|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#101 |
|
Proud Tata
Likes (Received): 19
|
Jakaś radna osiedlowa zaproponowała, żeby przerobić je na mieszkania socjalne.
|
|
|
#102 |
|
Registered User
Likes (Received): 12
|
to dobry pomysł, by wynieśc tam meneli ze sródmieścia.
|
|
|
#103 | |
|
Kajus
Likes (Received): 1
|
Quote:
Mało brakło a walnąłbym kolejną gafę pisząc, że jeżeli jakieś rozwiązanie sprawdza się w mieście A i przenosi się je do miasta B metodą "kopiuj wklej", bez uwzględnienia specyfiki miasta B, to niekoniecznie musi się udać tak samo. Niech się studentom żyje łatwiej, hej!
Last edited by Kajek; October 18th, 2011 at 05:49 PM. |
|
|
|
|
|
|
#104 |
|
Proud Tata
Likes (Received): 19
|
Ty myślisz o mieście, a ja myślę o studentach.
|
|
|
#105 |
|
Kajus
|
No właśnie, a studenci są częścią miasta i myśląc o nich trzeba uwzględniać jego potrzeby; innymi słowy nie istnieją oni w oderwaniu od miasta i każda decyzja podjęta w stosunku do nich oddziałuje na miasto.
Teraz już wiesz, dlaczego "wydzielenie" z tego organizmu jakiegoś fragmentu (nie mam na myśli budynków i ich funkcji, chodzi mi o część społeczeństwa, dość ważną dla miasta) nie jest dobre dla całości. |
|
|
|
|
|
#106 |
|
Registered User
Likes (Received): 17
|
Nie widziałem żadnych projektów, wiec trudno mi się wypowiadać, ale w okolicach Wodnej i Pawła to jest chyba za mało miejsca na jakiś solidny kampus. Ta nowa lokalizacja jest bardziej przyszłościowa.
|
|
|
|
|
|
#107 | ||||
|
Kajus
|
Quote:
Quote:
Quote:
Wydaje mi się, że lepiej uchronić pół miasta przed odpływem studentów, niż rewitalizować jeden kwartał (który i tak dostanie kopa od wrtv i powinien dzięki niemu rozwijać się sam a nie tak wszystko za rączkę). Quote:
Last edited by Kajek; October 18th, 2011 at 11:34 PM. |
||||
|
|
|
|
|
#108 |
|
>>>
|
W P-W-G największym problemem jest zakręcona struktura własności. Tu w zakładce "Strefa Nauki", klikając bąbel "kwartał Wodna-Pawła-Górnicza" można zobaczyć mapkę:
http://www.mapa.przemiana.katowice.eu/ Nie wiem czy byłoby możliwe zrobienie z tego kampusu skoro spora część nie jest w rękach miasta. |
|
|
|
|
|
#109 |
|
"Nieudany" sezon Żyły
Likes (Received): 296
|
"Basen w każdym powiecie" było zbyt mało efektowne. Teraz jest "Aquapark w każdym powiecie". "Jeżeli komuś przeszkadza ulica w mieście, to ma do wyboru wieś." - Roman Wieszczek, zastępca dyrektora Miejskiej Pracowni Urbanistycznej w Łodzi
|
|
|
|
|
|
#110 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
|
|
|
|
|
|
#111 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Jak to co ?
Katowicką Armię Terakotową
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
"Nieudany" sezon Żyły
|
A to nie pokazywałem na zdjęciach palownicy w akcji?
"Basen w każdym powiecie" było zbyt mało efektowne. Teraz jest "Aquapark w każdym powiecie". "Jeżeli komuś przeszkadza ulica w mieście, to ma do wyboru wieś." - Roman Wieszczek, zastępca dyrektora Miejskiej Pracowni Urbanistycznej w Łodzi
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
"Nieudany" sezon Żyły
|
Ladies and gentlemen, post numer 10 tysięcy!
![]() ZDJĘCIA Z 03.11.2011 ![]() ![]() ![]() PS W tym tygodniu widziałem już koparkę z końcówką do ścian szczelinowych. Pracowała od strony Rawy.
|
|
|
|
|
|
#114 | |
|
>>>
|
http://www.dziennikzachodni.pl/slask...ia-i,id,t.html
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#115 |
|
The Catalyst
|
Trochę jestem zaskoczony, że w stosunku do frontu i otaczających budynków wysokość zabudowy w głębi jest mocno obniżona. Najwyraźniej ostatnia wiska pokazuje tylnią część dziedzińca.
Choć WRIT nie jest dużym wydziałem, ie sądzę, by wyrównanie zabudowy było poza finansowym zasięgiem uczelni, zaś potencjał wydziału mógłby być w ten sposób zwiększony. Jakoś tak wolałbym, by obiekt był bardziej zwarty z korzyścią w postaci większego dziedzińca. Trudno przecież dobudowywać piętro za 10 czy 15 lat a sam wydział w mojej skromnej opinii będzie bardzo oblegany przez kandydatów na studia i to pomimo nadchodzącego niżu demograficznego obecnych 9 - 16-latków
|
|
|
|
#116 |
|
>>>
|
![]() To prawda, ale przy wyższej zabudowie dziedziniec byłby praktycznie pozbawiony światła słonecznego. |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Registered User
Likes (Received): 26
|
Wydział to może i będzie oblegany, ale bardzo mała ilość osób ma możliwość studiowania na filmówce, więc większy budynek raczej nie będzie potrzebny.
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
The Catalyst
|
Śmiem twierdzić, że mała liczba studentów to przede wszystkim kwestia dostępu do infrastruktury, narzędzi i materiałów dydaktycznych. Popyt na te kierunki zawsze był duży a kilku znajomych, którzy mieli okazję się dostać, mówili po jakimś czasie że ze sprzętem jest bardzo krucho.
Co też nie jest takie złe, gdyż doskonale pobudza kreatywność.
|
|
|
|
#119 |
|
Registered User
Likes (Received): 26
|
A czy ja mówiłem cokolwiek o dostępie do infrastruktury, czy czymś innym? Na kierunkach związanych z filmówką jest ogromny odsiew na egzaminach wstępnych, Przechodzi góra 10 osób na kierunek, więc niepotrzebny jest jakiś kolosalny budynek.
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Kajus
|
Na reżyserii jest 8 osób, na realizacji obrazu 8, na organizacji produkcji 30 + na niestacjonarnej organizacji ~100 na pierwszym roku (gdzie nie ma czegoś takiego, jak "problem z dostaniem się"), z czego zostaje ~40 na trzecim.
Tak mała liczba spowodowana jest tym, że na rynku nie ma większego zapotrzebowania na te zawody (i w związku z tym bardzo dobrze, że nie rekrutuje się więcej osób). Wypuszczanie studentów na bezrobocie, jak na niektórych innych kierunkach, to pomyłka. Większy budynek nie jest potrzebny. Nawet ten, który jest teraz na terenie MTK, jest za duży. |
|
|
|
![]() |
| Tags |
| inwestycje akademickie, katowice |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|