daily menu » news links | rate the banner | guess the satellite | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Architektura i Urbanistyka > Miss Polski: Rate A Building

View Poll Results: ???
10 12 15.58%
9,5 0 0%
9 20 25.97%
8,5 0 0%
8 17 22.08%
7,5 2 2.60%
7 7 9.09%
6,5 0 0%
6 7 9.09%
5,5 1 1.30%
5 3 3.90%
4 1 1.30%
3 4 5.19%
2 0 0%
1 3 3.90%
Voters: 77. You may not vote on this poll

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old September 5th, 2004, 10:20 PM   #1
OlekD
Registered User

OlekD's Avatar

[Warszawa] Palac Jabłonowskich, pl Teatralny

Gdy w 1990 roku zapadła decyzja o odbudowie północnej pierzei placu, pojawiła się konieczność znalezienia nowego miejsca dla Nike. Przed rozpoczęciem prac budowlanych pomnik został przesunięty w pobliże Trasy W-Z.
Projekt odbudowy północnej pierzei placu Teatralnego nakazywał odtworzenie historycznych frontowych elewacji budynków od strony placu wg stanu sprzed 1937 roku, ale dopuszczał współczesne kształtowanie elewacji od strony Trasy W-Z. Pozwalał przy tym na znaczną swobodę w projektowaniu wnętrz zrekonstruowanych budynków pod kątem przeznaczenia ich na biura i usługi.
Rewitalizacja rozpoczęła się w 1995 roku od rekonstrukcji przez francuskiego inwestora pałacu Jabłonowskich, w którym mieści się obecnie nowoczesne centrum bankowe. Niedawno ukończono odbudowę kościoła św. Andrzeja (obecnie pod wezwaniem św. Alberta jest kościołem środowisk twórczych). Zakończono także budowę przylegającego do niego budynku biurowego, którego elewacja odtwarza stojącą w tym miejscu przed wojną narożną kamienicę. Wkrótce rozpocznie się odbudowa ostatniego obiektu północnej pierzei, przedwojennej kamienicy Mikulskich.

Jak oceniacie przyklad tej Rekonstrukcji???

Last edited by SoboleuS; April 13th, 2006 at 11:29 PM.
OlekD no está en línea  
Old September 6th, 2004, 01:31 PM   #2
adelmus
Guest

Bardzo wierna rekonstrukcja, nie wiem czy potrzebna dlatego daje 7/10

Old September 6th, 2004, 01:37 PM   #3
s102
In the brig

Quote:
Originally Posted by adelmus
Co to znaczy "nie wiem czy potrzebna", moglbys rozwinac te mysl?
s102 no está en línea  
Old September 6th, 2004, 03:45 PM   #4
Kubster
Future expert

Kubster's Avatar

Mimo, ze to styropian daje 8 - akurat ten fragment Wawy powinno sie odbudowac dokladnie. Odjalem punkt za dwa nowoczesne skrzydla z tylu. A moze ktos mi powiedziec, kiedy w koncu zlikwiduja ten parking?
Kubster no está en línea  
Old September 6th, 2004, 03:49 PM   #5
zakrzemarski
d. marian1989

zakrzemarski's Avatar

Quote:
Originally Posted by adelmus
No niestety muszę cię zmartwić, ale to nie jest rekonstrukcja, tylko makieta . Od tej strony prezentuje się pięknie i wogóle, ale od drugiej, to szkane klcki, bez pomyslunku, a frontowa elewacja z tego co wiem jest z tworzywa sztucznego (sprostujcie mnie, mam nadzieję, że się mylę ).
Więc tak, 10 za wygląd zewnętrzny, -5 za badziewne wykonanie, -3 za wygląd z tyłu. Wsumie wychodzi 2, ale będę dobry, i postawię 3, bo mam dobry humor, ale jakby były łamańce byłoby 2,5.
W tym miejscu IMO była potrzebna rekonstrukcja, ale rekonstrukcja, a nie "rekonstrukjca" .
zakrzemarski no está en línea  
Old September 6th, 2004, 04:36 PM   #6
zonc
Homo Skyscraperus

zonc's Avatar

dajcie fotek wiecej i opowiedzcie o tym cos... w jakim stopniu to makieta? te okna są prawdziwe czy tylko pelnia role ozdoby?
zonc no está en línea  
Old September 6th, 2004, 05:38 PM   #7
embercadero
Registered User

embercadero's Avatar

Nie no, okna są prawdziwe (choć nowoczesne, plastikowe). A co do elewacji to moim zdaniem koledzy przesadzają, te elementy są chyba gipsowe a nie styropianowe. I w oryginale też na pewno gipsowe były, jak 99% wszystkich ozdób XIX wiecznych budynków.

Nie sposób oceniać pałacu nie wiedząc jak dołująco to miejsce wyglądało bez niego. Był tam ogromny pusty wygon/skwer (typowa komuna - nędzne kwiatki i kraczki plus trelinka jako chodnik) na którym stał pomnik Nike. I ok. Jako symbol zniszczonej Warszawy i zabitych mieszkańców było to ok. Tyle że jakiś niewyobrażalny palant postawił obok szare gomółkowskie bloki i cały czar w jeden moment za przeproszeniem hooj strzelił. Po odbudowie pałacu, nawet w formie fasadowej to miejsce awansowało z rangi koszmaru do rangi normalnego miejsca w mieście, może nie super pięknego ale po prostu normalnego. I za to dostaje ode mnie 7, mimo że też mnie rażą nowoczesne wnętrza wyłaniające się spod pseudohistorycznego budynku, plastikowe okna itp. Jak na placu Zbawiciela zupełnie.
embercadero no está en línea  
Old September 16th, 2004, 09:43 PM   #8
eosendil
nec temere nec timide

eosendil's Avatar

steropian? dla mnie mógł by być nawet z papieru, nieważne! mi się podaba!

8/10

Many da camper wants to buy some white - fish

gallery
eosendil no está en línea  
Old September 16th, 2004, 09:49 PM   #9
behemot
przestrzeń-ludzie-miasto

behemot's Avatar

Piekny palac, badziewna rekonstrukcja (stropy przez srodek okien, szczegolnie wieczorem wygladaja strasznie)
5
Zaświadcza się niniejszym, że okaziciel niniejszego zaświadczenia, Mikołaj Iwanowicz, spędził wyżej wymienioną noc na balu u Szatana, gdzie został zaangażowany jako środek lokomocji... otwórz, Hella, nawias, a w nawiasie napisz "wieprz".
Podpisano - Behemot.
behemot no está en línea  
Old September 18th, 2004, 12:56 AM   #10
michal1982
Condom User

michal1982's Avatar

4/10 tyle dalbym za rekonstrukcje calej warszawy niestety!
michal1982 no está en línea  
Old September 18th, 2004, 12:57 PM   #11
kafarek
1robi

kafarek's Avatar

nie przesadzajmy nie jest ideal ale wole niż wiatr i nike gdzie była pustka pustka pustka
kafarek no está en línea  
Old September 18th, 2004, 01:16 PM   #12
Paolo
Registered User

7/10
cieszy że odbudowano jeden z ładniejszych i najbardziej charakterystycznych budynków przedwojennej Warszawy, szkoda że choć w części nie zachowano starego wystroju i nie udostępniono np. na muzeum/galerię

Last edited by Paolo; September 18th, 2004 at 01:27 PM.
Paolo no está en línea  
Old September 19th, 2004, 12:18 AM   #13
Jaroslaw
Registered User

Jaroslaw's Avatar

Udostepniono pod szklem stary fundament wiezy. Zaloze sie ze patrzac z placu Teatralnego, 99% "niewtajemniczonych" nie poznaloby ze to rekonstrukcja. Bardzo ladnie prezentuje sie tez z gornych holow Teatru Wielkiego. A co do tylow, tam i tak jest tylko autostrada. Odwazny powrot do historii, zwyciestwo nad falszywym wstydem ze cos nowoczesnego byloby gorsze.

A wiec, 9/10.

Nikt nie przypomnial ze w 9.39 Starzynski dowodzil obrona Warszawy z wiezy tegoz w tamych czasach ratusza. I ze przed wojna przez plac jezdzily tramwaje i byla wielkomiejska atmosfera. Co do komentarza szczeciniaka... [edit]
Jaroslaw no está en línea  
Old September 19th, 2004, 10:56 AM   #14
Paolo
Registered User

No nie chodziło mi wcale o pokazywanie za szkłem fundamentów, ale raczej o np. odtworzenie gabinetu Starzyńskiego i jakąś małą wystawę związaną z obroną miasta i ewentulanie planami przyszłej Warszawy kreślonymi przed wybuchem wojny...
Paolo no está en línea  
Old October 14th, 2004, 02:12 AM   #15
Dziki REX
Your brain controller

Dziki REX's Avatar

ZERO, to nie jest architektura tylko seropian.
Old January 2nd, 2005, 11:50 AM   #16
anakin
Registered User

anakin's Avatar

Lubie pałac Jabłonowskich. Wady tego budynku są powszechnie znane, ale odbudowa tego budynku było uzasadnione i sensowne. Dzięki tej rekonstrukcji fasady i gabarytów budynku od strony pl. teatralnego plac ten stał sie placem z prawdziwego zdarzenia
anakin no está en línea  
Old January 9th, 2005, 12:28 PM   #17
SoboleuS
Homo Mazoviensis

SoboleuS's Avatar

Ta rekonstrukcja pozostawia wiele do życzenia, ale i tak budynek robi dobre wrażenie i znacznie poprawia wygląd Placu Teatralnego. Od tyłu też jest OK, bo tam akurat nie było czego rekonstruować...
Tak więc 7,5/10
SoboleuS no está en línea  
Old January 9th, 2005, 12:42 PM   #18
Stompi
Pan od przyrody

Stompi's Avatar

3 za mizerna próbe rekonstrukcji. Tył budynku to zbrodnia, gorsza niz hitlerowskie, przód straszy "nie porządana" lekkością, która w przypadku budynku z cegły nie powinna istnieć
Old January 9th, 2005, 01:15 PM   #19
Polishman
Polishman

Polishman's Avatar

Chetnie zobaczyłbym zdjęcie od drugiej strony dlatego wstrzymam sie z glosowaniem. Gdyby byla to wierna rekonstrukcja dałbym 10 a tak nie wiem.

kamienica Mikulskiego fajnie jakby ja odtworzyli

EDIT: Dalem w koncu 9

Przedwojenna Warszawa na pocztówkach z mojej kolekcji

Last edited by Polishman; January 9th, 2005 at 02:35 PM.
Polishman no está en línea  
Old January 9th, 2005, 01:45 PM   #20
Eldorado
Registered User

Dalem 8/10. Nie mialem sposobnosci dokladnie obejzec budynku ze wszystkich stron ale od frontowej przedstawionej na zdjeciu strony prezentuje sie bardzo fajnie.
Eldorado no está en línea  

Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules