daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Miasta polskie

Reply

Thread Tools Display Modes
Old March 26th, 2011, 04:58 PM   #21
Rycho19
Registered User

Likes (Received): 11

Lubię nieraz zagłębić się w takie zakamarki. Czuję się wtedy jak bym przenosił się w czasie. Więcej takich szczegółów.
Rycho19 no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old March 26th, 2011, 07:37 PM   #22
jasiek67
Registered User

jasiek67's Avatar

Likes (Received): 39

To fakt, są miejsca, gdzie człowiek się czuje tak, jakby czas się zatrzymał.
Jednym z nich są byłe zakłady przetwórstwa owocowo warzywnego.
34

35

36
jasiek67 no está en línea   Reply With Quote
Old March 26th, 2011, 07:38 PM   #23
jasiek67
Registered User

jasiek67's Avatar

37

38

39
Old March 26th, 2011, 09:05 PM   #24
jasiek67
Registered User

jasiek67's Avatar

Teraz wrócimy na Tarninów.
Ul. Łukasińskiego
40

Ul. Traugutta.
41

Narożna kamienica, przy skrzyżowaniu Traugutta i Św. Elżbiety.
42

I piękne zdobienie pod jednym z balkonów.
43
Old March 26th, 2011, 09:41 PM   #25
jasiek67
Registered User

jasiek67's Avatar

Ponieważ na zdjęciach były już wiosna, lato i jesień, dla równowagi pokażę jeszcze zimę. Niedużo, bo wiem, że już się większości znudziła
Okolice galerii Piastów.
44

Ta sama okolica. Galeria po lewej, a na wprost kościół "Mariacki".
45

Ławki przy ul. Najświętszej Marii Panny.
46

I rzut oka na kamieniczki "Śledziowe" i Rynek od strony katedry.
47
Old March 26th, 2011, 11:16 PM   #26
Rycho19
Registered User

Likes (Received): 11

Na fotce nr. 40 Tarninów wygląda wręcz bajecznie

Last edited by Rycho19; March 26th, 2011 at 11:40 PM.
Rycho19 no está en línea   Reply With Quote
Old March 27th, 2011, 12:29 AM   #27
jarek99
Registered User

jarek99's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Rycho19 View Post
Na fotce nr. 40 Tarninów wygląda wręcz bajecznie
Jakże mało mamy zdjęć z perspektywy piętra .... a nie chodnika. Z mojej strony uważam że nowe wątki muszą być na wyższym poziomie niż te rozpoczęte kilka lat temu bo wymagania jak apetyt rosną.... Jeśli masz kilkaset zdjęć wybieraj tylko te ciekawe... czyli mniej więcej rób to co robisz teraz. I opatruj je w ciekawe komentarze. Tu choćby przykład filosssowego wątku o Warszawie. Gwarancja sukcesu... Ja trzymam kciuki.
Old March 27th, 2011, 01:18 AM   #28
MorpheoLG
Registered User

Likes (Received): 0

Mnie urzekły fotografie zaułków, a także - i może przede wszystkim - detali kamienic. Idąc chodnikiem na co dzień nie widzimy nawet połowy piękna choćby kamienic Tarninowa. A przecież Legnica nie kończy się na Tarninowie - tym bardziej cieszą zdjęcia z Fabrycznej.

Gratuluję inicjatywy. Wytrwałości - warto!
Old March 27th, 2011, 02:22 AM   #29
OLDTIMER
Registered User

Likes (Received): 5

W odpowiedzi na pytanie Marcino czy Rosjanie mieszkali w kamienicach, na zdjeciu nr.40
Traugutta 11 byla zajeta przez Sowieckich oficerow, jak rowniez Traugutta 8, narozna
Traugutta z Tatarska i 2 inne na Tatarskiej jak rowniez wiele innych, glownie w Tarninowie. Wiekszosc jednak zamieszkiwala w "Kwadracie" , odgrodzonej dzielnicy luksusowych willi. Pod koniec lat 50-tych wiekszosc wyprowadzila sie z "Polskiej" Legnicy
do Kwadratu lub koszar rozmieszczonych poza centralnym miastem.
OLDTIMER no está en línea   Reply With Quote
Old March 27th, 2011, 11:13 AM   #30
mlodyy1985
Registered User

Likes (Received): 96

Fantastyczny wątek. Legnica jest bardzo ładna i pod względem architektury nie ma się czego wstydzić.O ile we Wrocławiu przetrwała zwłaszcza centrum, to u nas wyburzono będące w bardzo dobrym stanie kamienice, na szczęście wokół obwodnicy śródmiejskiej przetrwała większość budynków. Niestety nie stać miasta czy wspólnot by wyremontować te przepiękne stare kamienice.
Legnica miała jeszcze półtora roku temu przepiękny park z palmiarnią, pomimo zniszczeń po wichurze dalej ma swój klimat.
Kwadrat daje poczucie luksusu w otoczeniu przyrody.
Znajduje się całkiem duży zamek(na szczęście remontowany), kilka baszt, wspaniała Akademia Rycerska, katedra, 2 ratusze.
mlodyy1985 no está en línea   Reply With Quote
Old March 27th, 2011, 01:05 PM   #31
drugastrona
Autostradowy Leming

drugastrona's Avatar

Likes (Received): 71

Dobrze mi się wydaje ze zdjęć, że w parterach kamienic na Tarninowie nie ma lokali usługowych? Czy źle patrzę? Jest to typowa sypialnia, czy normalnie zwarty kawał miasta?
Old March 27th, 2011, 03:17 PM   #32
jasiek67
Registered User

jasiek67's Avatar

Dziękuję za komentarze.
Niestety wszystkich życzeń nie jestem w stanie spełnić. Mam co prawda trochę zdjęć "nie z gruntu", ale nie obfotografowałem w ten sposób całego miasta
Co do opisów, to nie potrafię tak ładnie pisać jak filosss, ale krótka wzmianka na temat miejsca, które widać na zdjęciu będzie, poza tym z chęcią poczytam też Wasze wypowiedzi na temat konkretnych miejsc, a może i ich historii, jesteście mieszkańcami tak jak i ja (a może dłużej), a mi już było trochę przykro, że legnickie wątki gdzieś "zaginęły", a to miasto warte jest pokazania.
MorpheoLG w miarę jak będę pokazywał jakieś ciekawe obiekty, postaram się nie omijać detali zdobniczych (sztukaterii, kamieniarki, itd ...)

Quote:
Originally Posted by drugastrona
Dobrze mi się wydaje ze zdjęć, że w parterach kamienic na Tarninowie nie ma lokali usługowych? Czy źle patrzę? Jest to typowa sypialnia, czy normalnie zwarty kawał miasta?
Są, ale raczej (a może na szczęście) nie rzucają się w oczy, bo są na parterach kamienic. Tarninów, to "żyjący organizm.
Tak jako prezentacja dla drugiejstrony
Skrzyżowanie Łukasińskiego i Roosevelta. W głębi po prawej pizzeria
48

Łukasińskiego tu na wprost (na pomarańczowo) i za nim na czerwono
49

Balkon podparty na filarach, to filia biblioteki publicznej.
50

Akademik PWSZ
51
Old March 27th, 2011, 03:22 PM   #33
jasiek67
Registered User

jasiek67's Avatar

Mickiewicza, Młodzieżowe Centrum Kultury.
52

Jaworzyńska. Tu tego najwięcej
53

54

55

To tak dla ciekawości
Old March 27th, 2011, 03:30 PM   #34
jasiek67
Registered User

jasiek67's Avatar

A teraz chciałem jeszcze powrócić do widoków jak to napisał jarek99 " z perspektywy piętra, a nie chodnika"
Ul. Łukasińskiego widok w kierunku parku.
56

57

Tu z fragmentem kamienicy przy Roosevelta.
58

I ta kamienica. Nie wiem dlaczego, ale z tej perspektywy trochę mi przypomina bloczek na osiedlu
59

Z tej już nie tak bardzo
60

Last edited by jasiek67; February 6th, 2012 at 01:21 PM.
Old March 27th, 2011, 04:08 PM   #35
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Likes (Received): 368

Piękne kadry Jaśku. Mi osobiście bardzo trudno fotografuje się Tarninów - ciężko wybrać na czym skupić uwagę i obiektyw bo wszystko nadaje sę do uwiecznienia... A może po prostu za mło czasu zawsze mam na zagłębienie się w Tarninowskie kaminice?

Przy okazji naszła mnie inna refleksja. Przyjrzyjcie się zabudowie Jaworzyńskiej - ona nie jest tak zwarta, tak kompletna jak zabudowa jej poprzecznic: Traugutta, Łukasińskiego, Andersa. Jakby kanion/wąwóz wśród zwartej i okazałej dzielnicy. Podobne zjawisko występuje na Chojnowskiej, której jakość zabudowy (nawet przez wyburzeniami pod Ferio) mocno ustępowała równoległym ulicom, tj. Nowemu Światu oraz Żwirki i Wigury...

A są to przecież główne i historyczne ulice, których historia jest o wiele dłuższa niż poprzecznych...

A co do opisów...

"Magia" Filosssografii polega na tym, że mój tradycyjny dziesięciopak składa się z różnych kadrów, do których można badzo dużo podopowiadać - jakby dzesięć odrębnych historyjek obrazkowych. Niestety przy jednolitym secie np. 10 zdjęć kaminic z Tarnionowa - mógłbym mieć problem z opisywaniem, trzeba by się skupiać na detalach, nawiązywać do historii bądź zachowań społecznych takich jak wandalizm, zaniedbania, wszędobylskie parkowaie itd. itp...

A to, że legnickie wątki gdzieś utonęły to prawda. I ja zaniedbałem moją legnicką Filosssografię, choć zasoby me skromne - do następnej wycieczki do Legnicy...

Trzeba MarcinaK namówić, aby poświęcił więcej uwagi swym rodzinnym okolicom

Czekam na kolejne kadry.
filosss no está en línea   Reply With Quote
Old March 27th, 2011, 05:20 PM   #36
MarcinK
Registered User

Likes (Received): 160

Quote:
Originally Posted by filosss View Post

Przy okazji naszła mnie inna refleksja. Przyjrzyjcie się zabudowie Jaworzyńskiej - ona nie jest tak zwarta, tak kompletna jak zabudowa jej poprzecznic: Traugutta, Łukasińskiego, Andersa. Jakby kanion/wąwóz wśród zwartej i okazałej dzielnicy. Podobne zjawisko występuje na Chojnowskiej, której jakość zabudowy (nawet przez wyburzeniami pod Ferio) mocno ustępowała równoległym ulicom, tj. Nowemu Światu oraz Żwirki i Wigury...

A są to przecież główne i historyczne ulice, których historia jest o wiele dłuższa niż poprzecznych...
To ulice wcześniej zabudowane, niż poprzeczne, więc nie dało się tam wprowadzić na przełomie XIX i XX wieku takiej reprezentacyjnej zabudowy z jednakowymi wysokościami na całej długości, jak na nowo powstających ulicach - stało tam już wtedy sporo fabryczek, niskich XIX-wiecznych kamienic jak na Chojnowskiej, a nawet folwarków jak wzdłuż Jaworzyńskiej. Tak samo jest na Zakaczawiu - Wrocławska ma mniej reprezentacyjną zabudowę, niż pozostałe boczne ulice. W innych miastach sytuacja jest identyczna - dobrze to widać m.in we Wrocławiu na Pomorskiej.

Quote:

.
Nie trzeba namawiać, wystarczy czekać aż będę w stanie nadganiać zaległości w szczegółowych wątkach Nie wcześniej niż po powrocie z Zakopanego za 2 tygodnie.
MarcinK no está en línea   Reply With Quote
Old March 27th, 2011, 05:44 PM   #37
jasiek67
Registered User

jasiek67's Avatar

Quote:
Piękne kadry Jaśku. Mi osobiście bardzo trudno fotografuje się Tarninów - ciężko wybrać na czym skupić uwagę i obiektyw bo wszystko nadaje sę do uwiecznienia... A może po prostu za mło czasu zawsze mam na zagłębienie się w Tarninowskie kaminice?
Dzięki.
Ja też mam z tym problem. Na początku próbowałem fotografować pojedyncze kamienice, ale zdjęcia nie oddawały tego co się chciało pokazać, bo dopiero w kontekście całej zabudowy kwartału widać urok tego miejsca

Quote:

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem i po przeczytaniu kilku artykułów zgadzam się z Marcinem

Quote:
A co do opisów...

"Magia" Filosssografii polega na tym, że mój tradycyjny dziesięciopak składa się z różnych kadrów, do których można badzo dużo podopowiadać - jakby dzesięć odrębnych historyjek obrazkowych. Niestety przy jednolitym secie np. 10 zdjęć kaminic z Tarnionowa - mógłbym mieć problem z opisywaniem, trzeba by się skupiać na detalach, nawiązywać do historii bądź zachowań społecznych takich jak wandalizm, zaniedbania, wszędobylskie parkowaie itd. itp...
Nie będę próbował cię naśladować, bo jeszcze mnie zaskarżysz o plagiat
A może legniccy forumowicze trochę się włączą, zawsze to tylko lepiej dla naszego miasta, jeśli wątek nie zaginie w czeluściach SSC , a i może coś dobrego z tego wyniknie

Quote:
A to, że legnickie wątki gdzieś utonęły to prawda. I ja zaniedbałem moją legnicką Filosssografię, choć zasoby me skromne - do następnej wycieczki do Legnicy...

Czekam na kolejne kadry.
Nie chcę być źle zrozumiany, ale ja nie mam do nikogo pretensji, ani nie zarzucam nikomu zaniedbywania tego, czy tamtego, ja też mogłem już wcześniej utworzyć wątek legnicki (łatwiej mi zrobić zdjęcia niż Tobie, czy Marcinowi, który sporo podróżuje), każdy ma swoje sprawy i swoje preferencje, a poza SSC jest świat, który nie zawsze nam pozwala robić to na co mamy ochotę .
Old March 27th, 2011, 05:54 PM   #38
inez071
urban explorer.

inez071's Avatar

Likes (Received): 1

Te zakłady przetwórstwa wyglądają jak jakiś zakład wiezienny

http://hosting-zdjec.pl/images/908s1.jpg
Old March 27th, 2011, 05:57 PM   #39
jasiek67
Registered User

jasiek67's Avatar

Quote:
Originally Posted by inez071 View Post
Te zakłady przetwórstwa wyglądają jak jakiś zakład wiezienny

http://hosting-zdjec.pl/images/908s1.jpg
To fakt, ale pewno tak jak w więzieniu, przebywanie tam nie dla wszystkich było przyjemnością
Old March 27th, 2011, 08:44 PM   #40
jasiek67
Registered User

jasiek67's Avatar

Na chwilę zaglądniemy na ul. Piastowską. Pomimo tego, że to nie Tarninów, zabudowa jakością nie odbiega od tamtej
Północna pierzeja.
61

Kiedyś nawet toalety ciekawe potrafili postawić
62

Skrzyżowanie ks.Piotra Ściegiennego i M. Skłodowskiej-Curie
63

Przesuwamy się dalej w kierunku poczty głównej.
64

Reply

Tags
Легница, dolny śląsk, dolnyśląsk, legnica, liegnitz, polska

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules