|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#41 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Registered User
Likes (Received): 43
|
[QUOTE=erykko;82271104]Czy to jest naziemny odcinek metra? Bo tak wywnioskowałem po wejściu do środka, gdy zobaczyłem 3. szynę. Ale specjalistą nie jestem.
![]() Smętna atmosfera Alexandserplatz trochę przypomina mi plac Grunwaldzki we Wrocławiu, wielka pusta przestrzeń po zniszczonych kamienicach zabudowana mniej lub bardziej udanymi współczesnymi budynkami, wielkomiejsko ale niezbyt ładnie. Zresztą Berlin generalnie nie jest zbyt pięknym miastem, za dużo stracił w czasie wojny, za mało zostało odbudowane , mimo tego lubię Berlin za ogromne przestrzenie, monumentalizm, ciągnące się w nieskończoność perspektywy i różnorodność ... |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Registered User
Likes (Received): 23
|
Rzeczywiście Alexanderplatz to duża przestrzeń z mnóstwem ludzi. Nieco zaniedbana, na pewno można to miejsce wykorzystać lepiej. Bo z tego co zauważyłem w tej chwili ludzie pojawiają się tam głównie po to by zrobić zakupy.
|
|
|
#44 |
|
Registered User
|
Wypadałoby coś wrzucić na kolejną stronę wątku, więc tak też czynię. Na razie poruszamy się na piechotę.
Wspomniany już dworzec z zewnątrz. Jak się okazało nie jest to naziemny odcinek metra. ![]() A także od środka. Przypomniały mi się tu klimaty z filmu pt. "Graficiarze", który został zresztą zrealizowany w Niemczech. A tak przy okazji polecam film. ![]() ![]() I znów wieża telewizyjna. ![]() A także coś dla wielbicieli takiego budownictwa. ![]() Widok z tarasu przy wieży TV. ![]() Takim wynalazkiem można było się przejechać za kilka euro. Nie skorzystałem. ![]()
|
|
|
#45 |
|
Registered User
|
To powinien być ratusz.
![]() ![]() ![]() Taki zwykły budynek. ![]() Fontanna niedaleko ratusza. ![]() A to powinien być Kościół Mariacki. Musicie mnie poprawiać jeśli się mylę.
|
|
|
#46 | |
|
hipp-E
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Registered User
|
Poniżej 2 zdjęcia wnętrza Kościoła Mariackiego. Wydaje mi się, że część ławek była ustawiona bokiem (na zdjęciach nie mam tego uwiecznionego, oprócz ławek przy ścianie), więc zapewne był to kościół luterański.
![]() ![]() A taki widok mamy po wyjściu ze świątyni. Solaris niestety obklejony reklamami. W Berlinie brakuje nieco porządku jeśli chodzi o przystanki, bo wiele wiat jest w stylu "każda z innej parafii". Mogliby nad tym popracować. ![]() I wyświetlacz na przystanku w centrum miasta. Warszawskie bardziej mi się podobają. ![]() Idziemy do przejścia. ![]() A takimi piętrusami obstawiona jest linia nr 100. ![]() Kościół Mariacki widziany z drugiej strony ulicy. Mogłoby się wydawać, że wieża telewizyjna to nadbudówka na kościele. ![]() Ale tak nie jest.
|
|
|
#48 |
|
Registered User
|
Dobre, bo polskie!
![]() Budynek opery państwowej. Niestety w remoncie. ![]() Budynki Uniwersytetu Humboldta. ![]() ![]() ![]() ![]() W tym miejscu naziści w 1933r. dokonali spalenia książek, które im nie pasowały. Dlatego też pod taflą szkła widać puste pułki, co może zobaczycie na moich zdjęciach. ![]()
|
|
|
#49 |
|
Oppelner Straße 174/1
|
@erykko, w niemieckich miastach mała architektura występuje w kilkunastu różnych typach, od wiat przystankowych, przez latarnie i aż do słupków oddzielających jezdnię od chodnika. Czasami odnoszę wrażenie, że niektórzy polscy userzy popadają w paranoję postulując unifikację (tj. ujednolicenie) małej architektury na obszarze całych miast. Ale akurat to mi w niemieckich miastach nie przeszkadza, najbardziej uderza mnie zawsze marna jakość powojennej architektury mieszkanowiej na zachodzie kraju, jestem na świeżo po krótkim tournée na trasie Oberhausen, Duisburg, Müllheim + Düsseldorf (wróciłem z godzinę temu) i to co mnie przyprawia o szewską pasję to stolarka. Całe kwartały okraszone okropną plastikową "stolarką", wszędzie identyczne podziały i proporcje, nawet pojedyncze ocalałe kamienice w ten sposób oszpecono. W ścisłych centrach miast na szczęście jest lepiej i momentami można przeżywać estetyczne uniesienia.
![]() BTW, wybaczcie że tak mało mówię o samym Berlinie a więcej o innych miastach, jednak w stolicy byłem po raz ostatni kiedy na całego robiłem jeszcze w pieluchy.
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
Registered User
|
Ja sam jestem za tym, żeby w centrum miasta stosować wiaty stylizowane, a poza centrum już coś innego. Ale w Berlinie nawet w samym centrum można spotkać kilka rodzajów wiat i słupków przystankowych.
|
|
|
#51 |
|
Registered User
|
Uniwersytet jeszcze raz.
![]() Katolicka katedra pod wezwaniem św. Jadwigi. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#52 |
|
Registered User
|
Pomnik Fryderyka Wielkiego i Aleja Pod Lipami.
![]() Jak widać rowerowi obywatele Berlina dosyć często używają buspasów. Nie zawsze się to jednak podoba kierowcom autobusów, którzy dosyć ochoczo używają klaksonów. A na własne oczy widziałem jak blisko było rozjechania jednego z rowerzystów, który jechał buspasem, jednak został dosyć skutecznie zasłonięty przez ekipę remontującą ulicę. Oczywiście bez klaksonu kierowcy piętrusa się nie obyło. ![]()
|
|
|
#53 |
|
Registered User
|
Tym razem siedziba niemieckiego parlamentu i najbliższa okolica. Niestety brak czasu nam doskwierał i kopuła też niezaliczona (za co zapewne będziecie mnie bluzgać, bo nigdzie nie wszedłem
). Ale przyznaję się bez bicia, że wszystko było robione na szybko. Obiecuję kiedyś jeszcze odwiedzić to miasto i zobaczyć nieco więcej.![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#54 |
|
ლ(ಠ益ಠლ)
Likes (Received): 122
|
Szara, jednostajna architektura, wielkie przestrzenie w których człowiek się gubi, mało zieleni. Może Berlin wygląda czysto, nowocześnie, uporządkowanie i nawet w pewnym sensie ładnie, ale jakoś mało przyjemnie dla oka. Przynajmniej na tej fotorelacji.
Western society is interested beyond all measure in philosophy and politics, and the most vicious, ridiculous conflicts have been about philosophy and politics; it has also had a passionate love affair with literature and the arts, but nothing in its history has been as important as the need for rational certainty. The West has sacrificed everything to this need: religion, happiness, hope--and, finally, its own life. You have to remember this when passing judgment on Western civilization. |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Silesiographia
|
Kościół ten jest najważniejszym katolickim kościołem miasta. Nosi wezwanie patronki Śląska św. Jadwigi. To pamiątka po tym, ze Berlin należał do jedynej katolickiej diecezji w Prusach z centralą we Wrocławiu.
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Registered User
|
Nadal jesteśmy w tej samej okolicy. Tutaj znajdziemy też w chodniku tabliczkę upamiętniającą mur berliński (zdjęcia brak).
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#57 |
|
Registered User
|
Rozkłady berlińskich autobusów. Na uwagę zasługuje jedynie fotokod.
![]() Trafiłem na jakiś zjazd tych pięknych legend motoryzacji, bo przemknęło ich kilkadziesiąt. ![]() Już wiem skąd na mieście pojawiły się takie kolory samochodów, to zapewne eksberlńskie taksówki ![]()
|
|
|
#58 |
|
Oppelner Straße 174/1
|
Niekoniecznie berlińskie, większość taryf w całym kraju ma takie malowanie.
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
Registered User
|
Zauważyłem też taką taksówkę w Poczdamie, więc zastanawiałem się czy kierowca przyjechał z Berlina czy może jest tutejsza.
|
|
|
#60 | |
|
DDR FAN
Likes (Received): 50
|
Nie widzę żadnej różnicy
![]() AMS jak zwykle strzela kulą... w dziesiątkę! Quote:
No i jeszcze kilka sprostowań. Bahnhof Alexanderplatz to nie przystanek tylko tylko pełnoprawna, jedna z trzech najwazniejszych berlińskich stacji kolejowych. I to co na zdjęciach to nie naziemna U-Bahn tylko S-Bahn. Róznica polega na tym, że S-Bahn korzysta z torowisk zwykłej kolei, ma rzadziej rozmieszczone przystanki i generalnie porusza się szybciej od U-Bahn. Jeśli chodzi o wsiadanie przednimi drzwiami w Berlinie, to odbywa się ono dlatego w ten sposób, że kierowca ma obowiązek 1. sprawdzać czy wsiadasz z ważnym biletem, 2. sprzedawac bilety jeśli ktoś wyrazi takie życzenie. Oczywiście linie przejeżdżające przez centrum miasta, gdzie masa turystów i pasażerów sprawiają, że dokładne sprawdzanie biletów opóźniałoby kurs autobusów rządzą się trochę swoimi prawami i część kierowców macha na to ręką. Tak Ci sie zapewne trafilo. Normalnie nalezy pokazać bilet lub go kupić. Na koniec Trabi - po Berlinie jeżdżą całe sfory Trabantów, funkcjonujące jako turystyczne taksowki. Czasami jeżdżą grupami i pewnie taką grupę widziałes. Fajna relacja, podoba mi sie, że zwracasz uwagę na fajne rzeczy. Last edited by lewandovski; August 7th, 2011 at 06:35 AM. |
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| berlin, niemcy |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|