daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Dalmacija

Dalmacija Dalmatia: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, and the Dalmatian Highlands

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 1.00 average. Display Modes
Old May 21st, 2011, 08:17 PM   #21
zivot na sjeveru
zivot na sjeveru

zivot na sjeveru's Avatar

Likes (Received): 3

Panika mi je i od same primisli da ce Zeljko i Sundov osmislit istocnu obalu...

zivot na sjeveru no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 22nd, 2011, 04:49 PM   #22
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Likes (Received): 2791

Bome i meni.

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Ballota no está en línea   Reply With Quote
Old May 22nd, 2011, 05:15 PM   #23
Liu_kang
A di je zelenilo?

Liu_kang's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Ballota View Post
Bome i meni.
A tek kad krenu uredjivat Zapadnu obalu.....oh no, wait...
Old May 23rd, 2011, 10:01 AM   #24
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Likes (Received): 7

ovo nije nista novo, ali nek se nadje tu jer je otvoren ovaj thread. problem parkiranja turistickih autobusa. Steta sta su ona vrata za podrume tako uska. treba to sve dovest sta blize Peristilu. Upravo zato zagovaram Kopilicu. Sav onaj promet ispred Lucke Kapetanije i ispred zidina palace treba zabranit, a opet tim turistima treba osigurat jednu vrhunsku garazu. Sad je sistem, iskrcas ljude pred Pazar/Hrvojevu, i to je u biti za mnoge ulaz u grad.

GRADSKA LUKA SPLIT
Istočna obala na čekanju, horor na kolodvoru

Nitko zapravo još nije ozbiljno postavio pitanje pristupa za turističke autobuse centru Splita u sklopu kvalitetnog rješenja čitave istočne obale
Gradska luka u Splitu se ponajčešće u javnosti, posljednjih godinu-dvije, spominjala u kontekstu preuređenja Rive, prometa u trajektnoj luci i rekonstrukciji zapadne obale. Zapadna obala se opet najviše dovodi u vezu sa završetkom rekonstrukcije i dogradnje hotela Marjan Hilton u vlasništvu gradonačelnika Splita Željka Keruma. Istočna obala gradske luke se uglavnom rjeđe spominjala.

U tom dijelu luke se nalazi odlično organizirana trajektna luka i pristanište za velike kruzere, a uskoro se završava dogradnja carinskog gata, također za pristajanje velikih turističkih kruzera. Nedavno je, nakon dugo vremena, dogovorom Fonda za privatizaciju s tvrtkom Dalmacijavino konačno riješen još jedan problem na tom prostoru, premještanje pogona tvrtke Dalmacijavino na gradski predio Kopilica u Sjevernoj luci.
Horor na autobusnom kolodvoru

Posebno je loša situacija na autobusnom i željezničkom kolodvoru na istočnoj obali gradske luke. Mračni i zapušteni prostori s manjkavom infrastrukturom u kasnim noćnim satima kod putnika izazivaju priličnu jezu i nelagodu. Nedostaje kvalitetna usluga na tim kolodvorima, sanitarni čvorovi i elementarna rasvjeta. Grad s turističkim ambicijama bi trebao taj problem riješiti već sutra, no tako nešto nažalost nije ni na vidiku.

Ono što ostaje kao problem, a kako sada stvari izgledaju, neće se još dugo riješiti, autobusni je i željeznički kolodvor na istočnoj obali te pristup za turističke autobuse. U Split svakodnevno dolazi veliki broj turističkih autobusa koji su u transferu ili na proputovanju i na takav način grad posjeti neevidentirani, ali zasigurno veliki broj turista. Prvi problem je sam pristup gradskoj luci i centru grada. Tim turističkim autobusima, uglavnom sa stranim turistima, na raspolaganju je samo jedan, ograničeni prostor kraj Lučke kapetanije koji je inače predviđen za autobuse Croatia Airlinesa i za taksi službu.

Na tom punktu svakodnevno dolazi do velikih gužvi i poteškoća u prometu, što donekle još funkcionira do početka lipnja, kada se intenzivira i promet u trajektnoj luci. Tada se redovito dogodi prometni kolaps u tom dijelu grada. Nerijetko dolazi do incidenata između taksista s jedne strane te vozača autobusa Croatia Airlinesa i vozača turističkih autobusa s druge strane. U nekim slučajevima i policija mora uredovati u smirivanju situacije.

Primjer je kvalitetnog rješenja autobusnog terminala za turističke autobuse sa sanitarnim čvorom, mjenjačnicom i ostalim neophodnim sadržajima u nedalekom Mostaru u susjednoj državi. Split je istaknuo visoke ambicije u pravcu razvoja turizma i kvalitetno rješenje je nužno i hitno. Do tada, istočna obala je na čekanju.

04.05.2010
Autor: Leo Nikolić

http://www.tportal.hr/biznis/gospoda...kolodvoru.html
Split3 no está en línea   Reply With Quote
Old May 23rd, 2011, 03:15 PM   #25
Splitheads
BANNED

kad se sve nabija u centar to nije ni čudo, grad će se širit -nikad- jer se ne gleda dalje od nosa...
Splitheads no está en línea   Reply With Quote
Old May 23rd, 2011, 06:12 PM   #26
rimorski
.

Likes (Received): 8

ček, dakle ne planiraju napraviti autobusni kolodvor ni željeznički terminalni kolodvor? u člemu je onda poanta da nabacaju novi asfalt, ako neće riješiti glavni problem, što uopće planiraju s tim projektom dobiti?
rimorski no está en línea   Reply With Quote
Old May 23rd, 2011, 06:40 PM   #27
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Likes (Received): 2791

Ajme, ma radit će se novi. Samo na istoj lokaciji!

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Ballota no está en línea   Reply With Quote
Old May 24th, 2011, 09:06 PM   #28
butchbear.only
BANNED

Definitivno zapečačen razvoj grada. Split se definitivno razvija u urbanu selendru, bez reda i smisla, a to je dokaz legalizacije pustih bespravno sagrađenih objekata, odustajanje od projekata, mijenjanje GUPa kako kojem lokalnom mafijašu treba.
Ovo su činjenice same za sebe - komentar je suvišan.
butchbear.only no está en línea   Reply With Quote
Old May 26th, 2011, 12:05 PM   #29
Llukaa
Registered User

Llukaa's Avatar

Likes (Received): 137

Grad nam je svaki dan sve ružniji i ružniji. Neznam odakle oni koji su radili ovi projekt kupe ideje i podatke, i po kojim su istraživanjima utvrdili da ce one ceste i dalje moc izdrzat taj promet, zapravo ni sad vise nisu to sposobne. U velikim gradovima nista nije na jednom mjestu, bas radi toga da se smanji guzva. Ali iako nista nije na jednon mistu sve je povezano lokalnim javnim prijevozom i u čas se dođe gdje treba. Ali zasto bi mi radili kako treba, mi uvodimo svoja pravila i radimo na nas Hrvatski nacin.
Llukaa está en línea ahora   Reply With Quote
Old May 26th, 2011, 12:14 PM   #30
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Quote:
Originally Posted by Llukaa View Post
Grad nam je svaki dan sve ružniji i ružniji. Neznam odakle oni koji su radili ovi projekt kupe ideje i podatke, i po kojim su istraživanjima utvrdili da ce one ceste i dalje moc izdrzat taj promet, zapravo ni sad vise nisu to sposobne. U velikim gradovima nista nije na jednom mjestu, bas radi toga da se smanji guzva. Ali iako nista nije na jednon mistu sve je povezano lokalnim javnim prijevozom i u čas se dođe gdje treba. Ali zasto bi mi radili kako treba, mi uvodimo svoja pravila i radimo na nas Hrvatski nacin.
+100! To sve na jednom mjestu je nebuloza.
Old May 26th, 2011, 09:31 PM   #31
butchbear.only
BANNED

Quote:
E dragi moj, tako ti je to. Croatian dream! Što više obezvrijediš društvo oko sebe to si veći "poduzetnik". Kada sam došao na ove stranice, pročitao sam na nekom postu kako su se splitski projekti za izgradnju kvartova prodavali Novom Sadu. U vjerodostojnost te izjave ne ulazim, ali ovo natezanje oko metroa već skoro 30 godina, zbilja pobuđuje sumnje.
butchbear.only no está en línea   Reply With Quote
Old May 27th, 2011, 02:47 AM   #32
Liu_kang
A di je zelenilo?

Liu_kang's Avatar

Quote:
Originally Posted by butchbear.only View Post
E dragi moj, tako ti je to. Croatian dream! Što više obezvrijediš društvo oko sebe to si veći "poduzetnik". Kada sam došao na ove stranice, pročitao sam na nekom postu kako su se splitski projekti za izgradnju kvartova prodavali Novom Sadu. U vjerodostojnost te izjave ne ulazim, ali ovo natezanje oko metroa već skoro 30 godina, zbilja pobuđuje sumnje.
Ovo je notorna glupost. Kakva prodavanja projekta? Ne moze me nitko uvjerit da je projekt za brdoviti Split prodan ravnom Novom Sadu...

Inace, Novi Sad je najlipsi srpski grad. Milijun puta lipsi od Beograda
Old May 27th, 2011, 10:20 AM   #33
cimavica
Split

cimavica's Avatar

Quote:
Originally Posted by Split3 View Post
+100! To sve na jednom mjestu je nebuloza.
slazen se...ali samo za maknit autobusnu stanicu...odnosno da se napravi autobusni kolodvor za medjugradski promet na Kopilici, ali da dio autobusa za najvaznije gradove dolazi do luke bar dok se ne napravi metro.
Za turizam je to jako bitno

nisan isla za tin da zeljeznicke stanice izmistaju od mista di su izgradjene.
U velikin gradovima sa velikin prometom se rade i dodatne stanice, ali glavna formalno u 99 % slucajeva ostaje ona najstarija. U zadnje vrime se novi kolodvori uglavnom grade za potribe nagibnih vlakova i to u gradovima koji imaju miljunski promet dnevno.

par primjera ali ne bilo kojih gradova nego onih u kojima je situacija slicna splitskoj, odnosno di su luke i zeljeznicke stanice blizu i uz koje se nalaze autobusne stanice, ali ne uvik i glavni kolodvori.

Trst

Genova

Civitavecchia (rimska luka)

Pirei

Marseille

ovo su sve gradovi veci od Splita i nikome ne pada na pamet maknit feratu iz centra iako imaju godisnje miljnski promet putnika.
Old May 27th, 2011, 10:33 AM   #34
cimavica
Split

cimavica's Avatar

Quote:

ma nemoj misat miljunske gradove i Split. Usporedba ne stoji.
Splitu treba kvalitetan javni prijevoz! Autobusne linije su ajme i naravno da ih ljudi malo koriste, ali ima jos jedna stvar. Nas svit misli da je javni prijevoz za sirotinju, dicu i starce, a da baja mora svoji auton do kafica da ga se vidi.
Prije bilo cega triba napravit parkiralista po obodu centra i smanjit promet auti. Kada se to napravi onda ce bit i manji pritisak na ulice oko kolodvora.

Uzmi primjer da neko sa Brca oce ic kupit neke krupnije stvari u nekom od trgovackih centara u Splitu ili Kastilima. Javni prijevoz je ajme i naravno da ce poc auton.
Tu istu stvar nece napravit npr. stanovnik otoka preko puta Napulja jer nema potribe za to. Kad dodje u Napuljsku luku ima autobuse za di oce i kako oce.
A Napulj je jedan od onih ajmemeni gradova
Old May 27th, 2011, 10:48 AM   #35
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Quote:
Originally Posted by cimavica View Post
ovo su sve gradovi veci od Splita i nikome ne pada na pamet maknit feratu iz centra iako imaju godisnje miljnski promet putnika.
Pitanje: koliko je od ovih stanica koje si postala, dead-end? Kao sta je to slucaj u Splitu. Znam za Trst da njihova stanica nije dead end. Splitski kolodvor nije originalno gradjen na istocnoj obali zbog turizma i trajekta, vec zbog industrije koja je tad tamo bila. Kad je ta pruga dovedena do Bacvica, taj dio luke je bio ono sta je danas Sjeverna luka. Split mora gledat na buducnost. Ako ce se ikad gradit jadransko-jonska zeljeznica, ako ce ikad zazivit ideja splitskog metroa i prigradske zeljeznice, onda zbilja nema smisla ostavljat taj kolodvor na obali. Osim toga, premjestanjem kolodvora na Kopilicu mogli bi idealno dobit gradjevinu tipa Calatrava. To je sve na obali nemoguce zbog milijun razloga.
Old May 27th, 2011, 11:20 AM   #36
rimorski
.

Likes (Received): 8

..

Last edited by rimorski; April 17th, 2013 at 02:50 PM.
rimorski no está en línea   Reply With Quote
Old May 27th, 2011, 11:30 AM   #37
ST_dasa
u disko me znaju na vrata

ST_dasa's Avatar

Likes (Received): 488

Quote:
Originally Posted by butchbear.only View Post
a nama su prodavali crnogorci....
Old May 27th, 2011, 11:30 AM   #38
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Fizicki, kolodvor u Trstu je mozda dead-end, ali Trst je tokom 19. stoljeca bio prometno raskrsce (i jos uvijek je), i jedna od glavnih stanica rute Orient-Express. Nista za usporedit s Splitom. Kad iz Zagreba uzmes vlak za Veneciju, prodjes kroz Trst vlakom bez da moras presijedat. To u Splitu nije slucaj, zato sam i upotrijebi termin dead-end.
Old May 27th, 2011, 11:34 AM   #39
ST_dasa
u disko me znaju na vrata

ST_dasa's Avatar

Likes (Received): 488

Quote:
Originally Posted by rimorski View Post
ja bi se ubacio u raspravu
Ne, u Trstu je dead-end, a što se tiće Splita:
terminalni kolodvor mora ostati u luci, ne vidim prave argumente protiv toga. da Split ima npr 1,3 milijuna stanovnika, naravno da bi drugačije sve izgledalo pa bi i bilo par većih kolodvora i masu malih, al ovaj mora biti u luci. ako se predgrađa kvalitetnije povežu željeznicom ljudi će ga još više koristiti jer je jeftiniji i nema kašnjenja. vlakovi ne stvaraju gužve na cestama, već obrnuto.
u velikim gradovima su i kolodvori i autobusni terminali često na više lokacija, skupa ili odvojeno. autobusni dio mora ostati bar dijelom u luci da sve to poveže. a kada Split i HŽ budu imali love, nek grade novi centar grada na Kopilici i masivne stanice tamo. mora se urediti i izgraditi ovo što već 'postoji'.

kada bi neko maknuo terminal iz luke, to bi bio veliki udarac za Split i njegovu prometnu poziciju na Mediteranu. Kolodvor se mora izgraditi kao reprezentativna zgrada za vlakove i putnike, (platfotma ispod ili iznad perona itd. treba biti povezan s carinskim gatom pješačkom komunikacjom i treba misliti i na vanjske vezove jer će i tamo možda jednom pristajati trajekti (mogućnost). autobusni terminal mora biti uklopljen u to sve. i javna garaža, a možda i nova prometnica do luke (nekim tunelom). hoteli i drugi sadržaji bi se mogli izgraditi di je dans južni dio perona i Dalmacijavino ili kao interpolacije.

Ako se nove pruge (JJ) ikada izgrade, onda će obalni T-kolodvor biti zadnja stanica za vlakove koji će možda i s Kopilice kao glavnog kolodvora produžiti do luke, pa natrag.
dobro razmišljanje, ali kako misliš u svemu tome rišiti pristup samom kolodvoru, koji je već u postojećim gabaritima grozan? ''neki tunel'' ništa ne znači. di bi bija ulaz u tunel a da ne zezneš drugi dio grada, a di izlaz a da ne napraviš krkljanac u luci na novo? split nije baš toliko ni velik grad da bi gubio nekakve pozicije izmještanjem kolodvora na kopilicu, koja je od luke na samo 20 min. hoda dobar javni rpijevoz, bio metro ili bus, bi odlično rišija problem dolaska u luku, i grad bi se tu na kraju krajeva moga dobro okoristit.

evo dalmacijavino je u finalnoj fazi preseljenja, zgrada će se uskoro rušit..mater mi radi tamo..pa bumo videli u skoroj budučnosti...
Old May 27th, 2011, 11:52 AM   #40
cimavica
Split

cimavica's Avatar

Quote:
Originally Posted by rimorski View Post
ja bi se ubacio u raspravu
Ne, u Trstu je dead-end, a što se tiće Splita:
stavila san linkove...dovoljno je bilo linkat
kroz centralni zeljeznicki kolodvor u Trstu prodje godisnje 6.000.000 putnika.
dead-end?!

Civitavecchia - 3.200.000

Genova
66.000 putnika dnevno, 300 vlakova dnevno

Pirej...nemogu nac podatke, ali obzirom da povezuje Atenu sa lukom koja ima jedan od najvecih putnickih prometa na Mediteranu sigurno se radi o miljunima putnika

Marseille
15.000.000 godisnje

Split 380.000 godisnje, 76 vlakova
pretpostavljan skupa sa Kopilicom jer svi ne voze do luke

Reply

Tags
east_coast, novi kolodvor

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules