|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
Likes (Received): 383
|
[Szkocja] Słoneczne wędrówki z plecakiem
Witam!
Zainspirowany wieloma zdjęciami, filmami i opowieściami postanowiłem w tym roku udać się na wakacje w dość osobliwym moim zdaniem kierunku, jakim jest Szkocja. Nie należę do ludzi którzy za szczyt wakacyjnych marzeń uznają wygrzewanie się na gorących plażach południowej europy, więc wraz z moją Lepszą Połówką stwierdziliśmy iż ta deszczowa kraina gdzieś na północy kontynentu będzie idealna Jedyne co nie wyszło z całej wyprawy to pogoda. Przez cały wyjazd nie doświadczyliśmy deszczu, a miejscami było wręcz upalnie ![]() Jako że te 9 dni które spędziliśmy w Szkocji miały być wersją jak najbardziej studencką i najtańszą, największym wydatkiem był bilet na ryanaira z Wrocławia do Prestwick. Po samej Szkocji poruszaliśmy się autobusami, na które mieliśmy tzw. Explorer Pass, czyli nielimitowane przejazdy na 10 dni. Jak przystało na studentów spaliśmy w hostelach,oraz co dla nas nowe, u ludzi poznanych dzięki Couchsurfingowi (polecam!). Dosyć tego gadania, wprowadzę teraz trochę klimatu szkockiego(przemielonego przez hollywood i Mela Gibsona) którym na dobre przesiąkłem ![]() Mapka wyprawy: ![]() Spis treści: Dzień 1 - Glasgow (1. Strona) m.in centrum miasta, Merchant City. Dzień 2 - Glasgow: m.in University of Glasgow, Kelvingrove Art Gallery and Museum, Katedra i Necropolis Dzień 3 - Edynburg: m.in zamek, Old Town i Calton Hill Dzień 4 - Edynburg: Salisbury Crags i New Town Dzień 5 - Dundee/Aberdeen Dzień 6 - Dunnottar Castle/Inverness Dzień 7 - Loch Ness Dzień 8 - Highlands/Fort William Poniżej mały teaser zdjęć, których zrobiłem ponad 2,5 tysiąca, więc wątek szybko się nie skończy
Last edited by lulek89; March 11th, 2012 at 12:17 PM. Reason: spis treści dodany ;-) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
Pierwsze zdjęcia, czyli co nas czeka w tym wątku
![]() 1. Zobaczymy pełne kontrastów Glasgow: ![]() 2. Dostojny Edynburg: ![]() 3. Rzeczy które można spotkać tylko w Szkocji: ![]() 4. Powędrujemy do różnych miast, w których zboczymy z utartych szlaków, jak tu w Aberdeen: ![]() 5. Jeżeli Szkocja, to nie może zabraknąć zamków i Loch Ness, a najlepiej wszystko razem:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
6. Zawitamy do upalnego i słonecznego Inverness:
![]() 7. Ale największą atrakcją Szkocji są jej krajobrazy, te mniej znane: ![]() 8. Jak i te najbardziej charakterystyczne, gdzie ma się wrażenie że zaraz wyskoczy William Wallace ze swoją armią: ![]() 9. Zobaczymy rozświetlone promieniami słońca góry i jeziora w Highlands: ![]() 10. Czyli (prawie)jednym słowem, witam w nietypowej, słonecznej Szkocji!
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
To zaczynamy właściwą fotorelację.
Na pierwszy ogień poszło Glasgow, do którego przybyliśmy z lotniska i w którym mieliśmy spędzić pierwsze dwa dni. CO niektórzy się dziwili co my chcemy robić tyle w Glasgow, ale ciekawych miejsc do zwiedzania nie zabrakło ![]() 11. Zdjęcia zamieszczam chronologicznie, więc niektóre miejsca jeszcze pojawią się w dokładniejszych relacjach, jak np. Central Station, z którego udaliśmy się do przemiłej studentki z Niemiec u której nocowaliśmy(a wszystko za pośrednictwem portalu couchsurfing) ![]() ![]() 12. Radisson tuż przy dworcu:
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
13. A zaraz obok jakieś stare magazyny i opuszczone kamienice, ale miało być miasto kontrastów to jest!
![]() ![]() 14. Ulice w trochę amerykańskim stylu, przez tą idealną siatkę ulic można się poczuć jak w mniejszej wersji manhattanu:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
15. Pierwszy dzień w Szkocji przywitał na zachmurzonym niebem, ale był to tylko jeden z dwóch dni w którym nie świeciło słońce
![]() ![]() 16.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
19. Mimo że architektura w tym wypadku nie powala, bardzo wielkomiejskie wydały mi się te pierzeje
![]() ![]() 20.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Breslauer Kreuzspinne
Likes (Received): 90
|
Eh... łza się w oku kręci...
Zdjęcia super, czekam z niecierpliwością na więcej
|
|
|
#11 |
|
Metrokatowicepolis
Likes (Received): 12
|
ja juz nie moge sie doczekac
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
Dzięki za komentarze!![]() Cały czas wgrywam zdjęcia na imageshacka, a to trochę trwa, więc będą przerwy w aktualizacji wątku ![]() 23. Trochę brutalizmu też się załapało: ![]() 24. Zbliżamy się do słynnej M8 przecinającej Glasgow na pół, więc i zabudowa przypomina szalone wizje modernistów ![]()
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
27.
![]() 28. No i słynna M8 pod którą wyburzono ogromny kawał miasta. W wątku o modernistycznej ubranistyce jest więcej na ten temat, polecam! http://www.skyscrapercity.com/showth...2#post19131752
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Breslauer Kreuzspinne
|
Wrzucaj powoli i nie wszystko na raz. Będzie więcej przyjemności przez dłuższy czas
|
|
|
#16 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
Wiem, będę stopniował napięcie, jak u Hitchcocka ![]() Ostatnia wrzutka na dzisiaj, dojadę do okrągłego numeru zdjęcia nr. 30 : 29. ![]() 30. ![]() edit: Na koniec trochę Szkockiej muzyki z fajnego spektaklu telewizyjnego: Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
Lecim dalej z Glasgow:
31. Nowa mieszkaniówka, fajna wysokość, nie obraziłbym się na takie we Wrocławiu ![]() ![]() 32. No i dochodzimy do największego nowotworu w mieście, czyli potężnych estakad M8, przez które niektóre dzielnice(jeżeli ocalały wyburzanie) totalnie opustoszały:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
33.
![]() 34. Mimo że to jest ok 10 minut spacerkiem od Central Station, czyli jeszcze w obrębie centrum, bałbym się tam chodzić po zmroku. A dodatkowo mieliśmy ogromne problemy ze znalezieniem przejścia dla pieszych! ![]()
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Wrocławski Wielkopolanin
|
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Breslauer Kreuzspinne
|
Quote:
Więc nie było tak źle, choć serce biło znacznie szybciej niż zazwyczaj. Ale to fakt, w nocy kręci się tam sporo ciekawych ludzi. Świetne ujęcia. Zwłaszcza dla miłośników autostrad w centrum miasta. Będą się dobrze nadawały jako idealne przykłady w kontekście wrocławskiej ŚTP ![]() BTW. A jak dałeś radę z angielskim i lokalnym glaswegian? It's pure brilliant bytheway, eh?
Komunikacja miejska we Wrocławiu nieczynna. Najbliższa czynna komunikacja miejska znajduje się w Krakowie lub Poznaniu. Pasażerów pozdrawiamy i życzymy miłego dnia. TUMW Last edited by salto_angel; August 3rd, 2011 at 11:42 AM. |
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| aberdeen, dundee, edynburg, glasgow, inverness, scotland, szkocja, wielka brytania |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|