavim, nema absolutne nic spolocne s tym, ako sme si doteraz predstavovali ekonomiku a chod spolocnosti.
To je ale dovod, preco chcem oslovit media a odbornu verejnost.
Media preto, pretoze maju dosah aj na zahranicnych Slovakov v odbornych funkciach, ktori skor pochopia to, co tu predlozim
a odbornu verejnost preto, pretoze uz dlhsiu dobu mapujem slovenske weby a vsimol som si, ze aj na Slovensku sa v odbornych kruhoch nachadza dostatocny pocet ludi, ktori maju rovnake nazory, avsak nie su a ani neboli doeraz vypocuti.

Taktiez mojim nazorom je, ze na urceni dalsieho vyvoja spolocnosti musi byt zastupena co najsirsia vrstva odbornej verejnosti, vcitane zastupcov vsetkych sektorov.
Od ekonomov, psychologov, sociologov, zastupcov medii, architektov, urbanistov a ostatnych.

Pokial sa nam teda podari dostat do tohto stadia, potom uvidime, aku cestu zvolime dalej.

Jej koniec je vsak kazdemu, myslim si, ze jasny.

Closed Thread

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules