daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old March 16th, 2011, 01:35 AM   #101
nyl
-

nyl's Avatar

..neznam, nikako ne vidim razlog odugovlačenju ako se tvrdi da je financiranje tj. kredit u potpunosti osiguran. Odugovlačenjem mogu biti samo u gubitku! Krenuli su punom parom, čak se i noću radilo, a odjednom full stop, bez nekog osobitog razloga! i tako već koji mjesec i kusur dana..

Bio sam malo sarkastičan s prethodnom izjavom, al nešto mi ne štima.. zadnja informacija da se otvorenje odgodilo za 10 mj. (prvi rok je bio lipanj ove godine)..

Sponsored Links

Old March 16th, 2011, 02:53 AM   #102
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by nyl View Post
..neznam, nikako ne vidim razlog odugovlačenju ako se tvrdi da je financiranje tj. kredit u potpunosti osiguran. Odugovlačenjem mogu biti samo u gubitku! Krenuli su punom parom, čak se i noću radilo, a odjednom full stop, bez nekog osobitog razloga! i tako već koji mjesec i kusur dana..

Bio sam malo sarkastičan s prethodnom izjavom, al nešto mi ne štima.. zadnja informacija da se otvorenje odgodilo za 10 mj. (prvi rok je bio lipanj ove godine)..
A može bit milion stvari, možda mijenjaju izvođača radova, možda računaju da nemaju dovoljno zakupaca pa im se ne žuri, možda su se rastegli više nego što je deka duga pa čekaju da im nešto kapne, možda ni to financiranje nije tako sigurno, možda..

Poanta je da je sve to skupa dosad izgledalo dosta ozbiljno, interes su očito vidjeli, ne vjerujem da će samo tako dić ruke. Završit će to oni, par mjeseci prije ili kasnije..
Old March 16th, 2011, 04:01 PM   #103
nyl
-

nyl's Avatar

šta'š, nevjerni Toma! a i malo sam nestrpljiv..

Evo još par informacija (podebljano), zar ne izgleda baš čudnovato dobro
------------------------------------------------------------------------------------
Histria Mall - prvi istarski trgovački centar

Trojica mladih hrvatskih poduzetnika prepoznala su priliku i pokrenula investiciju od 30 milijuna eura u Poreču

U travnju sljedeće (2012. op. ja) godine
Istra će dobiti svoj prvi moderni trgovački centar - Histria Mall. Radovi na iskopu terena u porečkoj industrijskoj zoni već su počeli, a investitori su trojica mladih poduzetnika - Borna Vladislav Korejzl, Igor Paurević i Josip Delač. Korejzl je unuk preminulog Žarka Kraljevića, koji je odlučio izaći iz Dinersa, Paurević je izašao iz Metroneta, a Delač iz Vodatela. Od 30 milijuna eura koliko je vrijedan trgovački centar njih trojica osiguravaju oko 30 posto, s tim da Korejzl ima najveći udio, dok su ostatak osigurali kreditom banke.

Još ništa od Pule

"Prepoznali smo priliku i na javnom natječaju smo kupili zemljište od grada Poreča. Studije su pokazale da bi centar trebao biti uspješan jer Istra ima najdulju sezonu i uz Zagreb je najrazvijenija regija. U međuvremenu je zbog krize bilo teže osigurati kredit banke pa smo projekt doradili u suradnji s međunarodnim stručnjacima. Sada imamo oko 65 posto ugovorenih zakupaca, a financijska konstrukcija je osigurana i zatvorena. Histria Mall otvaramo na proljeće sljedeće godine jer je procijenjeno da je vrijeme prije sezone najbolje za dolazak na tržište", kaže Korejzl. Iako su trgovački centri bili najavljeni u Puli, oni na kraju još nisu realizirani. Histria Mall će tako barem neko vrijeme imati jedinstvenu poziciju na tržištu. U istoj zoni oko njega su još Lidl i Plodine, dok je svoj dolazak najavio i Kaufland. No njih investitori ne vide kao konkurenciju. Histria Mall će ukupno imati 24.000 četvornih metara bruto površine raspoređene na prizemlje i prvi kat. Za izvođača radova je izabran M-Profil. Prostor raspoloživ za najam je oko 17.000 četvornih metara, koje će popuniti ukupno 60-ak zakupaca. Najveći će biti Spar, a od ostalih zakupca tu su još i Müller, Hervis, New Yorker, Deichman, DM. Cijene zakupa po četvornome metru kreću se od devet do 35 eura mjesečno. Budući da se, zbog turista, računa na povećan broj automobila tijekom sezone na području cijele Istre, uz centar će se sagraditi čak 850 parkirališnih mjesta. Projektiranje centra je inače radila M2 grupa, poznata po trgovačkim centrima Supernova koje grade u Hrvatskoj. Korejzl kaže da je ovo prvi put da su radili projekt za drugog investitora, i to zbog poznanstva koje ima s upravom te tvrtke. Austrijski projektant im je pomogao i u osiguravanju zakupaca. "Možda smo i malo naivno ušli u projekt jer ono što smo prvo zamislili bila je jedna velika 'kutija'. S te je strane i dobro da nas banke nisu pratile jer smo u međuvremenu uz pomoć stručnjaka Colliersa i M2 potpuno promijenili projekt i došli do puno boljeg riješenja", kroz smijeh priznaje Korejzl.

Bez problema s administracijom

Za razliku od većine ostalih investitora tri mlada poduzetnika nisu imala baš nikakvih problema s administracijom u Poreču. Grad je već bio napravio ceste i ostalu infrastrukturu za zemljište u zoni koje je prodavao. Grad je raspisao natječaj za tri parcele posebno, ali su ova tri poduzetnika jedini ponudili da kupe sve tri zajedno i objedine ih. Dozvole su izdane u zakonskom roku i bez komplikacija. "Njima je najvažnije da ćemo zaposliti oko 800 ljudi, što je normalna logika. Vjerujem da bi cijeloj Hrvatskoj bilo puno lakše investirati kada bi sva administracija bila kao porečka", zaključuje Korejzl.

Istra na meti investitora

Vedrana Likan, direktorica Colliers Internationala koji je bio konzultant za Histria Mall, kaže da je taj centar svojom veličinom prilagođen za tržište. Ciljani kupci su osim turista i lokalno stanovništvo i oni koji iz unutrašnjosti dolaze na odmor za vikend. Likan je uvjerena da će u Istri uskoro početi veće investicije baš u trgovačke centre jer je to logičan slijed. "Zagreb je vrlo zrelo tržište, a svi sekundarni gradovi u Hrvatskoj već imaju svoje centre ili su oni najavljeni. Istra kao bogata regija s jakom turističkom sezonom je sljedeća u kojoj će se graditi", kaže Likan. Kao prednost Istre ističe se i vrlo dobra prometna povezanost.

http://www.poslovni.hr/vijesti/histr...ar-169611.aspx
Old March 16th, 2011, 06:34 PM   #104
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Izgleda super.. Zato i kažem da ne vjerujem da će od toga samo tako odustat..

Mada, ne znam, ako se pokrene onaj pulski, kroz godinu-dvije bi na potezu između Pule i Trsta s baš velikim centrima mogli imati Kopar i Poreč s nekoliko srednjih i, sad najavljuju, Brtoniglu s outletom.. Ne znam ja dal je tu toliki kapacitet.. Naročito uzevši u obzir da su Kopar i Trst osjetno jeftiniji..

Last edited by Kebra; March 20th, 2011 at 11:30 PM.
Kebra no está en línea   Reply With Quote
Old March 20th, 2011, 07:49 PM   #105
d@nielino
Registered User

d@nielino's Avatar

Likes (Received): 0

istina je jedna, i od nje se ne bježi. Bez novaca se ne more niš, gradnja Histria Mall-a je stala jer banka im nije odobrila kredit. Zašto nije, to ne znan.

Gradnja 2 Petrolove benzinske crpke isto je već 7 dana stala...
d@nielino no está en línea   Reply With Quote
Old March 20th, 2011, 09:54 PM   #106
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Likes (Received): 11

iza projekta histria mall navodno stoji sanader... koliko ima istine u tome, ne znam

ivan_ri no está en línea   Reply With Quote
Old March 20th, 2011, 10:10 PM   #107
nyl
-

nyl's Avatar

Quote:
Originally Posted by d@nielino View Post
istina je jedna, i od nje se ne bježi. Bez novaca se ne more niš, gradnja Histria Mall-a je stala jer banka im nije odobrila kredit. Zašto nije, to ne znan.
za to nedobivanje kredita znaš nešto konkretno ili ti to samo ovako? emocije i to?

@ ivan: kakav sad crni Sanader? ti to ozbiljno?
Old March 21st, 2011, 06:42 PM   #108
d@nielino
Registered User

d@nielino's Avatar

Quote:
Originally Posted by nyl View Post
za to nedobivanje kredita znaš nešto konkretno ili ti to samo ovako? emocije i to?

@ ivan: kakav sad crni Sanader? ti to ozbiljno?
konkretno,konkretno...iz jako pouzdanog izvora sam doznao, ali nisam mogao pitati zasto...
Old March 21st, 2011, 09:38 PM   #109
MacCroat
Registered User

u Porecu sve po starom, velika obecanja i malo kompetencije.

Nažalost, i Porec je samo na prvi pogled nešto bolji od ostatka zemlje u kojoj vlada korupcija i nepotizam.
Od samog početka sklapanja ovog kupoprodajnog ugovora, se moglo vidjeti
da je ovo totalno neozbiljan i amaterski pristup cjelom projektu.
Da u Porecu postoji dovoljno velika kupovna moc i potencial za ovako ambiciozan projekt, sigurno bi se vec javio neko od ozbiljnih igraca koji traze destinacije gdje mogu oploditi svoj kapital.
Porec i projekt Histria Mall to ocito nisu, a to se več u samome startu moglo vidjeti, jedino naši politicari to nisu u stanju vidjeti več u dnevno politicke svrhe
serivraju ljudima neke megalomanske projekte, koji nemaju ama baš nikakvoga smisla.
Skandalozno je po mome misljenju, da u jednom Porecu se moze potorsiti 160 milijuna kuna za jednu sportsku dvoranu koja valjda neradi ni mjesec dana u godini, a koja ce dok se odplati koštati oko 350 Milijuna.
U isto vrjeme nikako da se napravi skola, vrtic, jaslice ili na još bitnije
pulska bolnica. Meni se na ovo sve gadi, sorry ali morao sam se malo izrigati.
Toliko nekompetencije na jednome mjestu kao sto je u lipoj nasoj i to od državnog vrha preko zupanija i opcina je stvarno tesko podnjeti.
Pogotovo sto govorimo o zemlji koja stvarno ima recursa i potencijala, ali nazalost totalno idiostko vodstvo i to je za mene isto u Zagrebu kao u Puli ili Porecu.

Eto toliko od mene, više se nemislim javljati na ovome forumu, pošto moja hrvatska gramatika nije baš za pohvaliti, nadam se da mi forumaši neče zamjeriti na slabom hrvatskome pravopisu.

pozdrav,

MacCroat
MacCroat no está en línea   Reply With Quote
Old March 22nd, 2011, 03:00 PM   #110
d@nielino
Registered User

d@nielino's Avatar

...nakon neke kraće stanke Petrol nastavlja gradnju benzinskih crpki
Old March 22nd, 2011, 04:12 PM   #111
Polesano
Registered User

Polesano's Avatar

MacCroat, mislim da gledas malo pre crno na stvari, cjela istra nema kupovni centar, mislim da ima tu potencijala!!! a kao drugo, jedno dolazi sdrugim, ko ne pocnemo nis gradit, nece nis ni doc
Polesano no está en línea   Reply With Quote
Old March 24th, 2011, 12:28 AM   #112
nyl
-

nyl's Avatar

Quote:
Originally Posted by MacCroat View Post
Da u Porecu postoji dovoljno velika kupovna moc i potencial za ovako ambiciozan projekt, sigurno bi se vec javio neko od ozbiljnih igraca koji traze destinacije gdje mogu oploditi svoj kapital.
Kao prvo, mislim da nijedan investitor ma koliko para imao neće ići investirati u nešto bez da se nije napravila detaljna studija o isplativosti i mogućnostima.

Drugo. Gledaj ovaj projekt i na drugi način. Gradu je plaćeno zemljište koje bi, da nije bilo ovih kupaca, sigurno zjapilo prazno. Ovako je grad primio uplatu u proračun od 30 milijuna kuna za zemljište + 14,2 milijuna kuna komunalnog doprinosa (ovo zadnje zasad pola uplaćeno). Hoće li se tu na kraju izgraditi ili ne Histria Mall (a ja vjerujem da hoće, jedino kada je upitno) meni i tebi ni iz džepa ni u džep.

Jasno da bi bilo žalosno da do tog ne dodje jer 300 novih radnih mjesta nije malo..

Quote:
Skandalozno je po mome misljenju, da u jednom Porecu se moze potorsiti 160 milijuna kuna za jednu sportsku dvoranu koja valjda neradi ni mjesec dana u godini, a koja ce dok se odplati koštati oko 350 Milijuna.
U isto vrjeme nikako da se napravi skola, vrtic, jaslice ili na još bitnije
pulska bolnica.
Što se tiče same dvorane, tu se slažemo.Megalomanski projekt, zbog kojeg pate drugi prioritetni projekti. Tako sad izgleda, i to se osjeti! No nisam toliko eksplicitan. Za razliku od prije deset godina, kada se u gradu nije moglo vidjeti gotovo nikakvo planiranje, danas se vidi da se nešto razmišlja. Za mene uopće nije loša ideja da se od Poreča napravi mala Antalaya, dakle kamp za pripreme profesionalnih sportaša. Sa potpuno uređenim centrom Žatika, dobrom reklamom i pametnim potezima to je sasvim moguće. A takav projekt privlači i druge invensticije..

Da nešto dobiješ treba i uložiti. Je li se tu pogriješilo u tajmingu ovakvog ulaganja? možda propustiti Sp u Rukometu? Moguće da da, al treba još pričekati i vidjeti. S druge strane grad tad nebi u posjed dobio zemljišta na facinki... Jbg, dvorana je tu, i treba sad to iskoristiti a ne plakati i gunđati..

Quote:
Eto toliko od mene, više se nemislim javljati na ovome forumu, pošto moja hrvatska gramatika nije baš za pohvaliti, nadam se da mi forumaši neče zamjeriti na slabom hrvatskome pravopisu.
Ako ti je gramatika jedini problem, onda problema nemaš! Bitno je mišljenje..
Old March 25th, 2011, 03:51 PM   #113
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Glas Istre, 24.3.'11.

Predzadnja rečenica nema nikakvog smisla, Baumax sigurno nije konkurencija Histria Mallu, eventualno to može biti čitav trgovački centar Šijana.. Možda bi potpisana novinarka to i uspjela napisati pošteno da nije toliko u štajku..

Last edited by Kebra; March 25th, 2011 at 04:16 PM.
Kebra no está en línea   Reply With Quote
Old March 25th, 2011, 04:15 PM   #114
nyl
-

nyl's Avatar

Oko ovog centra svugdje vrte različite brojke, od onoga što je plaćeno, što nije, koliki je kredit odobren, ili neodobren, koliko će radnih mjesta biti.
Više u ništa nemožeš biti siguran! novinarska posla..
Old March 25th, 2011, 10:39 PM   #115
Rovinjac
Rovinj metropola!

Rovinjac's Avatar

Likes (Received): 15

Sutra se otvara Mima u Poreču ili okolici...
Rovinjac no está en línea   Reply With Quote
Old March 27th, 2011, 04:02 PM   #116
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rovinjac View Post
Sutra se otvara Mima u Poreču ili okolici...
Jep:

Quote:
Otvoren najveći salon namještaja u Istri

„NAMJEŠTAJ MIMA“ U RADNOJ ZONI KUKCI U POREČU OTVORILA NOVI SALON

Danas je u Poreču otvoren najveći salon namještaja u Istri. U radnoj zoni Kukci na preko dvije tisuće kvadrata prostire se salon Namještaja Mima. Vesela atmosfera otvaranja upotpunjena je uz zabavu koju su brojnim posjetiteljima servirali uvijek raspoloženi Gustafi. Otvaranju bogato opremljenog salona Namještaja Mima prisustvovali su brojni uzvanici i uglednici, a vlasnik tvrtke Milenko Marjanović naglasio je kako je Namještaj Mima jedina tvrtka koja se bavi prodajom i proizvodnjom namještaj u Hrvatskoj koja uspješno posluje i koja je sa pozitivom zaključila prošlu poslovnu godinu . „Tajna našeg uspjeha leži u tome da je Namještaj Mima obiteljska tvrtka koja je uvijek planirala poslovanje i išla korak naprijed. U vrijeme kada mnogi zatvaraju mi, evo kao što vidite, otvaramo ovaj salon namještaja za koji sam uvjeren da će biti uspješan. Ovako nešto trebalo je poreštini ali i ostatku Istre“ rekao je Marjanović. Na otvaranju salona bili su gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, gradonačelnik Pule Boris Miletić, Antun Palarić te brojni drugu uzvanici. (REX)

http://regionalexpress.hr/site/more/...etaja-u-istri/
Old March 28th, 2011, 12:08 PM   #117
Rovinjac
Rovinj metropola!

Rovinjac's Avatar

Likes (Received): 15

Bio, ima dobrih stvari...
Rovinjac no está en línea   Reply With Quote
Old March 28th, 2011, 09:54 PM   #118
nyl
-

nyl's Avatar

25 - Podcentar Poreč (Špadići, Veli Maj, Mali Maj)
karta

15.11.2010. raspisan je natječaj za izradu idejnog urbanističkog arhitektonskog rješenja s sljedećim ciljevima:
  • planirati i realizirati novi Podcentar grada Poreča sa gravitacijskim područjem sjevernog dijela grada Poreča, do cca 5000 stanovnika
  • oblikovati novi prostorni identitet grada Poreča,
  • realizirati programe i sadržaje (centralne, javne, stambene, poslovne i dr.) prilagođene potrebama i interesima neposrednih stanovnika i gravitirajućih stanovnika i zaposlenih, te posjetitelja/korisnika,
  • realizirati programe i sadržaje prilagođene već postojećim programima za djecu.
  • razvijati suvremeni koncept življenja temeljen na spoznajama socijalne psihologije i socijalno zaokruženih manjih stambenih jedinica, povezanih u veće cjeline, te javnim prostorima,
  • povezivati se sa okolnim gradskim stambenim zonama /četvrtima/ s namjerom integracije okolnih stanovnika u programe Podcentra,
  • omogućiti nova radna mjesta osoba različitih profila obrazovanja,
  • nuditi osnovne oblike skrbi svim uzrastima i generacijama, te osobama sa posebnim potrebama,
  • planirati i izgraditi cjelovitu prometnu i komunalnu infrastrukturu za potrebe Podcentra.

POSTOJEĆE STANJE
Područje obuhvata Natječaja nalazi se na lokalitetu Špadići - Veli-Mali Maj, u okruženju šireg područja nedovršene građevine ex. odmarališta Servo Mihalj i postojećeg odmarališta Zveza prijateljev mladine Maribor.

PODCENTAR POREČ s okolnim zonama:
  • Narančasto je označena buduća Mješovito/Komericijalno/Društvena zona (praktički produžetak podcentra, zasad samo uvrštena u GUP),
  • Žuto su označene stambene zone koje bi trebale gravitirati podcentru
  • Roza je zona turističke namjene (hoteli, apartmani, plaže)
  • Plavo - nove prometnice koje će biti izgrađene

PODCJELINA I - stambeno - poslovnoi kompleksi sa javnim sadržajima /područje sjever - zapad -jug/
Područje planirati u okviru mješovite - stambene, poslovne, javne i dr. namjene sa pripadajućim javnim prostorima (ulice, trgovi, parkovi i dr.)

PODCJELINA II - ugostiteljsko /odmarališno/sportsko-rekreacijska namjena /područje Zveze prijateljev mladine/
Područje planirati za rekonstrukciju i uređenje u okviru postojeće namjene, sa mogućnošću dogradnje sportsko-rekreacijskih sadržaja (bazen i sl.)

23.03.2011. Rezultati natječaja idejnog urbanog arhitektonskog natječaja:

1. nagrada - nije dodijeljena

2. nagrada - za podcjelinu I - 3LHD d.o.o.
- za podcjelinu II - PROARH d.o.o.
3. nagrada - Damir Rako dipl.ing.arh., Sanja Radovniković dipl.ing.arh.
Martina Jukić dipl.ing.arh., Karmen Prlić dipl.ing.arh.

Nagrađeni projekt 3LHD za podcjelinu I je u nastavku, dok za projekt PROARH ništa još nije izašlo. Također još nema informacije jesu li drugonagrađeni radovi otkupljeni tj. hoće li biti prihvaćeni ili ne. Pretpostavljam da 1. nagrada nije dodijeljena jer ni jedan prijedlog samostalno nije zadovoljio obje podcjeline! Vjerovatno će kroz koji tjedan biti više informacija budući da je natječaj tek završio.

Dakle prijedlog 3LHD (slike su preuzete s njihovih stranica http://studio3lhd.hr/hr/projekti/mal...ija/selekcija/ )

Old March 31st, 2011, 09:53 AM   #119
nyl
-

nyl's Avatar

..još dvije novogradnje u istom susjedstvu:

Maj Residence

Rezidencija "Maj" se sastoji od 12 individualnih stambenih jedinica, smještenih u dva paralelna niza, sa ukupno 60 stanova. Svaka jedinica ima po pet stanova sa vlastitim parkingom.

trenutno stanje na gradilištu:

izvor i detalji: http://residenceporec-maj.com/hr/index1
Old March 31st, 2011, 09:54 AM   #120
nyl
-

nyl's Avatar

Stambeno poslovna zgrada Veli Maj

Objekt VELI MAJ je koncipiran kao trivolumenski višestambeno-poslovni objekt s lakim pristupom sa ceste Novigrad - Poreč i smjera Poreč - Veli Maj. Volumen građevine podijeljen je u tri cjeline; dva krila visine P+1 (prizemlje plus kat) prema zapadu i istočni “centralni” volumen katnosti P+2 i P+3.. Arhitektonsko rješenje poslovno stambenog kompleksa je funkcionalno-estetski spoj: zgrade, zelenog atrija i podzemne garaže.

Prizemlje / suteren koristi se za poslovne prostore bez definirane namjene, ukupno 46 prostora veličine 15,80 - 1.600 m2, a katove čine 48 stambenih jedinica veličina od 31 - 167 m2 (u čijem su sklopu - pripadaju- i spremišta u podrumskom dijelu objekta), kao i adekvatan broj stanova (4 stana) prilagođen invalidnim osobama.

izvor fotografija: Tissa studio

Detaljnije o projektu: Tim 90 d.o.o.

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules