daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old February 11th, 2011, 03:15 PM   #81
MacCroat
Registered User

Likes (Received): 0

Evo najave za Porečke projekte, http://www.porec.hr/prva.aspx?stranica=1766&j=CRO
kao sto sam vec sam posumljivao za Histria Mall je prolongiran dorsetak za cjelu godinu
umjesto ljeto 2011 sad je to 2012.
Dobra stvar da se konacno rjesi bolna tocka La Cop, a od buducih projekata smatram da
je skola i vrtic Finida najbitnije, pa tad dovrsetak zaobilaznice jug.
Projekat otpadne vode, isto relativno vazno i ako su pripremili dokumentaciju kak treba
ce mo dobiti solde iz Eu fondova.
Aquapark, najzanimljivi ali i naj upitnji projekt, mislim da od toga nema nista.
Ista trvtka je prije par godina najavila pomposni Aquapark u Vodnjanu, ali osim price
nista se nije dogodilo.
Volio bi kao i uvjek da nisam u pravu.
MacCroat no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old February 13th, 2011, 10:59 AM   #82
d@nielino
Registered User

d@nielino's Avatar

http://www.porestina.info/pokazi_vijest.asp?id=18919

evo zadnjih info za Histria Mall
d@nielino no está en línea   Reply With Quote
Old February 15th, 2011, 12:27 AM   #83
nyl
-

nyl's Avatar

Opa, nema me deset dana, očekujem kliknuti na sj. Jadran kad ono Istra, Primorje i Gorska Hrvatska! Odlično!

Quote:
Originally Posted by MacCroat View Post
Dobra stvar da se konacno rjesi bolna tocka La Cop..
Načuo informaciju da love za taj rotor praktički nema, grad je valjda uspio riješiti imovinske odnose za proširenje raskrižja, ali početak gradnje još uvijek nepoznat (ma šta oni govorili za javnost)! ..to be continued..

Quote:
Originally Posted by MacCroat View Post
]
kao sto sam vec sam posumljivao za Histria Mall je prolongiran dorsetak za cjelu godinu
umjesto ljeto 2011 sad je to 2012.
Ne kužim, ako kažu da izgradnja nije stala i da se najam prostora povećava, ćemu produživanje roka izgradnje? i to kojih 8-9 mjeseci? počinjem se slagati s tobom da nije tu baš sve čisto kao što prikazuju..

Quote:
Originally Posted by Kebra View Post
Ova slika parkinga i okretišta vlakića me sejtila da sam jednom bio čitao o javnom gradskom prijevozu u Poreču, pa da pitam - kakvo je stanje s tim? Ima ga - nema ga, šljaka - ne šljaka?
Mislim da se taj film neće još dugo moći vidjeti u Poreču. I ove trenutne linije koje drži Autotrans su više nego poluprazne, i zapravo su više u službi školskog prijevoza nego gradskog. Zasad nisam čuo za nikakvu studiju isplativosti, ali mislim da čak ni za studiju nije vrijeme kamoli za uvođenje gradskog prijevoza. (sori za čekanje odg, bio na takvom putu di SSC nije baš primarna stvar )
Old February 15th, 2011, 02:17 AM   #84
nyl
-

nyl's Avatar

Ajd da i službeno predstavimo projekt:

18 - Histria Mall
karta

GE slika područja s ostalim izgrađenim trgovačkim centrima:

Sa službene stranice:

Inače, orginalan projekt tj. projekt prije aktualnog izgledao je ovako:

..i meni osobno, iako "boxy", ljepši projekt! Možda zbog zelenila i ovih kockastih detalja, koji baš nekako pašu uz epitet grada mozaika. Al ajd.. ipak je to samo shopping centar..

Last edited by nyl; February 15th, 2011 at 03:19 AM.
nyl no está en línea   Reply With Quote
Old February 16th, 2011, 05:23 PM   #85
nyl
-

nyl's Avatar

19 - Odgojno-obrazovni centar Finida (Osnovna škola s dvoranom, vrtić i jaslice, crkva)
karta

izgled i raspored buduće zone:

OŠ Finida

Početak gradnje: 2011.
Završetak gradnje: 2013.
Vrijednost radova 63 mil. kuna

Budući da sadašnja osnovna škola ima negdje između 1100 i 1200 učenika, prema pedagoškim propisima gradu su praktički potrebne još dvije škole. Idealan omjer je 480 učenika u 16 odjeljenja, a treća škola planirana je za zonu srednjih Špadića. Do tada će se izgradnjom škole na Finidi, postojeća bitno rasteretiti.

Nova školska zgrada planira se za 720 učenika, i ono što je najbitnije za rad u jednoj smjeni. Sastojat će se od 12 matičnih učionica razredne nastave od 1. do 4. razreda te 12 specijaliziranih predmetnih učionica za nastavu učenika od 5. do 8. razreda. Uz školu se planira i izgradnja sportske dvorane kao odgojno obrazovne trodijelne dvorane osnovne veličine 45x27 metara, s pratećim sadržajima i mogućnošću korištenja i za potrebe gradskih sportaša.

Vrtić i jaslice

Početak gradnnje: 2012.
Završetak gradnje: 2013.
Vrijednost radova 15 mil. kuna

Old February 16th, 2011, 06:59 PM   #86
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Super bi mogla izgledat ova škola.. Početak gradnje znači ove godine.. Se zna kad?
Old February 16th, 2011, 08:18 PM   #87
nyl
-

nyl's Avatar

Stvarno se ne usuđujem ništa reći, jer se škola počinje graditi već dvije tri godine.. dok ne vidim prve strojeve, ne vjerujem ničemu..
Old February 16th, 2011, 09:12 PM   #88
Rovinjac
Rovinj metropola!

Rovinjac's Avatar

Likes (Received): 15

Sve pohvale porečkim projektima!

Nažalost Rovinj se ne razvija ovako brzo...
Rovinjac no está en línea   Reply With Quote
Old February 16th, 2011, 09:49 PM   #89
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

Likes (Received): 791

uuu , škola je prva liga !!!
Povrh hridi orao tvoj kruži ,Guste šume spuštaju se k ravni,Staze hite niz tvoj ćilim travni ,K tihom domu, sevdahu i ruži.Tvrda ruka tvrdu zemlju pluži,Al tvoj kamen čuva spomen davni ,Sv'jetlih ljeta i junaštva slavnih Roda, koji i ginuć, ne tuži.K tebi lete naših želja jata,Naša radost tvojoj se veseli,Naša tuga tvojoj pomoć želi.Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata,Bog te čuvo, ponosni nas kraju,Ti starinom - i moj zavičaju!
mario_zadar no está en línea   Reply With Quote
Old February 16th, 2011, 11:02 PM   #90
Odsutan Pulaljero
Registered User

Likes (Received): 1

svaka cast poreč !
Moram priznat da sam ljubomoran zbog mall-a

Pa bilo bi i vrijeme da Puljština od preko 100.000 ljudi dobije neki šoping centar
Odsutan Pulaljero no está en línea   Reply With Quote
Old February 16th, 2011, 11:35 PM   #91
nyl
-

nyl's Avatar

Quote:
Originally Posted by Odsutan Pulaljero View Post
svaka cast poreč !
Moram priznat da sam ljubomoran zbog mall-a
Vjerovatno ne toliko koliko sam ja ljubomoran na vaš poslovno-trgovački centar Šijana!

Samo moram još jednom ponoviti. Da. Stvarno izgleda dobro razvoj Poreča na papiru, međutim, ponekad i predobro da bi bilo istinito.. na svakom koraku u Poreču čujem kako je zapravo proračun grada jako tanak, i sve funkcionira na shemu prodaje zemljišta i kojekakvim mitskim ulaganjima izvana.. mislim da je Kebra to jednom dobro primjetio na ovom threadu, a sve više i mene pere taj dojam..

No, opet, nije da se pretjerano razumijem u takve stvari, niti sam toliko dobro informiran. Gledajući iz perspektive građenja i planiranja (a zbog toga sam i na ovom forumu) priznajem da projekti imaju glavu i rep, i da se ipak nešto razmišlja, pogotovo uspoređujući s nekim drugim područjima i gradovima u HR.

Bez sumnje da može bolje, isplativije i pametnije..
Old February 16th, 2011, 11:56 PM   #92
nyl
-

nyl's Avatar

Naime..

Quote:
Dnevno za Žatiku 7.000 kuna
Poreština, 16.02.2011 (13:17)
(Izvor:Glas Istre)

Sportska dvorana Žatika u Poreču skupa je koliko i lijepa - potpuno je u funkciji potreba lokalnih sportskih klubova i povremenih manifestacija pa su prihodi od dvorane zanemarivi u odnosu na trošak. Doduše, gradski proračun zasad uspijeva financirati sve troškove, premda nije lako.

Ove godine u proračunu treba osigurati 16,88 milijuna kuna za otplatu dvaju kredita za gradnju dvorane i još 1,55 milijuna kuna režijskih troškova. Kredit se otplaćuje iz prihoda od prodaje nekretnina, a režijski troškovi iz općih, odnosno poreznih prihoda, kao i u slučaju drugih sportskih i kulturnih objekata.

Ove će godine, kako saznajemo od gradonačelnika Edija Štifanića, prihod od zakupa dvorane biti oko 300.000 kuna. Ovako prikazani prihodi i rashodi ukazuju na veliki problem. Međutim, gradonačelnik kaže da je to tek privremeno stanje, dok se ne izgradi još jedna manja i za potrebe treninga klubova primjerenija dvorana, uz planiranu školu na Finidi.

Porečki sportski klubovi sada dvoranu koriste za treninge - besplatno. Dvorana je u pogonu nekoliko sati dopodne, a poslije podne od 15 do 23 sata ekipe se smjenjuju svaki dan. Naravno, nije racionalno koristiti veliku dvoranu za klupski trening desetak ili dvadesetak sportaša, ali u Poreču nema drugog izbora.

Dvorana Velog Jože odavno je premala za gradske sportske potrebe, a najam hotelske sportske dvorane košta 400 kuna po satu. Dok nije bilo Žatike, iz gradskog je proračuna ta cijena plaćana za trening sportskih klubova.

Organizatorima besplatna dvorana
Dnevni troškovi dvorane na Žatiki variraju između šest i sedam tisuća kuna, ovisno o godišnjem dobu. U taj trošak uračunate su plaće dvaju domara i voditelja tehničke službe, struje, za koju se godišnje izdvaja nešto više od 300.000 kuna, lož-ulje je nešto manje od cijene struje, a čišćenje koje obavlja vanjski servis godišnje košta oko 380.000 kuna. Lani je u dvorani održano 16 manifestacija i koncerata, što je trajalo do sedam dana, a organizatori su dvoranu dobili besplatno.

- Vinistra nam je uplatila paušal za struju, a sva druga prvenstva i natjecanja uglavnom su organizirali naši, gradski sportski klubovi ili udruge i naravno da smo dvoranu dali besplatno. U protivnom bismo tražili financijsku podršku Grada pa bi došlo na isto. Dali smo dvoranu i za maturalnu zabavu, a bit će ih i ove godine. Besplatna je bila i Caritasu za humanitarni koncert Volim Istru, nabraja gradonačelnik.

U ovoj je godini 45 dana rezervirano za manifestacije u dvorani. Gradonačelnik spominje Vinistru, Promohotel, koncert koji organizira USB. Većina organizatora dobit će dvoranu besplatno jer se ponovno radi o gradskim udrugama ili klubovima. Za sada planiraju prihod od 300.000 kuna za tih 45 dana. Samo Promohotel će za sedam dana najma dvorane platiti nešto više od stotinu tisuća kuna, a za nedavno održani koncert dvorana je plaćena 30.000 kuna plus porez.

Otplata kredita do 2033.
Gradonačelnik kaže da će se o prihodu dvorane moći govoriti tek kada se pritisak klubova na nju smanji gradnjom školske dvorane na Finidi. Tada bi mogla profunkcionirati i tvrtka Sport, koju je Grad osnovao, ali ne i aktivirao. Naime, da bi dvorana mogla donositi novac barem za financiranje svoga pogona, prostor mora biti dostupan organizatorima manifestacija koji su voljni platiti najam, a to znači da klubovi u to vrijeme dvoranu ne mogu koristiti za treninge.

Što se otplate kredita tiče, Štifanić naglašava klauzulu koja omogućuje Gradu povrat čitavog iznosa kredita u bilo kojem trenutku, bez dodatnih troškova. Grad, zapravo gradska tvrtka Parentium, za gradnju dvorane uzela je 75 milijuna kuna kredita čija je zadnja rata predviđena 31. prosinca 2033., a potom još 46 milijuna kuna s otplatom do 30. rujna 2018. Štifanić kaže da postoji realna šansa da se krediti vrate prije, ako se probudi tržište nekretnina, jer Grad ima puno zemljišta.

Međutim, financiranje gradnje dvorane bilo je u početku zamišljeno drugačije. Podsjetimo, Grad je od HFP-a odlukom Vlade dobio oko 24 hektara zemljišta, od kojeg 14 hektara u građevinskoj zoni na Fazinki, za gospodarsku zonu, koje je bilo namijenjeno prodaji, a novcem od prodaje Grad se obavezao financirati pet kapitalnih projekata: gradnju dvorane, škole, dijela obilaznice, pročistača u Červaru i infrastrukture u povijesnoj jezgri. Tada su u gradskoj upravi procijenili da četvorni metar zemljišta na Fazinki vrijedi 220 eura.

Do sada je prodano nešto manje od pet hektara zemljišta po prosječnoj cijeni od 270 eura za četvorni metar, za što je u gradski proračun sjelo 95 milijuna kuna, odnosno nešto manje, jer Poreč centar još nije platio dio cijene. Čitav taj prihod ne bi dostajao za gradnju dvorane, a budući da je ona dovršena puno prije no što je zemljište prodano, novac je potrošen za obilaznicu, rotore, ali i infrastrukturu zone. (Sniježana MATEJČIĆ)
Old February 17th, 2011, 02:24 PM   #93
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Quote:
Originally Posted by nyl View Post
Vjerovatno ne toliko koliko sam ja ljubomoran na vaš poslovno-trgovački centar Šijana!
Moš tako bit i na pulski tramvaj, njega su isto rekli uvest..

Taj PTC Šijana će krenut nikad, Gate stoji blokiran tužbom, interesa za neki treći nema i po tom pitanju u Puli sakamo karu.

Quote:
Samo moram još jednom ponoviti. Da. Stvarno izgleda dobro razvoj Poreča na papiru, međutim, ponekad i predobro da bi bilo istinito.. na svakom koraku u Poreču čujem kako je zapravo proračun grada jako tanak, i sve funkcionira na shemu prodaje zemljišta i kojekakvim mitskim ulaganjima izvana.. mislim da je Kebra to jednom dobro primjetio na ovom threadu, a sve više i mene pere taj dojam..
Je, ja sam bio primijetio.. Ali ma jedna pozitivna stvar u tome - prikuplja se puno veća masa sredstava, kojima se realiziraju ambiciozniji projekti. To je ono što Poreč u odnosu na Pulu ima - ambicija. Iako se kod nas unazad dve-tri godine stvari po tom pitanju lagano mijenjaju, još uvijek sam dojma da se uglavnom nešto čačka, dok u Poreču uzmu pis posla i odrade to. A imate u tome i jaču podršku županije i Njega osobno, mora se reć.
Old February 20th, 2011, 01:39 PM   #94
nyl
-

nyl's Avatar

Quote:
Ali ma jedna pozitivna stvar u tome - prikuplja se puno veća masa sredstava, kojima se realiziraju ambiciozniji projekti.
E kada bi bilo tako, nebi to loše ni izgledalo, ali ta masa sredstava zapravo lebdi u zraku. Zapravo se uzimaju veliki krediti, a prihodi (najviše od prodaje zemljišta), koji bi zapravo trebali poslužiti za povrat istih previše su labilni i ovisni o optimističnim prognozama danim o strane grada.

Sada ti možeš reći, da zapravo sve tako i funkcionira inače. Čekati novac na računu i tek tada ići u izgradnju zapravo pobija pojam planiranja. Slažem se. Planiranja i ambicioznosti ne fali, i to mi je drago vidjeti. međutim, i pelješki most je ambiciozan projekt i vidim njegovu prednost,ali nije primaran. Strah me je da se ta ambicioznost ne izgubi u dugovima kojima se grad natovario. Takav se osjećaj "mota" po gradu..

Vidjet ćemo kad nam se prikaže šira slika!

A što se tiče gospodina Njega, utjecaj se osjeti. Koliko je veći-manji u odnosu na Pulu, vjerovat ću ti na riječ.. al mota mi se neki dvosjekli mač po glavi, vidjet ćemo što će biti sa njegovim čuvenim planom za Peškeru
Old February 28th, 2011, 10:09 PM   #95
nyl
-

nyl's Avatar

Ajmo dalje, odnosno nazad na projekt koji sam preskočio!

8 -Projekt "Staro gradsko igralište Jadran"
karta

jedini prikaz koji sam uspio pronaći , uglavnom, predviđa se izgradnja sedam novih objekata ili zgrada označenih tamno sivom bojom, ostalo su već postojeće zgrade ili kuće.

isto područje u GE. Cesta koja prolazi ispod samog igrališta, trebala bi dobiti treću (priključnu) traku koja bi služila kao ulaz i izlaz iz podzemne (podzemnih ?) garaže

O projektu:

Na idejnom urbanističkom natječaju pobjedio je prijedlog tvrtke Urbis 72 d.o.o iz Pule.

Kompleks ce se sastojati od četiri etaže, koje ća sadržavati poslovne prostore u prizemlju 0-nultoj etaži, te stambene prostore na ostalim etažama (prvoj, drugoj i trećoj etaži). Garažne jedinice biti će smještene na dvije podzemne etaže(-2 i -1) s tim da će se dio garaža prodati korisnicima poslovno – stambenog kompleksa, a ostatak će se dati u najam gradskoj tvrtci koja je zadužena za upravljanje parking prostorom na području grada Poreča.

Ukupna bruto površina poslovno stambenog kompleksa obuhvaćat će 7 objekata koji će činiti bruto površinu od 11.220,00m2 + hortikulturalne površine 1507,00m2 ili po broju podjeljenih stambenih i poslovnih prostora će to iznositi: 48 poslovnih prostora i 98 stambenih prostora.

Garažni prostor na -2 i -1 etaži koji će se nalaziti ispod cjelokupne površine starog nogometnog igrališta obuhvaćat će 14.730,00m2 bruto površine, ili po broju parkirnih mjesta 510 + 44 parkirna mjesta koja će se nalaziti na 0-nultoj etaži.

Vrijeme početka izgradnje još je nepoznato jer za sada još uvijek nema invenstitora. Inače projekt je interesantan i po tome što bi se njegovom prodajom financirala izgradnja osnovne škole na Finidi. Prema informacijama koje sam uspio pronaći cijena na zadnja dva natječaja za prodaju iznosila je oko 50 milijuna kuna.
Old March 15th, 2011, 06:15 PM   #96
nyl
-

nyl's Avatar

današnje stanje gradilišta Histria Mall-a..

pogled s prilazne ceste Kauflanda:

budući ulaz:

počelo se s skidanjem kamenog sloja tj. ravnjanjem zemljišta, ali odrađeno je kojih 15-20 % ukupne površine:

pogled s gornje strane:

Uglavnom, ovo ide jako sporo, a na gradilištu nema žive duše danas!

Čak sam počeo sumnjati da sve to Puležani sabotiraju, samo kako bi prvi dobili trgovački centar u Istri.
Old March 15th, 2011, 11:41 PM   #97
Rovinjac
Rovinj metropola!

Rovinjac's Avatar

Likes (Received): 15

Hvala na slikama.
Rovinjac no está en línea   Reply With Quote
Old March 16th, 2011, 12:27 AM   #98
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Odličan apdejt!

Quote:
Uglavnom, ovo ide jako sporo, a na gradilištu nema žive duše danas!

Čak sam počeo sumnjati da sve to Puležani sabotiraju, samo kako bi prvi dobili trgovački centar u Istri.
Bez brige, Puležani ne sabotiraju ništa osim samih sebe. Tu su majstori, s ostalim se ne bakću.
Old March 16th, 2011, 12:27 AM   #99
nyl
-

nyl's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rovinjac View Post
Hvala na slikama.

Quote:

Bez brige, Puležani ne sabotiraju ništa osim samih sebe. Tu su majstori, s ostalim se ne bakću.
Onda kul, bit će onda ipak samo tipična hrvatska svakodnevnica: mutna posla, netransparentnost, pretjerana obećanja, bezgranična zaduživanja... već mi lakše

Last edited by nyl; March 16th, 2011 at 12:42 AM.
nyl no está en línea   Reply With Quote
Old March 16th, 2011, 01:13 AM   #100
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Quote:
Onda kul, bit će onda ipak samo tipična hrvatska svakodnevnica: mutna posla, netransparentnost, pretjerana obećanja, bezgranična zaduživanja... već mi lakše
Ja baš mislim da je ovaj projekt poprilično izvjestan, eventualno uz razvlačenje da bi se što lakše progutao možda još neko vrijeme prevelik zalogaj..

Reply

Tags
grad mozaika, istra, rotori, turizam, žatika

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules