|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#261 | |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
Likes (Received): 555
|
Izgadnja sarajevske zaobilaznice i tunela Vijenac: Domaće firme očekuju posao
Quote:
|
|
|
|
#262 | ||
|
Registered User
Likes (Received): 106
|
Quote:
O ostalim firmama nagadjas i to sto pises ne znas, a ako znas napisi gdje se desio taj slucaj s Institutom za puteve, GEOPUTOM ili IGH? Quote:
Stravicna je ova netrpeljivost pojedinih tj. vecine forumasa.
|
|
|
|
#263 |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
Likes (Received): 555
|
Bad Hahven, baš ti je simpatičan novi avatar, da ne kažem fluffy.
|
|
|
#264 |
|
Registered User
Likes (Received): 159
|
Mislim da poprilicno napamet pricate, ovo su iskljucivo tehnicki kriteriji u pitanju, i svako ko nije direktno ukljucen u proces, tesko da moze sta mudro reci.
Eno smo za dionici Tarcin-Suhodol raspravljali o damping cijeni koju je dala Inocsa, a ispalo je da pretkvalifikaciju nisu prosli zato sto uopste nemaju referencu za tunel duzi od 2000 metara u zadnjih 5 godina! Isto tako i ovdje. Evo Ban je naveo podatak o 5000 km projektovanih AP. A koliko je od tih 5000 uradjeno u zadnje 3 ili 5 godina, sto se vjerovatno trazi tenderom? Ima tu referncu k'o i Hidrogradnja, koja kaze mi pravili hidrocentrale, a ne kaze da je to bilo prije 30 godina... Ocigledno je da mnoge od ovih firmi nisu trebale poslati svoju ponudu, ali je to njihovo pravo. Isto tako duznost je komisije da evaluira sve ponude, i odbaci one lose.
|
|
|
#265 | |
|
HDZ
Likes (Received): 1
|
Quote:
Ja sam samo iznio svoje mišljenje (pretpostavke) na osnovu do sada poznatih činjenica (cijene). Što se tiče referenci o njima nisam pisao, ali imam svoje mišljenje i o tome. Npr. Pogledaj reference Instituta za puteve i vidjećeš da su to uglavnom "domaći" poslovi ili poslovi u "nesvrstanim i nerazvijenim zemljama" gdje se poslovi uglavnom dobivaju (i dobivali su se) "politički". ![]() Naravno da će konačan i pravi sud dati mjerodavni kojima su poznati svi detalji. Ja vjerujem da će donijeti pravilnu odluku o izboru, a lično bih volio da izaberu konzorcij u kome je neka domaća firma ![]() PS: Niko nije osporio pravo bilo kojoj firmi da se prijavi, a dužnosti komisije su jasne.
|
|
|
|
#266 | |
|
Registered User
Likes (Received): 124
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#268 | |||
|
Registered User
|
Quote:
Koje to forme nisu trebale poslati i zasto? Quote:
Mislim da ne znas, ali eto, ipak, pricas o jednima. Quote:
|
|
|
|
#269 | |
|
Registered User
Likes (Received): 159
|
Quote:
Sto se ovog "instituta" za puteve tice, reference su im ubleha, nema niti jedne godine (?!) jer su vjerovatno iz 1968. ili 1977., niti konkretnog ugovora. Ovo je ipak puno korektnije npr http://www.igh.hr/projekti.asp?oID=3 Ili ovo http://www.tzi.ba/projekti_start.html
|
|
|
|
#270 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
#272 |
|
Registered User
|
ponasas se kao da jesi.
I ne komentarises sta ima na sajtu nego sa sigurnoscu tvrdis da su reference iz 60ih. Ali dobro krenulo se od toga opt napamet, da nemaju uopste reference, a sad se smanjila pakost pa su sad reference iz 68. i 77.
|
|
|
#273 | |
|
HDZ
Likes (Received): 1
|
Quote:
Dobro je da su se sve ove firme prijavile. Ja nigdje nisam rekao da bilo koja firma netreba dobiti posao, čak naprotiv, volio bih da ga dobije najjeftiniji ponuđač , ali sam izrazio sumnju u korektnost cijena i "preporučio" oprez kod ugovaranja sa takvim ponuđačima, jer su razlike u ponudama ogromne (najviša = približno 3x najniža). Zato i mislim da su srednje vrijednosti (većine) približno realne. O referencama drugih ponuđača nebih diskutovao jer ih neznam.
|
|
|
|
#274 |
|
Registered User
Likes (Received): 124
|
|
|
|
|
|
|
#275 | |
|
Esej fabrika
Likes (Received): 0
|
Quote:
Kakve srpske, hrvatske i slovenacke, sve to rastjerati i uzeti neku stranu firmu koja ce posao odraditi kvalitetno i brzo. Jos nam treba da finansiramo gubitase iz SHS osovine i da se bakcemo sa njihovom mafijom. Povecati kriterije, povecati bankovne garancije tako da se ne moze svako ni prijaviti. |
|
|
|
|
|
|
#276 |
|
Registered User
|
a posto ti iz dijaspore nemas doticaja s finansijama i tebi ni iz dzepa, ni u dzep onda te nije briga. Jos da dodam da te jednako nije briga za stotinama uposlenih u tim nasim firmama. ne znas ni o referencama srpskih firmi, pa opet komentarises.
|
|
|
#277 | |
|
terror kitty
Likes (Received): 223
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#278 |
|
Registered User
|
nije uopste, ako su ljudi normalni. Sto nika mi Adnan ne zasmeta, jer covjek konta situaciju i zna kako je ovdje.
|
|
|
#279 |
|
terror kitty
Likes (Received): 223
|
... pa zasto zvaki put generalizujes i zasto tvrdis, da dijaspore nema doticaja s finansijama drzave pa da je kao onda nije briga?
|
|
|
|
|
|
#280 |
|
Registered User
Likes (Received): 107
|
Hmmm, 16km glavnog projekta autoceste za 1,3 miliona KM?
Ne isplati se više kockati sa super jeftinim ponudama, SCT je ja mislim škola iz koje treba izvući neke zaključke, kako treba reagovati na cijene koje odskaču od realnih. Nije Srbija neka azijska zemlja da inžinjeri rade za mizeriju, treba sve ovo platiti, istražne radove, prateće projekte...ima tu troškova ogromnih, kako sve namiriti ovo na kraju? |
|
|
|
![]() |
| Tags |
| bih, herceg-bosna autoceste, herzegovina motorways, motorways, roads |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|