|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#41 |
|
Дружба Народов
Likes (Received): 144
|
141. Kijów, ul. Szewczenki patrząc w stronę centrum.
![]() 142. ![]() 143. ![]() 144. Na południe od ul. Szewczenki leży bodajże Ogród uniwersytecki. ![]() 145. Stacja metro "Uniwersytet".
|
|
|
#42 |
|
Registered User
Likes (Received): 23
|
A to bloki mieszkalne? Bo wydaje mi się, że widzę dużo klim.
|
|
|
#43 |
|
Dubaj mnie nie kręci
Likes (Received): 8
|
na Ukrainie bardzo dużo ludzi ją ma, nawet w blokach. To chyba jakaś moda.
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Ciekawa urbanizacja, nie podoba mi się
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Registered User
Likes (Received): 23
|
Zbyt estetycznie to niestety nie wygląda.
|
|
|
#46 |
|
stvoreque
Likes (Received): 61
|
Byłem na Ukrainie w 2000 roku i niestety nie zmieniło się jak widzę. Syf syf i jeszcze raz syf. Przestrzeni publicznej właściwie nie ma. Rozwalające się blokowiska na przedmieściach, dziurawe drogi, braki w infrastrukturze i ten...wschodni klimat. Kiczowatość dookoła. Dla estety przyzwyczajonego do wyglądu zachodnioeuropejskich miast i miasteczek to może być szok! Jedno mi sie jednak tam podoba! Ludzie są przesympatyczni. Mam znajomych w Czernichowie i Lwowie i są to super ludzie. Smutne, że mieszkają w rozsypującym się kraju. Miejmy nadzieję, że to się zmieni w co wątpie. Bynajmniej nie tak szybko.
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Dubaj mnie nie kręci
|
No niestety nie zanosi się w najbliższym czasie... A szkoda. Bo to kraj duży z wielkim potencjałem. Jednak w zasadzie kto wie co w przyszłości najbliższej ich czeka. Pomarańczowa rewolucja niestety zbyt wiele nie zmieniła, więc jak widać nie jest to proste.
|
|
|
|
|
|
#48 | |
|
I am the passanger
Likes (Received): 69
|
Quote:
|
|
|
|
#49 |
|
Дружба Народов
|
146. Kijów. Boczna ulica od ul. Szewczenki.
![]() 147. ![]() 148. Sobór św. Włodzimierza z drugiej połowy XIX wieku. Główna siedziba Ukraińskiego Kościoła Prawosławnego Patriarchatu Kijowskiego. Nie mam zdjęć ze środka, w każdym razie wnętrze jest genialne: wikipedia ![]() 149. ![]() 150.
|
|
|
#51 |
|
Дружба Народов
|
156. Kijów. Sobór św. Włodzimierza.
![]() 157. ![]() 158. ul. Leontowicza, odchodząca na północ od ul. Szewczenki przy soborze św. Włodzimierza. ![]() 159. Przy niej mieści się Instytut Polski. ![]() 160. ul. Chmielnickiego.
Syberia || Kazachstan || Rzym || Krym I || Krym II || Transsib || Chiny || Eurazja III || Moskwa || Kopenhaga Last edited by khan_tengri; May 3rd, 2011 at 06:26 PM. |
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
Quote:
Problem jest właśnie w wykorzystaniem tego. Przemysł mimo iż jest, przez lata nie modernizowany bardzo podupadł, turystyka praktycznie nie istnieje, turyści to praktycznie jedynie Rosjanie i Polacy a i to poza Krymem i Lwowie w małych ilościach, poza tym szalejąca korupcja, brak infrastruktury jakiejkolwiek utrudnia zakładanie tam biznesu i wiele wiele innych. Ale ogólnie kraj ma ogromny potencjał w przeciwieństwie np. do Białorusi. Niestety kraj od wielu już lat raczek się cofa niż rozwija i nic nie wskazuje na to żeby sytuacja miała się zmienić. W moim odczuciu jak tak dalej pójdzie to kraj ten albo się rozleci albo wybuchnie tam jakaś rewolucja. |
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Дружба Народов
|
161. Kijów, ul. Chmielnickiego.
![]() 162. ![]() 163. ![]() 164. Na rogu ul. Łysenki i Chmielnickiego wyłania się gmach Narodowej Opery Ukrainy. ![]() 165.
|
|
|
#54 |
|
Дружба Народов
|
166. Kijów, ul. Chmielnickiego. Narodowa Opera Ukrainy.
![]() 167. ![]() 168. ![]() 169. Budynek na rogu Włodzimierskiej i Chmielnickiego. ![]() 170. ul. Chmielnickiego widziana w stronę Chreszczatyku.
|
|
|
#55 |
|
Дружба Народов
|
171. Kijów, ul. Włodzimierska. Miejski Dom Nauczyciela.
![]() 172. Oś ul. Włodzimierskiej ![]() 173. Wracamy do Opery, budynek z 1898 roku prezentuje się doskonale. Każdy słyszał o Lwowie i Odessie, a na tą w Kijowie trafiłem zupełnym przypadkiem, nawet nie zdając sobie sprawy z jej istnienia. ![]() 174. ![]() 175.
|
|
|
#56 |
|
Dubaj mnie nie kręci
|
Rzeczywiście, budynek opery bardzo ciekawy.
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Дружба Народов
|
181. Kijów. Idziemy ul. Włodzimierską na północ. Zwracają uwagę "interesująco" oznaczone miejsca parkingowe, do których jedyny dojazd jest po chodniku.
![]() 182. Za drzewami można spotkać dużo ładnej i odnowionej architektury. ![]() 183. ![]() 184. ![]() 185.
|
|
|
#59 |
|
Дружба Народов
|
186. Kijów. Piękność na ul. Włodzimierskiej na wysokości Złotych Wrót.
![]() 187. Złote Wrota, kilka minut pieszo od Opery - to na nich wg legendy swój miecz wyszczerbił Bolesław Chrobry. Obecny wygląd jest wynikiem niedawnej przebudowy, po mojemu trochę sztucznie to wygląda. ![]() 188. ![]() 189. ![]() 190.
|
|
|
#60 |
|
Дружба Народов
|
191. Kijów. Pamiatnik przy Złotych Wrotach.
![]() 192. ![]() 193. Po zachodniej stronie Wrót urządzono przyjemny mały park. ![]() 194. ![]() 195. Idziemy na zachód od Wrót Wałem Jarosława (chyba tak to się na polski tłumaczy), nazwa zapewne wzięta od dawnych murów obronnych Kijowa.
|
![]() |
| Tags |
| moscow, moskwa, rosja, russia |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|