|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#101 | |
|
L'enfant terrible
Likes (Received): 8
|
Quote:
Čitava ta pruga je građena prvenstveno za teretni promet, pogotovo dionica od Siverića do Splita. Uopće je Lička pruga građena navrat-nanos za vrijeme prve Jugoslavije radi skupljanja političkih bodova uoči izbora ( zanimljivo kako se stvari u skoro 100 godina nisu nimalo promijenile ). Na projektu se jako štedilo što se vidi na dionici u Ličkom polju, gdje pruga većim dijelom vrluda po Velebitu, umjesto da samo udari kroz polje. Na čitavoj trasi praktički nema tunela ili vijadukata jer se išlo na jeftiniju varijantu krivudanja po serpentinama. Made in Croatia. A vrhunac su nagibni vlakovi koji doduše ostaju vodoravno ali se tresu kao da je potres. A i strašno su neudobni, sa uskim sjedalima i drvenim rukohvatima. Prijeđimo na kolodvor - dobro je da su se stvari maknule s mrtve točke. Kolodvor treba biti malen ( 4 kolosjeka ) ali moderan, ja bih osobno što se izgleda tiče htio nešto poput rekonstrukcije kolodvora London Bridge Station: image hosted on flickr ![]() 5638382348_40de5aa022_b by Crash_N, on Flickr image hosted on flickr ![]() 5637804491_045d5afdb9_b by Crash_N, on Flickr Također, kao što sam već rekao, treba maknuti privatna vozila s Ist. obale radi protočnosti taksi i bus prometa do/od integriranog autobusnog i željezničkog kolodvora. Kopilicu treba ostavit za sretnija vremena kada će vozit više vlakova do Zagreba ( a možda se realizira i jadranska pruga ) pa se tada može graditi neki veliki željeznički kolodvor na Kopilici. Lučki kolodvor bi tada ostao isključivo za gradsku željeznicu i autobusni kolodvor.
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
Quote:
![]() ![]() ![]() Od Rijeke do Splita bus vozi 8 sati! Tu nam treba autocesta, i lakse je izgradit komad autocste od Rijeke do Zute Lokve, nego jadransku zeljeznicu. To necemo dozivit za jedno 30 godina, ako i tada. Sve to ostavlja splitski zeljeznicki kolodvor u provincijalnim okvirima u kakvima je i sada. I treba li uopce napominjat koliko dugo se vec gradi brza cesta Trogir-Omis? Da, ceste su i dalje prioritet pred zeljeznicom. Last edited by Split3; May 29th, 2011 at 01:16 AM. |
|
|
|
|
|
|
#103 | |
|
BANNED
Likes (Received): 5
|
Quote:
). No, novi vlakovi se lako kupe (ICE TD dizel nagibni ako mene pitaš), a sadašnji nagibni stave na linije za koje su namjenjeni (Zadar-Split, recimo). U budućnosti treba razmišljati o novoj pruzi za Split, ali pruga za Rijeku je ipak prioritet. Osim toga, postoji i Unska, Bosanci obnavljaju elektrifikaciju, mogli bi i mi pa imamo struju do Knina. A Knin nije daleko od Splita, ne?BTW, peglanjem zavoja je na dosta dionica omogućena za nagibni brzina od 160km/h. Toliko legalno ne smiješ ni po autocesti. Znam da nije "svjetska" brzina, ali za hrvatske udaljenosti je OK zasad. Ovaj prijedlog za kolodvor mi se jako sviđa Ali kolosijeci su u Splitu na 0. razini, pa bih ja pristup radije rješio iz zraka nego iz podzemlja, kao u Frankfurtu: Gornja etaža Peronska etaža ICE TD koji nam je nuđen, ali ga naravno nismo uzeli jer bi tako nešto bilo "predobro za nas" 2. klasa 1. klasa |
|
|
|
|
|
|
#104 |
|
L'enfant terrible
Likes (Received): 8
|
Slažem se da je pristup na perone bolji u franfurtskom stilu, ovo moje je samo za vanjski izgled. Obnova pruge Zg-St je nije izvedena do kraja nego se stalo na pola puta ( kao i skoro sve u ovoj zemlji ). Vlakovi možda i mogu razvit brzine do 160km/h ( što je sasvim pristojna brzina, kojom bi se za 3,5 sati došlo do St, pa ne moramo imati TGV ), ali zavoja ima puno previše a vijadukata skoro nijedan. Ali ta je pruga u nadležnosti HŽ a ovo je thread o ist. obali, tako da ću samo reći: ako ikad želite u Splitu vidjet kvalitetnu gradsku željeznicu, mora se dogodit nemoguće i HŽ mora prodati tračnice kojima sada vozi splitski prigradski vlak. Tračnicama, postajama i vlakovima bi upravljala posebna firma, a to je praksa svugdje u svijetu.
|
|
|
|
#105 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
evo da napišem i ja nekoliko misli.
Bila nedavno jedna ideja da se iz događanja zapadne obale izvuče naravoučenje i da se nešto makar pokuša napraviti da nam se poremećena procedura zapadne obale ne dogodi. Nažalost ta ideja zapela je u korjenima pa nam se sada događa istočna obala. U čemu su problemi. Prvo grad Split već dugo nema Izvješća o stanju u prostoru koje nikad nije napravljeno nakon što je Program mjera za unapređenje stanja u prostoru prestao važiti. Drugo, Prostorni planovi poodavno su napravljeni, i trenutno su u izmjenama sva tri, i PPU i GUP i PPŽ. Treće, u realizaciji gradskog projekta dokument koji ima daleko najveću važnost je Program natječaja, u slučaju istočne obale, baš kao i svih drugih natječaja, kroje ga 1-3 arhitekta,bez drugih struka, tajno, po gradonačelnikovom kapom. Četrvto, na primjedbe da je pobjednički rad zapadne obale prekrojio i osakatio do neprepoznatljivosti, gradonačenik odgovara provođenjem anketnog natječaja za istočnu obalu, iako bi trebao biti proveden natječaj za realizaciju. Tako mu, bez obzira što napravio nitko ništa više neće moći prigovoriti, jer anketni natječaj niti ne treba poštivati. Peto, najvjerovatnije se detaljniji planovi za ovaj zahvat neće raditi. Šesto, prema medijima očito je namjerio ljetnje vezove realizirati bez natječaja iako po zdravoj pameti i po važečim planovima i oni moraju biti uključeni u natječaj. Ukratko, bez Izvješća o stanju u prostoru, na temelju davno donesenih prostornih planova, prema anketnom natječaju za koji je Program tajno napisao i usvojio gradonačelnik i par njegovih arhitekata, bez sudjelovanja ostalih struka,vjerovatno bez detaljnijih planova, a nakon što je izostalo anketno propitivanje sadržaja cijele luke, a studija prometa prepuštena privatnoj tvrtci koja u realizaciji ima svoje privatne interese, rješava se jedan od najtežih gradskih gropova, za slijedećih 50 ili 100 godina. Bljak |
|
|
|
|
|
#107 | |
|
The Hand of Thoth
Likes (Received): 16
|
Quote:
Ali svejedno, i meni je puno bolje "spuštanje" na perone, jer time zapravo prostor za terminal ide "na kat" i ne zauzima toliko prostora sa strane. Osim toga, zgrada efektivno sakriva prugu. Slažem se s onim prijedlogom da se Kopilica ostavi "za neka bolja vremena" (22. stoljeće??), kad se bude gradila high-speed mreža u Hrvatskoj. Do tad je kolodvor u Luci prihvatljivo rješenje. A kad jednog dana budemo imali vlakove Split-Munchen i Split-Milano za 5 sati, e onda će nam i te kako tribat Kopilica
|
|
|
|
|
|
|
#108 | |
|
The Hand of Thoth
Likes (Received): 16
|
Quote:
A Zadar ima avionsku i katamaransku vezu s Pulom
|
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
...
Likes (Received): 745
|
Pa u kontekstu željezničkog prometa je bespredmetno govoriti o vezi Splita i Pule. Splita i Rijeke da... ali Pule nikako.
Vezano za St-Ri.. čudi me da ne uvedu nagibni koji bi i sadašnjom jadnom željeznicom došao prije nego autobusi koji voze 7-8 sati do Rijeke.
|
|
|
#110 | |
|
u disko me znaju na vrata
Likes (Received): 488
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#111 | |
|
BANNED
|
Quote:
2. Nema dovoljno putnika 3. Ta veza se lako rješi "susretanjem" vlakova iz Splita i vlakova za Rijeku u kolodvoru prije razdvajanja pruga. |
|
|
|
|
|
|
#112 | |
|
...
Likes (Received): 745
|
Quote:
2. Sa malo marketinga i zdrave pameti svatko bi do Rijeke odabrao nagibni koji je puuuno bolji nego potovati podvelebitom 7-8 sati autobusom. 3. To susretanje je katastrofa jer sad po jedan nagibni ide do Ogulina svaki dan (ujutro iz St-a i popodnevni iz Zg-a)... put se produži za 20-30 minuta radi eventualno par putnika. Imao sam nedavno iskustva sa tom vožnjom.. žalosno je da je takva veza jedina veza između Splita i Rijeke željeznicom
|
|
|
|
#113 |
|
Registered User
|
Ja sam u veljaci putovao busom RI-ST, i nasao sam jedan jedini bus koji ide do Zadra po magistrali, a nakon Zadra do Splita po autocesti. To skracuje put za neka dva sata, tako da mi je trebalo otprilike 6 ipo sati do Splita. Inace su mi svi savjetovali u Rijeci da idem busom RI-ZG, pa ZG-ST, jer ta kombinirana relacija je brza nego regularni busevi RI-ST.
![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#114 | |
|
BANNED
|
Quote:
2. To se slažem, marketing HŽ-a je katastrofa 3. Po ljetu će vjerojatno ukinuti skretanje do Ogulina što je pozitivno. A veza bi se mogla složiti i na nekom kolodvoru bliže Zagrebu, gdje su pruge već spojene. |
|
|
|
|
|
|
#115 |
|
Registered User
|
Rijeka-Split: 8 buseva dnevno
http://www.autobusni-kolodvor.com/vozni_red.aspx Split-Rijeka: 8 buseva dnevno http://www.ak-split.hr/HR/vozni.red/...dOdlazaka.aspx |
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#117 | |
|
BANNED
|
Quote:
Malo je nelogično što si rekao da je priga rađena za vrijeme Juge, pa onda u zadnjih 100 godina, pa u nastavku Made in Croatia. Jako zbunjujuće. Pojasni što si islio time reči. Meni osobno nagibni i nije toliko loš. Kada sam se vozio nije se ništa treslo, sve je bilo glatko - kao po loju. Možda ti nisi imao sreće, ili sam ja imao sreće. Ne znam, znam da mi je iskustvo bilo fenomenalno. Bila je jesen i gledao predivne jesenske boje u Lici. Magnifique. Kolodvor treba permjestiti i basta! Kako bus, tako i vlak, ali i trajektnu. Za mene nema alternative. |
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
BANNED
|
...