|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Architektura i Urbanistyka Problemy i Wydarzenia |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#101 | |
|
wizja przyszłosci
Likes (Received): 31
|
Szykują się zmiany w palnach zagospodarowania przestrzennego w kilku punktach miasta (łącznie ok. 60 ha)
Quote:
|
|
|
|
#102 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Koniec ul. Długiej na Chełmińskiej jest wyraźnie nienaturalne, aż dziw, że nie ma możliwości kontynuacji jazdy. MPZP dla tego terenu powinno go uporządkować, bo jak na razie, to urbanistyczny chaos tam panuje, a do tego brakuje obowiązkowej infrastruktury, aranżacji terenu.Chciałem poruszyć całkowicie abstrakcyjnie temat ul. Bydgoskiej. Czy waszym zdaniem zmiana Bydgoskiej na dwukierunkową wpłynęłaby pozytywnie na rozwój tej części miasta? |
|
|
|
|
|
#103 | |
|
wizja przyszłosci
|
Nowe plany zagospodarowania przestrzennego pod usługi publiczne.
Osobiście obstawiałem, że teren pojdzie pod budownictwo mieszkalne czyżby pod mieszkania socjalne? Quote:
|
|
|
|
#104 |
|
Registered User
Likes (Received): 21
|
Szczerze? Według mnie jest to świetne rozwiązanie. Fajny teren na jakiś ambitniejszy biurowiec, wszędzie blisko, obok hala widowiskowa, niedaleko (chyba) będzie Solaris... A tymczasem gdyby to była mieszkaniówka, to mogli byśmy się spodziewać raczej niezbyt dobrej jakości architektury, bo i tak niewiele by było z mieszkań widać w stronę południową, bo zasłaniają wieżowce.
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
_____C T _____
Likes (Received): 13
|
a ja uparcie będę twierdził, że city z tego typu zabudową biurową powinno powstać w okolicach US1 (Grudziądzka/Sz.Chełmińska/Legionów). wiem Morpheius, mało miejsca, ale w Toruniu wielkiego city nigdy raczej nie będzie, a ten teren będzie naturalnym rozwinięciem Starego Miasta, które kiedyś takie funkcje (w dużym uproszczeniu) pełniło.
|
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Registered User
|
Urzędnicy zabierają się za coś, co powinno być zrobione lata temu:
Quote:
Dla dobra miasta i Starówki powinno się możliwie przyspieszyć prace (oczywiście przy zachowaniu odpowiedniego poziomu profesjonalizmu!), bo za kilka lat to może być nie leczenie ciężko chorego, jak teraz, a raczej zabiegi ostrej reanimacji w stylu dr. Frankensteina. |
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Registered User
Likes (Received): 15
|
Obawiam się, że gdy skończą, to na Starówce pozostanie o wiele mniej sklepów, a nawet gastronomii.
Trzeba ich zatrzymać a nie za kilka lat ściągać od nowa. |
|
|
|
|
|
#108 |
|
wizja przyszłosci
|
Powinni już działać od kilku lat.. Puki co z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej...
|
|
|
#109 |
|
Registered User
Likes (Received): 15
|
Moim zdaniem sprawdziły się czarne scenariusze snute w czasach budowy Plazy.
|
|
|
|
|
|
#110 |
|
Registered User
|
Jakie scenariusze, może rozwiniesz wypowiedź? Bo Według mnie Plaza nie może być uznawana za głównego sprawcę odpływu ze starówki, a to dlatego, że tam generalnie tłumy się nie przewalają. Likwidacja sklepów na starówce to już kilkuletnia tendencja, którą moim zdaniem można zatrzymać jedynie dotując prywatnych przedsiębiorców, refundując im określoną część czynszów. Tak przez weekend rozmawiałem ze swoimi rodzicami na temat panującej tam sytuacji i stwierdzili oni, że banki nawet mogą sobie tam zostać, tylko przenieść je na pierwsze czy drugie piętra kamienic, żeby przyziemie było typowo handlowo-usługowe.
|
|
|
|
|
|
#111 |
|
wizja przyszłosci
|
Również uważam że Plaza nie miała wpływu na tą sytuacje. Szczerze to trochę jestem zdziwiony wycofywaniem się sieciówek z Szerokiej, gdyż z tego co widziałem nigdy nie mogły narzekać na brak klientów... Wydaje się że jesteśmy świadkami jakiegoś dziwnego trendu, który UM powinnien powstrzymać przez zdecydowanie działania wspierające handel na strówce.
|
|
|
#112 |
|
Registered User
|
Tutaj przede wszystkim chodzi o właścicieli kamienic. Z tego, co można wyczytać w prasie czynsze wciąż rosną, przez co lokalni najemcy coraz rzadziej mogą sobie pozwolić na "luksus" umiejscowienia swojego zakładu/sklepu przy Szerokiej czy Królowej Jadwigi. Banki są w mniejszym stopniu niż sklepy związane wysokością obrotów, kiedy obroty niskie, to sklep może nie mieć z czego pokryć kosztów. Jeśli zaś chodzi o sieciówki, to podejrzewam, że im taniej jest wynająć przestrzeń w CH niż w kamienicy, przez co tam uciekają. Chociaż trzeba też zwrócić uwagę, że to nie zawsze jest charakter "ucieczkowy". Gdyby tak było, to można by założyć, że zamiast Deichmanna na Szerokiej powstanie sklep np. w Plazie, co się nie stało (w sumie logiczne, bo jest on od lat w położonym po sąsiedzku Pasażu Zielenic). Banki po pierwsze stać na wyśrubowane czynsze, a po drugie są one solidnymi płatnikami, nie zalegają ze spłata zobowiązań. Bez działań wspierających przedsiębiorców (nawet sieciowych!) nie ma mowy o żadnych próbach reanimacji starówki.
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
Registered User
|
Pozwolę sobie tylko zasygnalizować: w Geoportalu pojawiła się nowa, ciekawa warstwa (wybierana z głównego menu), a mianowicie mapa akustyczna miasta, podzielona na hałas drogowy=, kolejowy, przemysłowy, tramwajowy oraz mapę wrażliwości akustycznej.
|
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Registered User
Likes (Received): 30
|
..
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#115 | |
|
wizja przyszłosci
|
Biorąc pod uwagę zaludnienie to najlepiej przy Lidlu na Poznańskiej
A jakie jest wasze zdanie? Quote:
|
|
|
|
#116 |
|
Registered User
Likes (Received): 100
|
Jakieś wyniki konsultacji są ?
|
|
|
|
|
|
#117 |
|
wizja przyszłosci
|
Z tego co słyszałem "4) teren przy Rondzie J. Kuronia i ul. Okólnej" jest najbardziej realna.
|
|
|
#118 |
|
Registered User
Likes (Received): 30
|
moje zapytanie pewnie pasuje bardziej do Rekracyjnego Hydeparku, ale tak owego nie ma
- mianowicie: Czytając artykuł o Warszawie przyszło mi na myśl cz były kiedykolwiek jakieś pomysły zagospodarowania brzegów Wisły w okolicach miasta. Chodzi mi ściśle o plaże i związane nią tym rekreacje. Port Drzewny nadawałby się prawdopodobnie do takiego celu doskonale (chociaz nowe budynki w okolicy nieco mogą popsuć klimat), ale też lewy brzeg mógłby robić furorę ze względu na widoki oczywiście umieszczona gdzie trochę "na uboczu" - tj okolice zamku Dybowskiego czy działek na Rudaku. |
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Boję się Boga i domestosa
Likes (Received): 10
|
Quote:
|