daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Dalmacija

Dalmacija Dalmatia: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, and the Dalmatian HighlandsGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old January 19th, 2011, 09:56 PM   #1
Make it so
Cylon
 
Make it so's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2,651
Likes (Received): 1972

[Dalmatinski Otoci] - Construction update (2011 - 2018)

Otvaram ovaj thread u nadi da ako vec i nema nikog s otoka u trenutku otvaranja , da barem se mogu prenosit vijesti vezane uz otoke u dalmaciji (zadarski ..sibenski i srednjodalmatinski arhipelag) i na dubrovackom podrucju (jbg sorry nemate bas neke velike otoke oko dubrovnika pa cete ovaj put u dalmaciju , mordaunt ne ljuti se )

Za pocetak cu samo prinit dvi vijesti iz slobodne dalmacije pa vi ostali mozete iskopat jos koju ..i da krstimo ovaj thread

......................................
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spli...4/Default.aspx

Nerežišća
Otvoren TC ‘Berica’, najveći na otoku Braču
Otvaranjem trgovačkog centra u Nerežišćima, najvećeg na Braču, tvrtka “Berica“ proslavila je 20. obljetnicu uspješnog djelovanja.


Trgovački centar, koji se prostire na 2500 četvornih metara zatvorenog i 20.000 otvorenog prostora, a nudi 10.000 artikala, simboličnim je rezanjem vrpce otvorio Slobodan Nigoević, vlasnik i direktor tvrtke “Berica“.

Otvaranju je nazočilo više od 200 poslovnih prijatelja, uzvanika i gostiju, među kojima i saborski zastupnik Arsen Bauk. Novootvorene prostore blagoslovio je nerežiški župnik don Ljubomir Galov.

Pozdravni brzojav s najboljim željama i čestitkama slavljeniku je uputila predsjednica Vlade Jadranka Kosor, što je popraćeno burnim pljeskom. “Berica“ je već godinama najuspješnija privatna tvrtka na Braču, zapošljava 80 djelatnika i po tome je bez premca na otoku.

Osim trgovinom, bavi se građevinarstvom i proizvodnjom betonskih elemenata, a u svojem sastavu ima i laboratorij koji kontrolira kvalitetu betona i izradu betonskih elemenata.

U prigodnoj riječi vlasnik je zahvalio svojoj obitelji, poslovnim partnerima i zaposlenicima koji su puno svojeg rada i truda nesebično utkali u napredak i razvoj tvrtke.

− Kad je trebalo birati između otpuštanja 30 radnika i prijevremenog otvaranja trgovačkog centra, kojemu birokracija nije izdala sve potrebne dozvole, zadržao sam radnike pod cijenu plaćanja kazne. Moja borba za otvaranje ovog trgovačkog centra trajala je šest godina – kazao je Slobodan Nigoević.

Zaposlenici su direktoru Nigoeviću uručili umjetničku sliku u znak zahvalnosti za dosadašnju zajedničku uspješnu suradnju. Nakon službenog otvaranja, zajedničko druženje nastavljeno je u restoranu “Velaris“ u Supetru.
__________________
Samo je more moje znalo to
di me bez duše noćas odnilo,
samo je more moje znalo
di mi je vrime stalo,
što mi je srce taknulo

Last edited by Make it so; January 20th, 2011 at 12:44 AM.
Make it so no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old January 19th, 2011, 09:59 PM   #2
Make it so
Cylon
 
Make it so's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2,651
Likes (Received): 1972

nakon sondiranja podmorja POČINJE UREĐENJE STAROGRADSKE LUKE
POČINJE OBNOVA Starom Gradu do ljeta nova riva i vezovi
Radovi na uređenju rive u Starome Gradu na Hvaru, koji su trebali početi prošlog tjedna, odgođeni su za danas jer su konzervatori u međuvremenu sondirali podmorje kako bi otkrili eventualne antičke nalaze.

Potvrdio nam je to Domagoj Maroević, v.d. ravnatelja Županijske lučke uprave Split:

− Riječ je o važnom projektu, vrijednom oko šest milijuna kuna, koji smo odgodili na tjedan dana. Pričekali smo završetak sondiranja i u potpunosti smo poštovali stav konzervatora – kaže Maroević.

Tijekom sondiranja dijela starogradske luke utvrđeno je da taj dio podmorja nema značajnih arheoloških nalaza zbog kojih bi se radovi trebali odgoditi.

Izvođač radova u luci je Pomgrad Inženjering, a Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije investitor je cijelog projekta uređenja rive, od nove rive do starog trajektnog pristaništa.

Time će luka Stari Grad dobiti 30-35 vezova, što će zasigurno značiti i mještanima i gostima koji rado dolaze u starogradsku luku.

Konzervatori su prošle godine dali mišljenje o ovom bogatom arheološkom području, kad je u Starogradskom zaljevu obavljeno rekognosciranje − početak terenskog arheološkog istraživanja koje obuhvaća pregled terena uz bilježenje svih podataka koji upućuju na mjesta gdje se mogu očekivati moguća nalazišta.

Konzervatori smatraju da bi se tijekom sljedećih godina podmorje trebalo sustavno pregledati uz pomoć moderne tehnologije. Iako je veći dio nalaza koji bi se mogao povezati s najstarijom ilirskom i grčkom lukom vjerojatno nestao pod suvremenim obalnim konstrukcijama, na širem prostoru luke, smatraju konzervatori, još uvijek se zapaža veća količina antičkih nalaza koji upućuju na mogućnost novih otkrića.

Podmorje je snimala mr. sc. Irena Radić-Rossi s Arheološkog odsjeka Filozofskog fakulteta u Zadru, koja smatra da je potrebno nastaviti s pregledom podmorja. Nakon arheologa i konzervatora, sada građevinari počinju s radovima u luci kako bi nova riva zablistala u punom sjaju.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spli...1/Default.aspx
__________________
Samo je more moje znalo to
di me bez duše noćas odnilo,
samo je more moje znalo
di mi je vrime stalo,
što mi je srce taknulo

Last edited by Make it so; January 19th, 2011 at 10:21 PM.
Make it so no está en línea   Reply With Quote
Old January 19th, 2011, 10:09 PM   #3
MasonicStage™
Super Moderator
 
MasonicStage™'s Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Zagreb
Posts: 18,975

svakako dobrodošao thread
__________________
Written by nature edited by evolution.
MasonicStage™ no está en línea   Reply With Quote
Old January 19th, 2011, 10:12 PM   #4
rosulje
haker
 
Join Date: Dec 2008
Location: Kemijska Zvijer
Posts: 4,570
Likes (Received): 75

odličan thread
rosulje no está en línea   Reply With Quote
Old January 19th, 2011, 10:28 PM   #5
Make it so
Cylon
 
Make it so's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2,651
Likes (Received): 1972

http://www.dubrovacki.hr/clanak/2556...ka-slika-blataU Blatu je u 2010. godini bilo više umrlih osoba nego rođenih beba, i to skoro jedan i pol put više. Naime, prema podacima iz Matičnog ureda, lani je rođeno 40 djece, a umrlo je 57 osoba. Djece je više rođeno osam, umrlih je manje devet, sklopljena su tri braka više nego 2009. godine.

Kako bi se popravila nepovoljna demografska slika Blata, općina je prije nekoliko godina, uvela veoma poticajnu pronatalnu politiku - dajući značajnu novčanu potporu za svako novo rođeno dijeta. Demografska slika polako, ali sigurno mijenja se na bolje, što pokazuju prošlogodišnji rezultati kada je više rođeno 25 posto djece.
__________________
Samo je more moje znalo to
di me bez duše noćas odnilo,
samo je more moje znalo
di mi je vrime stalo,
što mi je srce taknulo
Make it so no está en línea   Reply With Quote
Old January 19th, 2011, 10:29 PM   #6
Make it so
Cylon
 
Make it so's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2,651
Likes (Received): 1972

http://www.dubrovacki.hr/clanak/2540...ojila-proracun

Vela Luka usvojila proračun veći od prošlogodišnjegNa 19. sjednici Općinskog vijeća u Veloj Luci vijećnici su odradili osam točaka dnevnog reda. Najvažnija točka je bila Proračun za 2011. godinu.

Ana Jobst, voditeljica Odjeljka za financije obrazložila je zašto je planiran veći proračun, u iznosu od 18.5 milijuna kuna. Nakon kratke rasprave proračun je usvojen sa sedam za i jednim suzdržanim glasom, a veći je za 5.5 milijuna od prošlogodišnjeg. Rasprava o najvažnijem dokumentu Općine bila je kratka, jer je od oporbe bio prisutan samo jedan vijećnik, tako da je Proračun usvojen bez ikakvih problema.

Donesena je Odluka o izmjeni odluke o općinskim porezima, pa se u 2011. građani Vele Luke s prebivalištem na području Vele Luke oslobađaju poreza na kuće za odmor. Također, donesena je Odluka o davanju MUP-u na korištenje prostora na Lučici, što je obrazložio načelnik Boris Žuvela. Zaključak o davanju suglasnosti na Odluku o izmjeni i dopuni Statuta Dječjeg vrtića "Radost" koju je obrazložila zamjenica načelnika T. Vučetić jednoglasno je prihvaćena kao i Program za razvoj i jačanje poljoprivrede i gospodarstva Vele Luke.
__________________
Samo je more moje znalo to
di me bez duše noćas odnilo,
samo je more moje znalo
di mi je vrime stalo,
što mi je srce taknulo
Make it so no está en línea   Reply With Quote
Old January 19th, 2011, 10:31 PM   #7
Make it so
Cylon
 
Make it so's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2,651
Likes (Received): 1972Projektno-tehničkoj dokumentaciji za izgradnje nove školske zgrade i školske sportske dvorane ide 900.000 kuna. Za izgradnju novog dječjeg vrtića odobreno je 1,4 milijuna kuna, a za financiranje postojećih aktivnosti ove iste ustanove izdvojit će se 1,6 milijuna kuna
Foto: Branko BOŽIĆ
Općina Vir ove će godine više sredstava izdvojiti za socijalu, školstvo, sport, kulturu

Općina Vir u ovu je godinu krenula s jednim od najvećih proračuna do sada. Riječ je o 42 milijuna kuna. To znači da će na prijedlog Općinske uprave s načelnikom Kristijanom Kapovićem na čelu pored većih investicijskih ulaganja iz proračunskog "kolača" ove godine više novca otići kulturi, socijali i sportu.
Za stipendije 335 tisuća kuna

Kad je po srijedi kultura onda se može zaključiti kako će se od 620.000 kuna planiranih, najviše 250.000 kuna isplatiti za ljetne manifestacije "Virsko ljeto". Iznosi od po 100.000 kuna otići će na račune domaćeg KUD-a "Sv. Ivan" te domaće muške klape "Vir". Znanstveni rad na daljnjem otkrivanju rodoslovlja Virskih obitelji biti će financiran s 50.000 kuna koliko će se izdvojiti i za doček naredne 2012. godine na otvorenome. Maškare i karneval popratit će se s 55.000 kuna dok će se Župnom uredu Sv. Jurja doznačiti 15.000 kuna za obnovu crkvenih objekata.

Što se tiče socijalne skrbi, pružanja pomoći te zbrinjavanja socijalno ugroženih osoba na području općine Vir kao i pružanja pomoći organizacijama i udrugama građana koje u svojim programima njeguju slične aktivnosti, planira se ukupno izdvojiti 1,2 milijuna kuna. Od toga 335.000 kuna usmjerit će se za stipendije i školarine kako najboljim i najdarovitijim studentima i učenicima tako i onima koji dolaze iz siromašnih obitelji.

U okviru pronatalitetne politike potpora majkama za nabavu opreme za novorođeno dijete kretat će se u visini od 250.000 kuna. Pomoć u novcu pojedincima i obiteljima imat će na raspolaganju 150.000 kuna, dok će se potpora udrugama građana i ustanovama među kojima je i DDK Vir kretati u iznosu od 50.000 kuna. Ostale naknade iz proračuna bit će isplaćene u iznosu od 25.000 kuna. U ovu kategoriju svrstana je i nabava sadnog materijala za građanstvo za što je planirano izdvojiti 350.000 kuna.
"Zec" dobiva sto tisuća kuna

Kad je u pitanju školstvo i obrazovanje virski općinski planeri za projektno-tehničku dokumentaciju izgradnje nove školske zgrade i školske sportske dvorane planirali su 900.000 kuna. Za izgradnju novog dječjeg vrtića odobreno je 1,4 milijuna kuna, a za financiranje postojećih aktivnosti ove iste ustanove izdvojit će se 1,6 milijuna kuna. Osnovnoj školi Privlaka za realizaciju zajedničkih programa doznačit će se 20.000 kuna dok će se s iznosom od 250.000 kuna sufinancirati javni prijevoz učenika.

Gradnja novih sportskih sadržaja kao i sportske aktivnosti također će biti izdašno popraćeni. Tako je za izgradnju kapitalnog projekta sportsko-rekreacijskog centra planirano milijun kuna. Po 200.000 kuna planira se usmjeriti na račun otočnog nogometnog kluba "Mornar" te boćarskom klubu "Vir". Lovačko društvo "Zec" bit će financirano sa 100.000 kuna.

Održavanje sportsko-rekreacijskih terena stajat će 150.000 kuna te će još toliko biti isplaćeno za potpore ostalim sportskim udrugama i manifestacijama.

Osim toga, Općina Vir kao rijetko koja jedinica lokalne uprave financira javne potrebe u zdravstvu na svom području. To će tijekom ove godine učiniti s iznosom od 830.000 kuna.

http://www.zadarskilist.hr/clanci/06...-milijuna-kuna
__________________
Samo je more moje znalo to
di me bez duše noćas odnilo,
samo je more moje znalo
di mi je vrime stalo,
što mi je srce taknulo
Make it so no está en línea   Reply With Quote
Old January 19th, 2011, 10:34 PM   #8
Make it so
Cylon
 
Make it so's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2,651
Likes (Received): 1972

http://www.zadarskilist.hr/clanci/15...-milijuna-kuna

Od oko 20 milijuna kuna namijenjenih infrastrukturi, najviše 3,3 milijuna kuna planirano je usmjeriti za otkup privatnog zemljišta na kojemu će niknuti nekoliko bitnih infrastrukturnih objekata kao što su nova škola i turistički sadržaji
Općinski čelnici planirali raspodjelu sredstava prema infrastrukturnim projektima

U projekte gradnje i održavanja otočne komunalne infrastrukture, virske će općinske vlasti s načelnikom Kristijanom Kapovićem ove godine od proračuna teškog 42 milijuna kuna, uložiti rekordan iznos sredstava u visini od oko 20 milijuna kuna.

Od toga najviše 3,3 milijuna kuna je planirano usmjeriti za otkup privatnog zemljišta na kojemu će niknuti nekoliko bitnih infrastrukturnih objekata kao što su nova škola, turistički sadržaji i tome slično. Na konto daljnje izgradnje mjesne vodovodne mreže usmjerit će se 2,6 milijuna kuna, a na daljnju izgradnju kanalizacije i odvodnje fekalnih voda 2,5 milijuna kuna. Budući da su koncem lanjske godine utemeljili općinski DVD na njegov rad kao i na izgradnju novih protupožarnih putova transferirat će se 2,5 milijuna kuna. Za daljnju modernizaciju lokalnih cesta te poglavito za cestu od Virskog mosta do centra Vira investirat će se zajedno s Hrvatskim cestama 1,5 milijuna kuna. Za izgradnju ambulante izdvojit će se 650.000 kuna, za uređenje groblja 100.000 kuna, a izgradnja vrtića koštat će 1,3 miliona kuna, dok će na izgradnju novog sportsko-rekreacijskog centra otići milijun kuna.

Na opremanje javnih površina usmjerit će se 300.000 kuna. Kako za određeni dio navedenih projekata valja prije izraditi svu projektno-tehničku dokumentaciju, za taj će se posao odvojiti milijun kuna, dok će se za izradu detaljnih planova uređenja osigurati također milijun kuna. Prometna studija otoka Vira koštat će 300.000 kuna, dokumentacija za novu školsku zgradu 900.000 kuna, a za izgradnju obalnog pojasa milijun kuna. Za neizostavne poslove deratizacije i dezinsekcije čitavog otoka usmjerit će se 70.000 kuna.

Budući da ono već izgrađeno itekako treba održavati za te namjene virski općinski planeri predvidjeli su oko 5,5 milijuna kuna. Tako će se na održavanje plaža i njihovo pripremanje za početak turističke sezone usmjeriti 350.000 kuna. Održavanje čistoće i uređivanje javnih površina što je ogledalo svake sredine pa tako u ovom slučaju i otoka Vira, trebalo bi dobiti na raspolaganje 1,5 milijuna kuna, dok će se za održavanje nerazvrstanih cesta usmjeriti 500.000 kuna. Na održavanje mjesnog groblja utrošit će se 150.000 kuna, javne rasvjete 1.950.000 kuna, odvoz krupnog otpada popratit će se s pola milijuna kuna, dok će se sadnja sezonskih nasada financirati sa 350.000 kuna.
__________________
Samo je more moje znalo to
di me bez duše noćas odnilo,
samo je more moje znalo
di mi je vrime stalo,
što mi je srce taknulo
Make it so no está en línea   Reply With Quote
Old January 19th, 2011, 10:37 PM   #9
Make it so
Cylon
 
Make it so's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2,651
Likes (Received): 1972

http://www.zadarskilist.hr/clanci/31...-milijuna-kuna

U odnosu na proračun prošle godine, ovogodišnji je veći za 37 milijuna kuna. Razliku najvećim dijelom čine sredstva koja ćemo dobiti od prethodno ugovorene prodaje nekretnina na lukoranskoj obali, koja je nekoć bila talijanski ljetnikovac, kazao je Jerolimov
Foto: Adam VIDAS
Načelnik Ante Jerolimov - Zacrtali smo velike projekte za 2011. godinu

Proračun Općine Preko za 2011. godinu planiran je na čak 50,104.500 kuna. Prihodi poslovanja Općine Preko planirani su od poreza i prireza na dohodak te od prihoda od prodaje nefinancijske imovine.

- U odnosu na proračun prošle godine, ovogodišnji je veći za 37 milijuna kuna. Razliku najvećim dijelom čine sredstva koja ćemo dobiti od prethodno ugovorene prodaje nekretnina na lukoranskoj obali, koja je nekoć bila talijanski ljetnikovac. Predviđamo da bi se ugovorena sredstva trebala naći u proračunu, a ako se naši planovi po tom pitanju ne realiziraju, vidjet ćemo što ćemo napraviti jer će nam nedostajati sredstava za sve zacrtane planove i projekte kojih je mnogo, kazao je načelnik Jerolimov. Značajan iznos od 31 milijuna kuna Općina Preko dobit će od Hrvatskih šuma.

Što se tiče raspodjele planiranih sredstava, 20 milijuna kuna bit će raspodijeljeno na dva kredita koja ima Općina Preko, potom za održavanje i postavljanje javne rasvjete te ostale manje izdatke. Za dovršetak izgradnje odvodnje iz programa IPARD osigurana su 4 milijuna kuna, dok su za izgradnju protupožarnih puteva u proračunu osigurana 3 milijuna kuna.

Na području cijele općine djeluje 30 udruga čiji će rad u idućoj godini Općina financirati s iznosom od 600.000 kuna. Za rad dviju turističkih zajednica Općina je osigurala 150 tisuća kuna. Sanacija zgrada mjesnih odbora na Rivnju, Ošljaku i Sestrunju općinu će stajati 90.000 kuna.

- Pored svega toga, općina svake godine financira rad dječjeg vrtića za što je osigurano 600.000 kuna. Za rad komunalne tvrtke Otok Ugljan predviđeno je milijun kuna. Prošle godine stipendirali smo 70 učenika, a za 2011. godinu je raspisan natječaj. Stoga smo za stipendije iz proračuna planirali izdvojiti 210.000 kuna. Za subvencije građana i domaćinstava predviđeno je 540.000 kuna, dok smo za djecu s poteškoćama u razvoju izdvojili 30.000 kuna, navodi Jerolimov, dodavši da je za katastarsku izmjeru predviđen milijun kuna. Iznos od 500.000 kuna planiran je za razvoj mjesta u Općini Preko.
__________________
Samo je more moje znalo to
di me bez duše noćas odnilo,
samo je more moje znalo
di mi je vrime stalo,
što mi je srce taknulo
Make it so no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2011, 12:34 AM   #10
Even!
Registered User
 
Even!'s Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Dubrovnik
Posts: 888
Likes (Received): 828

LOPUD - OTOK NADE Za 60 radnih mjesta u hotelu ‘Lafodia’ čak 700 kandidata iz cijele HrvatskeViše od 700 nezaposlenih iz cijele Hrvatske javilo se na oglas o slobodnim radnim mjestima u hotelu ‘Lafodia’ na otoku Lopudu kod Dubrovnika.

- Interes je zaista ogroman, prijava je toliko da smo i sami iznenađeni. Javilo se puno ljudi s dubrovačkog područja, ali i iz Rijeke i s Kvarnera, iz Istre, Zagreba, Slavonije, odasvuda - kaže Nikolina Curić, članica Uprave ‘Anker Grupe’ u čijem je vlasništvu hotel na Lopudu.

Na Lopudu živi 200 stanovnika

Otvaranje hotela, nakon višegodišnje obnove i uloženih oko 35 milijuna eura, ona najavljuje za početak lipnja.

Za rad u luksuznom hotelu traži se 60-tak djelatnika, uključujući i najtraktivnija managerska mjesta. Između ostaloga, upražnjena je i pozicija direktora hotela.

U nizu crnih vijesti o stalnom povećanju broja nezaposlenih, svaka objava oglasa o poslu izaziva zanimanje, no malo se tko nadao da bi mogućnost zaposlenja na malom otoku 7,5 nautičkih milja udaljenom od Dubrovnika moglo prouzročiti baš toliku pomamu..

Na Lopudu radne snage nema ni približno dovoljno. Otok, poznat i među turistima posebno omiljen zbog toga što na njemu nema automobila, broji samo 200-tinjak stanovnika.

Lopud spada u područje Grada Dubrovnika, iz luke Gruž prema njemu svakodnevno više puta plovi brod pa su veze s kopnom relativno dobre, no putovanje traje skoro sat vremena.

Dio zaposlenika, onih s dubrovačkog područja, svejedno će na posao brodom iz Dubrovnika, no bit će i prilično onih koji će privremeno preseliti na otok. Hotelu je potrebna šarolika struktura radnika kako to već biva prilikom otvaranja takvih objekata.

U oglasu je navedeno da se traže ljudi za rad u administraciji, hotelskom domaćinstvu, na recepciji, u prodaji, osoblje za kuhinju i restoran, kao i vrtlar, mornari, bagažisti, sve do djelatnika “baywatcha”.

Sada 18 zaposlenih

Hotel sada ima osamnaest zaposlenih koji s utu još od prije, a za sve sezonce koji stignu na otok bit će osiguran smještaj, kaže Nikolina Curić.

U proteklih nekoliko godina koliko su talijanski vlasnici iz ‘Anker Grupe’ obnavljali ‘Lafodiu’, Lopud je gubio veliki dio turističkog prometa, no s ponovnim početkom rada hotela sve će opet doći na svoje.

Gostima će biti ponuđen znatno kvalitetniji objekt, sa četiri zvjezdice, zvjezdicom više nego do sada. Hotel ima 182 sobe, restoran, barove, bazen, kongresnu dvoranu sa stotinu mjesta koja može služiti i kao kino, rekreacijsko područje...

- Prije smo imali pretežno goste sa zapadnog tržišta, a isto očekujemo i ubuduće. Najave za ovu sezonu su odlične. Hotel je obnovljen i dugo je bio izvan posla pa predstavlja novi proizvod koji je stranim partnerima vrlo atraktivan, zaključuje Nikolina Curić.

Sociolog Zoran Malenica: Ljudi su sve spremniji radi posla otići na udaljena mjesta
- Očito je da je broj nezaposlenih veliki pa ne čudi da se na oglas za zaposlenje javilo toliko puno ljudi - prokomentirao je lopudski slučaj Zoran Malenica, istaknuti sociolog. On u svemu, međutim, vidi i jednu dobru stvar:

- Meni je vrlo zanimljivo to što su se javili nezaposleni iz cijele Hrvatske. Znači da i kod nas ljudi postaju sve spremniji da zbog zaposlenja postanu mobilniji te odu u mjesta udaljena i više stotina kilometara - zaključio je Zoran Malenica.

Potraga za sezoncima
Potrebe za sezoncima ovih su dana objavili i cavtatski hotel ‘Croatia’, ‘Hoteli Cavtat’ i još neki hoteli na dubrovačkom području. Najava je to velikog vala zapošljavanja u turizmu u kojemu je lani, prema podacima dubrovačkog Zavoda za zapošljavanje, na jugu Hrvatske zaposleno 2700 lokalnih sezonaca te još oko 800 sezonaca iz unutrašnjosti.

Plaće ‘u skladu s tržištem’
Kandidati koji su se javili za posao u Lafodiji najviše se zanimaju za poslove recepcionera i u hotelskoj prodaji. Među prijavljenima je najviše mladih, no znatan je i broj sredovječnih kandidata kao i onih s isustvom na poslovima u turizmu. O visini plaća u Lafodiji ne žele govoriti, kažu tek da će biti u skladu sa tržištem. A tržište je takvo da je lani u gospodarstvu Dubrovačko-neretvanske županije prosječna plaća iznosila 4336 kuna. Možda s “mančom” na Lopudu bude i koja kuna više.
olivija gustin čuljak

http://slobodnadalmacija.hr/Dubrovni...8/Default.aspx
Even! no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2011, 01:04 AM   #11
Even!
Registered User
 
Even!'s Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Dubrovnik
Posts: 888
Likes (Received): 828

Quote:
Originally Posted by Make it so View Post
Otvaram ovaj thread u nadi da ako vec i nema nikog s otoka u trenutku otvaranja , da barem se mogu prenosit vijesti vezane uz otoke u dalmaciji (zadarski ..sibenski i srednjodalmatinski arhipelag) i na dubrovackom podrucju (jbg sorry nemate bas neke velike otoke oko dubrovnika pa cete ovaj put u dalmaciju , mordaunt ne ljuti se )
uf kad ovo mordaunt vidi
nadam se da ne ubrajaš Korčulu, Lastovo, Mljet u srednjodalmatinske otoke
dubrovački otoci su od Elafita do Palagruže koju pokušavaju oteti

btw odličan thread
Even! no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2011, 03:25 AM   #12
Make it so
Cylon
 
Make it so's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2,651
Likes (Received): 1972

Korcula i je onako malo srednjodalmatinski otok baren mentalno s tin da je ona onda valjda jedan jedini veliki juznodalmatinski otok jer su ostali veci otoci srednje dalmatinski (brac,hvar,solta i vis) i nemaju polozaj nit vamo nit tamo ka korcula ali mljet je vise dubrovacki otok ko i lastovo ..ipak thread obuhvaca sve otoke od oliba do lokruma ..tako da je u biti svejedno

Ipak veci je problem od određivanja dubrovackih otoka (elafiti plus mljet i lastovo teritorij dubrovacke republike) kako odredit sta je kvarner a sta sjevernodalmatinski otok ..ja san osobno mislija na ovo podrucje ka ono sta thread obrađuje ..rab , krk i ostali imaju vec svoj thread pa onda nek sve juznije ide isto u jedan thread , pa tako obuhvacamo sve otoke u HR

Mordaunt se nemora brinit znan ja njegovu nedalmaticnost i prvirzenost posebnoj dubrovackoj regiji sta je i razumljivo s obziron da je to bila republika i uvik posebna regija to i jezik potvrđuje jer je ipak mrvu drugaciji od cakavskog jezika dalmatinskog primorja i otoka sjevernije ..pa ako ima bolji naslov nek kaze moderatoru pa ga prominimo ..evenutalno u Dalmatinski i juznojadranski otoci ..iako meni je ovo dalmatinski jednostavno i sasvin okey a palo mi je prvo na pamet za napisat ka naslov
__________________
Samo je more moje znalo to
di me bez duše noćas odnilo,
samo je more moje znalo
di mi je vrime stalo,
što mi je srce taknulo

Last edited by Make it so; January 20th, 2011 at 03:33 AM.
Make it so no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2011, 12:19 PM   #13
Rojsman
Registered User
 
Rojsman's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 1,564
Likes (Received): 2098

Quote:
Originally Posted by Even! View Post
dubrovački otoci su od Elafita do Palagruže koju pokušavaju oteti

btw odličan thread

Palagruža je Viška
Rojsman no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2011, 01:02 PM   #14
Dado2010
Registered User
 
Dado2010's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 199
Likes (Received): 6

EU dala bespovratnih 960.000 eura iz pretpristupnih fondova

Faust Vrančić vratit će staru slavu otoku PrvićuPrvić, otok u šibenskom arhipelagu o kojem prosječan hrvatski građanin malo što zna, djeca u školama tražiti će ga po geografskim kartama, srednjoškolci će ga se sjećati po feštama, ali malo tko će ga povezati sa rodnim mjestom Fausta Vrančića, poznatog hrvatskog i svjetskog znanstvenika, izumitelja i književnika.

- U Mađarskoj svi znaju gdje je Faust živio i radio, a njegovo rodno selo rijetki posjećuju i to je uglavnom zbog nemarnosti i ne znanja. Kako bi to promijenili prije pet godina počeli smo graditi veliki spomen park, memorijalni centar Faust Vrančić, ali eto zbog nedostatka novca nikako da ga završimo - otkriva Ivan Nimac, koji se uz dr. Vladimira Lučeva kroz Udrugu građana Narodno zdravlje brine o gradnji budućega Centra.

Stotinjak stalnih stanovnika

Na Prviću preko cijele godine živi tek stotinjak stanovnika tako da bi otvaranje memorijalnog centra jednim dijelom probudio ovaj uspavani otok. Zanimljivo je da je Prvić nekada imao preko tisuću stanovnika i čak dvije osnovne škole, a danas se tek svaku drugu godinu pojavi jedan ili dva pučkoškolca.Na ulazu u Centar bit će Faustov najslavniji izum, padobran te mlin za mljevenje maslina i to u prirodnoj veličini. Inženjer Jure Radić sagradit će i pokloniti pet metara dug čelični lančani most s dvije kule, kako su najavili u prvićkoj Udruzi građana Narodno zdravlje koja je incirala gradnju tog centra i brine o cijeloj investiciji. Faust Vrančić je, kao što je poznato, prema vlastitoj želji u 17. stoljeću pokopan u crkvi sv. Marije od Milosti u Prvić Luci.

Osim botaničkog vrta Centar će imati i muzej s pedesetak maketa iz Vrančićeve knjige 'Novi strojevi', čija je originalna verzija pokopana s njim u središtu mjesta. Makete bi bile nadopunjene i video zidom koja bi pričala priču o slavnom izumitelju.

Projekt su odmah prepoznali Ministarstvo mora, koje je izdvojilo 130.000 kuna, Ministarstvo kulture (pod čijom je zaštitom cijeli otok), koje je dalo 60.000 kuna te Grad Vodice, koji je osigurao 1,3 milijuna kuna. Hoće li Faust Vrančić vratiti ponos i slavu stanovnicima ovog malog ribarskog mjesta pokazati će vrijeme, koje kao da je u kamenu i moru Prvića stalo upravo onog trenutka, kada se taj slavni izumitelj padobranom spuštao s visina.

Obzirom na zahtjevnost izvedbe interijera, posebno sustava ventilacije, klimatizacije i elektroinstalacija, te zbog uređenja muzejskog postava, ukupna vrijednost radova iznosit će 1,3 milijuna eura. Zgrada je više-manje sagrađena.

Slijedit će uređenje botaničkog vrta s maketama izuma Fausta Vrančića. Na glavnom trgu dominirat će velika brončana skulptura izumitelja koja je sada u crkvi sv. Marije.
Quote:
U EUROPSKU POVIJEST UŠAO S PET RJEČNIKA

U europsku povijest Faust Vrančić ušao je s rječnikom pet najuglednijih jezika Europe, i to latinskoga, talijanskoga, njemačkoga , mađarskoga i hrvatskoga koji je Vrančić nazivao dalmatinskim. Njegova knjiga 'Machinae novae' u vrijeme kada je bila napisana bila je najbolji primjer tehnološkog razvitka svijeta.
Dado2010 no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2011, 01:15 PM   #15
Pegula.00
Registered User
 
Pegula.00's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: (Z/V)G
Posts: 499
Likes (Received): 199

Ma dajte molin vas ne nasmijavajte me... Dubrovnik nije Dalmacija?
Koji genije je to izvalija?
Istina da je nekad bila Dubrovacka republika, ali to je proslost. Vec vise od 2 stoljeca Dubrovnik se smatra Dalmacijon, Dubrovcani (99% njih) sebe smatraju Dalmatincima, a i na kraju Dubrovnik je danas i SLUZBENO Dalmacija...

A to nece prominit nikakav lik sa interneta zbog kojeg se vi ustrucavate Dubrovnik nazvat Dalmacijon.
Pegula.00 no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2011, 03:37 PM   #16
Make it so
Cylon
 
Make it so's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2,651
Likes (Received): 1972

Ajme nemojmo sad to , iako je nama dalmatincima tesko priznat ali dubrovcani koji zive generacijama u dubrovniku se ne smatraju dalmacijom ..simpatiziraju dalmaciju ali dosta njih se nesmatra dalmatincima ..prije mislin da se bokeljski hrvati smatraju dalmatincima od dubrovcana
__________________
Samo je more moje znalo to
di me bez duše noćas odnilo,
samo je more moje znalo
di mi je vrime stalo,
što mi je srce taknulo
Make it so no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2011, 04:50 PM   #17
zivot na sjeveru
zivot na sjeveru
 
zivot na sjeveru's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Umea - Split
Posts: 354
Likes (Received): 8

Odlican thread

Blizu srcu

I budi lipa sjecanja

Ajmo Lastovo, Hvar, ajmo Ugljan i Dugi otok, ajmo Mljet i Korcula, Brac i Solta.
Ajmo biseri...

Puno je najava o ulaganjima. Nadam se kvalitetnim i na razini lipote otoka...

zivot na sjeveru no está en línea   Reply With Quote
Old January 20th, 2011, 07:11 PM   #18
Pegula.00
Registered User
 
Pegula.00's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: (Z/V)G
Posts: 499
Likes (Received): 199

Quote:
Originally Posted by Make it so View Post
Ajme nemojmo sad to , iako je nama dalmatincima tesko priznat ali dubrovcani koji zive generacijama u dubrovniku se ne smatraju dalmacijom ..simpatiziraju dalmaciju ali dosta njih se nesmatra dalmatincima ..prije mislin da se bokeljski hrvati smatraju dalmatincima od dubrovcana
A molin te di si to pokupija da se vecina Dubrovcana ne smatra Dalmatincima??
Bija san u Dubrovniku puno puta iman i prijatelja doli koji bi se i uvridili da in kazen da nisu Dalmatinci...
Ponavljan, Dubrovnik se i sluzbeno smatra Dalmacijon i to vec dva stoljeca, tako da sve te gluposti da je drugacije ne drze vodu...

Zadar ne zeli biti u istoj regiji sa Spliton, Sibenik i Split nisu bas u bajnin odnosima, sad pocinju price od par likova (mozda i jednog) na internetu kako Dubrovnik nije Dalmacija, oni u zaledu su glupi vlaji bez prava glasa, a otoci svake godine sve prazniji...

Lipo Dalmatinci moji, lipo....
Pegula.00 no está en línea   Reply With Quote
Old January 26th, 2011, 02:39 PM   #19
mario_zadar
Registered User
 
mario_zadar's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Puerto de Ushuaia, Provincia de Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur, Fin del mundo
Posts: 18,397
Likes (Received): 36629

Završni radovi u luci Preko

ZADAR/PREKO Za petnaestak dana započet će završni radovi u trajektnoj luci Preko vrijedni četiri milijuna kuna.

Izgradit će se deset ukrcajnih traka za 150 vozila i osam kamiona što je kapacitet jednog trajekta, stanice za četiri autobusa te rotor za izlazak iz lučkog sustava.

Završetak radova očekuje se do Uskrsa. Očekuje se da će nakon ovog zahvata nestati gužve i blokade državne ceste karakteristične tijekom ljeta za luku Preko.

http://www.057info.hr/vijesti/2011-0...i-u-luci-preko
__________________

djole13 liked this post
mario_zadar no está en línea   Reply With Quote
Old January 27th, 2011, 01:00 PM   #20
passat1717
ZAG-DMK
 
passat1717's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Zagreb / กรุงเทพมหานคร
Posts: 8,508
Likes (Received): 11983

Quote:
Originally Posted by Pegula.00 View Post
Ma dajte molin vas ne nasmijavajte me... Dubrovnik nije Dalmacija?
Koji genije je to izvalija?
Istina da je nekad bila Dubrovacka republika, ali to je proslost. Vec vise od 2 stoljeca Dubrovnik se smatra Dalmacijon, Dubrovcani (99% njih) sebe smatraju Dalmatincima, a i na kraju Dubrovnik je danas i SLUZBENO Dalmacija...

A to nece prominit nikakav lik sa interneta zbog kojeg se vi ustrucavate Dubrovnik nazvat Dalmacijon.
Istina da je ta Dubrovačka republika jako dugo bila samostalna i ne vidim razloga za pobunu da Dubovnik nije Dalmacija. I nemoj iznositi podatke koji ne drže vodu počevši od tih 99% dubrovčana.
A konačno... što je to službeno Dalmacija danas uopće... jedino Splitsko-dalmatinska županija u imenu ima "Dalmacija".. ne vidim odakle vadiš samo te podatke. A da ne govorim kako Dubrovčani zasigurno i u budućoj regiji Dalmacija ne žele biti... iz više razloga ali i iz toga jer se ne smatraju nekom Dalmacijom!

Iako ovo nije thread o tome.. al eto!
__________________
Long live the King
passat1717 no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 07:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium