daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Dalmacija

Dalmacija Dalmatia: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, and the Dalmatian Highlands

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old April 2nd, 2011, 11:19 AM   #1
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

Likes (Received): 896

[Biograd na Moru] – Construction Update (2011 - 2013)

Uploaded with ImageShack.us

Biograd, grad i luka u sjevernoj Dalmaciji, nalazi se 28 km južno od Zadra. Smješten je na malom poluotoku i kopnu. Na njegovoj sjevernoj strani je uvala Bošana a na južnoj Soline. Ispred grada su otoci Planac i Sv. Katarina (sa svjetionikom). Prosječna temperatura zraka u siječnju je 7 °C a u srpnju 24.5 °C, s prosječnim godišnjim padalinama od 840 mm. U uvali Soline nalazi se velika javna, pješčana plaža okružena borovom šumom. Biograd je lokalni trgovački i prometni centar, s dobrim vezama prema svojem zaleđu, okolnim obalnim naseljima i gradićima i otokom Pašmanom. Kroz grad prolazi magistralna jadranska cesta, a nekih 15 km sjeverno je čvor Benkovac na autocesti Zagreb - Split. Biograd je centar rivijere koja obuhvaća Sv. Petar na Moru, Turanj, Sveti Filip i Jakov, Biograd, Pakoštane i Drage, kao i više naselja na otoku Pašmanu: Tkon, Kraj, Pašman, Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac, i Vrgadu na istoimenom otoku.

Povijest

Biograd na Moru je hrvatski kraljevski grad koji se prvi put spominje sredinom X. stoljeća, dok je u XI. stoljeću bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Najveći procvat Biograd je doživio kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara, a godine 1102. u njemu je okrunjen ihrvatsko-ugarski kralj Koloman. Godine 1202. Biograd je utočište bjeguncima iz Zadra (→Križarska opsada Zadra), te se naziva i Zara vecchia. Tijekom 13. i 14. stoljeća gradom upravljaju cetinski knezovi, vranski templari i bribirski knezovi Šubići. Od 1409. do 1797. je pod vlašću Venecije. Stradao je u mletačko-turskim ratovima, a 1521. i 1646. je porušen i zapaljen. U 16. i 17. stoljeću u Biogradu je središte hrvatske narodne vojske koja je imala veliku ulogu u protuturskim ratovima. Zbog ratnih stradanja njegova važnost opada, da bi opet ojačao početkom 19. stoljeća kada za vrijeme francuske vladavine dobiva općinu i sud. Turistički razvoj Biograda počeo je između dva svjetska rata. Prvi gosti, Česi, počeli su dolaziti u Biograd tijekom 1920-tih. Prvi hotel sagrađen je 1935. na mjestu današnjeg hotela Ilirija. Za srpske agresije (1991.-1993.) grad je pretrpio velika razaranja dalekometnim topništvom. Sve do 1993. su velikosrbi pokušavali i zauzeti grad, a jedna od takvih akcija je bila 30. lipnja 1993., kada su pored Zadra granatirali i Biograd na Moru. Grad je osvojio srebrnu medalju i prestižnu nagradu Srebrni cvijet Europe 2007., za hortikulturno i urbano uređenje mjesta.

Gospodarstvo

Gospodarstvo je bazirano na poljoprivredi, ribarstvu i turizmu. Biograd je trajektna luka za otok Pašman, ali također je i mikroregionalno središte okolnih mjesta i općina.

Stanovništvo

Prema popisu stanovništva iz 2001. broj stanovnika iznosi 5.259
Povrh hridi orao tvoj kruži ,Guste šume spuštaju se k ravni,Staze hite niz tvoj ćilim travni ,K tihom domu, sevdahu i ruži.Tvrda ruka tvrdu zemlju pluži,Al tvoj kamen čuva spomen davni ,Sv'jetlih ljeta i junaštva slavnih Roda, koji i ginuć, ne tuži.K tebi lete naših želja jata,Naša radost tvojoj se veseli,Naša tuga tvojoj pomoć želi.Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata,Bog te čuvo, ponosni nas kraju,Ti starinom - i moj zavičaju!
mario_zadar no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old April 2nd, 2011, 11:22 AM   #2
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

TRGOVAČKI CENTAR

Povrh hridi orao tvoj kruži ,Guste šume spuštaju se k ravni,Staze hite niz tvoj ćilim travni ,K tihom domu, sevdahu i ruži.Tvrda ruka tvrdu zemlju pluži,Al tvoj kamen čuva spomen davni ,Sv'jetlih ljeta i junaštva slavnih Roda, koji i ginuć, ne tuži.K tebi lete naših želja jata,Naša radost tvojoj se veseli,Naša tuga tvojoj pomoć želi.Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata,Bog te čuvo, ponosni nas kraju,Ti starinom - i moj zavičaju!
Old April 2nd, 2011, 11:25 AM   #3
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

TURISTIČKO INFORMATIVNI CENTAR

Old April 2nd, 2011, 11:28 AM   #4
Make it so
Cylon

Make it so's Avatar

Likes (Received): 248

Super

Ubacivaj u ovaj thread i Sv - filip jakov i pakostane

Taj se centar gradi na ulazu u biograd vec sad ili je to nesto drugo ?
di mi je vrime stalo,
što mi je srce taknulo
Make it so no está en línea   Reply With Quote
Old April 2nd, 2011, 11:28 AM   #5
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

NOVI APARTMANI

Old April 2nd, 2011, 11:30 AM   #6
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

Quote:
Originally Posted by Make it so View Post
Super

Ubacivaj u ovaj thread i Sv - filip jakov i pakostane

Taj se centar gradi na ulazu u biograd vec sad ili je to nesto drugo ?

vozdra , mislim da se to radi već sad ... http://www.biogradnamoru.hr/projekti/

evo link pa ako znaš stavi ovo na forum , jer ja ne znam kako
Old April 2nd, 2011, 11:34 AM   #7
Make it so
Cylon

Make it so's Avatar

Likes (Received): 248

Neznan

Dobro nek se radi ..biograd je za svoju velicinu super grad
di mi je vrime stalo,
što mi je srce taknulo
Make it so no está en línea   Reply With Quote
Old April 2nd, 2011, 11:39 AM   #8
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

još malo apartmana

Old April 2nd, 2011, 12:01 PM   #9
Astralis
Out of time

Astralis's Avatar

Likes (Received): 6

Jel ima netko iz Biograda? Jel završio Bure ovaj trgovački centar za Merkator na mjestu bivše tvornice mreža?
Astralis no está en línea   Reply With Quote
Old April 2nd, 2011, 12:02 PM   #10
Astralis
Out of time

Astralis's Avatar

Likes (Received): 6

Quote:
Originally Posted by mario_zadar View Post
NOVI APARTMANI

Gdje je ovo?
Astralis no está en línea   Reply With Quote
Old April 2nd, 2011, 04:21 PM   #11
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

ne znam , nisam bio jako dugo u biogradu , al kad sam vidio na stranicama grada što planiraju graditi , a uz to sam načuo da se grade novi hoteli , morao sam otvoriti thread za biograd ...
Old April 2nd, 2011, 04:23 PM   #12
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

HOTEL IN

Last edited by mario_zadar; April 2nd, 2011 at 05:10 PM.
Old April 2nd, 2011, 04:27 PM   #13
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

Uređenje parkirališta s tridesetak mjesta

Radovi na uređenju gradskog prostora u centru Biograda, smještenog uz ogradu nekadašnjeg gradskog groblja i tri stambene zgrade, idu prema svom kraju. Riječ je o saniranju lokacije koja je zbog svoje neurednosti niz godina bila trn u oku stanara, ali i cijelog Biograda.

Najveći problem žiteljima obližnjih zgrada predstavljalo je nekontrolirano odlaganje komunalnog otpada koji se na taj prostor tijekom noći dovozio sa svih strana, zatim nedozvoljeno parkiranje, neadekvatna rasvjeta te zadržavanje vode u vrijeme kišnih razdoblja. Odluku o saniranju ovog prostora Grad Biograd je donio još tijekom prošle godine kada su započeli i prvi tzv. zemljani radovi.
Planom je predviđeno uređenje parkirališta za stanare, uređenje prostora adekvatnom rasvjetom te hortikulturom. No, na žalost došlo je do zastoja već prilikom radova na oborinskoj odvodnji, a potom je bilo i dodatnih nepredviđenih zastoja u izvedbi radova.

Pravi napredak i izmjena izgleda prostora na bolje vidljivi su konačno ovih dana. Nakon sanacije terena, poravnat je prostor između borova, postavljeno je devet rasvjetnih tijela na čitavom prostoru, a slijedi asfaltiranje i obilježavanje parkirališnih mjesta.
Kako nas je informirao Krunoslav Pešić, direktor biogradske gradske tvrtke Bošana, predviđeno je oko 30 parkirališnih mjesta, koja su namijenjena isključivo potrebama stanara obližnjih zgrada.

U tu svrhu bit će postavljena rampa za koju će ključ imati samo stanari. Narednih dana započinje asfaltiranje i ozelenjavanje prostora te postavljanje kanti za otpad u za njih određenom prostoru. Sve to skupa, vjerujemo, unijet će u taj dio grada puno više reda. Radovi se financiraju sredstvima proračuna Grada Biograda, a njihova vrijednost procijenjena je na oko 700.000 kuna.
Old April 2nd, 2011, 04:30 PM   #14
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

U planu biogradski kampus

Visoka škola za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić iz Zaprešića, koja u svom dislociranom studiju u Biogradu djeluje već treću godinu zaredom, upisala je u ovoj akademskoj godini treću generaciju studenata.
Riječ je o trogodišnjem stručnom studiju ekonomije i financija čiji program je koncipiran po modelu suvremenih europskih koledža.

Potreba za takvim kadrovima na ovom području itekako je prisutna, a zanimanje za školovanje i nadalje je veliko. Potvrdila nam je to u razgovoru i Josipa Šangulin, referentica studentske referade dislociranog studija Visoke škole u Biogradu. Na ovoj Visokoj školi studira 91 student što je i optimalan broj koji osigurava da se pokrije barem prag rentabilnosti, kazala je Šangulin, dodajući da je od ukupnog broja na prvu godinu u ovoj akademskoj godini upisano 28 studenata. Na drugoj godini je 30 studenata, a na trećoj, završnoj 33 studenta.

- Svakako, želim istaknuti da su profesori zadovoljni studentima i njihovim ozbiljnim pristupom studiju, ali i dobrim rezultatima. Mislim da nije potrebno posebno naglašavati svekoliko značenje ovog obrazovanja za naš grad. Prednosti ovakvog načina studiranja su školovanje u mjestu što su mnogi prepoznali. Poznato je, naime, da ona nudi tri usmjerenja, a u gradu sada djeluje samo smjer poslovne ekonomije i financija, čijim završetkom polaznici stječu zvanje stručni prvostupnik ekonomije.
Da za ovu školu, ali i druge visokoškolske obrazovne ustanove ima interesa i potrebe složio se i biogradski gradonačelnik Ivan Knez.

- Biograd će postati sveučilišni grad, u to nema sumnje. Za potrebe ove škole i njezin sveobuhvatniji obrazovni program planira se izgradnja novog prostora. Tu je idejni projekt koji je isključivo projekt Grada Biograda i visoke škole Baltazar Adam Krčelić, a riječ je o kampusu koji bi se izgradio na prostoru od oko 7.000 četvornih metara. Prva faza trebala bi obuhvatiti prostor od 3.500 četvornih metara za potrebe zgrade sveučilišta, dok bi se u drugoj fazi na istom tolikom prostoru izgradili i kapaciteti za smještaj studenata te ostali popratni sadržaji. Ovaj zahvat planira se na prostoru u neposrednoj blizini Srednje škole Biograd, no kako je riječ o zemljištu u vlasništvu države nužno je pokrenuti proceduru izdvajanja zemljišta, usuglasiti idejni projekt s PP te niz drugih radnji koje predstoje. Ipak nadamo se visokom školstvu u gradu, a uz spomenutu školu u planu je i studij gastronomije te još neki drugi za koje postoje potrebe i mogućnosti, a od kojih nećemo odustati, kazao je Knez.
Old April 2nd, 2011, 04:32 PM   #15
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

Prodano 57 posto stanova i 80 posto poslovnog prostora

Pored megaprojekta nove Luke Gaženica u Zadru, jedna od najvećih investicija u Zadarskoj županiji i šire je svakako projekt izgradnje modernog, ekološki prihvatljivog poslovno-stambenog kompleksa u Biogradu na Moru čiji je investitor poznati biogradski poduzetnik Darko Eškinja Bure, odnosno njegova tvrtka Darko. Vrijednost investicije vlasnika trgovačkog lanca Bure commercea i Tvornice mreža i ambalaža iznosi 11 milijuna eura, odnosno preko 80 milijuna kuna.

Centar "Bure" bruto površine od 24.000 četvornih metara smješten je na ulazu u Biograd na Moru, a niče na mjestu nekadašnje Tvornice mreža, dvjesto-tristo metara od Jadranske magistrale uz glavnu biogradsku prilaznu prometnicu, na atraktivnoj lokaciji gdje je omogućen jednostavan pristup iz svih smjerova.

Nova radna mjesta

- Pored 50 niskoenergetskih, modernih stanova s velikim terasama i zelenim krovom, na raspolaganju je i 8.000 metara četvornih korisnog poslovnog prostora u prizemlju i na katu tako da se osigura preglednost i podjednaka dostupnost svih poslovnih prostora u kojim će, s puno optimizma kaže Eškinja, biti radnih mjesta za gotovo 150 Biograđana.

- Želimo ulaz u Biograd na Moru učiniti što ljepšim. Zbog toga smo predvidjeli puno zelenila, igrališta za djecu i trg s prvom fontanom uopće u Biogradu na Moru, navodi Eškinja i dodaje da je izgrađenost cijelog kompleksa manja nego što je prostornim planom dopuštena, a sve radi podizanja kvalitete urbane opremljenosti i javnih sadržaja.

Usprkos razdoblju krize i recesije riječ je o najvećoj privatnoj investiciji u Biogradu na Moru nakon Domovinskog rata. Po projektu dipl.ing.arh. Mire Marić Trbojević iz zagrebačkog arhitektonskog biroa ARH 90 d.o.o., radove na najvećem poslovno-stambenom kompleksu na ovom dijelu Jadrana izvodi zagrebačka Tehnika d.d. s kooperantima. Glavni nadzor je povjeren domaćim snagama, biogradskoj tvrtki Axa d.o.o.

- Kompleks će imati 297 mjesta za parkiranje u podzemnoj garaži i 250 parkirnih mjesta na otvorenom, poručuje Eškinja.

Odgovor visokim režijama

Dok iščekujemo nova poskupljenja energenata, Burin centar nameće se kao pametan izbor koji već u bližoj budućnosti jamči znatne uštede kod grijanja i hlađenja. Stanovi, za koje vlada veliko zanimanje, prodaju se od 1.800 do 2.000 eura po metru četvornome. Zasad je prodano 57 posto stanova i iznajmljeno 80 posto poslovnog prostora.

- Stanovi su idealno rješenje za one koji se žele riješiti velikih računa za energente. K nama dolaze klijenti koji dobro znaju da će kod nas dobiti stan s energetski učinkovitim pomakom. Jer stanovi se grade da budu ekološki prihvatljivi i jeftiniji za održavanje, a i troškovi režija bit će znatno manji, naglašava Eškinja čija je želja da na tom cijelom prostoru stvori jedno živo trgovačko središte na pola puta između Zadra i Šibenika, koje će s osiguranim parkiralištem pružiti široku lepezu usluga i roba.

Uz hiperdiskont Mercator površine 1.700 četvornih metara na prostoru od 350 četvornih metara smjestit će se najveći globalni lanac sportskih proizvoda InterSport, ekskluzivna trgovina United colors of Benetton, trendovska trgovina Mana, najveća hrvatska drogerija Kozmo i drugi.

- U tijeku su završni, 'grubi' građevinski radovi. Otvaranje modernog poslovno-stambenog kompleksa na tri etaže u 'Biogradu na Moru - srcu Jadrana', uvjeren je Darko Eškinja Bure, bit će krajem svibnja.
Old April 2nd, 2011, 04:41 PM   #16
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

TRG BRCE

Old April 2nd, 2011, 04:47 PM   #17
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

Biograd na moru: Obnova knjižnog fonda i informatizacija

I ove godine će se Gradska knjižnica Biograd na Moru u sklopu svojih redovnih djelatnosti najviše angažirati na obnovi knjižnog fonda, ali i oko osuvremenjivanja rada, odnosno približavanja knjižne građe korisnicima, što je bio i dosadašnji prioritet, navodi se u planovima rada ove ustanove. S ukupno 485.700 kuna, koliko će ove godine dobiti iz Gradskog proračuna, Knjižnica će nastojati pokriti najnužnije potrebe poslovanja te u skladu s tim organizirati već zacrtana događanja, koja su dio njezinog stalnog angažmana. Ulagat će se na planu informatizacije, odnoso za nabavu računalne opreme, posebno one odgojno obrazovnog karaktera, rečeno nam je u Knjižnici. Planirana obnova knjižnog fonda usmjerena je na nabavu selektivne knjižne građe, kupnjom i otkupom od nakladnika s područja RH te vodeći računa o Standardima RH za narodne knjižnice kao i specifičnim potrebama korisnika, za koje će Ministarstvo kulture izdvojiti oko 50 posto ukupno planiranih sredstava, a isto toliko i Grad Biograd. Takvom se raspodjelom planira nabaviti između dvije do tri tisuće svezaka, od čega će dio biti usmjeren na literaturu za odgoj i obrazovanje djece, bit će i naslova iz domene popularne psihologije, zatim duhovnosti, a planirana je i nabava knjiga za djecu. Nabava knjižne i ne knjižne građe obuhvatila bi tako između dvije i pol do tri tisuće knjiga te 16 naslova stručnih i zabavnih časopisa te dnevnog i tjednog tiska. U fundusu Knjižnice nalazi se oko stotinjak starih knjiga koje imaju status osobitog kulturnog dobra pa bi ih bilo nužno restaurirati, konzervirati i zaštititi, doznajemo u GK Biograd na Moru. Nije potrebno posebno napominjati da će biogradska Gradska knjižnica i ove godine nastojati dati svoj doprinos obilježavanju svih važnijih datuma te u skladu s tim priređivati književne večeri, predavanja i susrete. U planu je i daljnji razvoj suradnje s udrugama, društvima, a osobito sa školama i predškolskim ustanovama. U Knjižnici se najmlađoj populaciji tradicionalno posvećuje posebna pozornost pa se organiziraju skupni posjeti kroz koje se mališane upoznaje s radom ove kulturne ustanove, djelima i autorima.
Old April 2nd, 2011, 04:51 PM   #18
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

Biograd - Obnova Crvene luke

Poznato turističko naselje Crvena luka kraj Biograda trebalo bi do početka sezone 2012. osvanuti u novom ruhu, a u obnovu naselja uložit će se 20 milijuna eura. Moderan turistički kompleks imat će ukupno 900 postelja u 330 smještajnih jedinica kategorije četiri zvjezdice, dvije više nego što naselje trenutno ima. Planirana je gradnja 20 vila i apartmanskih objekata, hotela s wellnes i spa-centrom te ugostiteljskim i sportskim sadržajima.

Crvena luka je oduvijek bila biser Biogradske rivijere i tog dijela Jadrana, a obnovom kapaciteta i podizanjem kategorizacije vlasnici se nadaju pridonijeti ukupnom poboljšanju kvalitete i ponude rivijere. U sklopu rekonstrukcije Crvene luke obnovit će se i urediti sadržaji na plaži uzduž pitoreskne pješčane obale obrubljene gustom borovom šumom.

Nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, Biograd na moru danas je poznati turistički i posebice nautički centar, ujedno i centar istoimene rivijere. Gradić koji je narastao upravo do veličine pogodne za život po mjeri čovjeka, leži na poluotoku okruženom modernim marinama i rivom s koje se pruža nezaboravni pogled na Pašmanski kanal i otočiće koji su po njemu razasuti.

Položaj na središtu hrvatske obale u okružju triju nacionalnih parkova (Paklenica, Kornati i Krka) i parkova prirode Telaščica i Vransko jezero, dugogodišnja turistička tradicija te bogata turistička, sportska i ugostiteljska ponuda samo su neki od razloga za odabir Biograda i okolice kao odredišta za zanimljiv i dinamičan godišnji odmor.
Old April 3rd, 2011, 12:28 PM   #19
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

BIOGRAD NA MORU PROJEKTI

- Golf tereni

- Gradsko groblje

- Kolektor

- Osnovna škola

- Pučko učilište

- Projekt Jaz

- Srednja škola

- Projekt uređenja stare škole

- novi vrtić

- Zabavni centar

http://www.biogradnamoru.hr/projekti/
Old April 28th, 2011, 03:08 PM   #20
mario_zadar
Registered User

mario_zadar's Avatar

Tereni za biogradske stanove POS-a

Biograd već dvije godine priprema početak gradnje stanova POS-a (Program društveno poticane stanogradnje) no tek je sada na redu rješavanje zemljišta.

Detaljni plan uređenja zone Jankolovica donesen je 2009. godine, prema tom planu predviđa se gradnja oko stotinu stanova, a u toj je zoni i 60 obiteljskih kuća. Na temelju zahtjeva biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza župan Stipe Zrilić proslijedio je Županijskoj skupštini suglasnost za izvlaštenje države za osam traženih parcela u ukupnoj površini 5.756 metara četvornih.

Morala bi, kazao je župan, postojati jednostavnija procedura za ovakve slučajeve a ne postupak izvlaštenja državnog zemljišta na koju svoj pristanak mora dati i Vlada RH.

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules