|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Makedonski Forum Македонски форум |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#21 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
''Egej-Vardar-Pirin'' or a ''Greater slavic Macedonia with Thessaloniki/Solun as capital'' was never a political (i mean political borders) or demographic reality.
This is important to know for the Slavic people of F.Y.R.O.M, because they think that ''United Macedonia with Solun as capital with a Macedonian populated region'' was divided in 1912/13. In fact this region was multicultural. ''United Macedonia'' from a demographic point of view - Before the population exchange between Greece and Turkey ![]() ![]() Maps with Macedonian Slavs separate from Bulgarians ![]() ![]() More Information: https://www.facebook.com/macedoniantruth |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Registered User
Likes (Received): 5
|
Is this how they teach you over there???This is the official propaganda of your homeland???Go to Google maps and see how the real map looks like that's why you have internet.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Registered User
|
Skoplje uoci proslave 100 godinjica albanske drzave i zastave
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Registered User
|
Quote:
Facts about Macedonia: https://www.facebook.com/macedoniantruth A graphic with two very similar maps ![]() https://www.facebook.com/photo.php?f...ize=1350%2C600 ''Egej-Vardar-Pirin'' or a ''Greater slavic Macedonia with Solun as capital'' was never a political (i mean political borders) or demographic reality. This is important to know for the Slavic people of F.Y.R.O.M, because they think that ''United Macedonia with Solun as capital with a Macedonian populated region'' was divided in 1912/13. |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Registered User
|
dali se dostapni pokazatelite za dvizenjeto na naselenieto po etnicka osnova za 2012 godina, ima li nekoj informacii, ili za godinite pred 2008, sum baral no ne mozam da najdam nikako, gi ima samo od 2008 do 2011 po etnicka osnova, ako ima nekoj informacii neka gi spodeli, odnapred fala
)
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Kragujevac - U svemu prvi
Likes (Received): 1093
|
SFRJ u ovom trenutku
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Registered User
Likes (Received): 68
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Macedonia/Македонија
Likes (Received): 880
|
Probably the different peoples who have lived in that area during the Ottoman Еmpire
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Macedonia/Македонија
|
НИKОЈ НЕ ВОДИ ПРЕЦИЗНА СТАТИСТИKА ЗА ЖИТЕЛИТЕ ВО МЕТРОПОЛАТА
Скопје има 20.000 невидливи жители Ниедна институција во државата не знае колку точно жители има Скопје. Веќе десет години населението во метрополата не е преброено, а во меѓувреме никој не води прецизна статистичка операција за оние што привремено живеат во градот, учат, студираат, работат, доаѓаат, заминуваат, па пак се враќаат по одреден период. Поради немањето прецизна методологија, а и одложениот попис од минатата година, нема одговори на безброј прашања кои се од исклучителна важност за развојот на метрополата - дали оние што живеат привремено во градот по одреден период се населуваат засекогаш, возат ли автомобили или, пак, користат јавен превоз, велосипед, мопед, но и каде престојуваат - во сопствени или во изнајмени станови? Според последниот попис на Државниот завод за статистика од 2002 година, во Скопје има околу половина милион жители, вклучувајќи ги десетте официјални општини, но не и приградските реони како Студеничани, Арачиново, Зелениково, Петровец, Илинден, Јурумлери и други. Останува да лебди прашањето колку може да се потпре една метропола како Скопје на податоци од пред една деценија, па и на општи процени во меѓувреме. Евидентирани само оние со лични карти Според Дончо Герасимовски, експерт од областа на демографијата во Заводот, во меѓупописните периоди се следат одредени статистички истражувања на годишно ниво, но тие даваат такви сознанија да може да се зборува само за процени. - Од нив се прибавуваат податоци за природниот прираст на населението, како и за миграциските движења, односно колку од населението се префрла да живее од една во друга општина во државава. Или, пак, колку население од државата е иселено во другите земји во светот, но и доселено од други земји. Врз основа на овие податоци кои се следат на годишно ниво и податоците добиени врз основа на спроведен последен попис, се изработуваат процени на населението со методологија дадена од Обединетите нации. Така работат речиси сите земји во светот - објасни Герасимовски. Па така процената за минатата година е дека во Скопје со десет скопски општини, вклучувајќи ја и општина Сопиште има 535.065 жители, информираше тој. Притоа изјави дека немаат бројка на оние кои секојдневно доаѓаат во Скопје да бараат работа или, пак, веќе работат. - Не се води евиденција за тоа. Работната сила од едно во друго населено место не може да се мери, иако има масовен прилив на луѓе кои од Тетово, Kуманово, па и од подалечни градови доаѓаат да работат во Скопје. Тоа е прашање на сивата економија - смета Герасимовски. И од Министерството за внатрешни работи (МВР) немаат увид колку оваа сива бројка ја зголемува официјалната на населението во Скопје. Врз основа на извадени лични карти не може да се утврди реалната бројка на жители во градот. Многумина тука учат во средно училиште, студираат, живеат и работат, и тоа со години, а немаат жителство. - Лицата со наполнети 15 години немаат обврска да извадат лична карта, тоа важи за оние со наполнети 18 години, што значи дека ја немаме бројката на малолетни лица кои не се регистрирани. Исто така, секојдневно има лица што умираат, а други се раѓаат - изјави Лиза Бендевска, портпарол во СВР-Скопје. Градската власт, пак, се потпира на Државниот завод за статистика. На нивната интернет-страница ја има бројката што се наоѓа во официјалните документи на заводот, разделена притоа на општини: 72.617 жители има Гази Баба, Аеродром - 72.009, Чаир- 64.773 жители, Kарпош - 59.666, Kисела Вода - 57.236, Центар има 45.412, Ѓорче Петров - 41.634 и други. Слепи патници Тоа што нема прецизна евиденција на жителите во Скопје според Илија Ацевски, професор по урбана социологија на Филозофскиот факултет, е голем хендикеп за градот. - Незамисливо е за метропола да нема центар или некаква дирекција во која ќе се слеваат и регистрираат податоците за тоа колку жители навистина има во него, колку од нив привремено престојуваат и колку доаѓаат овде само на работа - рече професорот, додавајќи дека овој проблем Скопје го носи на плеќи уште од времето на земјотресот во 1963 година. Дециден е дека мора да постои евиденција за тоа колку луѓе во одреден период влегуваат и излегуваат од градот, како и независна дирекција, завод или институт, која ќе ја води. Неговите сознанија се дека за државните официјални бројки невидливи се околу 20.000 луѓе кои никаде не се евидентирани. Ги нарекува слепи патници кои никаде не постојат и за кои не се знае ништо. Според него, тоа се пред с` луѓе од Kосово, Албанија кои се затекнаа во Скопје за време на конфликтот од 2001 година, кога имаше бран на бегалци. - Овие луѓе немаат ниту дневни, ниту неделни ниту, пак, месечни потреби да престојуваат тука, туку едноставно веќе живеат овде - информира Ацевски. Toj смета дека неводењето евиденција претставува пречка и без неа не може ништо да се предвиди, ниту проектира, почнувајќи од сообраќај, па с` до урбанистичко планирање. Убеден е дека Скопје не е толку пренаселен град колку што е плански неорганизиран. Вели дека најголем дел од финансиските средства се вложуваат во Скопје, а потребно е да се пренасочат во други реони. Тогаш и притисокот на миграцијата во Скопје ќе се намали, уверува тој. Не смее да се продолжи со овој тренд, затоа што Скопје полека ќе достигне бројка од граѓани, колку што има во Македонија - приближно околу еден милион жители. А тоа ќе биде огромен товар на градот - ќе нема чист воздух, брз сообраќај, јавен градски превоз итн. - Треба да го земеме примерот со Љубљана, каде што сето тоа се решава на поинаков начин. Таму ја задржаа бројката од околу 350.000 жители речиси околу 30 години, со варијација од 5 до 10 проценти. Тоа го прават плански. Не дозволуваат да се вработи, ниту да купи стан некој што не е жител на градот - објасни професорот по урбана социологија Ацевски. Анела Петрова Планот за метрополата е нереален, нема точен број жители Архитектот Михаил Токарев, претставник од Асоцијацијата на архитекти на Македонија, на последната јавна расправа за новиот ГУП на Град Скопје, забележа дека тој е нереален бидејќи нема прецизни податоци за бројот на жителите. - Бројките внатре не ја одразуваат вистинската слика за развојот на метрополата во наредните 10 години, затоа што не е реализиран пописот на население - потенцираше тој. Алјоша Шопар од градскиот Сектор за планирање и уредување на просторот објасни дека податоци користеле од Демографската студија изготвена од Институтот за социолошко и политичко-правни истражувања. - Градот го димензиониравме врз основа на оваа студија, според која Скопје во наредните 10 години треба да задоволи 650.000 жители - одговори Шопар. Четврт население да се исели на периферија Професорот по урбана социологија Илија Ацевски смета дека Скопје мора да се ослободи од 25 отсто од сегашното население, односно да ги дислоцира од центарот. - Треба да се најде начин луѓето што се пред с` без вработување да се исселат од центарот во периферијата со отворање капацитети и создавање услови за работа - убеден е Ацевски. За него е непотребно да се трупа се’ во центарот на градот. - Зошто големи трговските центри кај нас се градат во центарот? Kај нас нештата одат по обратен редослед - прво се прави, а дури потоа кога веќе е доцна се дискутира и се дебатира, што е сосема погрешно. По 90 години, за жал, немаме сериозен пристап кон тие проблеми - оцени професорот. http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=F5...3A90847C280CDC |
|
|
|
|
|
#31 |
|
Macedonia/Македонија
|
МИГРАЦИЈАТА НАГЛО ГО НАМАЛИ НАТАЛИТЕТОТ
Дебар плаче за бебешки плач Во дебарскиот регион пред две децении имало и до 800 породувања, во 2000 околу 400, во 2006 година 246, а лани се родени само 160 бебиња од кои ниту едно Македонче со православна вероисповед Само 160 бебиња се родиле лани во Дебар, меѓу нив нема ниту едно од православни Македонци, а годинава првото бебе се роди на 2 јануари. Во Одделението за гинекологија и акушерство во Општата болница во Дебар, каде што освен од општините Дебар и Центар Жупа, родилки има и од регионот на Долна Река, лани дури 205 дена родилната сала останала без бебешки плач. Мала утеха е тоа што споредено со 2011 година во 2012 се родиле пет бебиња повеќе. Kога станува збор за националната припадност најмногу се од албанска, ромска, турска, па македонска националност, меѓу кои нема ниедно бебе од Македонци со православна вероисповед. - Наталитетот опаѓа години по ред. Пред две и пол децении имавме и по 700 породувања годишно. Верувале или не, но буквално немавме слободно време да се напиеме вода. Иако тогаш имавме многу работа навистина ни беше многу убаво, врвулица од родилки, бебешки плач - со носталгија се потсетуваат акушерките Зејнет Шемши и Вјолца Дика, кои тука работат три и пол децении. Статистиката потврдува дека по масовната миграција која го зафати подрачјето почнал и падот на наталитетот. Во деведесеттите години од минатиот век имало и по 700 до 800 породувања, во 2000 година околу 400 и натаму се помалку. - Во 2006 година имавме 246 породувања, следната 256, во 2010 година 195 додека во 2011 година 155 породувања. За среќа, смртноста кај новородените е нула проценти - велат во одделението. Годинава првото бебе во Дебар се роди на 2 јануари. - Масовната миграција мислам дека е најголемиот фактор. Младите ни побегнаа низ светот, а во последните десет години бегаат во Скопје, Охрид, Битола, Тетово, Тирана и Приштина. Свое влијание има и невработеноста, па младите потешко се одлучуваат да стапат во брак. Секако тука е и променетата свест на жената и планирањето на семејството - вели Шемши. И нивните деца се надвор од Дебар, во странство и во Скопје. Истата судбина ја дели и Фарија Илјази и Јованка Тодоровска. - Синот и снаата ми се во Италија. Пред три месеци им се роди син. Бев таму, поседов и си дојдов. Што да правам, овдека син ми немаше работа, а таму е повеќе од десет години. Тоа е нашата судбина, не можеме доволно да им се израдуваме на внуците - вели Фарија, чија ќерка живее во Норвешка, а лани ја имала првата рожба. И синот и снаата на Јованка се во Италија. И нејзината снаа првата рожба, ќерката Софија, која ја крстиле според нејзината свекрва, се породила во Италија. Таа таму заминала пред породувањето на невестата за да ~ се најде и тогаш, а и по породувањето. - Kога си доаѓав ваму, ми се чини дека дел од мојата душа остана таму. Прво внуче ми е, тешка беше разделбата. Едвај чекам повторно да одам да си ја видам внуката -со солзи вели Јованка. Слични примери во Дебар има многу. Доколку нивните деца би биле тука, тогаш наталитетот би бил многу поголем. Неофицијалната статистика потврдува дека во САД има повеќе од 15 илјади дебрани, во Италија, Германија, Луксембург и во другите европски земји исто толку. Во Дебарско не прекинува и појавата бремени жени да заминат, најчесто во САД или во друга европска земја на гости во доцната бременост. Со самиот факт дека детето го породуваат таму, врз основа на тамошните законски прописи добиваат поволности. Вера Тодоровска http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=FF...52CCFC741287A2 |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Registered User
Likes (Received): 45
|
Излязоха ли статистики колко са родените в страната през 2012 година?
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Macedonia/Македонија
|
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Registered User
Likes (Received): 45
|
Мерси.Според вас ще имате ли повишение на родените спрямо миналата година?Защото според наши предварителни изчисления за по-малко бебета в България през 2012 се осъществиха... |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Macedonia/Македонија
|
Мислам дека и кај нас ќе има помалку родени во 2012 во однос на 2011 година... Ама ќе ги почекам официјалните податоци пред да тврдам со сигурност.
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Registered User
|
Da no lugeto ziveat podolgo,i posigurno od porano.Vtor moment vo Makedonija e mehanichkiot priliv na naselenie.Mnogu Makedonci se vo brak so stranski drzavjani , mnogu Makedonci se vratija od dijasporata ,i poveke nedeklarirani od poranesnite popisi se samoosoznavaat i deklariraat kako Makedonci.Ziv primer se Goranite ,i zitelite od mesani brakovi koj se rodeni i izrasnati vo Makedonija( zboruvam za ex ziteli od ex YU koj se deklariraa kako Jugososloveni). I posleden moment e sto porano ogromen del od Makedoncite bile proteruvani i iseluvani od Makedonija dodeka sega samo mal broj emigrira ,onie koj mozat da najdat rabota vo dobra profesija ili onie koj navistina nemaat uslovi a tie se mnogu malku.Taka da naselenieto e vo porast konstantno.No sepak najbiten moment e sto Makedonija ima amerikanski ustav i e drzava na Makedonskite gragani bez razlika na etnicka pripadnost.
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Registered User
|
The demographic composition of so called ''Modern ottoman Macedonia Region'' or ''Greater Macedonia with Solun/Thessaloniki'' as capital.
You can find the full maps here: https://www.facebook.com/media/set/?...6905779&type=3 |
|
|
|
|
|
#38 | ||
|
Werde Unsterblich
Likes (Received): 417
|
Quote:
Докато грубите данни наивече за един месец ще ги публикуват. Има огромно увеличаване на смъртноста през първите 9 месеци от 2012. Споредба с 2011 година: Македония Рождени/Умрели I-IX 2012 ... (I-IX 2011) Quote:
|
||
|
|
|
|
|
#39 |
|
Registered User
|
Mehanicki priliv na naselenie se poveke luge od moderniot svet sakaat da bidat Makedonci i da uzivaat vo prekrasnata Makedonija
Американец се венча со Македонка и стана Петровски Скоти Пинкстер од Мичиген, САД, се ожени со Христина, го зеде нејзиното презиме и вели дека се чувствува како дел од Македонија оти му се допаѓа близината меѓу луѓето, кои с` уште не се отуѓени како во Америка Младиот Американец Скоти Пинкстер од неодамна стана Петровски и живее во Македонија со својата сопруга Христина. Тој пред три години дошол во Kавадарци како волонтер на американскиот мировен корпус, но се вљубил во битолчанката Христина и стана македонски зет. - Многу ми е убаво во Македонија. Се чувствувам како дома. Имам многу другари и пријатели. Македонците се многу добри и гостопримливи, имаат големи срца. Во Kавадарци, на пример, те среќаваат на улица и те канат да појдеш во нивниот двор да ја пробаш ракијата што ја варат. С` уште не се отуѓени како во Америка каде што луѓето поретко си одат на гости. Според мене, животот треба и да се ужива, а не само да се трча по пари - ни рече Скоти. Тој потекнува од сојузната држава Мичиген, каде што студирал социјална работа, па дошол да волонтира во кавадаречкиот младински центар „Kреактив”. Пред да дојде овде не знаел ништо за Македонија. На интернет „прогуглал” и нашол дека станува збор за библиска земја, земјата на Александар Македонски. - Е, токму тука за моја голема среќа, јас ја пронајдов љубовта на мојот живот. Со Христина се запознавме во „Kреактив” набргу по моето доаѓање во Kавадарци. Заедно бевме дел од тридневното планинарско прославување на Новата 2010 година на Големо Езеро на Пелистер. Новогодишното славење на 2.200 метри надморска височина беше моментот кога сфативме дека чувствата што ги имаме еден за друг се сериозни. Станувавме с` поблиски. Пелистер засекогаш ќе биде посебно место за нас и симбол на нашата љубов. Токму затоа ~ предложив брак на мојата сакана на средината од замрзнатото Големо Езеро, по две години откако се вљубив на прв поглед - откри тој за „Дневник”. Скоти вели дека сега се чувствува како дел од Македонија. Ја обожава македонската кујна, особено гравче-тавче и сарма. И самиот пробал да подготвува ајвар, зборува македонски, а лафе и кавадаречки. - Kавадаречки научив од улицата. Знам и понекоја сочна тиквешка пцост. Она што е најинтересно е што ние во американскиот јазик немаме соодветен збор за вашата „промаја”. Тука сите ми велат затвори џам кога е отворена вратата, ќе фати промаја. Во Америка нема промаја. Таму е нормално да отвориш прозорци и врати ако ти е жешко. И никој нема да ти каже дека е штетно - со насмевка ни објаснуваше младиот Американец. Вели дека нема негативно искуство во земјава. Малку му недостигал безболот, но вели дека ја играл на компјутер, но тоа не е тоа. Македонскиот зет ни кажа дека редовно комуницирал со родителите на интернет, а мајка му се обидувала да научи некој македонски збор. Светлана Дарудова http://www.dnevnik.com.mk/default.as...B4FFED4F16221A |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Macedonia/Македонија
|
За десет години бројот на основци се намалил за 20 отсто
За десет години бројот на ученици во Македонија кои се запишале во прва година од основно образование се намалил за 19 отсто, односно за повеќе од 46.500 ученици. Во учебната 2011/2012 година запишани биле 198.856 ученици, а за споредба, во учебната 2001/2002 биле запишани 246.773 дечиња, се повикува невладината организација „МОСТ“ на официјалните податоци од образованието. Поконкретно, бројот на ученици во овие десет учебни години е намален за драматични 46.546 деца, споредено со 2007 година за -10,6%. Општините каде најмногу опаѓа бројот на запишани ученици се: Осломеј со -38,8, Зајас со -35,5%, а по него Другово со -30,8%. http://www.plusinfo.mk/vest/79604/Za...il-za-20-otsto |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|