daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Dalmacija

Dalmacija Dalmatia: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, and the Dalmatian Highlands

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 2.50 average. Display Modes
Old January 13th, 2011, 05:22 PM   #41
Delmat
BANNED

Likes (Received): 5

Quote:
Originally Posted by Boyledd View Post

A sada lijepo, polako i trezveno: Tko mi može objasniti što je u ovom poslu nelegalno i protuzakonito?

Na stranu emocije, sentimenti i ostale popratne pojave. Pitam pravnike, ako ih ima tu na forumu:

Što je u ovom poslu protuzakonito i nelegalno. Pa u Slobodnoj lijepo piše da je gradonačelnik, kada je izabran na tu dužnost, prvo na svog nećaka prebacio svoje dvije tvrtke (Kerum ing i Igos), a sada i projekt izgradnje 800 stanova (ukupno 60.000 kvadrata) na Kili.

Po zakonu Kerum i tvrtke u njegovom vlasništu zbog sukoba interesa ovo ne bi mogle i smjele graditi, ali tvrtke u nečijem drugom vlasništvu na zemlji koja se vodi na njima smiju itekako. Bez obzira što je riječ o Kerumovom nećaku.

Naime, prethodni vlasnik zemljišta na Kili je bio upravo Željko Kerum, koji je, kao što je “Slobodna” pisala, tih 34.000 kvadrata s Institutom građevinarstva Hrvatske zamijenio za zemljište bivše tvornice “Nada Dimić” u Zagrebu.

Znači, te dvije tvrtke i samo zemljište Željko Kerum je prebacio u vlasništvo svog nećaka. Zemljište je privatno, privatna tvrtka uzima 75 milijuna eura kredita kod privatnih banaka (banke su, znamo svi, u stranom vlasništvu i spremne da to kreditiraju i to je samo njihova poslovna politika i rizik). Ja doista ne vidim gdje je razlog za uzbunu.

Evo, u Slobodnoj piše ta će ta privatna nećakova tvrtka sama financirati i dovođenje cijele komunale i infrastrukture do tog zemljišta. Jedina veza ovog projekta sa gradom Splitom je ta što će prioritet imati kupci sa gradskog spiska zainteresiranih podstanara. A uz to, projekti POS-a na Neslanovcu i Mejašima idu kako je i predviđeno. Po meni pametna i vizionarska ideja, da se u kombinaciji ove gradnje i POS-a što hitrije riješi problem podstanara u gradu Splitu.

Jel možda netko kroz ovaj projekt zahvata u džepove grada Splita, Županije ili države Hrvatske?

Takvim razmišljanjem bi vi otjerali i ono par domaćih ljudi koji još uvijek imaju kapital i spremni su ga investirati u svojoj domovini. Pa tko bi u Splitu trebao investirati ako ne onaj tko ima kapital, tko voli taj grad i u njemu živi, kakav je, nadam se, Željko Kerum.

Mate Kokičar možda? Ili čekati na zainteresirane strane investitore za gradnju stanova u Splitu po 1000 eura do 2456. godine?
To i ja govorin. Ne vidin di je nešto nelegalno.
Šta bi to tribalo ić na javni natječaj za privatno zemljište?
Investitorima je ionako omogućeno da sami provode natječaje po svojin uvjetima, a koji naravno udovoljavaju određenin kriterijima (GUPu i sl. stvarima).

Dakle...?

Drugo, postoji li ijedan jedini investitor koji bi gradija stanove za 1000€? Kaže neko da je već bija POS. Bija je JEDAN jedini. I tu je Kerum sudjelova
Delmat no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old January 13th, 2011, 05:24 PM   #42
passat1717
...

passat1717's Avatar

Likes (Received): 833

Najžalosnije od svega je što si u pravu i što se za ovakve prilike moramo hvatati kao za slamku spasa jer ako neće na ovakav MUTAN način nešto se napraviti neće nikako.
I pustimo sad pravne strane i ovo ono... kad svi mi znamo ovdje o čemu se radi... pravno ni Lokomotiva nije Dinamo B...
A sad... da je netko drugi umjesto Kerumovog nećaka, "milijunaša" pokušao u dogovoru sa gradom realizirati POS upitno je koliko bi uspio. A uostalom... Kerumu idu i glasovi tih obitelji koje kupe stanove.. jer kakvo god mišljenje o njemu imali ako "osigura" krov nad glavom... to je ipak prioritet svih zar ne?
Old January 13th, 2011, 05:24 PM   #43
Liu_kang
A di je zelenilo?

Liu_kang's Avatar

Likes (Received): 0

Zapravo me ovo ništa više ne dotiče. Hrvati su deklarativno protiv ovakve korupcije i nepotizma, dok je zapravo prešutno podržavaju. Zašto? Zato jer bi i samo bili takvi da in se pruži prilika. Prosječan Hrvat ustaje, jede i ide leć misleći samo na to kako će krast.

Ova muljaža oko izgradnje, vrlo lukavo izvedena samo je još jedna u nizu. Ni prva ni zadnja.

Split je duboko zaglibioi. U duhovnom i moralnom smislu. Marjan se nemilosrdno sječe. Zgrade se nagurivaju stanarima u pijat. Ljudi ruše i grade kućetine, pregrađuju postojeće, sijeku stabla, parkiraju se di oće i bacaju smeće di in se potrefi. I prolaze lišo. Kruna svega je primitivni gradonačelnik koji je grad pretvoria u poligon za ostvarenje vlastitih interesa. Najgore je šta to prolazi uz blagoslov čitave struke - ekonomske, urbanističke i arhitektonske. Sve vrijedno življenja u ovon gradu načeto je i uništava se. Uzeći u obzir da i na ovom forumu ima bezlične ravnodušnosti po tom pitanju, ili pak naivnog optimizma u stilu bolje išta nego ništa, situacija je još gora.

Imali smo šansu bit grad bez premca i nismo je iskoristili. Današnji Split nema veze sa onim divnim, zabavnim, razvijenim i tolerantnim predratnim Splitom. Nisam tad živio al sudeći po komentarima mojih staraca, njihovih prijatelja i nostalgičnim komentarima na stare slike na fejsu - bilo je tako.
Liu_kang no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2011, 05:26 PM   #44
Delmat
BANNED

Quote:
Originally Posted by Liu_kang View Post
Zapravo me ovo ništa više ne dotiče. Hrvati su deklarativno protiv ovakve korupcije i nepotizma, dok je zapravo prešutno podržavaju. Zašto? Zato jer bi i samo bili takvi da in se pruži prilika. Prosječan Hrvat ustaje, jede i ide leć misleći samo na to kako će krast.

Ova muljaža oko izgradnje, vrlo lukavo izvedena samo je još jedna u nizu. Ni prva ni zadnja.
Ajde reci jasno šta je šta.

Quote:
Split je duboko zaglibioi. U duhovnom i moralnom smislu. Marjan se nemilosrdno sječe. Zgrade se nagurivaju stanarima u pijat. Ljudi ruše i grade kućetine, pregrađuju postojeće, sijeku stabla, parkiraju se di oće i bacaju smeće di in se potrefi. I prolaze lišo. Kruna svega je primitivni gradonačelnik koji je grad pretvoria u poligon za ostvarenje vlastitih interesa. Najgore je šta to prolazi uz blagoslov čitave struke - ekonomske, urbanističke i arhitektonske. Sve vrijedno življenja u ovon gradu načeto je i uništava se. Uzeći u obzir da i na ovom forumu ima bezlične ravnodušnosti po tom pitanju, ili pak naivnog optimizma u stilu bolje išta nego ništa, situacija je još gora.

Imali smo šansu bit grad bez premca i nismo je iskoristili. Današnji Split nema veze sa onim divnim, zabavnim, razvijenim i tolerantnim predratnim Splitom. Nisam tad živio al sudeći po komentarima mojih staraca, njihovih prijatelja i nostalgičnim komentarima na stare slike na fejsu - bilo je tako.
Fala Bogu, ti si se spasija.
Old January 13th, 2011, 05:33 PM   #45
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Likes (Received): 9

Quote:
Meni je super bila ideja Crnogorskog Ministra kulture (Rambo Amadeus) da se za svaki sat o Povijesti mora odrzati i jedan sat o Buducnosti!
Split3 no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2011, 05:34 PM   #46
Delmat
BANNED

Quote:
Originally Posted by Split3 View Post
Meni je super bila ideja Crnogorskog Ministra kulture (Rambo Amadeus) da se za svaki sat o Povijesti mora odrzati i jedan sat o Buducnosti!
Meni je ovo isto dobra ideja, imat predmet budućnost. Samo u lošin rukama lako bi došlo do pranja mozgova mladih ljudi.
Old January 13th, 2011, 05:36 PM   #47
Liu_kang
A di je zelenilo?

Liu_kang's Avatar

Quote:
Originally Posted by Delmat View Post
Ajde reci jasno šta je šta.

Fala Bogu, ti si se spasija.
Brate mili jesi brz. Istina boli?

Ako ti misliš da čitava ova priča oko prebacivanja zemljišta, i tvrtke na nećakovo ime ( čisti nepotizam, blaža varijanta korupcije ) nije dokaz onda neznan šta bi ti reka.

Misliš li pri ovoj niskoj provokaciji to šta san otiša studirat u Zagreb, samo ću ti reć da je meni usprkos svim sranjima Split i dalje naj, al to ne znači da ću zatvorit oči na ista. Upravo iz nostalgije se i vrćan doli kad god mogu, a i svoj diplomski namjeravan nastavit doli.

Ta ista sranja prisutna su i u Zagrebu da se razumimo, Medvednica je njihov Marjan, Botinec, Blato,Sv. Klara njihovi Kila i Neslanovac, a bogami vidia san i žešćih primjera katastrofalnog urbanizma u Zagrebu nego od onih u Splitu
Old January 13th, 2011, 05:44 PM   #48
Delmat
BANNED

Quote:
Brate mili jesi brz. Istina boli?

Ako ti misliš da čitava ova priča oko prebacivanja zemljišta, i tvrtke na nećakovo ime ( čisti nepotizam, blaža varijanta korupcije ) nije dokaz onda neznan šta bi ti reka.

Misliš li pri ovoj niskoj provokaciji to šta san otiša studirat u Zagreb, samo ću ti reć da je meni usprkos svim sranjima Split i dalje naj, al to ne znači da ću zatvorit oči na ista. Upravo iz nostalgije se i vrćan doli kad god mogu, a i svoj diplomski namjeravan nastavit doli.

Ta ista sranja prisutna su i u Zagrebu da se razumimo, Medvednica je njihov Marjan, Botinec, Blato,Sv. Klara njihovi Kila i Neslanovac, a bogami vidia san i žešćih primjera katastrofalnog urbanizma u Zagrebu nego od onih u Splitu

O kakvoj istini govoriš, nije mi jasno? Kerum je pribacija zemljište i 2 firme na nećaka. Piše ti i u Slobodnoj, a koja na drugoj stranici od toga istoga radi senzaciju ka da otkrivaju toplu vodu. Ne zaboravi u čijoj službi je EPH i koja je godina.

Ovo je veća glupost države zbog lošeg zakona o sprječavanju sukoba interesa koji se kosi sa ustavnin pravon da nekažnjavani čovik ima pravo birat i bit biran, pa makar posjedova pola države.
Zato je Kerum mora formalno pribacit svoje tvrtke u vlasništvo ljudi kojima viruje. Pa neće firme i zemlju pribacit meni ili tebi! Nije pribacija javno zemljište svon nećaku nego njegovo vlastito, pa ti to nazivaj nepotizmon...
Naravno da svi znaju i svugdi u svitu bi bilo nerealno da će dignit ruke od firmi i zemlje... Zakon ne valja i on obmanjuje javnost. U Australiji (za koju san siguran) takav zakon ne postoji. Vjerojatno je i u svin razvijenin zemljama.

Ova 'provokacija' je bila odgovor na tvoje pljuvanje po gradu.
Old January 13th, 2011, 05:50 PM   #49
Liu_kang
A di je zelenilo?

Liu_kang's Avatar

Quote:
Split je uvijek bio zabavan i tolerantan grad, ali baš divan i razvijen nije bio nikada.

Svi imaju običaj reći: Ah, ta divna, stara vremena!

Današnji Split je u biti do sada najbolji i najkvalitetniji Split, jer ja vrlo dobro pamtim i onaj prijeratni, koji je bio prometno izoliran od ostatka svijeta do dolaska autoceste.

Tadašnji Split se sviđao tvojim roditeljima iz razloga što je 80% građana bilo fiktivno uposleno i što je radilo u tvrtkama koje su počivale na državnom upravljanju, a razliku i višak su nadomještali zapadni krediti u dolarima.

Prijeratna Jugoplastika je imala preko 13.000 uposlenika. Pa danas glavna Mercedesova tvornica ima nešto preko 20.000 zaposlenih, a godišnje producira preko 330.000 najkvalitetnijih automobila.

Od tih 13.000 djelatnika prijeratne Jugoplastike, možda je njih max. 2000 bilo potrebito za radni proces i za postizanje tržišne cijene njihovih proizvoda. Sve ostalo su bili uhljebi i radnici na izmišljenim radnim mjestima, koji su samo smetali i trošili zarađeno, a kad bi toga ponestalo, država bi namirila iz američkih kredita. Zato je ta priča i krahirala, i to uz veliki prasak. Tvornice su bile ničije, na papiru svačije. Nije bilo odgovornosti, konkurencije, zalaganja, nije bilo ničega. Samo slika prividnog raja kakav danas u svijet šalje režim u Sjevernoj Koreji.
O tome koliko je zabavan svjedoče negodovanja, žuganja i puste grupe po fejsu kako se u Splitu nema di izać. Osobno mislim da su pretjerivanja, i da je velika većina tih žugatora jadna, al ipak je to uvriježeno mišljenje. Koliko je tolerantan pokazat će gay pride koji će se navodno održat u lipnju ( protiv njega sam, ne jer mi smetaju homoseksualci, već parade smatram nepotrebnom provokacijom koja samo povećava mržnju). Znam da to nije jedini dokaz tolerancije, al po nekom europskom modelu kojim mi toliko težimo ipak jest bitan.

Što se Jugoplastike tiče, moja baka je tamo radila i potvrdila moju priču o moćnoj firmi koja je uz brodogradilište hranila pola Splita. A ona je veliki domoljub i katolik, pa nema priče o nekakvoj jugonostalgiji. Split JEST bio razvijen. Bogatiji kulturni i zabavni program idu usporedno sa tim. Kruna svega bio je MIS, nitko ne može poreći grandiozan efekt koji je on imao za Split.

U ekonomsku situaciju ne želin zalazit, al Hrvatska danas ima veći dug nego šta je Jugoslavija imala pred raspad. I to nešto govori.

Istina je da sad i ja pljujen i žugan, al od većine onih koji to rade razlikujem se po jednoj bitnoj stvari. Ja ne krivin vlaje i hercegovce za takvu situaciju i mislin da se tu radi o teškoj, rasističkoj pizdariji.
Old January 13th, 2011, 05:50 PM   #50
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Quote:
Vanjski dug države HR je max. 8-9 milijardi eura. Sve ostalo je dug privatnog sektora i građanstva kroz investiranja i kredite, što je popratna pojava svakog tržišnog gospodarstva. I ova priča neće krahirati, već će ići prema sretnijem završetku, ali uz mnogo znoja, truda, zalaganja i promjena u glavama ljudi, od kojih je komunizam stvorio začahurene, neinventivne i nekreativne ljude, navikle da sve dobiju, da im se sve naredi, pojasni, servira, pa makar i mizerno. Glavno je da je sigura, pa makar i nezarađena.
Da, stvorio ljude koji nam sad sjede u vladi i sjede sjede od 91.

Vanjski (javni) dug Republike Hrvatske objedinjuje dugovanja države i pravnih subjekata inozemnim bankama i organizacijama. Prema najnovijim podacima, vanjski dug Hrvatske malo je manji od 44 milijarde eura. Dug središnje države, izvanproračunskih fondova i lokalne države iznosi 117,9 milijardi kuna, što je 35,4 posto BDP-a. Vanjski dug središnje države iznosi 5,15 milijardi eura, što je udio od 11,8 posto u ukupnom vanjskom dugu. Ostalo su izravna strana ulaganja s iznosom 7,37 milijardi eura (16,1 posto), vanjski dug banaka je 9,89 milijardi eura (22,7 posto) te vanjski dug ostalih sektora (poduzeća, građani i dr.) s 21,52 milijarde eura (49,4 posto).[1]

http://hr.wikipedia.org/wiki/Vanjski...blike_Hrvatske
Old January 13th, 2011, 05:54 PM   #51
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Quote:
U ekonomsku situaciju ne želin zalazit, al Hrvatska danas ima veći dug nego šta je Jugoslavija imala pred raspad. I to nešto govori.
Dugujemo vise i od Srbije.
Old January 13th, 2011, 05:55 PM   #52
Delmat
BANNED

Jugoslavija je bila zadužena mislin oko 1 milijardu €. Kako god okreneš, stanje u ovoj državi je loše.
Old January 13th, 2011, 05:58 PM   #53
Boyledd
Organ nereda

Boyledd's Avatar

Likes (Received): 794

Quote:
Jugoslavija je bila zadužena mislin oko 1 milijardu €. Kako god okreneš, stanje u ovoj državi je loše.
14,6 milijardi eura pred raspad, s tim da je to u biti bio dug države, pošto je sve bilo u državnom vlasništvu.

A od tada je 20 godina. Koliko tih 14,6 milijardi iz 1990. godine danas vrijedi, ne znam.

Last edited by Boyledd; January 13th, 2011 at 06:04 PM.
Boyledd no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2011, 06:00 PM   #54
Boyledd
Organ nereda

Boyledd's Avatar

Quote:
Originally Posted by Split3 View Post
Da, stvorio ljude koji nam sad sjede u vladi i sjede sjede od 91.

Vanjski (javni) dug Republike Hrvatske objedinjuje dugovanja države i pravnih subjekata inozemnim bankama i organizacijama. Prema najnovijim podacima, vanjski dug Hrvatske malo je manji od 44 milijarde eura. Dug središnje države, izvanproračunskih fondova i lokalne države iznosi 117,9 milijardi kuna, što je 35,4 posto BDP-a. Vanjski dug središnje države iznosi 5,15 milijardi eura, što je udio od 11,8 posto u ukupnom vanjskom dugu. Ostalo su izravna strana ulaganja s iznosom 7,37 milijardi eura (16,1 posto), vanjski dug banaka je 9,89 milijardi eura (22,7 posto) te vanjski dug ostalih sektora (poduzeća, građani i dr.) s 21,52 milijarde eura (49,4 posto).[1]

http://hr.wikipedia.org/wiki/Vanjski...blike_Hrvatske
Eto vidiš!
Old January 13th, 2011, 06:03 PM   #55
Boyledd
Organ nereda

Boyledd's Avatar

Quote:
O tome koliko je zabavan svjedoče negodovanja, žuganja i puste grupe po fejsu kako se u Splitu nema di izać.
Vidiš, za vrijeme Juge nije bilo niti fejsa, niti interneta, niti žuganja, niti negodovanja. Bilo je uvijek ekstrema i hrabrih pojedinaca koji bi to i uradili, ali je još više bilo lopata i ostalih alatki na Dugom Otoku, u Zenici i Foči.
Old January 13th, 2011, 06:04 PM   #56
Liu_kang
A di je zelenilo?

Liu_kang's Avatar

Quote:
Gledaj, popljuvao bih vjerojatno bilo koji grad da sam iz njega i da je situacija ovakva. Upravo radi toga šta je cila država u banani. Nisam napao Split radi Splita.

Zagreb je puno sličniji Splitu nego šta mislimo, al se zbog veličine grada ne govori o tome kao kod Splita. Sve nabrojano, plus redoviti incidenti bilo navijački, rasistički ili homofobni. U Osijeku nisam bio, al kažu mi neki poznanici da je to grad koji se potpuno predao. Rijeka i Pula žive na staroj slavi ''pionira'' europejstva i napretka, al ni oni zapravo nisu ništa posebno. Zadar se nešto razvija, al velikim dijelom na sumnjivi način, preko kojeg je sjarčeno milijune (nepoznatih) kuna.

Kao jedini svijetli primjer naveo bih Varaždin, koji je stvarno oaza napretka u ovoj jadnoj državi.
Old January 13th, 2011, 06:05 PM   #57
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Quote:
Eto vidiš!
Ne vidim, jer je to sve isto. Otud i broj nezaposlenih 18,3 % i raste.
Old January 13th, 2011, 06:07 PM   #58
Delmat
BANNED

i zadužujemo se više, a nemamo ni sjenu one stare industrije.
Old January 13th, 2011, 06:19 PM   #59
passat1717
...

passat1717's Avatar

Likes (Received): 833

Sorry ali mislim da je malo previše off topic otišlo koliko god da je dobra rasprava!!!!
Old January 13th, 2011, 10:14 PM   #60
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

iako vas moram pohvalit da se znate sami kontrolirat i da znate kada prijeđete granicu, još uvijek to sasvim ne provodite u praksi

probajte se ne doticat tih toliko "zanimljivih" tema, a ako vas već muči gradska politika, možete o tome prodiskutirat na glavnom splitskom threadu, dok za generalnu politiku znate di je mjesto -> caffe

i molim vas dosta više o toj jugi, ne mogu to više čitat

i najbitnije...stick to the topic!

Reply

Tags
kerumov kilav projekt, kerumovi stanovi

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules