daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Dalmacija

Dalmacija Dalmatia: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, and the Dalmatian Highlands

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 1.00 average. Display Modes
Old May 19th, 2011, 11:03 PM   #1
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Likes (Received): 2827

[Split] - Istočna obala

NAJAVA IZ BANOVINE Svi putnici ostaju na istočnoj obali

U tijeku je definiranje konačne verzije novog programa natječaja za projekt istočne obale, na kojem rade Savjet za urbanizam i Društvo arhitekata Splita, kako bi se za nekoliko dana moglo krenuti u natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje ovog prostora.

Najavio je to u srijedu u Banovini dogradonačelnik Jure Šundov, kazavši kako prema tom programu neće biti izmještanja autobusnog i željezničkog kolodvora u Kopilicu, osim dijela koji se odnosi na lokalni promet.

-Cilj nam je zadržati i autobusnog i željezničkog i brodskog putnika na istočnoj obali, s tim da ga možemo servisirati na najbolji mogući način. To znači da mu se brzo i učinkovito mogu pružiti sve usluge koje zatraži – bilo da se radi o smještaju, hrani, parkiranju...

Istovremeno, želja nam je da taj turist ovaj dio grada doživi pod posebnim dojmom, jer je stvarno lijep i nudi brojne mogućnosti – kazao je Šundov.

Studija od 9 milijuna kuna

Novi program natječaja uzet će u obzir, nastavlja dogradonačelnik, povijest ovog prostora, postojeće prometno rješenje, namjenu samih objekata u njemu, s tim da će elementi prostorno-prometne studije čiji se završetak izrade očekuje za nekoliko mjeseci, biti sastavni dio programa natječaja, i to onaj dio koji se odnosi na ovu mikrolokaciju.

-Ta nam je studija temeljni element za kvalitetan program, koji će onda jamčiti i kvalitetne natječajne radove. Studija još nije gotova, jer smo je prije godinu dana, kada jer trebala biti završena, poslali na doradu.

Budući da se radi o važnom dokumentu koji košta devet milijuna kuna, želimo da on bude relevantan. Za sada mogu reći da je 80 posto studije riješeno. Istina je da je objavljivanje natječaja trebalo biti 15. svibnja, ali ovo je projekt koji se ne može napraviti ad hoc. Bolje pričekati nekoliko dana nego napraviti grešku koja se neće moći ispraviti – veli nam drugi čovjek grada.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spli...2/Default.aspx

Konačno!!

Šta se mene tiće, drago mi je da kolodvori ostaju doli!
To šta imamo sve na jednom mistu je velika prednost i nije nešto čime se puno gradova može pofalit.
Mista ima i na pretek da se stvar izvede kako treba.

Kopilica se može revitalizirat i na drugačije načine. Ne triba dovest kolodvore da se ono sredi. Dovoljno je sve proglasit slobodnom zonom, dat investitorima odriješene ruke da grade šta žele i to je to. Možemo imat novi city.

A sad nazad na temu kolodvora - zamišljam jedan zajednički željezničko/autobusni terminal, čija bi os bila okomita na os pruge.

Sjeverni dio bi, dakle, bio orjentiran na vlakove, a južni na autobuse (i sa jednom dodatnom podzemnom etažom, ako je kapacitet problem). Mislim da su dovoljna 4 (najviše 6) kolosjeka, koji bi, naravno, konačno bili natkriveni i povezani pothodnicima.

Nakon svega, još južno od terminala ostaje golemi teren za neku reprezentativnu zgradu. Opera...koncertna dvorana..muzej..hotel..štagod...

Samo nek se krene s ovim!
Vrime je da se ova sramota od kolodvora konačno riješi!

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "

Last edited by Ballota; May 19th, 2011 at 11:09 PM.
Ballota no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 19th, 2011, 11:42 PM   #2
passat1717
...

passat1717's Avatar

Likes (Received): 815

Po meni od svega ovoga jedina svijetla točka je to što nećemo više imati najžalosniji autobusni kolodvor u državi. A što se tiče gradske željeznice, vizionarstva po pitanju prometa u budućnosti grada i slično... nula bodova... od toga nema ništa.
Nadam se da nisam u pravu.. al čisto sumnjam!
Old May 19th, 2011, 11:47 PM   #3
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Pobogu, ne kužim zašto bi ovo isključilo metro?
Pa već ga sad praktički imamo... samo bez podzemne stanice, poštenih vlakova i struje.
Sve to se da sredit kasnije i pustit u pogon. Zašto bi kolodvor mora bit na Kopilici da bi to funkcioniralo?

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Old May 19th, 2011, 11:55 PM   #4
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Likes (Received): 7

http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?I...F-C75DA7ECAC59

»Već postoje investitori, koji bi se uključili u taj projekt. Provjerit ćemo njihove reference, a od države očekujemo pomoć u vezi s papirologijom, znači da ubrza administrativnu proceduru. Premijerka je obećala Vladinu pomoć u gradnji pristaništa za kruzere, a na toj lokaciji predviđeni su još i hoteli, parkiralište s 20.000 mjesta ispod kojeg će biti željeznički kolodvor, nova prometnica te drugi komercijalni sadržaji. To će se sigurno početi graditi u mojem mandatu, ali završit će za pet godina«, rekao je Kerum.

Oink!
Split3 no está en línea   Reply With Quote
Old May 19th, 2011, 11:58 PM   #5
passat1717
...

passat1717's Avatar

Ne kažem da bi to isključilo metro ali imam osjećaj da se ide nešto napraviti nabrzake radi nekih interesa. A kad se to napravi onda će se dugi niz godina govoriti kako je napravljen novi kolodvor... Kopilica sljedećih 40 godina neće doći u pitanje, a da ne govorim o ulaganju općenito u sljdedeće faze prometne infrastrukture.
Mislim da bi izmještanje kolodvora u Kopilicu automatski povuklo i rješavanje pitanja povezanosti sa lukom...a sad ćemo još dugi niz godina Kopilicu gledati u rasulu.... ma!
Svakako..i meni je drago što će se konačno dobiti (nadam se) pristojan autobusni ali u globalu me ovo razočaralo.
Old May 19th, 2011, 11:59 PM   #6
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Quote:
Originally Posted by Split3 View Post
http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?I...F-C75DA7ECAC59

»Već postoje investitori, koji bi se uključili u taj projekt. Provjerit ćemo njihove reference, a od države očekujemo pomoć u vezi s papirologijom, znači da ubrza administrativnu proceduru. Premijerka je obećala Vladinu pomoć u gradnji pristaništa za kruzere, a na toj lokaciji predviđeni su još i hoteli, parkiralište s 20.000 mjesta ispod kojeg će biti željeznički kolodvor, nova prometnica te drugi komercijalni sadržaji. To će se sigurno početi graditi u mojem mandatu, ali završit će za pet godina«, rekao je Kerum.

Oink!
Oće oće. Počet će.
Al ok. Možda čak i bude, pa dajmo mu benefit of the doubt.

A vezano za garažu od 20,000 mista, neman komentara.
Garaža CCO-a ima 2,500-3,000 mista i to na pet etaža!
I šta to znači da kolodvor ide ISPOD toga? Šta će ta garaža imat 15 katova? Ili kolodvor ide 50m pod zemlju?

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Old May 20th, 2011, 12:07 AM   #7
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Ocu samo napomenit, bilo je je i prije grandioznih najava za taj prostor i za Kopilicu, pa raznih rendera, i onih na vlasti koji su gurali svoje interese. Dakle, natjecaj jos nije ni proveden a vec se znaju potencijalni investitori i ideje za kolodvor pod zemljom. I don't know man.
Old May 20th, 2011, 12:08 AM   #8
passat1717
...

passat1717's Avatar

Baš to... puno sumnjivog materijala... kao i za zapadnu obalu
Old May 20th, 2011, 12:10 AM   #9
Llukaa
Registered User

Llukaa's Avatar

Likes (Received): 153

20 000 mista? HAHAHAHAHAHAHA pa kako su jadni i bidni. Same izmišljotine, nahvalili su taj projekt svin i svačin, ka ulozili su puno para u same papire itd. Cekacemo mi na istocnu obalu jos bar 5 godina da se pocne gradit. I dok se to sve bude sredivalo di misle prebacit sve to? Ako pola kolodvora i luke bude otvoreno a pola zatvoreno nastat ce samo jos veca guzva. Bas me zanima kako ce maknit promet od tamo kako bi mogli bilo sta radit
Llukaa no está en línea   Reply With Quote
Old May 20th, 2011, 12:50 AM   #10
grofBombelles
BANNED

Likes (Received): 5

9 milja za studiju?
grofBombelles no está en línea   Reply With Quote
Old May 20th, 2011, 01:00 AM   #11
Delmat
BANNED

Likes (Received): 5

Quote:
Originally Posted by grofBombelles View Post
9 milja za studiju?
A ta studija izgleda traje već dosta dugo. Sad je pri kraju pa na temelju te studije slijedi natječaj.
Delmat no está en línea   Reply With Quote
Old May 20th, 2011, 06:44 AM   #12
butchbear.only
BANNED

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by grofBombelles View Post
9 milja za studiju?
a čuj mora šundov zamračin najmanje 3 milje, kerum isto toliko, još neki iz gradske uprave po koji milijunčić. Tako da će na kraju prepisati jednu od 3-4 već gotove studije, samo će promijeniti godinu izrade studije i to je to.
butchbear.only no está en línea   Reply With Quote
Old May 20th, 2011, 10:23 AM   #13
ST_dasa
u disko me znaju na vrata

ST_dasa's Avatar

Likes (Received): 488

Quote:
Originally Posted by Split3 View Post
Ocu samo napomenit, bilo je je i prije grandioznih najava za taj prostor i za Kopilicu, pa raznih rendera, i onih na vlasti koji su gurali svoje interese. Dakle, natjecaj jos nije ni proveden a vec se znaju potencijalni investitori i ideje za kolodvor pod zemljom. I don't know man.
Quote:
Originally Posted by Llukaa View Post
20 000 mista? HAHAHAHAHAHAHA pa kako su jadni i bidni. Same izmišljotine, nahvalili su taj projekt svin i svačin, ka ulozili su puno para u same papire itd. Cekacemo mi na istocnu obalu jos bar 5 godina da se pocne gradit. I dok se to sve bude sredivalo di misle prebacit sve to? Ako pola kolodvora i luke bude otvoreno a pola zatvoreno nastat ce samo jos veca guzva. Bas me zanima kako ce maknit promet od tamo kako bi mogli bilo sta radit
živila nova dretva
ja sam isto nekako podvojenog mišljejna...s jedne strane mi je drago da se radi, no ipak, dobro kaže ST3, nije proveden natječaj a znaju se već neki okviri projekta koji bi tribali doć logično kasnije...ono, wtf???

za kopilicu mi je užasno žao. od svih grandioznih najava revitalizacije tog dila grada, počevši od kolodvora, metroa, nebodera i mosta split - kaštela, više manje je sve ispalo pričam ti priču. mislim, realno na kopilici ima puno više prostora za izgradnju kolodvora, što otvara potencijal da se taj dio grada urbanizira. ovako će taj dil ostat još dugo vrimena takav kakav je do nekog novog projekta, a luka, koja je preatraktivna sama po sebi, će se još više zakrčit prometnim sadržajem na čijem mistu su mogli doć neki omanji kolodvor i stanica za metro, hoteli, kongresna dvorana, itd....neznam, to je moje neko razmišljanje.

a kad neko kaže da je kopilica predaleko..ma ono ljudi, nismo mi beč, na noge do luke ima 20 minuta!!! od zagrebačkog autobusnog kolodvora do trga triba negdi oko po ure, a od željezničkog 15-20 min.!

Last edited by ST_dasa; May 20th, 2011 at 10:30 AM.
ST_dasa está en línea ahora   Reply With Quote
Old May 20th, 2011, 10:26 AM   #14
ST_dasa
u disko me znaju na vrata

ST_dasa's Avatar

Likes (Received): 488

Quote:
Originally Posted by passat1717 View Post
Ne kažem da bi to isključilo metro ali imam osjećaj da se ide nešto napraviti nabrzake radi nekih interesa. A kad se to napravi onda će se dugi niz godina govoriti kako je napravljen novi kolodvor...
upravo to
Old May 20th, 2011, 12:00 PM   #15
rimorski
.

Likes (Received): 8

baš je dobra stvar da će se u Splitu sve objediniti kraj luke, nadajmo se nekom kvalitetnom arhitektonsko urbanističkom rješenju. Za tu famoznu Kopilicu nikad nijekasno, ali za ovaj centralni hub je već odavno postalo prekasno.
rimorski no está en línea   Reply With Quote
Old May 20th, 2011, 02:26 PM   #16
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Quote:
Originally Posted by ST_dasa View Post
živila nova dretva
ja sam isto nekako podvojenog mišljejna...s jedne strane mi je drago da se radi, no ipak, dobro kaže ST3, nije proveden natječaj a znaju se već neki okviri projekta koji bi tribali doć logično kasnije...ono, wtf???

za kopilicu mi je užasno žao. od svih grandioznih najava revitalizacije tog dila grada, počevši od kolodvora, metroa, nebodera i mosta split - kaštela, više manje je sve ispalo pričam ti priču. mislim, realno na kopilici ima puno više prostora za izgradnju kolodvora, što otvara potencijal da se taj dio grada urbanizira. ovako će taj dil ostat još dugo vrimena takav kakav je do nekog novog projekta, a luka, koja je preatraktivna sama po sebi, će se još više zakrčit prometnim sadržajem na čijem mistu su mogli doć neki omanji kolodvor i stanica za metro, hoteli, kongresna dvorana, itd....neznam, to je moje neko razmišljanje.

a kad neko kaže da je kopilica predaleko..ma ono ljudi, nismo mi beč, na noge do luke ima 20 minuta!!! od zagrebačkog autobusnog kolodvora do trga triba negdi oko po ure, a od željezničkog 15-20 min.!
upravo to! "sve na jednom mistu" je u biti i dosadno. Jednim civiliziranim sistemom tipa metro, od Kopilice do trajekta je circa 5 minuta. Na Kopilici bi Split mogao izgradit vrhunski kolodvor, raspisat internacionalni natjecaj, sagradit nesto ludo sta ce turisti dolazit snimat.
Sve je to ograniceno na istocnoj obali zbog blizine UNESCOa itd, a o prometnoj povezanosti iste s ostatkom grada zbilja ne treba ni govorit. Istocna obala je slijepo crijevo u centru gradu. Tu vidim jednu malu metro/bus stanicu, parkove, hotele, produzetak rive, javne sadrzaje: kongresni centar, Bacvice!, Katalinica brig, trajektna/cruiser luka/parkiraliste.
Old May 20th, 2011, 02:52 PM   #17
passat1717
...

passat1717's Avatar

Ma možemo mi pričat koliko god hoćemo ali će debili napravit šta je njima u interesu. Kerum sređiva zapadnu obalu jer će dobit 5 zvjezdica, istočnu jer će u sklopu tog nečega sigurno imati i on korist po pitanju trgovine, eventualno hotela na baćama i ko zna šta se sve planira šta mi i ne znamo (natječaj je inače samo priča za malu dicu)... a ujedno i za hilton je bolje da kolodvor bude u luci a ne kopilici...

Ali da ne bude sve crno na novoj temi.. radujem se makar rušenju sadašnje rugobe od autobusnog
Old May 20th, 2011, 05:03 PM   #18
Ballota