daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovakia

Slovakia Slovensko |» Bratislava | Košice

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old February 15th, 2011, 07:44 PM   #41
Michal.B.Kovac
Registered User

Michal.B.Kovac's Avatar

Likes (Received): 1

hmm obchvat pezinka sa mal robit niekedy v 2007/8 a zatim nic.

Sponsored Links

Old February 15th, 2011, 11:14 PM   #42
wuane
Registered User

wuane's Avatar

Likes (Received): 40

Quote:
Originally Posted by seem View Post
A z akého dôvodu je nevyhnutné vylúčiť dopravu? Aj keby ju chceli, v čom je problém jednoducho zrekonštruovať námestie a potom už len 4m pás cesty?
No podla mna minimalne tranzitna doprava do historickeho centra,pamiatkovej rezervacie,do hradbami obkoleseneho jadra mesta nepatri.A nastastie si to uvedomuje viacero ludi.Prem na by skutocna obnova bola keby sa doprava vylucila uplne a spravila sa pesia zona,okryl sa potok a nejak zrevitalizoval priestor pred sochou L.Stura.
A problem je v tom ze ked tam je doprava,tak tam je aj staticka doprava.Modra v sucastnosti nema skutocne namestie,ale jedno velke betonove parkovisko.
..dúfam, že to nikto nepočúva, zabezpečil som na tento rok 35, na budúci rok asi 40, plus teda ďalšie veci. Zabezpečil som ich, ako tie peniaze, vlastnou hlavou...To, že sa pri tom motal Fedor, nemôže znamenať, že ma niekto bude držať za gule, to sa nesmie stať...Som sa vymanil od Fedora a povedal som: Fedor, ja som dal do toho hlavu a nie ty si dal do toho hlavu, takže ja budem teraz o niektorých veciach rozhodovať..."

SLOVAK CITIES -
- S L O V E N S K É
M E S T Á -
wuane no está en línea   Reply With Quote
Old February 16th, 2011, 06:43 PM   #43
seem
Mornar bez mora

seem's Avatar

Likes (Received): 20

Quote:
Originally Posted by wuane View Post
No podla mna minimalne tranzitna doprava do historickeho centra,pamiatkovej rezervacie,do hradbami obkoleseneho jadra mesta nepatri.A nastastie si to uvedomuje viacero ludi.Prem na by skutocna obnova bola keby sa doprava vylucila uplne a spravila sa pesia zona,okryl sa potok a nejak zrevitalizoval priestor pred sochou L.Stura.
A problem je v tom ze ked tam je doprava,tak tam je aj staticka doprava.Modra v sucastnosti nema skutocne namestie,ale jedno velke betonove parkovisko.
Samozrejme aj ja si myslím že tam nepatrí, ale z akého dôvodu sa do teraz nemohlo zrekonštruovať námestie? Keby vylúčili statickú dopravu a nechali len hlavné cesty tak to môže byť ok. Poprípade aj po dostavbe obchvatu by to tak mohlo ostať.

A tento môj post by to mohol byť tiež -

Quote:
A JaT ma na stránke novinku - centrum Jasnej (v pods. Demänovej) a Tatranskej Lomnice. Aj napriek všetkým výhradám ktoré mám proti nim je to čo robia v Tatrách vynikajúce oproti tomu čo by sa mohlo stať ako napr. v Donovaloch.

http://www.tmr.sk/developerske-projekty.html

Jasná -

Quote:
Výsledkom bude vytvorenie chýbajúceho centra v lyžiarskom stredisku s nákupným korzom a vytvorením apres ski aktivít, aby stredisko žilo aj po lyžovačke.

Projekt zahŕňa 250 apartmánov troj- a štvorhviezdičkového štandardu (celkom 12 734 m2), 250 podzemných parkovacích miest, 2 520 m2 retailových priestorov (obchody, služby, reštaurácie, kaviarne, bary, lekárne a pod.), wellnesy, fitnessy, kaderníctva, atď. Celková zastavaná plocha bude viac než 6000 m2 a celková plocha areálu bude 26 000 m2. V súčasnosti vlastníme stavebné povolenia na všetky tieto projekty. Po dokončení projektu bude zahájený následný predaj apartmánov, komerčné priestory ostanú vo vlastníctve TMR a spolu so 100 apartmánmi budú prenajímané. Projekt Centrum Jasná je aktuálne vo fáze územného plánu zóny.

Mne osobne sa to celkom páči. Rozhodne lepšie ako to čo vzniklo na Donovaloch.

Tatranská Lomnica -

Quote:
TMR je vlastníkom 36 200 m2 v Tatranskej Lomnici a má zámer túto plochu rozdeliť na 31 samostatných developerských projektov, ktoré budú realizované investormi tretej strany. TMR vybuduje infraštruktúru a jednotlivé pozemky so stavebnými povoleniami predá. Celý projekt bude zahŕňať 297 apartmánov v troj- a štvorhviezdičkovom štandarde, wellness, fitness, kaderníctva a pod., 6765 m2 plochy pre obchody, služby, reštaurácie, kaviarne, bary, lekárne a služby požadované klientami a obyvateľmi Vysokých Tatier.
Nový článok z HN - http://hnonline.sk/firmyafinancie/c1...u-stavat-korzo

Zauvik si tu, u mojim mislima i grudima..
seem no está en línea   Reply With Quote
Old February 16th, 2011, 09:46 PM   #44
misko
Registered User

Likes (Received): 0

hm. zas musim mat vyhrady.
v slovenskych horach cely cas vznikali vacsinou kvalitne stavby. uz za prvej republiky, kedy tu stavali prevazne vysoke vrstvy s vkusom, ale ja neskor. po vojne a v sedemdesiatych rokoch kedy prebiehali dve vlny rozvoja.

specialne by som upozornil na veci ako hotel srdiecko od Ferdinanada Capku.
zacitujuem z Architektura Slovenska v 20tom storoci - Dulla, Moravcikova:
Quote:
Zilinsky architekt F. Capka postavil cely rad architektonicky kvalitnych horskych stavieb charakteristickeho stylu (v Malej Fatre, Vysokych a Nizkych Tatrach). Vychadzal s tradicnych horskych stavieb a stastne transformoval prvky, ktore...dokazal zapojit do architektonickeho vyrazu tradicne materialy (drevo, kamen), clenenie otvorov a hmot tak, ze vytvoril harmonicke dielo, ktore sa velmi dobre zapojilo do svojho prostredia.
ale v tatrach sa stavali aj dalsie dobre veci, obzvlast pred MS70. napriklad skokanske mostiky, hotel FIS - co je absolutna pecka, ktora sa nam rozpada pred ocami - a mnohe dalsie.

ten disneyland na vizoskach od JaT tazko vobec nazvat architekturou. to je cisty omyl. gyc, potemkinovska dedina, ktora prebera eklekticky vsetky prvky od ruskych kostolov po alpske budky a vznika akysi pseudoromaticky paskvil.

argument, ze je to lepsie ako na donovaloch (co naozaj je) by som od teba necakal. medzi slepymi je aj jednooky kralom. ale inak je furt kripel (pardon - zdravotne postihnuty). toto nie je obnova tatier, ale naopak ich nicenie.

Last edited by misko; February 16th, 2011 at 09:54 PM.
misko no está en línea   Reply With Quote
Old February 20th, 2011, 02:51 PM   #45
seem
Mornar bez mora

seem's Avatar

Quote:
Originally Posted by misko View Post
ten disneyland na vizoskach od JaT tazko vobec nazvat architekturou. to je cisty omyl. gyc, potemkinovska dedina, ktora prebera eklekticky vsetky prvky od ruskych kostolov po alpske budky a vznika akysi pseudoromaticky paskvil.

argument, ze je to lepsie ako na donovaloch (co naozaj je) by som od teba necakal. medzi slepymi je aj jednooky kralom. ale inak je furt kripel (pardon - zdravotne postihnuty). toto nie je obnova tatier, ale naopak ich nicenie.
Tie samotné domy mi pripadajú ok, jedne ten sklon strechy mi tam pripomína Alpy (znaky Alpskej architektúry sa imo dajú v Tatrách určite tolerovať viac ako Goralskej) a čo mi tam tak výraznejšie vadí je tá vežička a iné divné prvky.

K tej potemkinovej dedine - dnes obdivujeme Tatranskú architektúru ale na svoju dobu boli tie stavby tiež celkom nie aktuálne.

Nie že by tá architektúra u mňa mala nejaké sympatie ale podľa mňa je to v poriadku, kompromis aby sa vyhovelo aj turistom a odolalo sa gýču. Žiaľ inak to ani nikdy nebude.

A ešte niečo čo sa týka aj nás -

z cyklu Ta naše povaha česká - Nepořádek po česku

"Proč nemůžeme dohnat ve vzhledu a čistotě bavorské a rakouské vesnice."

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1...0011013/video/

Old February 21st, 2011, 01:40 AM   #46
seem
Mornar bez mora

seem's Avatar

Betliar vyzerá celkom čisto a upravene. Aspoň z týchto obrázkov.

Old March 4th, 2011, 01:06 AM   #47
seem
Mornar bez mora

seem's Avatar

Takýto "podnikatelia" ničia Slovensko.

http://korzar.sme.sk/c/5790255/zempl...sa-varehu.html

Len zopár na ukážku

Old March 4th, 2011, 10:24 AM   #48
eMKejx
like travelling

eMKejx's Avatar

Likes (Received): 7

to je akoze na parkovisku alebo pred nejakym podnikom? nic to nemeni na tom ze tie sosky ci co to je je tam poriadne nevkusne
eMKejx no está en línea   Reply With Quote
Old March 4th, 2011, 02:33 PM   #49
KLEPETO
Registered User

KLEPETO's Avatar

Likes (Received): 71

Quote:
Originally Posted by eMKejx View Post
to je akoze na parkovisku alebo pred nejakym podnikom? nic to nemeni na tom ze tie sosky ci co to je je tam poriadne nevkusne
Ono "pán podnikateľ" Vareha je celkovo kráľ nevkusu.
KLEPETO no está en línea   Reply With Quote
Old March 4th, 2011, 06:25 PM   #50
seem
Mornar bez mora

seem's Avatar

Keď sa prejdete po našich mestách a dedinách, nemôžete si nevšimnúť ako zle a nevkusne sa rekonštruujú budovy. Najhoršie je že veľa starých vidieckych domov sa počas minulého storočia (teda hlavne počas normalizácie) veľmi radikálne prestavalo. Okná sa vybúrali, zdvojnásobila sa ich veľkosť, dom dostal pre to obdobie typickú brizolitovú omietku a novú krytinu, zvyčajne strieborný/červený plech alebo škridlu (čo bol ten lepší prípad). Aj veľa kostolov, radníc atď. prešlo rekonštrukciami, nie až tak zásadnými, ale mnohým doteraz ostala plechová strecha (napr). Veľa z takýchto stavieb sa zle rekonštruuje, musím žiaľ povedať, že čím východnejšie na SVK, tým je to horšie. Akurát som náhodou našiel nejaký fajn príklad dobrej rekonštrukcie kostola -

"Románsky kostolík sv. Jána Krstiteľa v Sedmerovci – Pomínovciach z 12. storočia.
Patrí k najstarším stavebným pamiatkam na Slovensku.
Skrytý vedľa cesty medzi Nemšovou a Pruským pri Ilave.
Kostol v Pominovci v roku 1965 vyhlásili za kultúrnu pamiatku."

ešte s rozbitou omietkou -

vivo.sk

Old March 4th, 2011, 06:54 PM   #51
Ondro
space hamster

Ondro's Avatar

Likes (Received): 27

No neviem, mne sa ten kostolík páči viac s rozbitou omietkou teda na fotke. Dodáva mu to taký nádych staroby, dejín, historickosti, osamelosti a romantickosti. S novou omietkou vyzerá, ako väčšina rekonštrukcií, umelo. Románske kostolíky v celku vyzerajú lepšie v šedých farbách, zarastené popínavými rastlinami a s machom obalenými vyblednutými strešnými krytinami.

Last edited by Ondro; March 5th, 2011 at 01:38 PM.
Ondro no está en línea   Reply With Quote
Old March 5th, 2011, 10:58 PM   #52
seem
Mornar bez mora

seem's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ondro View Post
No neviem, mne sa ten kostolík páči viac s rozbitou omietkou teda na fotke. Dodáva mu to taký nádych staroby, dejín, historickosti, osamelosti a romantickosti. S novou omietkou vyzerá, ako väčšina rekonštrukcií, umelo. Románske kostolíky v celku vyzerajú lepšie v šedých farbách, zarastené popínavými rastlinami a s machom obalenými vyblednutými strešnými krytinami.
Tá omietka získa za chvíľu patinu a bude to fajn.

Premiérka Radičová by si priala mať v tejto budove múzeum komunizmu. Podľa mňa dobrá voľba a hlavne bude vynikajúce ak sa ten projekt podarí.

http://www.sme.sk/c/5793281/skanzen-...ade-vlady.html

Z novej budovy urobia múzeum komunizmu. „Chcem, aby sme tu dali k dispozícii aj pôvodnú literatúru, aby tu boli aj filmy a prednášky,“ povedala Radičová.

„Táto spodná miestnosť je úplne ideálna aj na konanie konferencií a prednášok. Dúfam, že sa stane miestom výkladu aj pre učiteľov základných a stredných škôl,“

http://www.sme.sk/c/5789618/na-urade...#ixzz1FlowXkLP

Last edited by seem; March 6th, 2011 at 01:27 AM.
Old March 8th, 2011, 10:24 AM   #53
seem
Mornar bez mora

seem's Avatar

Quote:
Keď sa prejdete po našich mestách a dedinách, nemôžete si nevšimnúť ako zle a nevkusne sa rekonštruujú budovy.
Len nedávno som o tom písal -

Quote:
Originally Posted by I.B.MOGAJ View Post

Old March 8th, 2011, 07:19 PM   #54
seem
Mornar bez mora

seem's Avatar

Quote:
Keď sa prejdete po našich mestách a dedinách, nemôžete si nevšimnúť ako zle a nevkusne sa rekonštruujú budovy. Najhoršie je že veľa starých vidieckych domov sa počas minulého storočia (teda hlavne počas normalizácie) veľmi radikálne prestavalo. Okná sa vybúrali, zdvojnásobila sa ich veľkosť, dom dostal pre to obdobie typickú brizolitovú omietku a novú krytinu, zvyčajne strieborný/červený plech alebo škridlu (čo bol ten lepší prípad). Aj veľa kostolov, radníc atď. prešlo rekonštrukciami, nie až tak zásadnými, ale mnohým doteraz ostala plechová strecha (napr). Veľa z takýchto stavieb sa zle rekonštruuje, musím žiaľ povedať, že čím východnejšie na SVK, tým je to horšie. Akurát som náhodou našiel nejaký fajn príklad dobrej rekonštrukcie kostola -
A niekedy by pomohlo len trocha vkusu -

Old March 12th, 2011, 01:31 PM   #55
seem
Mornar bez mora

seem's Avatar

Toto určite patrí sem.

Old March 12th, 2011, 03:06 PM   #56
bailey
Registered User

Likes (Received): 2

wow ... that's really nice
Old March 12th, 2011, 03:49 PM   #57
seem
Mornar bez mora

seem's Avatar

Hej a to obzvlášť na naše pomery.

Akurát rekonštruujú aj hlavné námestie. Hrad je tiež dobre udržiavaný, je tam hotel a reštaurácia. Už som tam dlho nebol (jeden rok ale to som vtedy len prešiel na bicykli cez mesto ďalej na východ) ale ak si dobre pamätám tak je to celkom príjemné mesto.

Ak sa nemýlim toto je výhľad z veže.

Letecký pohľad na Liptovský Hrádok

Budova 1. lesníckej školy s lipovou alejou

Národopisné múzeum Liptova a Ovčiarske múzeum Liptovský Hrádok

Hrad

Old March 12th, 2011, 05:07 PM   #58
Michal.B.Kovac
Registered User

Michal.B.Kovac's Avatar

Likes (Received): 1

o par mesiacov tam budem tak potom by som to nacvakal.

EDIT: konieckoncov aj (skoro) vedlajsia Demanova je celkom dobry kandidat do "Obnovy Slovenska".

Last edited by Michal.B.Kovac; March 12th, 2011 at 05:17 PM.
Michal.B.Kovac no está en línea   Reply With Quote
Old March 14th, 2011, 07:53 PM   #59
seem
Mornar bez mora

seem's Avatar

Už len podľa tej na krátko pokosenej trávy vidno že sa o to miesto staraju. Autor píše že je to v dedinke Urvad, ale nedokážem vygoogliť žiadnu takú obec na Slovensku (aj mimo neho).

Drahoslav Horvath

Old March 14th, 2011, 10:49 PM   #60
SunshineBB
Hello

Likes (Received): 6

Quote:
Už len podľa tej na krátko pokosenej trávy vidno že sa o to miesto staraju. Autor píše že je to v dedinke Urvad, ale nedokážem vygoogliť žiadnu takú obec na Slovensku (aj mimo neho).

Kaplnka Sv. Martina

SunshineBB no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules