|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#41 |
|
Registered User
Likes (Received): 35
|
[Legnica] Szczególne miasto - jasiek67 [Legnica] Wspomnienia z PRL'u [Dolnośląskie] Spacerkiem po... - by jasiek67 - Pierwsza Strona - Lista Miast. [Legnica] Wczoraj i dziś Last edited by jasiek67; July 2nd, 2011 at 10:08 AM. |
|
|
|
|
|
#42 |
|
Registered User
Likes (Received): 64
|
"Kamieniczny orgazm" - tak można podsumować ten wątek
.
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Registered User
Likes (Received): 11
|
Szkoda tylko że po remontach sporo z tych detali ginie bezpowrotnie.
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Jaśku, wątek super...i mam nadzieję, że będziemy go długo oglądać.
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Registered User
Likes (Received): 64
|
http://hosting-zdjec.pl/images/1585.jpg
![]() Nie mogę się przestać glapić na to zdjęcie - choć to jedno z wielu - bo i na to:http://hosting-zdjec.pl/images/3312.jpg i na to, i na to i na to... |
|
|
|
|
|
#46 | |||
|
Registered User
|
Quote:
![]() ![]() Quote:
Dziękuję w imieniu swoim i budowniczych ![]() Quote:
|
|||
|
|
|
|
|
#47 |
|
Semper Invicta
Likes (Received): 364
|
62 - miejskie szalety.
Zgadza się bardzo ciekawa i przyjemna architektura. Staram się sięgnąć pamięcią gdzie jeszcze w Legnicy stały, bądź stoją nadal podobne przybytki - oczywiście powstałe "za Niemca", bo "za Polaka" powstał chyba jedynie szalet na Piekarach C... Kojarze szalet - choć architektury za grosz nie kojarzę na Placu Klasztornym, którego chyba obecnie już nie ma. Również w pamięci kojarzy mi się szalet przy skrzyżowaniu Chojnowskiej i Piastowskiej nieopodal dawnego placyku z Fontanną - dziś główne wejście do CH Ferio... Oczywiście szalet w Parku Miejskim przy Alei Orła Białego - przed stadionem, który chyba stoi do dziś... Kojarzą mi si jeszcze szalety bądź budynki o podobnej kubaturze, ale niewiadomym wykorzystaniu nieopodal Placu Słowiańskiego - w kierunku Parnasika i gdzieś przy Powstańców Śląskich... Zapewne coś jeszcze by się znalazło. Wniosek, niemiecka urbanistyka, niemiecka kultura, człowiek nie musiał biegać pół miasta z pełnym pęcherzem. Po wojnie, za komuny i obecnie ndal człowieka nieświadomie uczy się sikania po krzakach...
|
|
|
#48 |
|
Registered User
Likes (Received): 5
|
Dla nie-Legniczan: Piastowska to najdluzszy nieprzerwany ciag kamienic w Legnicy. A w polnocnej pierzeji miedzy Ferio
a poczta nie brakuje chyba ani jednej. PS: gdzie sa te fabryki na nr.26 , bo nie moge sobie skojarzyc. Last edited by OLDTIMER; March 28th, 2011 at 12:36 AM. |
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Semper Invicta
|
Quote:
- "wyrwa" na wolnostjący gmach Biblioteki, - na przeciwko biblioteki kojarzy mi się budynek "pralni", który stoi w pierzei Piastowskiej, ale kamienicą nie jest...
|
|
|
|
#50 |
|
Let's go digging
Likes (Received): 37
|
Noo, wątek ma już trzy dni, a ja go dopiero obejrzałem. Kolego, pięknie wszystko, niech ci szybko rośnie (ilość uploadów i wejść na stronę oczywiście
) ![]() Nigdy nie byłem w Legnicy, ale to już kolejny wątek, który mnie utwierdza w tym, że to jest niesamowite miasto, niestety... straasznie daleko ode mnie i nie jestem w stanie znaleźć żadnego pretekstu, żeby się tam wybrać ![]() BTW - jak widzę rozpędzasz się coraz bardziej, to już trzeci twój DŚ-wątek, zawsze gwarantujesz mi przyjemność oglądania. To może kiedyś się doczekamy też jakiejś [Polski] by @jasiek67?
|
|
|
|
|
|
#51 | ||||
|
Registered User
|
Quote:
Quote:
![]() Quote:
, ale może kiedyś któryś z nas się skusi ![]() Quote:
|
||||
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Registered User
|
Quote:
.Wspomniana już Piastowska. 69 ![]() Pl. Słowiański, przy "Ekonomie" 70 ![]() Czarnieckiego 71 ![]() Pl. Klasztorny, przy I LO 72
|
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Registered User
|
Z tego co pamiętam, to przy tej stacji transformatorowej, też była.
73 ![]() Park miejski. 74 ![]() I teraz współczesna "architektura". Wspomniane przez ciebie Piekary - Gojawiczyńskiej. 75 ![]() I jeszcze Kopernik przy Górniczej. 76 ![]() Tak jak wspomniał filosss, została wyburzona (niedawno, robiono miejsce dla C.H. Ferio) modernistyczna toaleta na Chojnowskiej. Nie pamiętam tylko tej na Powstańców Śląskich
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Semper Invicta
|
Dobra robota Jaśku.
Co do Powstańców - to naprawde tylko skojarzenie, że gdzieś nieopodal kładki stało jakieś takie cudo... Ale nie przykładałby do tego, aż takiej uwagi... Jak już zeszliśmy na tematykę odkrywania historii to może warto pokazać co pozostało z dawnej sieci tramwajowej - o ile obecnie widoczne torowiska są dobrze znane to fajnie byłoby pokazać, a najlepiej zinwentaryzować pozostałości po trakcjach, czyli wszelkiej maści haki na budynkach i przedewszystkim słupy trakcji tramwajowej... Czy są czy jeszcze jakiekolwiek istnieją...
|
|
|
#55 |
|
Registered User
|
Będę musiał nad tym pomyśleć
, bo trochę roboty by przy tym było.Tory na pewno Wrocławska, bo z Dworcowej już "wyorali" . Stacje trafo, poza tą na Muzealnej, nie bardzo wiem gdzie by mogły być , a słupy i zaczepy, to najprędzej Mickiewicz, Łukasińskiego, Wrocławska, nie wiem muszę pogrzebać w zbiorach, może coś się uda skompletować
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Semper Invicta
|
Quote:
Za małolata uwielbiałem zagłębiać się w legnickie zakamarki i doszukiwać się niedopowiedzianych faktów z historii - inne przyjemniejsze czasy bez netu, aparatów cyfrowych itd. Było trudniej, ale przyjemniej - człowiek mógł się poczuć jak prawdziwy "Kolumb".
|
|
|
|
#57 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Mamy zachowanych 5 słupów po trolejbusowych i tramwajowych.
Złotoryjska / pl. Łużycki - przy kiosku. Rzeczypospolitej / Myrka - tam gdzie myjnia samochodowa. Kartuska / Dworcowa - zaraz przy murze kolejowym. I dwa wokół dawnej zajezdni tramwajowej. Rozet i haków mamy większość zachowanych, na wszystkich nie remontowanych kamienicą są Ponadto wystają szyny pod przejściem nadziemnym na Pocztowej i przebijają się z asfaltu na Mickiewicza.
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Registered User
|
Dzięki Daszek, a może wiesz coś o stacjach trafo ?
OLDTIMER wspomniał o zabudowie ul. Piastowskiej od strony północnej i faktycznie wolna przestrzeń jest tylko w okolicy biblioteki publicznej, ale to wynika z umyślnego pozostawienia tego terenu bez zabudowy. Biblioteka publiczna, to dawny budynek loży masońskiej, postawiony w 1894 na miejscu starego rozebranego. Masoneria oficjalnie działała w Legnicy do 1933 r. kiedy to została zdelegalizowana przez Hitlera. Przyjrzymy się temu klinkierowemu budynkowi . Tak wygląda od ulicy Piastowskiej. 77 ![]() 78 ![]() A tak od ul. ks. P. Ściegiennego 79
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Stara stacja trafo, która jest pozostałością po EWL (Elektricitats-Werke Liegnitz- Ci sami zajmowali się tramwajami) stoi na przeciwko Hotelu Arkadia na Gliwickiej.
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Registered User
Likes (Received): 96
|
Ten ceglany budynek biblioteki jest przepiękny, ale jeszcze ładniejszy jest ,,pałacyk" NOT-u na Złotoryjskiej.
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| Легница, dolny śląsk, dolnyśląsk, legnica, liegnitz, polska |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|