daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old June 6th, 2012, 05:16 PM   #61
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Likes (Received): 5

Sve je to oko Mariscine lijepo i divno elaborirano na papiru i prezentacijama, ali stvarnost je potpuno drugacija.
Uopce u nitijednoj studiji nije bilo govora o baliranom smeću na Mariscini niti deponiranju takvog smeća,ne bi me zacudilo da bale samo tako i zatrpaju.Jeftinije je nego kupovat skupe pogone za preradu smeca.Sve se meni cini da ce Marisćina vise-manje postati moderni Visevac,a i velika vjerojatnost da ce u buducnosti biti i spalionica uprkos obecanjima da to nece biti tako.
Puno je bilo negativnih primjera u proslosti ,da bi mi mi davalo nekakvu nadu da ce s ovim biti drukcije.
Vrijeme ce pokazati.

Vezano uz to iz N LIsta od juče

PROTIV DEPONIJA EKOLOŠKI AKTIVISTI IZ VIŠKOVA I KLANE PROSVJEDOVALI PRED OPĆINOM
Smeće postalo pravi brand Općine Viškovo
U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša aktivisti su upozorili na opasnost deponija za okoliš. Istakli su da Viškovo ima čak tri deponija komunalnog, ali i industrijskog otpada

VIŠKOVO Smeće je postalo pravi brend Viškova, a ova općina nosi neslavnu titulu jedine jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj s čak tri deponija komunalnog, ali i otrovnog industrijskog otpada, upozorila je u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša grupa ekoloških aktivista iz Viškova i Klane, koja je jučer prosvjedovala ispred zgrade ...
acy no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old June 6th, 2012, 11:44 PM   #62
misipile
Not Registered :)

Likes (Received): 317

Danas su nesto petljali na radiju, nisam dobro cuo, da se rokovi pomicu sa 2013. na 2014? Nece od toga biti nikad nista, cini se, ako krece tradicionalnim hrvatskim stopama
misipile no está en línea   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 11:44 PM   #63
misipile

Quote:
Originally Posted by gorgoroth View Post
A šta da radimo,ima li drugih rješenja,kada se igradi Mariščina će se to razvrstai i u sirovinu,ne znam zašto se toliko bunite,prestanite praviti smeće pa će možda biti malo manje,neće zauvjek ostati ovako,naravno osim ovoga brda,ali šta je tu je,sada će se drugačije raditi
Ma ne iscudjavamo se mi smecu, nego impozantnosti kolicine, cudimo se otkuda se vidi. Neki gledaju brodove u daljini, neki naslagano smece
Old June 6th, 2012, 11:48 PM   #64
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Likes (Received): 1217

je opet birokracija koči sve živo,hebo im pas m

http://www.rijekadanas.com/odgoden-p...nje-mariscine/
Old June 7th, 2012, 11:06 AM   #65
misipile

pa moraju necem sluziti. Da ispadne da nesto rade, pa sve koce. Jao, gdje su ona vremena prije 21.2.1968
Old June 15th, 2012, 05:24 PM   #66
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Evo teksta iz N LIsta koji bi itekako mogao biti realan

Viškovo čeka još jedan dugogodišnji ekocid

VIŠKOVO Članica predsjedništva PGS-a Ines Strenja-Linić upozorila je da Viškovo čeka još jedan ekocid, iz razloga što će se na Marišćini godinama do otvorenja budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom smeće odlagati na najprimitivniji način. Ona je zatražila sazivanje zajedničke sjednice općinskih vijeća Klane i Viškova, na kojoj bi odgovorni za projekt »nulte faze« Marišćine odgovorili mještanima zašto neće biti izgrađeno MBO postrojenje za gospodarenje otpadom.
– Novca za MBO postrojenje u »nultoj fazi« nema, a smatramo da građani zaslužuju odgovor zašto od političara koji su digli ruke za ovo rješenje. Projekt novog centra za gospodarenje otpadom razvlači se već 11 godina, a da na Marišćini nije zabijena ni jedna lopata. Na Marišćini će napraviti još jedno smetlište poput onog na Viševcu, no ovoga puta to će učiniti daleko od očiju javnosti. Mještani su opet izigrani, kaže Strenja-Linić. Predsjednik viškovskog PGS-a Igor Rubeša zatražio je sazivanje skupštine Ekoplusa, tvrtke osnovane za izgradnju i upravljanje ŽCGO Marišćina, kako bi se preispitala odluka o odobrenju izgradnje »nulte faze« bez MBO postrojenja. (A. P.)
Old June 17th, 2012, 10:28 PM   #67
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Evo za optimiste u vezi Mariscine,zadnjih nekoliko dana,pogotovo predvece vec se osjeti neizdrziv smrad smeća 500 m dalje , a 1.5 km takode smeće" mirise" fino.
A ca ce biti kad se sve bale premjeste.......pocinjem vjerovati da su ona "strucna" mjerenja parametara puhanja vjetra i slično debelo potplacena i izlobirana samo da se dobije bilo kakva lokacija.Ča se tiče novaca iz EU fondova i slično sve sam vise uvjeren da su to mazanja očiju javnosti i najvise lokalnom stanovnistvu samo da se kupi vrijeme za deponiranje bala od kojih je većina ostecena.Navodno se stedi i na samim folijama.......Stalno odgadaju tO tzv, moderno postrojenje za preradu otpada, navodno je razlog administracija i papirologija, ali ja mislim da je to samo alibi jer nema novaca.A to već traje cijelo desetljeće,pametnom dovoljno......
Old June 21st, 2012, 10:49 PM   #68
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Likes (Received): 1217

NOVO OBEĆANJE PREDSTAVNICI RIJEKE I VIŠKOVA, ČISTOĆE I EKOPLUSA OBIŠLI STARO I NOVO ODLAGALIŠTE OTPADA

Marišćina starta za mjesec dana, Viševac ide u povijest

Čim se nulta faza otvori, na Viševcu prestaje baliranje otpada i sve ostale aktivnosti, osim sanacije. Hoće li to potrajati još mjesec dana ili nešto više ovisi o dokumentima koji se moraju ishodovati

VIŠKOVO » Nulta faza Marišćine bit će izgrađena prema planu do kraja lipnja, a prvi kamioni sa smećem na novo će odlagalište početi dolaziti za mjesec ili nešto više dana, ovisno o vremenu potrebnom za ishodovanje svih potrebnih dozvola. Najavili su to predstavnici Grada Rijeke, Čistoće, Ekoplusa i Općine Viškovo na obilasku deponija Viševac i budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Gradonačelnik Vojko Obersnel obećao je da će postojeće brdo smeća na Viševcu biti zatvoreno čim u pogon bude stavljena nulta faza Marišćine koju je nazvao jedinim odlagalištem u Hrvatskoj koje će zadovoljavati apsolutno sve propise i europske ekološke standarde.

Priča na kraju

– Zahvalan sam mještanima Viškova na strpljenju, jer oni su u proteklih 50 godina podnijeli najveći teret Viševca, od smrada do niza drugih problema. Ni mi nismo sretni što situacija na Viševcu traje toliko godina. Radi se o situaciji koju smo naslijedili, jer deponij se počeo koristiti još u šezdesetim godinama. Pokušavali smo i pokušavamo i dalje sve što je u našoj moći kako bi to odlagalište zatvorili i sanirali te osigurali odlaganje otpada po suvremenim ekološkim standardima. No, priča je sad na samom kraju. Čim se nulta faza otvori, na Viševcu prestaje baliranje otpada i sve ostale aktivnosti, osim sanacije. Hoće li to potrajati još mjesec dana ili nešto više ovisi o dokumentima koje moramo ishodovati, jer sve aktivnosti oko gospodarenja otpadom obavljamo potpuno legalno, objasnio je Obersnel.
Dodao je kako se otpad više ne odlaže na Viševcu, a balirani se nakon obrade na postrojenju za baliranje odmah kamionima odvozi na privremeni plato.
– U javnosti su se pojavile fotografije raspadnutih bala. Točno je da je u početku procesa baliranja bilo problema, ali ta je situacija potrajala samo dok se posao nije uhodao. Sve oštećene bale su poslije zakrpane, izjavio je Obersnel.
Direktor Čistoće Zlatko Štok objasnio je da postrojenje za baliranje koje je u pogonu puna 24 sata, proizvede od 12 do 15 bala na sat, a dosad je balirano ukupno 20.000 bala, od kojih se njih još 15.000 nalazi na platou na vrhu Viševca.

Plin kao izvor energije

– Na privremeni plato na Marišćini u mjesec i pol dana prevezeno je već oko pet tisuća bala, za što su angažirana dva kamiona u tri smjene. Problem je što je nemoguće svo smeće balirati odmah po dolasku. Na Viševac dnevno dolazi 50 kamiona, svaki s 15 do 20 kubika otpada, a tako veliku količinu nije moguće odmah procesirati. Zbog toga je postrojenje u pogonu i noću i danju, kako bi se izbjeglo duže gomilanje otpada, kaže Štok.
On tvrdi da će građevinski dio sanacije Viševca biti dovršen do kraja 2013., a odlagalište će se zatim čuvati još sljedećih 20 godina. U planu je da se odlagališni plin s Viševca iskoristi kao izvor energije.
Viškovski načelnik Goran Petrc sretan je što će problemima mještana s Viševcom konačno doći kraj.

Pola stoljeća

– Viševac nas otperećuje pola stoljeća. Problem smo naslijedili, a ni mi kao ni mještani nismo sretni što godinama nije bio riješen. No, zadovoljni smo što je tome došao kraj, kaže.
Što se tiče »nulte faze« Marišćine, na odlagalištu čija je izgradnja u završnoj fazi, bit će moguće odložiti oko 425.000 kubičnih metara otpada. Ta bi količina, kaže voditelj projekta Eddy Ropac, trebala bit dostatna za četiri godine odlaganja, do polovice 2016.
»Nultu fazu« izvode GP Krk, Hidroplan, HIS i Geoprojekt.
– Građevinski radovi bit će gotovi do kraja lipnja. Prvi bazen koji raspolaže kapacitetom za dvije do dvije i pol godine odlaganja otpada, već je na 60 posto površine prekriven zaštitnom folijom. Drugi bazen sad se nalazi pod platoom za odlaganje bala. Balirani otpad bit će s vremenom adekvatno zbrinut. Bale će se rastvarati, a otpad iz bala bit će obrađen i odložen na uređeno odlagalište, kaže Ropac.
Gradonačelnik Obersnel priznao je da u sklopu »nulte faze« neće biti izgrađena »sortirka«, odnosno MBO postrojenje za mehaničku i biološku obradu otpada.

BALIRANJE

» 24 sata u pogonu
» 2 do 15 bala na sat
» 20.000 bala dosad
» 5.000 bala na platou Viševac

Zašto sad prosvjeduju?

Gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da ne razumije razloge prosvjeda što ga je Građanska udruga Smokvarijska lista najavila na Viševcu 30. lipnja.
– Ne znam zašto prosvjeduju, pitajte njih. Razumio bih da se prosvjeduje prije pet ili deset godina, ali sada u ovom trenutku, ne. Jasno je da stanovnici u blizini Viševca trpe smrad, ali ta je priča sad na kraju i za nešto više od mjesec dana svi ti problemi bit će riješeni, kaže Obersnel, dok je viškovski načelnik Goran Petrc ocijenio da je prosvjed u bilo kojem trenutku koristan za mještane, ali i sve one koji rade na rješavanju problema Viševca.
– Ljudi imaju pravo izraziti svoj stav, kaže Petrc.

Smeće nije cvijeće

Gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na česte primjedbe građana o smradu iz bala, izjavivši kako je širenje mirisa neminovno u poslu s otpadom.
– Centar za gospodarenje otpadom nije rasadnik za uzgoj cvijeća. Gdje god se radi s otpadom, osjetit će se miris. Na sreću, na Marišćini će to biti puno manji problem, nego na Viševcu, jer u blizini nema naseljenog mjesta. Bale se omotavaju slojevima polietilenske mreže i polietilenske film folije pa su nepropusne za zrak i oborinske vode, kaže Obersnel.

http://novine.novilist.hr/Default.as...3286328592863L
Old June 22nd, 2012, 12:18 AM   #69
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Bajke za malu djecu se nastavljaju ,ali to neće popusit ljudi koji zive najblize Marisćini i koji već osjećaju nesnosni smrad.Prosvjedi će se prije ili kasnije nastaviti ,samo na drugom mjestu.
Znači potvrduje se da misle bale zakopavat nekoliko godina, samo me zanima kad sve te bale zakopaju i iskoriste prostor, kamo će sa sortiranim smećem.Opet stvaranje nekakvog brda?
Ova Obijeva izjava na kraju teksta mi dokazuje da on nema pojma o čemu govori, jer nije bitna samo blizina( u ovom slučaju najbliže kuće su cca 800 m) već i mnogi drugi parametri poput vjetra, konfiguracije terena i slično.Neka malo dođe na Marčelje i Sroke i Saršone pa neka to isto izjavi ljudima koji zive tamo i već uzivaju u smradu ništa manjem od onoga na Marinićima
Kako stvari stoje, sve mi se čini da je to početak novoga Visevca,a već je počelo smrdit sa ovom zanemarivom količinom bala a kako ce onda biti sa 400000 komada?
Ima da smrad dopre ne do centra Viškova nego sve do Rijeke

Last edited by acy; June 22nd, 2012 at 12:47 AM.
Old June 22nd, 2012, 10:21 AM   #70
misipile

Ajmeee, stvarno predivno. Mariscina je samo nova rupetina u koju ce se trpat smece... da li ce odmah poceti dovlaciti smece iz svih krajeva zupanije?
Old June 25th, 2012, 01:02 PM   #71
Mr. Fugitive
Registered User

Likes (Received): 0

Evo još jednog "presretnog" stanovnika Viškova (Marčelja). Otkako su počeli gore bacati ove "bale", smrad koji se širi s Marišćine je NESNOSAN!!! To nije smrad smeća, to je neka opora, kisela smradurina od koje se diže želudac. Najgore je noću kada vjetar donosi nevjerojatne količine smrada. Smrdi kao na samom mjestu odlaganja otpada. A smrad se osjeti čak do Sroki i Zorzića - što je stvarno "impresivno"!

Zna li se tko je papak sa kupljenom diplomom, koji je stavio svoj potpis na studiju utjecaja ovog projekta na okoliš? Pa 90% vremena vjetar puše iz tog smjera prema naseljima!

Ljudi u mojem susjedstvu su svakim danom sve gnjevniji. Bit će svega, čini mi se...
Mr. Fugitive no está en línea   Reply With Quote
Old June 25th, 2012, 01:25 PM   #72
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mr. Fugitive View Post
Evo još jednog "presretnog" stanovnika Viškova (Marčelja). Otkako su počeli gore bacati ove "bale", smrad koji se širi s Marišćine je NESNOSAN!!! To nije smrad smeća, to je neka opora, kisela smradurina od koje se diže želudac. Najgore je noću kada vjetar donosi nevjerojatne količine smrada. Smrdi kao na samom mjestu odlaganja otpada. A smrad se osjeti čak do Sroki i Zorzića - što je stvarno "impresivno"!

Zna li se tko je papak sa kupljenom diplomom, koji je stavio svoj potpis na studiju utjecaja ovog projekta na okoliš? Pa 90% vremena vjetar puše iz tog smjera prema naseljima!

Ljudi u mojem susjedstvu su svakim danom sve gnjevniji. Bit će svega, čini mi se...
Dobrodošao,
Ma to je sve bila namjestena i unapred kupljena studija od svih onih (a zna se kojih) koji su tako srčano lobirali za Marišćinu.Ako su parametri ovako izračunati za ružu vjetrova, onda je isto za očekivati i za podzemne vode, a Zvir je jako blizu i nizbrdo .Btw. saznao sam da će Mjesni odbor Marčelji organizirati javni skup u četvrtak bas radi toga.
U svakom slučaju treba sve odgovorne (a najviše ove s Viškova)natjerati da što prije riješe taj smrad i naprave ono što su obećavali.
Bale i ovo što je sada nisu nikako prihvatljive kao niti tzv. 0-lta faza Marisćine koja je izmišljena jer nema sredstava za moderno odlagalište.A te izjave o novcu iz Eu fondova nisu ništa nego kupovanje vremena i čista demagogija najviše za okolno stanovništvo

Last edited by acy; June 25th, 2012 at 01:30 PM.
Old June 25th, 2012, 01:40 PM   #73
Mr. Fugitive
Registered User

Quote:
Originally Posted by acy View Post
Dobrodošao,
Ma to je sve bila namjestena i unapred kupljena studija od svih onih (a zna se kojih) koji su tako srčano lobirali za Marišćinu.Ako su parametri ovako izračunati za ružu vjetrova, onda je isto za očekivati i za podzemne vode, a Zvir je jako blizu i nizbrdo .Btw. saznao sam da će Mjesni odbor Marčelji organizirati javni skup u četvrtak bas radi toga.
U svakom slučaju treba sve odgovorne (a najviše ove s Viškova)natjerati da što prije riješe taj smrad i naprave ono što su obećavali.
Bali nisu niukom slučaju prihvatljive kao niti tzv 0-lta faza mMarisćine koja je izmišljena jer nema sredstava za moderno odlagalište.
Hvala

Susjed koji je neki dan bio gore kaže da su na dno rupetine, u koju bacaju te bale, stavili folije. A onda su biseri na te folije nabacali kamene gromade koje su te iste folije probušile. U budućnosti možemo očekivati vodu iz slavine s okusom smeća. Zapravo, ne toliko smeća - ovo je više nekakva kiselina. Također - po njegovoj skromnoj procjeni, ta će se rupetia napunit za plafon godinu dana
Nije li preCjednik NO Marčelji isto jedan od "znase" ekipe? Ili si pod "zna se kojih" mislio na one druge. U ovom kraju su obje opcije nakrcane biserima U četvrtkak, kažeš? U staroj školi? Bilo bi dobro da se što više raje pojavi. Prenjet ću poruku po susjedstvu. Pa ako to ne upali...baklje, vile i giljotine će radit
Old June 25th, 2012, 01:59 PM   #74
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Ne znam za njega, ali najgore je to sto su najveći pobornici Marisćine kad se nju odabralo bili vjećnici iz Marčelji(ne svi ali većina , a zna se i zasto),a i svi ostali pogotovo oni s Marinića.Sad se to obija u glavu svima nama ,a i njima.Uglavnom,po mojim saznanjima, Marišćina je inicijalno i predlozena od jednog bivseg vjećnika s područja Marinića kako bi se zadržali doprinosi jer je istodobno u igri bila Klanjska lokacija Nova(par km SZ od Marišćine) predložena od strane Klane.
Ali ča je tu je.Sad treba fokus usmjerit na to da se izgradi moderni centar za gospodarenje ,koji neće imati nikakav utjecaj na okolinu.Nazalost sad je stanje drukcije ,koliko god Obi i ostali to poriču i uljepšavaju

Evo saznao sam da će skup će biti u domu Marčelji u 20 00 h u četvrtak ......

Last edited by acy; June 25th, 2012 at 02:17 PM.
Old June 25th, 2012, 02:40 PM   #75
Mr. Fugitive
Registered User

Quote:
Ne znam za njega, ali najgore je to sto su najveći pobornici Marisćine kad se nju odabralo bili vjećnici iz Marčelji(ne svi ali većina , a zna se i zasto),a i svi ostali pogotovo oni s Marinića.Sad se to obija u glavu svima nama ,a i njima.Uglavnom,po mojim saznanjima, Marišćina je inicijalno i predlozena od jednog bivseg vjećnika s područja Marinića kako bi se zadržali doprinosi jer je istodobno u igri bila Klanjska lokacija Nova(par km SZ od Marišćine) predložena od strane Klane.
Ali ča je tu je.Sad treba fokus usmjerit na to da se izgradi moderni centar za gospodarenje ,koji neće imati nikakav utjecaj na okolinu.Nazalost sad je stanje drukcije ,koliko god Obi i ostali to poriču i uljepšavaju

Evo saznao sam da će skup će biti u domu Marčelji u 20 00 h u četvrtak ......
E, super! Hvala na infou. Baš ću se zaletit i vidjet šta se priča. Jer ovo stvarno nije normalno.
Nije mi jasno samo zašto bale odmah ne zatrpavaju - siguran sam da bi tada smrad bio puno manji.
Old June 25th, 2012, 04:18 PM   #76
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Quote:
E, super! Hvala na infou. Baš ću se zaletit i vidjet šta se priča. Jer ovo stvarno nije normalno.
Nije mi jasno samo zašto bale odmah ne zatrpavaju - siguran sam da bi tada smrad bio puno manji.
Očito je da kazete za smeće nisu jos spremne, a kako im se žuri vjerojatno će i one biti sfušarene i propusne.Da li uopće netko sa strane općine ili mjerodavnih kontrolira sto se gore odvija i radi ,ne bih rekao...

Quote:
Ili si pod "zna se kojih" mislio na one druge
od ovih "zna se kojih" ipak su većina bili ovi drugi,a jos su i sada na vlasti .Ovi čija je to bila floskula nikad nisu ni dobili šansu za vlast na Viškovu.Ma se je to ista pašta...

Last edited by acy; June 25th, 2012 at 04:37 PM.
Old June 25th, 2012, 04:32 PM   #77
Mr. Fugitive
Registered User

Quote:
Očito je da kazete za smeće nisu jos spremne, a kako im se žuri vjerojatno će i one biti sfušarene i propusne.Da li uopće netko sa strane općine kontrolira sto se gore odvija,ne bih rekao...
I onda kad se ljudi dignu na noge će bit čuđenje...

Mislim, svakome je jasno da smeće ne može nestati po duhu svetom i da od potrebe za njegovim zbrinjavanjem ne možemo pobjeć, ali da mora intenzivno smrdit na 3, 5 ili više km - u to me nitko neće uvjerit.
Old June 25th, 2012, 04:40 PM   #78
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Quote:
I onda kad se ljudi dignu na noge će bit čuđenje...

Mislim, svakome je jasno da smeće ne može nestati po duhu svetom i da od potrebe za njegovim zbrinjavanjem ne možemo pobjeć, ali da mora intenzivno smrdit na 3, 5 ili više km - u to me nitko neće uvjerit.
Pusti ti to ,Obi bi ti mogal promjenit misljenje i uvjerenja s obzirom kako sve to uljepsava kroz svoje medije
Old June 25th, 2012, 05:02 PM   #79
Mr. Fugitive
Registered User

Quote:
Pusti ti to ,Obi bi ti mogal promjenit misljenje i uvjerenja s obzirom kako sve to uljepsava kroz svoje medije
Jedino ako mi prije kirurški odstrane sve receptore njuha
Old June 25th, 2012, 05:48 PM   #80
Mr. Fugitive
Registered User

Quote:
Originally Posted by gorgoroth View Post
Gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na česte primjedbe građana o smradu iz bala, izjavivši kako je širenje mirisa neminovno u poslu s otpadom.
– Centar za gospodarenje otpadom nije rasadnik za uzgoj cvijeća. Gdje god se radi s otpadom, osjetit će se miris. Na sreću, na Marišćini će to biti puno manji problem, nego na Viševcu, jer u blizini nema naseljenog mjesta. Bale se omotavaju slojevima polietilenske mreže i polietilenske film folije pa su nepropusne za zrak i oborinske vode, kaže Obersnel.

http://novine.novilist.hr/Default.as...3286328592863L
Nek dođe jednu večer na Marčelje pa nek njuši kako su nepropusne. Debeli lažov!

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules