daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Reply

Thread Tools Display Modes
Old August 15th, 2011, 05:13 PM   #41
cichy87
No more half measures

cichy87's Avatar

Likes (Received): 11

Quote:
Originally Posted by pianeta.pl View Post

Treno Regionale wewnątrz (akurat tym jechalo mało ludzi, w innych ciężko było o miejsce). Wagon piętrowy, na monitorze pokazywana była aktualna prędkość, temperatura wewnątrz i na zewnątrz oraz informacja, czy wolna jest toaleta:
Te siedziska są strasznie niewygodne. Przynajmniej mnie się w nich fatalnie siedziało gdy miałem zamiar się nieco zdrzemnąć w trakcie 2h podróży o 5 rano.

Tak poza tym, to dobry wątek
cichy87 no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old August 15th, 2011, 09:12 PM   #42
MarcinCh
Registered User

Likes (Received): 0

I tak pewnie lepsze to, niż PKP Na szczęście Treno Regionale obsługują raczej te krótsze trasy. Czy się mylę i jakieś długodystansowe też mają?
Patrzyłem niedawno na cenę Frecciargento z Wenecji do Rzymu - ok 75€ (za drugą klasę oczywiście). A jak kształtują się ceny w Treno Regionale?
MarcinCh no está en línea   Reply With Quote
Old August 15th, 2011, 09:35 PM   #43
cichy87
No more half measures

cichy87's Avatar

Za odcinki tak na oko 60-150km płaciłem od 5 do 10 euro mniej więcej. Ogólnie jest tanio.
Old August 16th, 2011, 11:27 AM   #44
100P
Registered User

100P's Avatar

Likes (Received): 4

O, w końcu update czekamy na więcej.
100P no está en línea   Reply With Quote
Old August 16th, 2011, 02:58 PM   #45
pianeta.pl
Registered User

pianeta.pl's Avatar

Likes (Received): 6

100P, dzięki, nie wiedziałem, że tu zaglądasz

Marcin, cichy87, za bilet do stacji Venezia S. Lucia z San Dona Di Piave płaciłem 3,5 euro. Na bilecie nie pisało skąd dokąd jest to bilet, tylko, że na dystans do 50 km. W drodze powrotnej kupiłem bilet w Wenecji w biletomacie, z dokładnym określeniem stacji docelowej i cena była taka sama jak w kasie. Z kolei dwa dni później kupiłem znów bilet na tę samą trasą od razu z biletem powrotnym i nie bylo żadnej zniżki. Nie wiem od czego to zależy, ale dawniej jak jeździłem lokalnymi pociągami do Rzymu (na dystansie ok. 70 km) to było taniej jak się kupowało od razu powrotny.

Wjazd na stację Venezia S. Lucia:

Po lewej nasz pociąg (z zewnątrz prezentuje się nieco gorzej). W środku też jakiś pociąg regionalny, a na prawo taki sam skład jak nasz, tylko z wagonem, który jest jednocześnie lokomotywą - ładniej to wygląda

Tutaj inne pociąg R (regionale) i RV (regionalne pospieszne):

Perony... dworzec jest w przebudowie:
Old August 16th, 2011, 03:05 PM   #46
pianeta.pl
Registered User

pianeta.pl's Avatar

Dalej perony. Dworzec Venezia S. Lucia w swoim układzie bardzo podobny do Roma Termini:

Tym bardzo chciałem się przejechać, ale zabrakło czasu. FRECCIARGENTO (ESA) jeżdżące 300 km/h. Przykładowo bilet na ten pociąg 2 klasą z Wenecji do Padwy kosztuje 15 euro, a przejazd trwa 26 minut. Pociąg regionalny na tej samej trasie to koszt 3,45 euro i jedzie 34 minuty Na takim dystansie nawet nie zdaży się rozpędzić ten skład

Inne pociągi pospieszne. Ten akurat do Mediolanu:

I kolejne:
Old August 16th, 2011, 05:51 PM   #47
lulek89
Wrocławski Wielkopolanin

lulek89's Avatar

Likes (Received): 368

Quote:
Tym bardzo chciałem się przejechać, ale zabrakło czasu. FRECCIARGENTO (ESA) jeżdżące 300 km/h. Przykładowo bilet na ten pociąg 2 klasą z Wenecji do Padwy kosztuje 15 euro, a przejazd trwa 26 minut. Pociąg regionalny na tej samej trasie to koszt 3,45 euro i jedzie 34 minuty Na takim dystansie nawet nie zdaży się rozpędzić ten skład
Nie zdawałem sobie sprawy że takie stosunkowo niskie ceny są na pociągi we Włoszech. Kusi mnie teraz opcja na przyszłe wakacje żeby trochę pojeździć po Italii pociągami. Gorzej chyba tylko z samym dojazdem do Włoch, ja od zawsze podróżuje swoim autem, więc nigdy nie siedziałem w tym temacie
Czekam też na zdjęcia samej Wenecji
lulek89 no está en línea   Reply With Quote
Old August 16th, 2011, 06:15 PM   #48
cichy87
No more half measures

cichy87's Avatar

Polecam lot Ryanairem za grosze do Bolonii. Stamtąd jest świetny punkt wypadowy koleją - Padwa, Wenecja, Werona, Florencja, Piza, wybrzeże Adriatyku. Regionalną koleją podróżuje się całkiem wygodnie.
Old August 16th, 2011, 06:55 PM   #49
pianeta.pl
Registered User

pianeta.pl's Avatar

Quote:
Originally Posted by lulek89 View Post
Gorzej chyba tylko z samym dojazdem do Włoch, ja od zawsze podróżuje swoim autem, więc nigdy nie siedziałem w tym temacie
Ja też od 10 lat, średnio dwa razy w roku, jeżdżę do Włoch swoim autem - najwygodniej i szybko (polecam przez Słowację i Austrię). Na północne wybrzeże z południa Polski można dotrzeć w 12 godzin z przerwą na jedzenie, tankowanie i jadąc przepisowo Poza tym łatwiej wrócić z dużymi zakupami i można więcej zwiedzić. Np. na wybrzeżu koło Wenecji (Lido di Jesolo, Caorle, Eraclea, Lignano Sabiadoro, Grado - najsłynniejsze kurorty), linia kolejowa poprowadzona jest ok. 25 km. od tych miejscowości. Bez auta się nie da. Dobrze jest mieć bazę wypadową nad jakimś morzem i dojeżdżać do najbliższej stacji kolejowej. Przy dworcach kolejowych w małych miejscowościach z reguły są bardzo duże, bezpieczne i bezpłatne parkingi.

Przy dwóch osobach (zakładam, że nie wybierasz się sam) samolot jest droższym rozwiązaniem i mniej komfortowym.

Przykładowo bilet na pociąg do Wenecji kosztował 3,5 euro (50 km). Parking w Wenecji to minimum 25 euro + koszt autostrady i paliwa. Wybrałem się tam samochodem dwa razy. Niby OK, ale pociągi też są fajne i odjeżdżają co godzinę w każdym kierunku. Dodatkowo parkingi w Wenecji są bardzo ciasne, Włosi nie są mistrzami kierownicy, nie przejmują się jak porysują auto, obiją drzwi, czy uderzą przy parkowaniu... Jak się ma nowe auto, lepiej zostawić go gdzieś dalej Pomijam możliwość picia alkoholu bez ograniczeń w przypadku jazdy pociągiem, bo tym się zarówno wśród kierowców, jak i włoskiej policji, mało kto przejmuje
Old August 16th, 2011, 11:16 PM   #50
Dzwonsson
Oppelner Straße 174/1

Dzwonsson's Avatar

Wnętrze wyżej zapostowanego pociągu znacznie odbiega od moich doświadczeń z włoskimi kolejami regionalnymi, w okolicy Rzymu, mimo iż na kilkanaście przejażdżek ledwie raz trafił się dość leciwy skład a cała reszta była max. kilkuletnia, wnętrza były strasznie zdewastowane, o składach jeżdżących na linii do lotniska nawet wspominać nie będę. Choć największy zawód spotkał mnie na trasie przez Livorno do Pizy i dalej do Florencji, kilka razy trafiłem na coś w rodzaju włoskiego kibla, ale było to trzy lata temu, więc może wiele się zmieniło. Choć narzekać nie będę, bo zawsze wracając siedziałem w nowiuśkich składach, wygodne fotele, klima + parę bejerów, czyściutko, szybko i przyjemnie.

@planeta, znam gości, którym po kilka razy zabierano prawo jazdy za jazdę pod wpływem i dalej jeżdżą na podwójnym gazie. Ba, spotkałem się z sytuacją, gdzie w cichym miejscu zatrzymało się kilka patroli policji i funkcjonariusze popijali sobie winko.
Dzwonsson no está en línea   Reply With Quote
Old August 16th, 2011, 11:24 PM   #51
lulek89
Wrocławski Wielkopolanin

lulek89's Avatar

Likes (Received): 368

Quote:
Ja też od 10 lat, średnio dwa razy w roku, jeżdżę do Włoch swoim autem - najwygodniej i szybko (polecam przez Słowację i Austrię). Na północne wybrzeże z południa Polski można dotrzeć w 12 godzin z przerwą na jedzenie, tankowanie i jadąc przepisowo
Ja dwa lata temu do Chioggii pod Wenecją doleciałem w ok. 10 godzin, a w zeszłym roku na zmianę z kumplem do Toskanii w 14h Drogę mam opanowaną.

Quote:
Przykładowo bilet na pociąg do Wenecji kosztował 3,5 euro (50 km). Parking w Wenecji to minimum 25 euro + koszt autostrady i paliwa. Wybrałem się tam samochodem dwa razy.
W zeszłym roku mi się strasznie udało, bo parkowałem na strzeżonym parkingu przed samym mostem do Wenecji. Za 6.50 euro na cały dzień. Przystanek autobusu był zaraz przy parkingu, a jeszcze zaoszczędziliśmy na bilecie za 1.20e bo nie było kanarów

Teraz tak z ciekawości sprawdzałem bilety Wro-Bolonia z ryanaira i jesienią można nawet za ok 100zł w dwie strony polecieć. Kuszące
lulek89 no está en línea   Reply With Quote
Old August 17th, 2011, 01:12 AM   #52
cichy87
No more half measures

cichy87's Avatar

W tamtym roku Wro-Bol leciałem na początku października za 48 zł łącznie w obie strony. W tym roku też pewnie będzie taka okazja.
Old August 17th, 2011, 06:12 PM   #53
pianeta.pl
Registered User

pianeta.pl's Avatar

Nie wiem, czy intersują jeszcze kogoś zdjęcia kolejnych pociągów Budynek dworca Venezia S. Lucia:

9 supermenów w nieskich koszulkach na peronie:

Też robili zdjęcia... Nie sobie tylko pociągom:

I ta pani również:
Old August 17th, 2011, 06:22 PM   #54
pianeta.pl
Registered User

pianeta.pl's Avatar

FRECCIARGENTO:

Treno Regionale:

Fajny promos:
Old August 17th, 2011, 08:13 PM   #55
pawelr
Lublin, Poland

Likes (Received): 5

tymczasem u nas na kolei dzisiaj...

Old August 20th, 2011, 02:51 PM   #56
pianeta.pl
Registered User

pianeta.pl's Avatar

Jeszcze ostatnie zdjęcia pociągów. Wiem, że większość osób to nudzi, ale dziękuję kilku pasjonatom za miłe PW

Old August 20th, 2011, 02:54 PM   #57
pianeta.pl
Registered User

pianeta.pl's Avatar

Ekran w pociągu regionalnym pokazujący odpowiednio od góry: numer pociągu i wagonu, prędkość, temperaturę wewnątrz, na zewnątrz, "zajętość" toalety i to na samym dole, nie wiem co to jest
Old August 20th, 2011, 02:57 PM   #58
pianeta.pl
Registered User

pianeta.pl's Avatar

Zdjęcia tablic informujących o odjazdach pociągów. Pociąg do Paryża (po prawej) wcale nie był jakiś efektowny:

Następne będą już zdjęcia z samej Wenecji
Old August 21st, 2011, 04:27 PM   #59
Wypalacz Rafał
sceptyk

Likes (Received): 29

Jak miło że ktoś pomyślał o miłośnikach kolei

A udało ci się złapać Translohra w Wenecji czy jeszcze nie jeździł?
Wypalacz Rafał no está en línea   Reply With Quote
Old August 23rd, 2011, 02:43 PM   #60
MarcinCh
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
Ups, trochę zardzewiało

Quote:
Originally Posted by pianeta.pl
Pociąg do Paryża (po prawej) wcale nie był jakiś efektowny
Faktycznie nie wygląda nadzwyczajnie. Jeśli masz jeszcze jakieś ciekawe zdjęcia, wrzucaj.
MarcinCh no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
italia, włochy

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules