|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Dalmacija Dalmatia: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, and the Dalmatian Highlands |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#21 |
|
Registered User
Likes (Received): 7
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
E nećeš razbojniče!
Last edited by Asti Gospe; December 16th, 2011 at 11:35 PM. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Registered User
Likes (Received): 155
|
Pogledajte ovu petlju dole, to je pretpostavljam izlaz iz grada koji je napravljen, odma do toga je Mertojak, ćini se da i nismo puno izgubili, ali koja je slučajnost da su baš tu bile smještene sve one atrakcije, shopping centri, kina, sportski centar i knjižnica itd....
Možda je eto ta trećina koja nije ostvarena tako izgledom nebitna, ali zapravo smo izgubili najbitniji dio projekta, to bi bia novi centar Splita. Postoji li mogućnost da se taj projekt ikada ali ikada realizira? |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
...
Likes (Received): 823
|
Quote:
![]() Ta petlja mi je bolje rješenje nego sadašnje križanje ZNG-a i Poljičke... nema semafora, 3 razine...
|
|
|
|
#25 |
|
BANNED
|
E nećeš razbojniče!
|
|
|
|
|
#26 |
|
(ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻
|
http://hrcak.srce.hr/file/27260
Link Statistike o izgradnji Splita od 1950-2000god.,itd... |
|
|
|
|
|
#27 |
|
BANNED
|
E nećeš razbojniče!
|
|
|
|
|
#28 |
|
.
Likes (Received): 8
|
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Urban Yugoslav
Likes (Received): 23
|
Skroz livo po sredini se vidi zadnji planski izgradjen blok iz socjalizma (i zadnji uopce ako ne kontamo Brodaricu). Sama gradnja zgrada je zavrsila krajem 1990-te. Priko puta, di su na maketi ovi neboderi, je brdasce sa barakama u kojima su zivili radnici. Ista situacija ka PIS-ove barake priko puta Poljuda u Spinutu.
Od ranih 1980tih pa sve do kraja Yuge nije bilo neke velike izgradnje stambenih kompleksa u Splitu. Sta je radjeno je vec izfinancirano prije. Ili se moze ovako definirat - od Titove smrti, dolazi na vlast ekipa koja se sve vise okrece zapadu i njihovim kreditnim sistemima i ostalima. To je i proizvelo ekonomsku krizu na kraju '80tih (pogledajte kako su fino strane banke odigrale igru u socjalistickoj Poljskoj i sve ce vam bit jasno), al to je off-topic. Ovakvi megalomanski projekti "za raju" padaju u treci plan i zato je zavrsenje projekta Split 3 bilo nemoguce. To je jedan razlog. A cak i da smo bili ekonomska sila ka i sedamdesetih, projekt bi zavrsio debelo u devedesetima - razdoblju u kojem se arhitektura znacajno promjenila i projekt bi bio "obsolete" u finalu. Treci razlog bi bio obrat u poimanju zivota u gradu. Moderne drzave su vec presle na model mirne, planske suburbie, sa "cistom" industrijom i ekonomijom u gradskim centrima. Opet, ovakav mjesani model ko ST3 nije bija "in". Nemojte me krivo skontat - ja nisam za takav model, pogotovo ne na primjeru naseg grada. Mislim da ti ne triba kuca i okucnica ako imas Marjan na 15-20 minuti biciklom iz cilog "grada" i more di god se okrenes. Jos je zanimljivo primjetit par detalja na gornjem planu, koji nisu dosada spomenuti. Ovaj komad na Mejasima prije lovrinca je tada pripadao poduzecu Jadro - drustvenom poduzecu. Od raspada drzave su te hale privatizirane i danas privatnici drze ogroman komad zemljista koji lezi na dvi ogromne ceste, tako da je preotkup zemljista za nekakav hipotetski scenario nemoguc. Tad to nije bio problem - poduzece bi se relociralo i cao bao. Maketa nije realna sta se tice elevacije. Od Lovrinca do Znjanskih plaza je ogromna padina. Teren ide ukoso. Nikako ne bi moglo izgledat ka na maketi - ako ide ravno, cili kvart bi bija 30 metri ispod magistrale. Niti je Visoka visoka. Primjetite i duge pjesacke nivoe unutar petlje. Izmedju Mejasa i Mertojaka i Mejasa i Visoke. Danas je tamo kvazi rotor sa 4 semafora i 104 pjesacka prelaza imedju. Iako ta cesta izgleda fantasticno i danas sa onim ogromnim zelenim otokom i 10 traka. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yosemite Sam
|
Jel imate nacrte mornaričke bolnice? Ako ne mogu vam ih postati.
|
|
|
|
|
|
#31 |
|
BANNED
|
E nećeš razbojniče!
|
|
|
|
|
#32 |
|
Yosemite Sam
|
Budem sutra, moram ih prvo uslikati iz knjige, mislim da u njoj ima još nekih splitskih projekata pa ću vam i to postati.
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
BANNED
|
E nećeš razbojniče!
|
|
|
|
|
#34 |
|
Yosemite Sam
|
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j...s5nMbhUmZzlPNQ
Obalni pojas grada Splita u urbanističkim planovima, projektima i studijama u razdoblju od 1914. do 1941. godine |
|
|
|
|
|
#36 |
|
...
Likes (Received): 823
|
Ima li tko kakve informacije o projektu dvorana na Gripama, to je jedan od boljih projekta u gradu pa bi bilo jako zanimljivo da se to ovdje nađe?
|
|
|
#37 |
|
URBANI JUGOSLAVEN
Likes (Received): 608
|
Pretpostavljan da je na uništenim postovima šjora Asti Gospe bila neka maketa Splita 3.Evo još nekih
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#38 |
|