daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Dalmacija

Dalmacija Dalmatia: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, and the Dalmatian Highlands

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 1.00 average. Display Modes
Old May 31st, 2011, 09:42 PM   #121
ST_dasa
u disko me znaju na vrata

ST_dasa's Avatar

Likes (Received): 488

duilovo je iako bi bilo glupo izbacit sav ''šušur'' iz centra grada i ostavit luku samo za cruisere i slično...

Sponsored Links

Old May 31st, 2011, 09:43 PM   #122
Asti Gospe
BANNED

Likes (Received): 0

---

Last edited by Asti Gospe; December 28th, 2011 at 11:43 PM.
Asti Gospe no está en línea   Reply With Quote
Old May 31st, 2011, 09:46 PM   #123
ST_dasa
u disko me znaju na vrata

ST_dasa's Avatar

Likes (Received): 488

Quote:
Originally Posted by Asti Gospe View Post
za te dvi opcije nisan cua. U Duilovu će bit marine, ne luka, a u Stobreču nevidin di bi uopće moglo bit, i zašto.
Pričalo se o Dugom ratu, al i to je srećom propalo.
Primištanje u Sjevernu luku bi bila najveća moguća glupost. Najveća prednost luke bi se izgubila. Zamisli da put na Brač traje uru ipo. Triba se ciljat na razvitak otoka, povezanost sa Spliton, primištanjen bi se to izgubilo.

Zapravo, ikakva ideja o ikakvom primištanju je notorna glupost, srića pa je to ostalo na suludim idejama pojedinaca
e dugi rat tek nema smisla..da mi je znat kome uopće padaju takve ideje...
Old May 31st, 2011, 09:48 PM   #124
butchbear.only
BANNED

Quote:
Originally Posted by ST_dasa View Post
duilovo je iako bi bilo glupo izbacit sav ''šušur'' iz centra grada i ostavit luku samo za cruisere i slično...
Možda bi to povečalo šušur. A možda sam ja navikao na taj "urbaniji" stil. Ipak sam godinama živio u תל אביב (Tel-Aviv), jednom jako modernom gradu koji odiše modernističkim stilom razmišljanja. Koji je, btw, tri godine za redom bio proglašen tehnološki najnaprednijim glavnim gradom u svijetu.

Split me više podsjeća na ירושלים (Yierushalaim / Jeruzalem). Cijeli konfuzan, nedorečen, sve i svašta se može naći, a svi su načelno protiv toga, a nitko nema volje da se othrva mentalitetu i započne nešto novo. Ako se i radi nešto novo, onda je realizacija katastrofalno loša (tipa shuttledroma na rivi)...
butchbear.only no está en línea   Reply With Quote
Old May 31st, 2011, 09:55 PM   #125
butchbear.only
BANNED

Quote:
Originally Posted by ST_dasa View Post
e dugi rat tek nema smisla..da mi je znat kome uopće padaju takve ideje...
Dugi rat je bio u opciji otvaranja dodatne luke u Pučišćima i odatle se ne bi išlo u Supetar.

Quote:
Originally Posted by Asti Gospe
za te dvi opcije nisan cua. U Duilovu će bit marine, ne luka, a u Stobreču nevidin di bi uopće moglo bit, i zašto.
Pričalo se o Dugom ratu, al i to je srećom propalo.
Primištanje u Sjevernu luku bi bila najveća moguća glupost. Najveća prednost luke bi se izgubila. Zamisli da put na Brač traje uru ipo. Triba se ciljat na razvitak otoka, povezanost sa Spliton, primištanjen bi se to izgubilo.

Zapravo, ikakva ideja o ikakvom primištanju je notorna glupost, srića pa je to ostalo na suludim idejama pojedinaca
Puno togfa se minjalo, ja govorim o opcijama o kojima se govorilo 70ih, 80ih i ranih 90ih.

Možda primištanje u Sjevernu luku, nije najsretnije rješenje, ali zamisli samo ovo. Kada su se kupila ona dva nova trjakta, Hrvat i onaj drugi (zaboravija san mu ime) tada je šušuru kumovala i Kosorica. Ja san bija na trajektu tada, u službi firme priko koje su kupljene te karanpane, i od Splita do Supetra se vozilo manje od 25 minuti. Krenuli smo iz trajektne točno u 12.00, došli tamo u 12.22/12.23. Na to je Kosorica rekla kako je ovo dokaz revitalizacije otoka, jer se brzim trajektnim linijama može hitro doć s kopna na otoke. Sutradan je isti taj trajekt na istoj ruti plovio 55 minuta. Sve jasno.

Zaključak je sljedeći: Nije bitno di je sještena luka, već ima li želje ili ne ubrzati se putovanje. Najbitnije je da je Jadnalinija opet i ovo lito digla cijene karata do čak 30%.
Old May 31st, 2011, 10:02 PM   #126
Asti Gospe
BANNED

...

Last edited by Asti Gospe; December 28th, 2011 at 11:43 PM.
Old May 31st, 2011, 10:04 PM   #127
butchbear.only
BANNED

Quote:
Originally Posted by Asti Gospe View Post
Ovo ti baš ne stoji. Hrvat, Marjan i ja mislin Biokovo su isti trajekt, vizualno.
Teoretski se nemože stić do Supetra za manje od 25 min, jer i ovako samo putovanje traje 30-40 min, dok samo vezivanje trajekta na obe strane traje još 10-15 min. Znači, ako je ukupna vožnja trajala manje od 25 min, putovanje je trajalo 10 min. Ako ne računaš vezivanje, onda i nije neki napredak
Veliki je napredak između vožnje od 25 minuta i vožnje od 55 minuta, a ako ti to treba crtat to je tvoj problem
Old May 31st, 2011, 10:11 PM   #128
Asti Gospe
BANNED

---

Last edited by Asti Gospe; December 28th, 2011 at 11:44 PM.
Old May 31st, 2011, 10:11 PM   #129
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Likes (Received): 7

Quote:
Originally Posted by butchbear.only View Post
Možda bi to povečalo šušur. A možda sam ja navikao na taj "urbaniji" stil. Ipak sam godinama živio u תל אביב (Tel-Aviv), jednom jako modernom gradu koji odiše modernističkim stilom razmišljanja. Koji je, btw, tri godine za redom bio proglašen tehnološki najnaprednijim glavnim gradom u svijetu.

Split me više podsjeća na ירושלים (Yierushalaim / Jeruzalem). Cijeli konfuzan, nedorečen, sve i svašta se može naći, a svi su načelno protiv toga, a nitko nema volje da se othrva mentalitetu i započne nešto novo. Ako se i radi nešto novo, onda je realizacija katastrofalno loša (tipa shuttledroma na rivi)...
Split nikad nece bit kao Tel-Aviv, ali moze puno od njega naucit.
Ali znas i sam koliko se ulaze u Tel-Aviv a koliko u Split.
Btw. Kad je Tel-Aviv proglasavan "tehnološki najnaprednijim glavnim gradom u svijetu", ako je Jerusalem glavni grad?
Split3 no está en línea   Reply With Quote
Old May 31st, 2011, 10:15 PM   #130
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Meni se svidja ideja Duilova kao trajektne luke. Ali mislim da trajektna luka mora ostat di i je. I nju vidim u kombinaciji s turizmom i kulturom. Trajektna luka je identitet Splita. Ali vlakove i buseve treba maknit sta prije!
Old May 31st, 2011, 10:20 PM   #131
butchbear.only
BANNED

Quote:
Originally Posted by Split3 View Post
Split nikad nece bit kao Tel-Aviv, ali moze puno od njega naucit.
Ali znas i sam koliko se ulaze u Tel-Aviv a koliko u Split.
Btw. Kad je Tel-Aviv proglasavan "tehnološki najnaprednijim glavnim gradom u svijetu", ako je Jerusalem glavni grad?
Problem sa glavnim gradom u Izraelu je sličan kao i u Nizozemskoj. Formalni glavni grad u Izraelu je Jeruzalem, ali su sve institucije vlasti u Tel-Avivu. Slično je i sa Nizozemskom u odnosu Amsterdama i Haaga. U Amsterdamu se nalazi kraljevska palača, ali su sve institucije vlasti, od Parlamanta, preko vladinih institucija i ukupne državne administracije do sudstva (ustavni i vrhovni sud) u Haagu.

No Izrael ima još jednu kvaku, niti jedna institucija nije u Jeruzalemu, on je samo u לכנסת(Knesetu - izraelskom parlamentu koji se nalazi u Tel-Avivu), proglašen glavnim gradom, ali Ujedinjeni narodi i većina svjetskih država, uključivši i USA, ne priznaju izraelsku odluku o Jeruzalemu kao glavnom gradu te veleposlanstva imaju u Tel-Avivu ili Haifi.
Old May 31st, 2011, 10:39 PM   #132
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Quote:
Problem sa glavnim gradom u Izraelu je sličan kao i u Nizozemskoj. Formalni glavni grad u Izraelu je Jeruzalem, ali su sve institucije vlasti u Tel-Avivu. Slično je i sa Nizozemskom u odnosu Amsterdama i Haaga. U Amsterdamu se nalazi kraljevska palača, ali su sve institucije vlasti, od Parlamanta, preko vladinih institucija i ukupne državne administracije do sudstva (ustavni i vrhovni sud) u Haagu.

No Izrael ima još jednu kvaku, niti jedna institucija nije u Jeruzalemu, on je samo u לכנסת(Knesetu - izraelskom parlamentu koji se nalazi u Tel-Avivu), proglašen glavnim gradom, ali Ujedinjeni narodi i većina svjetskih država, uključivši i USA, ne priznaju izraelsku odluku o Jeruzalemu kao glavnom gradu te veleposlanstva imaju u Tel-Avivu ili Haifi.
Ma znam sve to na veliko i na siroko, zivio sam i ja u Izraelu, i jos vise, s izraelcima. Nego, mislio sam se ko bi to davao nagradu koja ukljucuje "glavni grad" gradu koji to, ipak, oficijelno nije. A bio je prije nego je Izrael ukljucivao i Jerusalem, pa mi se stvorila konfuzija, jer mogao je dobit nagradu i tad i sad.
Old May 31st, 2011, 10:43 PM   #133
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Quote:
O cemu gore pricas???? Vjerojatno neki lapsus buduci da si tamo zivio? Knesset se nalazi u Jersulamu (Givat Ram)!
Old June 1st, 2011, 07:25 AM   #134
butchbear.only
BANNED

Quote:
Originally Posted by Split3 View Post
O cemu gore pricas???? Vjerojatno neki lapsus buduci da si tamo zivio? Knesset se nalazi u Jersulamu (Givat Ram)!
Htio sam reči da se Kneset nalazi u Jeruzalemu, ali svi parlamentarni odbori u el Avivu. Nakon 16 sati na poslu nikakvo čudo da napraviš lapsus.
Old June 1st, 2011, 07:15 PM   #135
damien37
The Hand of Thoth

damien37's Avatar

Likes (Received): 17

Pričalo se prije 10-ak godina o trajektnoj luci u Stobreču, ali fala bogu od toga se odustalo. To bi bilo šteta i za trajektni promet, a i za Stobreč.

Već sad Split-Supetar zna trajat 40-ak minuta (s vezivanjem), a kad se napravi pristanište na lukobranu, to će bit još 5 minuti manje. A šta ti triba bit kraće od 35 minuta? Toliko triba 11-ici od centra do Pujanki
damien37 no está en línea   Reply With Quote
Old June 1st, 2011, 08:35 PM   #136
butchbear.only
BANNED

Quote:
Originally Posted by damien37 View Post
Pričalo se prije 10-ak godina o trajektnoj luci u Stobreču, ali fala bogu od toga se odustalo. To bi bilo šteta i za trajektni promet, a i za Stobreč.

Već sad Split-Supetar zna trajat 40-ak minuta (s vezivanjem), a kad se napravi pristanište na lukobranu, to će bit još 5 minuti manje. A šta ti triba bit kraće od 35 minuta? Toliko triba 11-ici od centra do Pujanki
Zadnji put kad sam iša Hrvatom u Supetar, trajalo je 55 minuti, bez vezivanja, po bonaci i temperaturi od skoro 30 stupnjeva.

Ne znam za 11. ne vozim se busom.
Old June 1st, 2011, 11:17 PM   #137
Ballota