|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#21 |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
OK, to czekam z niecierpliwością
Włochy bardzo lubię, nawet niektórzy mi tu wypominali, że wygrzebuję stare włoskie wątki ![]() Jak możesz to też wklej więcej zdjęć włoskich dziewczyn, jak ta dziennikarka kanału sportowego
|
|
|
#22 |
|
skyscraper's lover
Likes (Received): 0
|
Kurde, zastanawiałem się, czy samemu nie wstawić jakichś zdjęć z Mediolanu, bo akurat też byłem 1,5 tygodnia temu
Możliwe, że nawet razem w samolocie lecieliśmy ![]() Powiem szczerze, że miasto bardzo przyjemne z poziomu przechodnia. Widać, że wpakowano w niego dużo kasy, przestrzeń publiczna, fasady budynków najczęściej w bardzo dobrym stanie (pamiętam, że dziwiłem się widząc nawierzchnie skrzyżowań wykonane z kamienia). Jednak zaskoczyła mnie ilość "nowoczesnych" budynków. Zdaje się, że jest to ewenement jak na włoskie miasto Chociaż nawet blokowiska budowane są w tym samym stylu co stara zabudowa, więc wszystko trzyma się kupy
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
un lublinese a milano
|
michal.j dzięki za wątek
świetne zdjęcia!Tytuł trochę nietrafiony i kontrowersyjny. Coraz więcej wątków o Mediolanie świadczy o tym, że jest on coraz popularniejszy wśród Polaków i bardzo dobrze, bo to miasto jest świetne i ma klimat. Będą zdjęcia z mojej ulubionej dzielnicy Brera i Navigli? Byłeś na Torre Branca w Parku Sempione? Świetny punkt widokowy. Polecam.
|
|
|
#24 | |
|
Tom
Likes (Received): 154
|
Fajny wątek
Quote:
|
|
|
|
#25 | ||
|
Registered User
Likes (Received): 53
|
o, nie! Jestem śmiertelnie obrażony! ![]() Jeśli wracałeś 4.04 do Wrocławia, to z całą pewnością ![]() Quote:
Quote:
![]() Powiem Ci szczerze, że nie miałem pojęcia, iż na Torre Branca można wejść - więc zdjęć stamtąd nie będzie!
|
|
|
|
#26 |
|
skyscraper's lover
|
No to jednak nie wracaliśmy razem w samolocie
![]() Czekamy na resztę zdjęć
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Registered User
|
83. Z placu katedralnego udajemy się na północ, do Galerii Wiktora Emanuela II.
![]() 84. Galeria jest właściwie czterema kwartałami kamienic, przykrytymi szklanymi, łukowym dachem i oktagonalną kopułą. Wymiary? Proszę bardzo: 105 na 196 metrów. ![]() 85. Oko Mediolanu, czyli kopuła od środka. ![]() 86. A tutaj w nieco szerszym ujęciu. Widać siatkę z zawieszoną okolicznościową iluminacją. Ale zdjęcia tejże - później. ![]() 87. ![]() 88. Na "skrzyżowaniu" stała aktualnie ten oto samolot. Nie zdołałem ustalić jego znaczenia. W tym miejscu, na czterech narożach, znajdują się najbardziej luksusowe butiki. Po lewej Prada, na prawo LV, poza tym jeszcze chyba Gucci... i McDonald's. Obok Luwru to chyba najbardziej prestiżowa lokalizacja w Europie ![]() 89. W głównym ciągu było zawsze pełno ludzi, prezentuję więc widok w stronę krótszego skrzydła galerii. Obok w podłodze znajdowała się mozaika byka - godło Turynu. Miejscowy przesąd głosi, że kto obróci się (koniecznie 3 razy) piętą na przyrodzeniu zwierza ten: wróci do Mediolanu/będzie żył długo i szczęśliwie/nie zachoruje nigdy na żółtą febrę. Nie pamiętam co konkretnie, faktem jest jednak to, że ustawiają się do niego długie kolejki turystów, a kilkucentymetrowe wgłębienie w posadzce definitywnie przekreśla szanse byka na spłodzenie potomstwa. ![]() 90. Galeria łączy dwa ważne miejsca w Mediolanie - katedrę i Teatro alla Scala, czyli La Scalę. Wychodzimy z niej wprost na piazza della Scala. Z zewnątrz niepozorna - w środku robi kolosalne wrażenie.
|
|
|
#28 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Fajne pieskie, czemu pck takich nie ma.
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Italiano in Polonia
|
Fajne !
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Registered User
|
91. Przyszedł czas na jeden z symboli Mediolanu - dworzec główny, zwany przez tubylców Milano Centrale. Dla ogromnej większości turystów to pierwszy budynek, który widzą w mieście z perspektywy pieszego - autobusy z lotniska Malpensa i Bergamo mają bowiem swój przystanek po wschodniej części dworca.
![]() 92. Gdy byłem w Mediolanie pierwszy raz, latem 2007 roku, dworzec był jeszcze przed renowacją, a plac przed nim stanowił chyba najmniej bezpieczne miejsce w mieście. Mediolan miał olbrzymi problem z szajkami cygańskich dzieci-złodziejów. W ciągu półgodzinnego pobytu padłem ofiarą próby kradzieży dwa razy, a widziałem kilkanaście innych. Na szczęście zrobili z tym porządek. Zainteresowanych tematem odsyłam do reportażu Mali złodzieje ![]() 93. Tym razem będzie dużo zdjęć z wnętrza budynku, fasada innym razem. ![]() 94. Monumentalny mediolański dworzec jest jednym z trzynastu tworzących spółkę Grandi Stazioni - jeśli chodzi o architekturę, to jest moim faworytem w całym kraju. O trzy długości wyprzedza Rzym czy Florencję ![]() ![]() 95. Sufit w holu głównym. ![]() 96. Tenże hol, po prawej widać wejście do góry, na poziom peronów. Dworzec, jak zwykle we Włoszech, jest czołowy. ![]() 97. ![]() 98. ![]() 99. Pasaż handlowy. Sporo sklepów, w tym trochę luksusowych butików, na wypadek gdyby podróżny musiał się obkupić w Armanim przed odjazdem. Generalnie jest schludnie i elegancko. Przed przebudową chyba nie było tutaj niczego takiego. ![]() 100. Poziom górny, zejście w dół prowadzi właśnie do pasażu handlowego ![]() 101. ![]() 102. Perony. było ich bodajże 24. Z tym, że Włosi numerują krawędzie peronowe. ![]() 103. ![]() 104. Zejście do holu głównego
|
|
|
#31 |
|
Użytkownik zaszczuty
Likes (Received): 3
|
Jezu ! Jaki niemodernizm !
|
|
|
#32 |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
Podobno firma Marazzi, której płytki podłogowe można kupić w Polsce, dostarczała te same płytki na budowę tego dworca w Mediolanie
|
|
|
#33 |
|
Visit Poland!
|
Ja byłem w Mediolanie z 6 lat temu i może od tego czasu wiele się zmieniło. Dla mnie Mediolan to ładny plac centralny z katedrą i masa wszelkiego rodzaju grafitti. Nie spotkałem jeszcze tak zabazgranego miasta. Jeśli ktoś lubi bazgroły to będzie się tam czuł jak w niebie. W porównaniu np do Barcelony to 3 świat. Nawet najdroższe butiki miały "efektowne napisy" na elewacji a szyby wystawowe były porysowane ostrymi przedmiotami.
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Użytkownik zaszczuty
|
podobno granitem. ZNaczy sie u nas, moze we Włoszech maja specjalizowane drapaki do szyb
|
|
|
#35 |
|
Registered User
Likes (Received): 59
|
uwielbiam ten dworzec i w ogole swietne sa budynki z czasow faszystowskich włoch.
|
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
#37 |
|
Registered User
Likes (Received): 59
|
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
człowiek ze wschodu
|
Jakaś taka strasznie hiszpańska ta ich katedra.
Na myśl przychodzi mi zwłaszcza Burgos. Wie ktoś, skąd się wziął pomysł postawienia takiego takie "cuś" ładne kilkaset kilometrów od półwyspu Iberyjskiego?
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Registered User
|
Sesja w pełni, więc wszystko wydaje się ciekawsze od nauki. Postaram się zebrać zatem w sobie odpowiednią dozę samozaparcia, żeby pociągnąć jeszcze trochę ten porzucony w połowie wątek. Tym bardziej, że w niedzielę udało mi się pstryknąć parę zdjęć, które przedstawię w pierwszej kolejności
![]() 105. Widok z hotelowego balkonu, położonego w szeroko rozumianym centrum. ![]() 106. ![]() 107. Zmierzch nadszedł nagle i niespodziewanie podczas podróży metrem - a zatem Duomo już wieczorową porą. ![]() 108. Mediolański rower miejski nie jest tak designerski jak te w Paryżu... Już na pierwszy rzut oka widać, że Dolce i Gabbana go nie projektowali ![]() ![]() 109. Galeria Wiktora Emanuela II ![]() 110. ![]() 111. ![]() 112. ![]() 113. ![]() 114.
|
|
|
#40 |
|
Registered User
|
115.
![]() 116. ![]() 117. La Scala, czyli najsłynniejsza opera na świecie... ![]() 118. ... lecz mimo to oczy całego miasta będą dziś zwrócone na inny spektakl. ![]() 119. ![]() 120. ![]() 121. Versace reklamuje się nawet na katedrze ![]() ![]() 122. ![]() 123. ![]() 124. Ta narośl na dachu Galerii to restauracja The Cube, biura Park Associati. Projekt zrealizowany wcześniej w Brukseli, a w przyszłości przeniesie się chyba do Rzymu. W każdym razie widziałem wizualki na Palazzo della Civiltą Italiana. Artykuł na ArchDaily
|
![]() |
| Tags |
| mediolan, włochy |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|