daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Reply

Thread Tools Display Modes
Old April 18th, 2011, 11:23 PM   #21
pianeta.pl
Registered User

pianeta.pl's Avatar

Likes (Received): 6

OK, to czekam z niecierpliwością Włochy bardzo lubię, nawet niektórzy mi tu wypominali, że wygrzebuję stare włoskie wątki

Jak możesz to też wklej więcej zdjęć włoskich dziewczyn, jak ta dziennikarka kanału sportowego

Sponsored Links

Old April 18th, 2011, 11:52 PM   #22
michal a.
skyscraper's lover

michal a.'s Avatar

Likes (Received): 0

Kurde, zastanawiałem się, czy samemu nie wstawić jakichś zdjęć z Mediolanu, bo akurat też byłem 1,5 tygodnia temu Możliwe, że nawet razem w samolocie lecieliśmy

Powiem szczerze, że miasto bardzo przyjemne z poziomu przechodnia. Widać, że wpakowano w niego dużo kasy, przestrzeń publiczna, fasady budynków najczęściej w bardzo dobrym stanie (pamiętam, że dziwiłem się widząc nawierzchnie skrzyżowań wykonane z kamienia). Jednak zaskoczyła mnie ilość "nowoczesnych" budynków. Zdaje się, że jest to ewenement jak na włoskie miasto Chociaż nawet blokowiska budowane są w tym samym stylu co stara zabudowa, więc wszystko trzyma się kupy
michal a. no está en línea   Reply With Quote
Old April 19th, 2011, 04:37 PM   #23
roen
un lublinese a milano

roen's Avatar

michal.j dzięki za wątek świetne zdjęcia!
Tytuł trochę nietrafiony i kontrowersyjny. Coraz więcej wątków o Mediolanie świadczy o tym, że jest on coraz popularniejszy wśród Polaków i bardzo dobrze, bo to miasto jest świetne i ma klimat.
Będą zdjęcia z mojej ulubionej dzielnicy Brera i Navigli?
Byłeś na Torre Branca w Parku Sempione? Świetny punkt widokowy. Polecam.

roen no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2011, 04:26 PM   #24
sieradzanin1
Tom

sieradzanin1's Avatar

Likes (Received): 154

Fajny wątek

Quote:
Originally Posted by michal.j View Post

43. Choć ciężko w to uwierzyć, to jeszcze w zeszłym roku oba budynki wyglądały bardzo podobnie. Torri Garibaldi, wybudowane w latach 1984-92 przez włoskie koleje państwowe, są na półmetku przebudowy - rusztowania rozłożone zą po zachodniej stronie drugiej wieży.

http://img846.imageshack.us/img846/7086/dsc0406a.jpg

44. Dziwna to architektura - kontrowersyjnej urody, nieco azjatyckiej. Lada moment trafi do architektonicznej valhalli, choć przyznam, że w osobliwy sposób spodobał mi się ten ociężały, przypominający nieco sowę, bądź innego zwierza budynek.

http://img12.imageshack.us/img12/7048/dsc0407u.jpg
Dałem te 2 zdjęcia tu : MILAN | Ex Fs Towers | 102m | U/R nie obrazisz się?
Old April 20th, 2011, 07:28 PM   #25
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

Likes (Received): 53

o, nie! Jestem śmiertelnie obrażony!

Quote:
Originally Posted by michal a. View Post
Możliwe, że nawet razem w samolocie lecieliśmy
Jeśli wracałeś 4.04 do Wrocławia, to z całą pewnością

Quote:
Originally Posted by michal a. View Post
Jednak zaskoczyła mnie ilość "nowoczesnych" budynków. Zdaje się, że jest to ewenement jak na włoskie miasto
Masz rację - Mediolan zdecydowanie przoduje pod względem wysokiej i nowoczesnej architektury we Włoszech. Chociaż w Neapolu i Turynie aktualnie coś powstaje.

Quote:
Originally Posted by roen View Post
Będą zdjęcia z mojej ulubionej dzielnicy Brera i Navigli?
Byłeś na Torre Branca w Parku Sempione? Świetny punkt widokowy. Polecam.
Z Navigli i Brery mam tylko stare zdjęcia, ale jak skończą mi się aktualne, to coś wrzucę
Powiem Ci szczerze, że nie miałem pojęcia, iż na Torre Branca można wejść - więc zdjęć stamtąd nie będzie!
michal.j no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2011, 12:50 AM   #26
michal a.
skyscraper's lover

michal a.'s Avatar

No to jednak nie wracaliśmy razem w samolocie

Czekamy na resztę zdjęć
michal a. no está en línea   Reply With Quote
Old April 23rd, 2011, 11:47 PM   #27
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

83. Z placu katedralnego udajemy się na północ, do Galerii Wiktora Emanuela II.

84. Galeria jest właściwie czterema kwartałami kamienic, przykrytymi szklanymi, łukowym dachem i oktagonalną kopułą. Wymiary? Proszę bardzo: 105 na 196 metrów.

85. Oko Mediolanu, czyli kopuła od środka.

86. A tutaj w nieco szerszym ujęciu. Widać siatkę z zawieszoną okolicznościową iluminacją. Ale zdjęcia tejże - później.

87.

88. Na "skrzyżowaniu" stała aktualnie ten oto samolot. Nie zdołałem ustalić jego znaczenia. W tym miejscu, na czterech narożach, znajdują się najbardziej luksusowe butiki. Po lewej Prada, na prawo LV, poza tym jeszcze chyba Gucci... i McDonald's. Obok Luwru to chyba najbardziej prestiżowa lokalizacja w Europie

89. W głównym ciągu było zawsze pełno ludzi, prezentuję więc widok w stronę krótszego skrzydła galerii. Obok w podłodze znajdowała się mozaika byka - godło Turynu. Miejscowy przesąd głosi, że kto obróci się (koniecznie 3 razy) piętą na przyrodzeniu zwierza ten: wróci do Mediolanu/będzie żył długo i szczęśliwie/nie zachoruje nigdy na żółtą febrę. Nie pamiętam co konkretnie, faktem jest jednak to, że ustawiają się do niego długie kolejki turystów, a kilkucentymetrowe wgłębienie w posadzce definitywnie przekreśla szanse byka na spłodzenie potomstwa.

90. Galeria łączy dwa ważne miejsca w Mediolanie - katedrę i Teatro alla Scala, czyli La Scalę. Wychodzimy z niej wprost na piazza della Scala. Z zewnątrz niepozorna - w środku robi kolosalne wrażenie.

Old May 4th, 2011, 05:31 PM   #28
hetmantom
Registered User

Likes (Received): 2

Fajne pieskie, czemu pck takich nie ma.
hetmantom no está en línea   Reply With Quote
Old May 9th, 2011, 06:24 AM   #29
manuel71
Italiano in Polonia

Fajne !
manuel71 no está en línea   Reply With Quote
Old May 11th, 2011, 08:54 PM   #30
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

91. Przyszedł czas na jeden z symboli Mediolanu - dworzec główny, zwany przez tubylców Milano Centrale. Dla ogromnej większości turystów to pierwszy budynek, który widzą w mieście z perspektywy pieszego - autobusy z lotniska Malpensa i Bergamo mają bowiem swój przystanek po wschodniej części dworca.

92. Gdy byłem w Mediolanie pierwszy raz, latem 2007 roku, dworzec był jeszcze przed renowacją, a plac przed nim stanowił chyba najmniej bezpieczne miejsce w mieście. Mediolan miał olbrzymi problem z szajkami cygańskich dzieci-złodziejów. W ciągu półgodzinnego pobytu padłem ofiarą próby kradzieży dwa razy, a widziałem kilkanaście innych. Na szczęście zrobili z tym porządek.
Zainteresowanych tematem odsyłam do reportażu Mali złodzieje

93. Tym razem będzie dużo zdjęć z wnętrza budynku, fasada innym razem.

94. Monumentalny mediolański dworzec jest jednym z trzynastu tworzących spółkę Grandi Stazioni - jeśli chodzi o architekturę, to jest moim faworytem w całym kraju. O trzy długości wyprzedza Rzym czy Florencję

95. Sufit w holu głównym.

96. Tenże hol, po prawej widać wejście do góry, na poziom peronów. Dworzec, jak zwykle we Włoszech, jest czołowy.

97.

98.

99. Pasaż handlowy. Sporo sklepów, w tym trochę luksusowych butików, na wypadek gdyby podróżny musiał się obkupić w Armanim przed odjazdem. Generalnie jest schludnie i elegancko. Przed przebudową chyba nie było tutaj niczego takiego.

100. Poziom górny, zejście w dół prowadzi właśnie do pasażu handlowego

101.

102. Perony. było ich bodajże 24. Z tym, że Włosi numerują krawędzie peronowe.

103.

104. Zejście do holu głównego

Old May 12th, 2011, 11:07 AM   #31
talanar
Użytkownik zaszczuty

Likes (Received): 3

Jezu ! Jaki niemodernizm !
talanar no está en línea   Reply With Quote
Old May 12th, 2011, 01:25 PM   #32
pianeta.pl
Registered User

pianeta.pl's Avatar

Likes (Received): 6

Podobno firma Marazzi, której płytki podłogowe można kupić w Polsce, dostarczała te same płytki na budowę tego dworca w Mediolanie
Old May 12th, 2011, 03:11 PM   #33
SLIMI-PL
Visit Poland!

SLIMI-PL's Avatar

Ja byłem w Mediolanie z 6 lat temu i może od tego czasu wiele się zmieniło. Dla mnie Mediolan to ładny plac centralny z katedrą i masa wszelkiego rodzaju grafitti. Nie spotkałem jeszcze tak zabazgranego miasta. Jeśli ktoś lubi bazgroły to będzie się tam czuł jak w niebie. W porównaniu np do Barcelony to 3 świat. Nawet najdroższe butiki miały "efektowne napisy" na elewacji a szyby wystawowe były porysowane ostrymi przedmiotami.
SLIMI-PL no está en línea   Reply With Quote
Old May 12th, 2011, 03:20 PM   #34
talanar
Użytkownik zaszczuty

podobno granitem. ZNaczy sie u nas, moze we Włoszech maja specjalizowane drapaki do szyb
talanar no está en línea   Reply With Quote
Old May 12th, 2011, 03:40 PM   #35
zombie youth revolt
Registered User

zombie youth revolt's Avatar

Likes (Received): 59

uwielbiam ten dworzec i w ogole swietne sa budynki z czasow faszystowskich włoch.
zombie youth revolt no está en línea   Reply With Quote
Old May 12th, 2011, 05:22 PM   #36
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

Quote:
Originally Posted by SLIMI-PL View Post
Ja byłem w Mediolanie z 6 lat temu i może od tego czasu wiele się zmieniło. Dla mnie Mediolan to ładny plac centralny z katedrą i masa wszelkiego rodzaju grafitti. Nie spotkałem jeszcze tak zabazgranego miasta. Jeśli ktoś lubi bazgroły to będzie się tam czuł jak w niebie. W porównaniu np do Barcelony to 3 świat. Nawet najdroższe butiki miały "efektowne napisy" na elewacji a szyby wystawowe były porysowane ostrymi przedmiotami.
Jeśli było tak jak mówisz, to zdecydowanie wiele się zmieniło. Graffiti mniej niż w Polsce, a jedyne pobazgrane szyby jakie widziałem to te w metrze
Old May 12th, 2011, 08:05 PM   #37
zombie youth revolt
Registered User

zombie youth revolt's Avatar

Likes (Received): 59

Quote:
Originally Posted by michal.j View Post
Jeśli było tak jak mówisz, to zdecydowanie wiele się zmieniło. Graffiti mniej niż w Polsce, a jedyne pobazgrane szyby jakie widziałem to te w metrze
potwierdzam (przynajmniej w odniesieniu do centrum miasta)
zombie youth revolt no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2011, 03:13 AM   #38
wojnowianin
człowiek ze wschodu

Jakaś taka strasznie hiszpańska ta ich katedra. Na myśl przychodzi mi zwłaszcza Burgos. Wie ktoś, skąd się wziął pomysł postawienia takiego takie "cuś" ładne kilkaset kilometrów od półwyspu Iberyjskiego?
wojnowianin no está en línea   Reply With Quote
Old January 18th, 2012, 12:17 AM   #39
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

Sesja w pełni, więc wszystko wydaje się ciekawsze od nauki. Postaram się zebrać zatem w sobie odpowiednią dozę samozaparcia, żeby pociągnąć jeszcze trochę ten porzucony w połowie wątek. Tym bardziej, że w niedzielę udało mi się pstryknąć parę zdjęć, które przedstawię w pierwszej kolejności

105. Widok z hotelowego balkonu, położonego w szeroko rozumianym centrum.

106.

107. Zmierzch nadszedł nagle i niespodziewanie podczas podróży metrem - a zatem Duomo już wieczorową porą.

108. Mediolański rower miejski nie jest tak designerski jak te w Paryżu... Już na pierwszy rzut oka widać, że Dolce i Gabbana go nie projektowali

109. Galeria Wiktora Emanuela II

110.

111.

112.

113.

114.

Old January 18th, 2012, 12:52 AM   #40
michal.j
Registered User

michal.j's Avatar

115.

116.

117. La Scala, czyli najsłynniejsza opera na świecie...

118. ... lecz mimo to oczy całego miasta będą dziś zwrócone na inny spektakl.

119.

120.

121. Versace reklamuje się nawet na katedrze

122.

123.

124. Ta narośl na dachu Galerii to restauracja The Cube, biura Park Associati. Projekt zrealizowany wcześniej w Brukseli, a w przyszłości przeniesie się chyba do Rzymu. W każdym razie widziałem wizualki na Palazzo della Civiltą Italiana.
Artykuł na ArchDaily

Reply

Tags
mediolan, włochy

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules