daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Bosna i Hercegovina > Ekonomija i razvoj > Privreda, Infrastruktura i Transport

Privreda, Infrastruktura i Transport Economy, infrastructure and transport

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 12 votes, 3.58 average. Display Modes
Old February 3rd, 2011, 11:54 AM   #261
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Likes (Received): 555

Izgadnja sarajevske zaobilaznice i tunela Vijenac: Domaće firme očekuju posao

Quote:
Poslije raskida ugovora sa slovenačkim SCT-om na izgradnji sarajevske zaobilaznice i tunela Vijenac na koridoru 5c, domaće kompanije nadaju se da bi mogle dobiti poslove na ovim gradilištima.

U JP "Autoceste FBiH" i "Direkciji cesta FBiH", koje vode ove projekte, još ne znaju hoće li izvođenje radova biti dodijeljeno sljedećim rangiranim ponuđačima ili će biti raspisani novi tenderi.

Odluke o tome su u rukama kreditora oba projekta, Evropske banke za obnovu i razvoj, s kojom o daljim procedurama još nisu vođeni razgovori.

Ukoliko bi bilo poštovano pravilo da poslove dobiju drugorangirani ponuđači, domaće kompanije ne bi se mogle pojaviti kao nosioci poslova.

Drugorangirani ponuđač na sarajevskoj zaobilaznici je austrijska kompanija "Alpine", čija je ponuda iznosila 59,3 miliona eura, a što je za oko 2,5 miliona eura manje od pobjedničke SCT-ove ponude.

GP "Put" i "Hidrogradnja" učestvovali su na ovom tenderu sa hrvatskim "Vijaduktom" i "Hidroelektrom" dajući treću najbolju ponudu, a ŽGP i "Integral inženjering" nastupili su sa splitskim "Konstruktorom", njihova ponuda bila je četvrta po vrijednosti.

Zbog oštrih uslova EBRD-a za izgradnju tunela Vijenac, jedina domaća kompanija koja je uopšte konkurisala na ovom tenderu bio je "Integral inženjering", koji je nastupio u konzorciju s hrvatskim "Konstruktorom" i zauzeo četvrto mjesto.

Drugorangirano je slovenačko "Primorje" sa ponudom od 62 miliona eura, a što je za oko osam miliona više od SCT-ove ponude.

"Mi smo spremni da uskočimo u ove projekte. Posjedujemo kapacitete, ljudski potencijal, a opremu koja nam nedostaje mogli bismo obezbijediti kroz ugovore o iznajmljivanju. Nadamo se da će biti nađena opcija da učestvujemo u ovim projektima, ako ništa drugo kao podizvođači", kaže Semin Mašić, direktor "Hidrogradnje".

Ističe da su pretkvalifikacioni kriteriji do sada često isključivali domaće kompanije, ali to ne znači da one ne znaju raditi te poslove.

U "Euro-asfaltu" Sarajevo, koji je takođe angažovan na izgradnji dionica koridora 5c, kažu da su spremni i osposobljeni da dovrše započete projekte, a što su dokazali svojim dosadašnjim angažmanom.

"Sada je najbitnije kako će se naše vlasti postaviti i kakvi prijedlozi će biti upućeni EBRD-u koji na kraju donosi konačnu odluku", kaže Hamed Ramić, direktor "Euro-asfalta".

Avdo Rapa, potpredsjednik Privredne komore FBiH, kaže da će domaće kompanije moći da dobiju poslove na završetku sarajevske zaobilaznice i tunela Vijenac jedino ako se udruže u konzorcije.

"Vjerujem da će ovoga puta i vlasti imati drugačiji pristup prema domaćim kompanijama", ističe Rapa, dodajući da u konkurenciju za dobijanje poslova može ući šest-sedam domaćih kompanija koje već imaju reference u cestogradnji.

Sponsored Links

Old February 3rd, 2011, 12:08 PM   #262
Bad_Hafen
Registered User

Bad_Hafen's Avatar

Likes (Received): 106

Quote:
Originally Posted by HDZ View Post
Jeste jeftinija, ali ne toliko. Pa razlika (najviša-najniža) je skoro 3 Miliona. Mislim da je nešto drugo. Sarađivao sam sa nekim firmama i znam da je jedina jaka firma, prije rata u Srbiji bio Centroprojekt. Sada neznam da ima neko tog kalibra. Ove današnje ugovaraju poslove slično kao SCT. Ponude nižu cijenu a onda, kada dobiju posao, traže rupe (nedefinirane ili neprecizirane stavke) u tenderskoj dokumentaciji i to posebno računaju. Imam slično iskustvo od prije dvije godine. Sa njima treba biti oprezan. Treba što detaljnije definirati sadržaj projekta kao i obim i kvalitet dokumentacije koju su dužni da naprave.
Nisam vidio tendersku dokumentaciju, ali vjerujem u procjenu većine od ovih firmi i pretpostavljam da je realna cijena od 3-3,5 Miliona.
Ovo uopste nije tacno da su oni bili jedina jaka firma, pa sam podatak o 5000km AP-a koje je proektovao Institut za puteve te demantuje.

O ostalim firmama nagadjas i to sto pises ne znas, a ako znas napisi gdje se desio taj slucaj s Institutom za puteve, GEOPUTOM ili IGH?

Quote:
Originally Posted by hatunash View Post
Komentari su bili potpuno isti na inocsa-inu ponudu al se tad nisi javljao jer oni nisu iz RS. Dosadan si vise s tim covjece,dosadan!!!
Ma sta lupetas ja ne znam, ni o kojoj firmi pises, niti o kojoj ponudi. Ne izmisljaj da bi opravdao svoje pisanje koje je zasnovano na objesti.

Stravicna je ova netrpeljivost pojedinih tj. vecine forumasa.
Bad_Hafen no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2011, 12:35 PM   #263
mirza-sm
PRVA pratilja SRBpdf2013

mirza-sm's Avatar

Likes (Received): 555

Bad Hahven, baš ti je simpatičan novi avatar, da ne kažem fluffy.
Old February 3rd, 2011, 12:41 PM   #264
leopol
Registered User

leopol's Avatar

Likes (Received): 159

Mislim da poprilicno napamet pricate, ovo su iskljucivo tehnicki kriteriji u pitanju, i svako ko nije direktno ukljucen u proces, tesko da moze sta mudro reci.

Eno smo za dionici Tarcin-Suhodol raspravljali o damping cijeni koju je dala Inocsa, a ispalo je da pretkvalifikaciju nisu prosli zato sto uopste nemaju referencu za tunel duzi od 2000 metara u zadnjih 5 godina!

Isto tako i ovdje. Evo Ban je naveo podatak o 5000 km projektovanih AP. A koliko je od tih 5000 uradjeno u zadnje 3 ili 5 godina, sto se vjerovatno trazi tenderom? Ima tu referncu k'o i Hidrogradnja, koja kaze mi pravili hidrocentrale, a ne kaze da je to bilo prije 30 godina...

Ocigledno je da mnoge od ovih firmi nisu trebale poslati svoju ponudu, ali je to njihovo pravo.
Isto tako duznost je komisije da evaluira sve ponude, i odbaci one lose.
Old February 3rd, 2011, 01:33 PM   #265
HDZ
HDZ

HDZ's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by leopol View Post
Mislim da poprilicno napamet pricate, ovo su iskljucivo tehnicki kriteriji u pitanju, i svako ko nije direktno ukljucen u proces, tesko da moze sta mudro reci.

Eno smo za dionici Tarcin-Suhodol raspravljali o damping cijeni koju je dala Inocsa, a ispalo je da pretkvalifikaciju nisu prosli zato sto uopste nemaju referencu za tunel duzi od 2000 metara u zadnjih 5 godina!

Isto tako i ovdje. Evo Ban je naveo podatak o 5000 km projektovanih AP. A koliko je od tih 5000 uradjeno u zadnje 3 ili 5 godina, sto se vjerovatno trazi tenderom? Ima tu referncu k'o i Hidrogradnja, koja kaze mi pravili hidrocentrale, a ne kaze da je to bilo prije 30 godina...

Ocigledno je da mnoge od ovih firmi nisu trebale poslati svoju ponudu, ali je to njihovo pravo.
Naravno da su u pitanju tehnički kriteriji, ali mislim da o njima mogu diskutovati jer imam dugogodišnje iskustvo u nuđenju i ugovaranju projektovanja. To mi je posao. Ja sam samo iznio svoje mišljenje (pretpostavke) na osnovu do sada poznatih činjenica (cijene). Što se tiče referenci o njima nisam pisao, ali imam svoje mišljenje i o tome. Npr. Pogledaj reference Instituta za puteve i vidjećeš da su to uglavnom "domaći" poslovi ili poslovi u "nesvrstanim i nerazvijenim zemljama" gdje se poslovi uglavnom dobivaju (i dobivali su se) "politički".
Naravno da će konačan i pravi sud dati mjerodavni kojima su poznati svi detalji. Ja vjerujem da će donijeti pravilnu odluku o izboru, a lično bih volio da izaberu konzorcij u kome je neka domaća firma

PS: Niko nije osporio pravo bilo kojoj firmi da se prijavi, a dužnosti komisije su jasne.
Old February 3rd, 2011, 02:17 PM   #266
Alien x
Registered User

Alien x's Avatar

Likes (Received): 124

Quote:

Inocsa nije ispala na pretkvalifikacije nego na tenderu - imali su ubjedljivo naj nizu cjenu. Komisija je odlucila de njihova ponuda nije odgovarala trazenom. Sta bi to moglo biti? Nezna se, jer nisu ni ulozili zalbu a dosada su radili na 3 projekta na koridoru.
Alien x no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2011, 02:48 PM   #267
leopol
Registered User

leopol's Avatar

Quote:
Originally Posted by Alien x View Post
Inocsa nije ispala na pretkvalifikacije nego na tenderu - imali su ubjedljivo naj nizu cjenu. Komisija je odlucila de njihova ponuda nije odgovarala trazenom. Sta bi to moglo biti? Nezna se, jer nisu ni ulozili zalbu a dosada su radili na 3 projekta na koridoru.
"autocesta" ili na web siteu u odgovorima na pitanja je receno da nisu imali referencu za tunel, vjerovatno ti je promaklo.
Old February 3rd, 2011, 02:51 PM   #268
Bad_Hafen
Registered User

Bad_Hafen's Avatar

Quote:

Koridor X u SRB su sve oni radili i rade, zatim BB.

Koje to forme nisu trebale poslati i zasto?
Quote:
Naravno da su u pitanju tehnički kriteriji, ali mislim da o njima mogu diskutovati jer imam dugogodišnje iskustvo u nuđenju i ugovaranju projektovanja. To mi je posao. Ja sam samo iznio svoje mišljenje (pretpostavke) na osnovu do sada poznatih činjenica (cijene). Što se tiče referenci o njima nisam pisao, ali imam svoje mišljenje i o tome. Npr. Pogledaj reference Instituta za puteve i vidjećeš da su to uglavnom "domaći" poslovi ili poslovi u "nesvrstanim i nerazvijenim zemljama" gdje se poslovi uglavnom dobivaju (i dobivali su se) "politički".
Naravno da će konačan i pravi sud dati mjerodavni kojima su poznati svi detalji. Ja vjerujem da će donijeti pravilnu odluku o izboru, a lično bih volio da izaberu konzorcij u kome je neka domaća firma

PS: Niko nije osporio pravo bilo kojoj firmi da se prijavi, a dužnosti komisije su jasne.
a znas li kakve reference imaju druge firme?
Mislim da ne znas, ali eto, ipak, pricas o jednima.
Quote:
Originally Posted by mirza-sm View Post
Bad Hahven, baš ti je simpatičan novi avatar, da ne kažem fluffy.
Old February 3rd, 2011, 02:56 PM   #269
leopol
Registered User

leopol's Avatar

Quote:

Kontam ja to, ali mislim da nema potrebe za paniku samo zato sto se neka firma prijavila na tender.

Sto se ovog "instituta" za puteve tice, reference su im ubleha, nema niti jedne godine (?!) jer su vjerovatno iz 1968. ili 1977., niti konkretnog ugovora.

Ovo je ipak puno korektnije npr http://www.igh.hr/projekti.asp?oID=3

Ili ovo http://www.tzi.ba/projekti_start.html
Old February 3rd, 2011, 03:00 PM   #270
Bad_Hafen
Registered User

Bad_Hafen's Avatar

Quote:
Kontam ja to, ali mislim da nema potrebe za paniku samo zato sto se neka firma prijavila na tender.

Sto se ovog "instituta" za puteve tice, reference su im ubleha, nema niti jedne godine (?!) jer su vjerovatno iz 1968. ili 1977., niti konkretnog ugovora.

stvarno ste providni, pa oni s radili koridor X najnoviji projekt u SRB. Zatim najnovii projekat Beograd - Juzni Jadran tj. Bar
Old February 3rd, 2011, 03:04 PM   #271
leopol
Registered User

leopol's Avatar

Ja samo komentarisem ono sto imaju na web siteu. Nisam ja komisija za evaluaciju...
Old February 3rd, 2011, 03:13 PM   #272
Bad_Hafen
Registered User

Bad_Hafen's Avatar

ponasas se kao da jesi.
I ne komentarises sta ima na sajtu nego sa sigurnoscu tvrdis da su reference iz 60ih.
Ali dobro krenulo se od toga opt napamet, da nemaju uopste reference, a sad se smanjila pakost pa su sad reference iz 68. i 77.
Old February 3rd, 2011, 03:16 PM   #273
HDZ
HDZ

HDZ's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:

Nema nikakve panike. Dobro je da su se sve ove firme prijavile. Ja nigdje nisam rekao da bilo koja firma netreba dobiti posao, čak naprotiv, volio bih da ga dobije najjeftiniji ponuđač , ali sam izrazio sumnju u korektnost cijena i "preporučio" oprez kod ugovaranja sa takvim ponuđačima, jer su razlike u ponudama ogromne (najviša = približno 3x najniža). Zato i mislim da su srednje vrijednosti (većine) približno realne.
O referencama drugih ponuđača nebih diskutovao jer ih neznam.
Old February 3rd, 2011, 03:38 PM   #274
Alien x
Registered User

Alien x's Avatar

Likes (Received): 124

Quote:
"autocesta" ili na web siteu u odgovorima na pitanja je receno da nisu imali referencu za tunel, vjerovatno ti je promaklo.
Alien x no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2011, 03:52 PM   #275
GoldenTree
Esej fabrika

GoldenTree's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by amko View Post
U ponedjeljak 31. januara 2011. godine u prostorijama JP Autoceste FBiH u Mostaru upriličeno je javno otvaranje pristiglih ponuda za "Izradu glavnog projekta autoceste Orašje - Tuzla, dionica Orašje – Brčko (Lot 1).“ Ponude je dostavilo devet kompanija/konzorcija. Odluka o dodijeli ugovora slijedi nakon evaluacije ponuda u skladu s tenderskom procedurom, navodi se u saopćenju JP Autoceste FBiH.

Na javnom otvaranju ponuda pročitane su sljedeće ponuđene vrijednosti, poredane prema vremenskom redoslijedu pristizanja ponuda:

INOCSA Madrid - 4.103.539,14
Konzorcij IGH Zagreb, Geoput Banja Luka, Geoput Beograd - 1.995.606,11
JV Net Engineering S.p.A Padova, Energoinvest Sarajevo - 3.130.511,40
JV Lineal Maribor, Saraj Inžinjering Sarajevo, Enova & Deling i Geosonda Zenica - 3.182.207,65
JV Projektni atelje-nizkegradnje Ljubljana, Zavod za saobraćaj Sarajevo, ENOCO Ljubljana- 2.998.643,75
JV Divel Sarajevo, IPSA Institut Sarajevo i TZI Inžinjering Sarajevo - 3.906.215,62
AYESA Sevilja Španija - 3.487.969,49
Inženjerski projektni zavod dd Zagreb - 4.096.536.45
JV Institut za puteve ad Beograd, Institut za građevinarstvo IG Banja Luka - 1.321.755,43

JP Autoceste FBIH će u izvršiti evaluaciju pristiglih ponuda u skladu sa tenderskom procedurom i nakon toga donijeti odluku o dodjeli ugovora za "Izradu glavnog projekta autoceste Orašje - Tuzla, dionica Orašje - Brčko (Lot 1) od stacionaže 2+310 do stacionaže 18+500".

ekapija.ba

1) JV Institut za puteve ad Beograd, Institut za građevinarstvo IG Banja Luka - 1.321.755,43
2) Konzorcij IGH Zagreb, Geoput Banja Luka, Geoput Beograd - 1.995.606,11
3) JV Projektni atelje-nizkegradnje Ljubljana, Zavod za saobraćaj Sarajevo, ENOCO Ljubljana- 2.998.643,75
4) JV Net Engineering S.p.A Padova, Energoinvest Sarajevo - 3.130.511,40
5) JV Lineal Maribor, Saraj Inžinjering Sarajevo, Enova & Deling i Geosonda Zenica - 3.182.207,65
6) AYESA Sevilja Španija - 3.487.969,49
7) JV Divel Sarajevo, IPSA Institut Sarajevo i TZI Inžinjering Sarajevo - 3.906.215,62
8) Inženjerski projektni zavod dd Zagreb - 4.096.536.45
9) INOCSA Madrid - 4.103.539,14
Ne kontam, gdje se to objavljuju pozivi za tendere kad vecinom se prijavljuje na tendere mafija iz osovine SHS?

Kakve srpske, hrvatske i slovenacke, sve to rastjerati i uzeti neku stranu firmu koja ce posao odraditi kvalitetno i brzo. Jos nam treba da finansiramo gubitase iz SHS osovine i da se bakcemo sa njihovom mafijom. Povecati kriterije, povecati bankovne garancije tako da se ne moze svako ni prijaviti.
GoldenTree no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2011, 04:11 PM   #276
Bad_Hafen
Registered User

Bad_Hafen's Avatar

a posto ti iz dijaspore nemas doticaja s finansijama i tebi ni iz dzepa, ni u dzep onda te nije briga. Jos da dodam da te jednako nije briga za stotinama uposlenih u tim nasim firmama.
Quote:
O referencama drugih ponuđača nebih diskutovao jer ih neznam.
ne znas ni o referencama srpskih firmi, pa opet komentarises.
Old February 3rd, 2011, 07:34 PM   #277
corvus_edin
terror kitty

corvus_edin's Avatar

Likes (Received): 223

Quote:
Originally Posted by Bad_Hafen View Post
a posto ti iz dijaspore nemas doticaja s finansijama i tebi ni iz dzepa, ni u dzep onda te nije briga. Jos da dodam da te jednako nije briga za stotinama uposlenih u tim nasim firmama. ne znas ni o referencama srpskih firmi, pa opet komentarises.
Haha...sta je tebi opet dijaspora trn u oku?

corvus_edin está en línea ahora   Reply With Quote
Old February 3rd, 2011, 08:21 PM   #278
Bad_Hafen
Registered User

Bad_Hafen's Avatar

nije uopste, ako su ljudi normalni. Sto nika mi Adnan ne zasmeta, jer covjek konta situaciju i zna kako je ovdje.
Old February 3rd, 2011, 08:28 PM   #279
corvus_edin
terror kitty

corvus_edin's Avatar

Likes (Received): 223

... pa zasto zvaki put generalizujes i zasto tvrdis, da dijaspore nema doticaja s finansijama drzave pa da je kao onda nije briga?
corvus_edin está en línea ahora   Reply With Quote
Old February 3rd, 2011, 09:10 PM   #280
Buldozer
Registered User

Buldozer's Avatar

Likes (Received): 107

Hmmm, 16km glavnog projekta autoceste za 1,3 miliona KM?
Ne isplati se više kockati sa super jeftinim ponudama, SCT je ja mislim škola iz koje treba izvući neke zaključke, kako treba reagovati na cijene koje odskaču od realnih. Nije Srbija neka azijska zemlja da inžinjeri rade za mizeriju, treba sve ovo platiti, istražne radove, prateće projekte...ima tu troškova ogromnih, kako sve namiriti ovo na kraju?
Buldozer no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
bih, herceg-bosna autoceste, herzegovina motorways, motorways, roads

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules